Zeleninová směs s robi masem a bulgurem

4 porce | Při oslabené slinivce vyloučíme z přílohy hrášek a kukuřici a rajčata spaříme a oloupeme. Samotný dušený pokrm je dobře stravitelný.

Ingredience:
  • 1 sáček Robi „nudliček“ (cca 300 g)
  • 100 g mrkve
  • 150 g brokolice
  • 70 g cibule
  • 50 g mandlí
  • 10 g panenského olivového oleje pod cibuli (1 lžíce)
  • 10 g čerstvé bylinky (bazalka a libeček)
  • na zahuštění 135 ml vody + 25 g maizeny
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“, popř. polévkové koření bez glutamátu
  • 1 lžička umeoctu na zvýraznění chuti na závěr
  • 400–500 ml vody nebo zeleninového vývaru na podlití
  • 200 g bulguru + 600 ml vody
  • špetku tymiánu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • mořská sůl
  • zelenina na oblohu (kukuřice, hrášek, okurky, rajčata)
  • čerstvá nať petržele

Marináda na robi nudličky:

  • mořská sůl
  • 1 lžička sojové omáčky„Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • špetka saturejky
  • špetka oregána
  • 1 lžička kurkumy se šafránem

Zeleninové jídlo plné barev může přitáhnout nejen vegetariány, makrobiotiky, ale všechny, kteří milují dostatek jakékoliv chutné zeleniny v pokrmu, syrové i vařené. Konzumací rostlinného masa navíc šetříme i náš trávicí systém.

Jako přílohu jsem zvolila hrubý bulgur, který tuto směs výborně doplňuje. Protože jeho vaření bude asi nejdelší na celé přípravě pokrmu, začneme nejdříve u něho.

Bulgur odvážíme a dobře  promyjeme  studenou vodou a scedíme. Pak jej zalijeme odměřeným množstvím čisté vody a dáme vařit. Osolíme a přidáme špetku tymiánu.

Až bulgur přivedeme k varu, ztlumíme přívod tepla na minimum a vaříme pomalým varem,  odkryté, nejméně 25 minut . Ke konci již kontrolujeme ochutnáním měkkost zrna a také doléváme vařící vodu, máme-li pocit, že je jí nedostatek.

Nelze přesně stanovit její množství, protože se bude lišit dle toho, jak rychle bulgur vaříme a zda jej třeba nenecháme ještě „dojít“ pod peřinou. Jakmile je bulgur do měkka uvařen a všechna voda vydušena, přikryjeme ho pokličkou a já osobě balím hrnec do ručníku a vkládám vždy někam do peřin. Tak ho uchovám krásně teplý až do doby servírování pokrmu.

Robi nudličky rozebereme před přípravou na kousky a naložíme do marinády. Stačí i na chvíli, ale je dobré nechat je odležet až 2 hodiny. Mezitím si připravíme mandle. Spaříme je, oloupeme a v horkovzdušné troubě je na sucho opečeme do světle růžova.

Na oleji, kterým jen vytřeme dno hrnce, orestujeme cibuli. Přidáme naložené robi maso a osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou a přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev. Asi 7 minut dusíme s kořením a čerstvými nasekanými bylinkami, pak přidáme na kousky nakrájenou brokolici. Vše podusíme dalších cca 10–15 minut, až je zelenina měkká.

Zahuštění provedeme maizenou rozmíchanou ve vodě a s omáčkou vše ještě povaříme 2 minuty. Zakápneme sojovou omáčkou Tamari a pro zvýraznění chutí okyselíme pár kapkami umeocta. Uvařený bulgur vyjmeme z peřin a před podáním jej omastíme lžicí slunečnicového oleje a zlehka celý promícháme.

K hotové zeleninové směsi s robi masem přimícháme orestované mandle a servírujeme s připraveným bulgurem a ozdobené čerstvou i vařenou zeleninou a petrželovou natí.

Poznámka: Pokrm s množstvím zeleniny je vhodný i do letních veder. Nejenže osvěží zeleninou, ale také nás neobere o energii, kterou bychom potřebovali na trávení jakéhokoli živočišného masa.

Pro oslabenou slinivku je zeleninová směs s robi masem také dobře stravitelná, pokud vyloučíme hrášek a kukuřici. Jako přílohu zvolíme např. červenou řepu v umeoctu. Samotný pokrm je připravován na malém množství tuku a dobře produšená cibulka v pokrmu problémy trávení nedělá.

Ostatní podušená zelenina je vhodná i pro oslabené trávení a koření jej navíc též povzbudí„Maso“ z pšenice společně s pšeničným bulgurem sleduje i hledisko správné kombinace potravin v jednom pokrmu.

24 224 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. bigosek Odpovědět
    V pátek jsem si koupila poprvé Robi maso nudličky, vždy jsem o něm jenom slyšela, používám pouze občas sojové maso, často tofu nebo tempeh. Barva Robi masa mě poněkud zklamala, ale protože tady vidím tenhle recept, zítra ho vyzkouším. Nicméně co mě tady na tomto receptu zarazilo, je ta doba vaření bulguru. To se trochu divím, já vařím bulgur s trochou soli a kapkou oleje asi tak pět minut a pak jenom nechávám dojít, buď jen v hrnci a nebo v peřinách, ale nikdy nevařím takhle dlouho, jak uvádíte. Bulgur (hrubozrnný) mám vždycky krásně měkký. Doba varu mi připomíná pohanku, taky vařím max pět minut a nechávám dojít, je pak krásně nadýchaná a sypající se. Neberte to jako, že šťourám, jen mě to zarazilo. Kateřina edit. Alemari
    • Alemari Odpovědět
      Co člověk, to jiný názor na vaření a také možná i jiné podmínky k vaření. Stále tvrdím, že moje recepty nesou žádné dogma. Váš způsob Kateřino je také dobrý. Proto prosím bulgur vařte tak dlouho a takovým způsobem, jak jste zvyklá a jak to cítíte, že je to nejvhodnější pro Vás. Při vaření příloh občas udělá své i hrnec s akutermickým dnem a já ho vždy nemohu použít současně na vše...:-) Každý jsme zvyklý jinak, a tak prostě bulgur vařím na plotně do měkka a pak jej jenom uchovávám v teple do přípravy dalšího jídla. Tedy po 5 minutách jsem ho určitě nikdy měkký neměla, ale věřím, že může v teple ještě dojít tak jako pohanka...Proč ne..:-) Občas tento způsob praktikuji u rýže, že ji uvařím tak „al dente“ a pak vložím do peřin. U pohanky je to v zájmu zachování rutinu, ale u bulguru to nepovažuji za nejnutnější, ale nejsem proti...:-) Přílohy nejraději omašťuji olejem až nakonec, do hotového, aby panenský olej neprošel ani teplotou kolem varu vody. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*