
Kysané zelí, které je hlavně přes zimu cenným zdrojem vitamínů, je základní surovinou do polévky našich babiček a tou je zelňačka. Aby polévka nebyla příliš kyselá, je vhodné použít na vaření kysané zelí bez láku. Dle chuti můžeme lákem polévku okyselit na závěr.
Zelí si odmáčkneme od láku a překrájíme. Brambory očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které se v kyselejší vodě lépe uvaří.
Chceme-li mít zelňačku s houbami, je nutné si houby, nejlépe den předem, namočit. Houby namáčíme jenom v trošce vody a do polévky je pro vůni přidáme částečně i s ní. Na přípravě polévky již dále není nic složitého, jenom v závěru se liší tradiční recept záklechtkou.
Pokrájené brambory dáme do vody do jednoho hrnce i se zelím, namočenými houbami, cibulí a veškerým uvedeným kořením.
Vše vaříme pomalým varem cca 45 minut. Uvaření brambor společně se zelím a houbami trvá trochu déle, než jsme zvyklí, ale při společném vaření se všechny vůně krásně prolnou a sjednotí. Na závěr, před přidáním záklechtky, polévku ochutnáme a případně ještě okyselíme lákem ze zelí.
Záklechtku na mírné zahuštění zelňačky si připravíme během vaření polévky. Ve 400 ml teplé vody rozpustíme sušený sojový nápoj. Necháme ho vychladnout a do tohoto „mléka“ pak rozmícháme solamyl. Záklechtku přidáme do polévky a za míchání 2 minuty povaříme.
Polévku ochutíme sojovou omáčkou Tamari a omastíme dle chuti panenským řepkovým olejem, který nám vytvoří krásná žlutá očka. Kdo má rád, může si k polévce přidat i kváskový žitný chléb.