Zeleninová polévka s jáhlami

 2-3 porce | Polévka vhodná i pro oslabenou slinivku, která je v klidovém období.

Ingredience:
  • 250 g očištěné zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 80 g cibule
  • 25 – 30 g „ghí“ (přepuštěné máslo)
  • 900 ml kvalitní pitné vody
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička koření „Horalka“
  • mořská sůl, cca 1 rovná čajová lžička nebo dle chuti
  • 1/2 kostky bujónu „Würzl“  
  • trochu sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského kmínového oleje
  • 40 g jahel (přebrat a 2 x spařit)
  • petrželová nať čerstvá nebo mražená
  • vařící voda na doplnění množství polévky

Podobné polévce říkávala moje maminka, že je to falešná kuřecí. Líbilo se mi vždy, že má krásně žlutou barvu. Jako zavářku jsem zvolila jáhly a tak je tato polévka velice vhodná při překyselení a současně i do dietního režimu. Sytost polévky lze ovlivnit množstvím použitého „ghí“.

Očištěnou zeleninu nastrouháme a promícháme nejlépe ještě v míse. Cibulku očistíme a nakrájíme na jemno. V kastrolu rozpustíme lžičku přepuštěného másla ghí a na něm orestujeme nejdříve cibulku.

Přidáme nastrouhanou zeleninu a vše za míchání restujeme tak dlouho, až nám na tuku začne zelenina měknout a pouštět i barvu. Podlijeme vodou a nyní osolíme a přidáme koření. Bujón ještě nepřidáváme, ten přijde na řadu až skoro v závěru. Je jenom na posílení zeleninové složky.

Zatímco se zelenina přivádí k varu, přebereme si jáhly. Jáhly odděleně na sítku 2 x spaříme vařící vodou a pak je přidáme k zelenině a promícháme. Opět přivedeme k varu a vaříme od varu cca 15 minut a přidáme rozdrobený kousek zeleninového bujónu. Vše povaříme ještě 5 minut a zkusíme, zda je již zelenina spolu s jáhlami měkká. Podle množství odpařené vody můžeme nyní polévku doplnit právě převařenou vodou v množství asi tak 100 ml.

Hotovou polévku odstavíme ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Vyjmeme kuličky nového koření a bobkový list a dochutíme sojovou omáčkou a kmínovým olejem. Nakonec dodáme do polévky čerstvou nebo mraženou petrželovou nať.

A již jen servírujeme. Čerstvá polévka je nejchutnější.

Přeji dobrou chuť!

Poznámka: Tato polévka obsahuje především zásadité potraviny a mohla by pomoci s překyseleným organismem, obzvláště nyní na jaře, kdy je dobré se věnovat i očistě těla.

Jáhly lze též vařit odděleně a poté pak přidat do uvařené polévky. Vyzkoušela jsem oba postupy, ale společné vaření mi přijde jednodušší.

Při použití jáhel jako zavářky je polévka vhodná i do bezlepkové diety. Je sice trošku mastnější, ale zjistila jsem, že zelenina orestovaná na troše přepuštěného másla a pak povařená, mi nečiní při trávení při oslabené slinivce žádné potíže.

Sdílení

    744 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *