
Jemnou a voňavou zeleninovou polévkou můžeme podat i jako samostatný chod a nejenom držíme-li šetřící dietu. Veškerou zeleninu a brambory očistíme, omyjeme, pokrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody s uvedeným kořením.
Koření dáváme dle vlastní chuti a zvážení, ale je to vesměs koření na podporu trávení, takže se nemusíme obávat aromatičnosti.
Všechny suroviny spolu vaříme v dostatečném množství vody do měkka. Čas bude různý, ale měl by se odvíjet od uvaření červené řepy, která se vaří nejdéle. Proto je lepší, když si červenou řepu nakrájíme na tenké plátky.
V polévce uvaříme, máme-li, i zelené části pórku, který je už hodně tmavozelený a nehodí se na syrové zpracování.
Také v ní můžeme popř. uvařit silné stonky od brokolice, které nakrájíme podélně, aby se rychleji provařily. Získáme tak do polévky další minerály.
Po uvaření stonek od brokolice a uvařený pórek vyjmeme. Ze stonku brokolice můžeme měkké středy vyškrábnout a vrátit k uvařené zelenině do polévky zpět. Až je veškerá zelenina měkká, necháme polévku prochladnout a pak ji rozmixujeme do jemné konzistence.
Při mixování polévku buďto ještě zředíme tekutým sojovým nápojem natural nebo přidáme sušený sojový nápoj s příchutí smetany a trochu převařené vody. Polévku ještě dochutíme sojovou omáčkou a přelijeme zpět do hrnce.
Těsně před podáním polévku přihřejeme na požadovanou teplotu a omastíme slunečnicovým olejem. Na talíři sypeme čerstvou zelenou natí, nejlépe sekaným aromatickým libečkem nebo i petrželkou.