Zeleninové rizoto se špaldou

2 velké porce | Pro oslabenou slinivku s vhodnou zeleninou a velice omezit množství cibule i česneku.

Ingredience:
  • 270 g rýže parboiled v suchém stavu
  • 30 g pšenice špaldy v zrnech
  • 800 ml vody
  • 100 g hrášku mraženého nebo v sezóně čerstvého
  • 100 g mražené kukuřice
  • koření „Horalka“, „pašerák“, bazalka, šafrán,
  • sojová omáčka „Johsen Shoyu“
  • tekuté polévkové koření bez glutamátu
  • panenský olivový olej
  • 100 g cibule
  • 50 g česneku
  • mořská sůl

Kdo ještě není přivyklý na samotnou vařenou pšenici špaldu, může vyzkoušet její chuť alespoň v malém přídavku v zeleninovému rizotu. S předstihem je však nutno si ji připravit k vaření. Špaldu odvážíme, promyjeme a necháme alespoň 36 hodin bobtnat.

Vodu z namáčení vylijeme. Rýži promyjeme, scedíme a přidáme k ní změklou špaldu. Obojí zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme pomalu vařit. Lehce osolíme.

Asi po 20 minutách přidáme hrášek, kukuřici, koření „pašerák“, bazalku, trochu šafránu, polévkového koření, „Horalku“ a sojovou omáčku Johsen Shoyu.

Opět přivedeme k varu a dovaříme vše pomalu do měkka do konzistence rizota. Vodu, pokud možno, již nedoléváme, rizoto by ztratilo svoji sypkost.

Na malém množství olivového oleje zpěníme jemně krájenou cibulku a česnek. Krátce orestujeme a přimícháme k rizotu. Takto je dochutíme a omastíme. Podáváme s čerstvou zeleninou, která je zrovna dostupná.

Poznámka: Vzhledem k zeleninovým prioritám ostatních členů v rodině, přidávám jenom uvedenou zeleninu. Ale určitě můžete vyzkoušet i jinou vhodnou a barevnější. Pro oslabenou slinivku se bude více hodit mrkev, petržel, celer, kedlubna, apod.

Toto jídlo je jednoduché, a nemáme-li problémy s trávením tuků, je i syté a vydatné, byť neobsahuje maso. Příchuť oříškovou až téměř masitou dodá i vařená špalda, která se v malém přídavku 10 % v rizotu téměř ztratí, ale její množství můžeme časem zvýšit až na 50 %. Koření zde má svůj význam, protože také díky jemu dostane rizoto masitou příchuť. I při tomto malém obsahu špaldy jsem se setkala s dotazem: „V tom jídle je asi maso, ale kde je?“

Pro oslabenou slinivku rizoto se zeleninou jenom trochu omastíme a jíme raději bez cibulky a česneku. Takto bude lépe stravitelné.

Pšenice špalda obsahuje velice kvalitní a cenné bílkoviny a byla již ve středověku považována za nejlepší z obilovin. Používala se k léčení mnoha nemocí. Není na škodu si stravu obohatit…

Při máčení špaldových zrn vodu vyměňujeme a v závěru vylijeme. Při delším klíčení bude špalda ještě více měkčí a nejen, že bude dříve uvařena, ale odbourá se i více kyseliny fytové, která jinak odebírá tělu minerální látky.

12 912 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*