Zelené fazolky v ovesné omáčce

2 porce | Pro oslabenou slinivku jsou vhodné s plackami a bez vajec.

Ingredience:
  • 350–400 g zelených očištěných fazolek
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 600 ml vody na vločky
  • 50 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ nebo sojového nápoje s příchutí smetany
  • 1 lžičky sojové omáčky „Johsen Shoyu“
  • ½ lžičky umeocta
  • 1 lžička oleje (bodlákový, slunečnicový, sezamový…)
  • mořská sůl

Zelené fazolky nemusí být vždy připraveny na smetaně, ale přesto mohou být velmi chutné. Krémová ovesná omáčka, ve které jsou fazolky zamíchány, splňuje kriteria zdravého pokrmu.

Společně s ovesnými plackami s mrkví mohou být fazolky chutným jednoduchým dietním obědem.

Zelené fazolky omyjeme, odkrájíme konečky lusků a pak fazolky nakrájíme na kousky o velikosti 3-4 cm. Nejdříve je uvaříme ve slané vodě úplně do měkka. Zbylou vodu scedíme do odměrné nádoby a doplníme studenou vodou do objemu 600ml.

Do této tekutiny přidáme jemné ovesné vločky a uvaříme ovesnou kaši, kterou za horka prolijeme přes cedník a propasírujeme, jako u léčivého ovesného vývaru, přímo do fazolek.

Zbylou uvařenou nepropasírovanou ovesnou vlákninu použijeme např. do nějaké pomazánky anebo prostě sníme. K fazolkám přidáme do omáčky sušený ovesný nápoj, za horka rozmícháme, rozpustíme a velmi krátce povaříme. Fazolky osolíme, ochutíme sojovou omáčkou a trošku okyselíme umeoctem. Dál už nevaříme.

Do hotového pokrmu doplníme kvalitní tuk přídavkem lžičky nějakého panenského oleje.

Dušené zelené fazolky podáváme třeba s uvařenými vajíčky, s bramborem, ale výborné byly s ovesnými plackami s mrkví.

Poznámka: Oleje můžeme dát zdravým lidem k fazolkám až polévkovou lžíci. Pro oslabenou slinivku sice také omáčku mastíme, tělo živiny potřebuje, ale nepřeháníme to.

Fazolky v ovesné omáčce, jenom s ovesnými plackami, pro oslabenou slinivku mohu doporučit. Vejce jsem nabídla druhým pro zvýšení výživné hodnoty jídla, ale pro oslabenou slinivku je k jídlu nepřidávám.

17 055 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Hana Odpovědět
    Dobrý den Alenko, tak tohle jídlo je několikanásobně lepší než klasika se smetanou a moukou. Takhle už budu dělat nadále. Přidala jsem ještě trošku kopru a zjistila, že podobným způsobem mohu udělat i koprovou omáčku velmi odlehčenou. Zřejmě se dá použít vývar ze zeleniny nebo z biohovězího.
    • Alemari Odpovědět
      :-) Tak to je milé, Haničko. Děkuji za Vaši odezvu. Ano, vývar ze zeleniny je dobrá volba. Alemari
  2. Ola Odpovědět
    Hezký večer, šíleně dobrý..:) já používám náhražky u všeho, Zajíc je u mě jako doma a nepoužívám mléko, povětšinou ani lepek..ale to zahuštění ovesnýma přepasírovanými vločkami je pro mě nové, čili to je dobrá inspirace a bylo to fakt jak smetanové. Na zítra mám s sebou oběd do práce, takže díky, zdraví Vás Děčín.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Olo, děkuji za komentář. Jsem ráda, že Vás tento recept zaujal. Alemari

Zanechte odpověď

*