Zelené fazolky nemusí být vždy připraveny na smetaně, ale přesto mohou být velmi chutné. Krémová ovesná omáčka, ve které jsou fazolky zamíchány, splňuje kriteria zdravého pokrmu.
Společně s ovesnými plackami s mrkví mohou být fazolky chutným jednoduchým dietním obědem.
Zelené fazolky omyjeme, odkrájíme konečky lusků a pak fazolky nakrájíme na kousky o velikosti 3-4 cm. Nejdříve je uvaříme ve slané vodě úplně do měkka. Zbylou vodu scedíme do odměrné nádoby a doplníme studenou vodou do objemu 600ml.
Do této tekutiny přidáme jemné ovesné vločky a uvaříme ovesnou kaši, kterou za horka prolijeme přes cedník a propasírujeme, jako u léčivého ovesného vývaru, přímo do fazolek.
Zbylou uvařenou nepropasírovanou ovesnou vlákninu použijeme např. do nějaké pomazánky anebo prostě sníme. K fazolkám přidáme do omáčky sušený ovesný nápoj, za horka rozmícháme, rozpustíme a velmi krátce povaříme. Fazolky osolíme, ochutíme sojovou omáčkou a trošku okyselíme umeoctem. Dál už nevaříme.
Do hotového pokrmu doplníme kvalitní tuk přídavkem lžičky nějakého panenského oleje.
Dušené zelené fazolky podáváme třeba s uvařenými vajíčky, s bramborem, ale výborné byly s ovesnými plackami s mrkví.