
Kdo ještě není přivyklý na samotnou vařenou pšenici špaldu, může vyzkoušet její chuť alespoň v malém přídavku v zeleninovému rizotu. S předstihem je však nutno si ji připravit k vaření. Špaldu odvážíme, promyjeme a necháme alespoň 36 hodin bobtnat.
Vodu z namáčení vylijeme. Rýži promyjeme, scedíme a přidáme k ní změklou špaldu. Obojí zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme pomalu vařit. Lehce osolíme.
Asi po 20 minutách přidáme hrášek, kukuřici, koření „pašerák“, bazalku, trochu šafránu, polévkového koření, „Horalku“ a sojovou omáčku Johsen Shoyu.
Opět přivedeme k varu a dovaříme vše pomalu do měkka do konzistence rizota. Vodu, pokud možno, již nedoléváme, rizoto by ztratilo svoji sypkost.
Na malém množství olivového oleje zpěníme jemně krájenou cibulku a česnek. Krátce orestujeme a přimícháme k rizotu. Takto je dochutíme a omastíme. Podáváme s čerstvou zeleninou, která je zrovna dostupná.