
Zeleninové jídlo plné barev může přitáhnout nejen vegetariány, makrobiotiky, ale všechny, kteří milují dostatek jakékoliv chutné zeleniny v pokrmu, syrové i vařené. Konzumací rostlinného masa navíc šetříme i náš trávicí systém.
Jako přílohu jsem zvolila hrubý bulgur, který tuto směs výborně doplňuje. Protože jeho vaření bude asi nejdelší na celé přípravě pokrmu, začneme nejdříve u něho.
Bulgur odvážíme a dobře promyjeme studenou vodou a scedíme. Pak jej zalijeme odměřeným množstvím čisté vody a dáme vařit. Osolíme a přidáme špetku tymiánu.
Až bulgur přivedeme k varu, ztlumíme přívod tepla na minimum a vaříme pomalým varem, odkryté, nejméně 25 minut . Ke konci již kontrolujeme ochutnáním měkkost zrna a také doléváme vařící vodu, máme-li pocit, že je jí nedostatek.
Nelze přesně stanovit její množství, protože se bude lišit dle toho, jak rychle bulgur vaříme a zda jej třeba nenecháme ještě „dojít“ pod peřinou. Jakmile je bulgur do měkka uvařen a všechna voda vydušena, přikryjeme ho pokličkou a já osobě balím hrnec do ručníku a vkládám vždy někam do peřin. Tak ho uchovám krásně teplý až do doby servírování pokrmu.
Robi nudličky rozebereme před přípravou na kousky a naložíme do marinády. Stačí i na chvíli, ale je dobré nechat je odležet až 2 hodiny. Mezitím si připravíme mandle. Spaříme je, oloupeme a v horkovzdušné troubě je na sucho opečeme do světle růžova.
Na oleji, kterým jen vytřeme dno hrnce, orestujeme cibuli. Přidáme naložené robi maso a osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou a přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev. Asi 7 minut dusíme s kořením a čerstvými nasekanými bylinkami, pak přidáme na kousky nakrájenou brokolici. Vše podusíme dalších cca 10–15 minut, až je zelenina měkká.
Zahuštění provedeme maizenou rozmíchanou ve vodě a s omáčkou vše ještě povaříme 2 minuty. Zakápneme sojovou omáčkou Tamari a pro zvýraznění chutí okyselíme pár kapkami umeocta. Uvařený bulgur vyjmeme z peřin a před podáním jej omastíme lžicí slunečnicového oleje a zlehka celý promícháme.
K hotové zeleninové směsi s robi masem přimícháme orestované mandle a servírujeme s připraveným bulgurem a ozdobené čerstvou i vařenou zeleninou a petrželovou natí.