Zeleninová polévka s jáhlami

 2-3 porce | Polévka vhodná i pro oslabenou slinivku, která je v klidovém období.

Ingredience:
  • 250 g očištěné zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 80 g cibule
  • 25 – 30 g „ghí“ (přepuštěné máslo)
  • 900 ml kvalitní pitné vody
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička koření „Horalka“
  • mořská sůl, cca 1 rovná čajová lžička nebo dle chuti
  • 1/2 kostky bujónu „Würzl“  
  • trochu sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského kmínového oleje
  • 40 g jahel (přebrat a 2 x spařit)
  • petrželová nať čerstvá nebo mražená
  • vařící voda na doplnění množství polévky

Podobné polévce říkávala moje maminka, že je to falešná kuřecí. Líbilo se mi vždy, že má krásně žlutou barvu. Jako zavářku jsem zvolila jáhly a tak je tato polévka velice vhodná při překyselení a současně i do dietního režimu. Sytost polévky lze ovlivnit množstvím použitého „ghí“.

Očištěnou zeleninu nastrouháme a promícháme nejlépe ještě v míse. Cibulku očistíme a nakrájíme na jemno. V kastrolu rozpustíme lžičku přepuštěného másla ghí a na něm orestujeme nejdříve cibulku.

Přidáme nastrouhanou zeleninu a vše za míchání restujeme tak dlouho, až nám na tuku začne zelenina měknout a pouštět i barvu. Podlijeme vodou a nyní osolíme a přidáme koření. Bujón ještě nepřidáváme, ten přijde na řadu až skoro v závěru. Je jenom na posílení zeleninové složky.

Zatímco se zelenina přivádí k varu, přebereme si jáhly. Jáhly odděleně na sítku 2 x spaříme vařící vodou a pak je přidáme k zelenině a promícháme. Opět přivedeme k varu a vaříme od varu cca 15 minut a přidáme rozdrobený kousek zeleninového bujónu. Vše povaříme ještě 5 minut a zkusíme, zda je již zelenina spolu s jáhlami měkká. Podle množství odpařené vody můžeme nyní polévku doplnit právě převařenou vodou v množství asi tak 100 ml.

Hotovou polévku odstavíme ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Vyjmeme kuličky nového koření a bobkový list a dochutíme sojovou omáčkou a kmínovým olejem. Nakonec dodáme do polévky čerstvou nebo mraženou petrželovou nať.

A již jen servírujeme. Čerstvá polévka je nejchutnější.

Přeji dobrou chuť!

Poznámka: Tato polévka obsahuje především zásadité potraviny a mohla by pomoci s překyseleným organismem, obzvláště nyní na jaře, kdy je dobré se věnovat i očistě těla.

Jáhly lze též vařit odděleně a poté pak přidat do uvařené polévky. Vyzkoušela jsem oba postupy, ale společné vaření mi přijde jednodušší.

Při použití jáhel jako zavářky je polévka vhodná i do bezlepkové diety. Je sice trošku mastnější, ale zjistila jsem, že zelenina orestovaná na troše přepuštěného másla a pak povařená, mi nečiní při trávení při oslabené slinivce žádné potíže.

Sdílení

    7 510 zobrazení článku
    6 komentářů
    1. Jája Odpovědět
      Výborná polévka, i když se připraví méně tučná verze (zeleninu jsem raději nerestovala) :-)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Jájo za hodnocení. Ano, určitě je dobré ji i odlehčit, když je potřeba nebo to tak cítíte. Srdečně zdravím. Alemari
    2. Michaela Odpovědět
      Výborná polévka, děláme ji často. Za nás mám malý tip, jáhly zásadně nespařujeme, ale proplachujeme studenou vodou. Pokud už je svrchní vrstvička natolik žluklá, že se musí hořkost odstranit horkou vodou, tak jsou zkažené a dlouhodobě dělají synovy problém. Cítím to i já se zdravou slinivkou. Studená voda spláchne žluklou prachovou vrstvičku a víc není třeba. Ještě teď v říjnu jíme loňské jáhly a jsou dobré i bez spaření. Nelze bohužel jáhly kupovat ani např. od Probia v malých pytlíčcích, protože ty jsou žluklé snad vždy. Řeším to tak, že koupím celý pytel, nejraději v "bijo" kvalitě od ověřeného obchodníka a skladuji ve špajzu ve tmě.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Michaelo, děkuji Vám za pochvalu polévky. Ano, také slýchám, že stačí promýt studenou vodou. Osobně jáhly ochutnávám občas ještě i před vařením a poznám, zda jsou nebo nejsou v pořádku, ale to spaření tam prostě dělám preventivně. Je to síla zvyku a jáhlám neublíží. Žluklé jáhly jsou cítit už při otevření a máte pravdu, mnoho se s nimi pak už nenadělá. A přesně jak píšete, když se dobře skladují, vydrží. Přeji hodně zdraví a radosti při vařeni. Krásnou neděli! Alemari
    3. Jiřina Benová Odpovědět
      Paní Alenko, polévka je přímo luxusní. Dělám ji velice často a myslím, že se mi snad nikdy nepřejí a chutná i dětem. Normálně se na ní vždycky těším. Děkuju za recept nejen na ni, ale za všechny recepty. Vařím podle nich poměrně často. Co dobrých nápadů jsem tam našla! Narazila jsem na Vaše stránky před 3 lety, kdy jsem po viroze měla problémy s trávením. Překvapilo mi a potěšilo, že se dá jíst dietně a zároveň i chutně. Nezištně se s námi čtenáři, mnohdy zoufalými, dělíte o Vaše poznatky a moc nám tím pomáháte. Jste opravdu zlatíčko a jste moc šikovná a vynalézavá. Škoda, že není k sehnání Vaše kuchařka. Přeju Vám hodně zdraví a elánu. A příjemné dny Jiřina
      • Alemari Odpovědět
        Milá paní Jiřinko, děkuji Vám z celého srdce za Vaše slovní ocenění, přání i pohlazení. Jsem moc ráda, že Vám tato polévka chutná a i další pokrmy, co tu "vařím" :-) a též, že vám lidem, třebas s podobnými potížemi co občas mám i sama s trávením, mohu nějak pomoci. Vaše slova jsou mi velkou odměnou za mé snažení. Děkuji a přeji příjemné adventní dny.

        S tou knížkou je to potíž, vím, ale všechny recepty, které byly uvedeny v kuchařce, jsou obsaženy i zde na stránkách. Kniha je kniha, viďte, a ten internet nemusí třeba jet, ale opakované vydání dle mých představ není v mých možnostech. Což je mi líto. ale mnoho s tím zatím nenadělám.

    Zanechte odpověď

    *