Zapečené müsli je jednoduché na přípravu a dává nám možnost zvolit si přesně, co do obilninové směsi chceme dát. Můžeme použít jenom vločky ovesné, ale také lze müsli zkombinovat dle svých priorit z více druhů vloček.
Odvážené množství ovesných vloček pokropíme čtyřmi lžícemi studené vody, aby zvlhly a lépe na sebe navázaly mouku.
Pak je ochutíme skořicí a aromatickým citrónovým olejem, přilijeme slunečnicový olej a osladíme zvoleným alternativním sladidlem. Dobře promícháme a nakonec zahustíme hrubou špaldovou moukou.
Na oslazení většinou volím akátový med, který je více tekutý a jde lépe do vloček zapracovat.
Všechny suroviny v míse nejdříve lžící a pak rukou promísíme a propracujeme. Dále je pak nadrobíme, jako když připravujeme drobenku na koláč. Propracovanou hmotu drobíme přímo na plech vyložený papírem na pečení a snažíme se jednotlivé kousky rozprostřít v jedné vrstvě a oddělit od sebe. Plech vkládáme do středně vyhřáté trouby.
Pečeme asi při 200°C a kontrolujeme po deseti minutách. Při pečení müsli hlídáme a vždy lopatkou prohrabeme, aby se propékalo rovnoměrně. Pokud nám začíná tmavnout, zmírníme troubu a dopékáme při nižší teplotě asi tak 160–180°C. Celková doba pečení závisí na teplotě trouby a na tom, jak chceme mít müsli křupavé. Většinou při pečení hrudky ochutnávám a dle toho volím dobu. Ale nebude delší než 25 minut.
Upečené müsli vyklopíme na talíř a necháme zchladnout. Dokonale křupavé bude až úplně vystydne.
Müsli můžeme promíchat se sušeným ovocem, kdo snese tak i s oříšky nebo mandlemi a nebo je můžeme „křoupat“ jenom tak, samotné…