Zelňačka plná koření

4 porce

Ingredience:
  • 550 g očištěných brambor
  • 200 g kysaného zelí, váženo bez láku
  • 1,5–1,7 l vody
  • 100 g krájené cibule
  • 10–13 g sušených hub (třeba suchohřibů)
  • 1 rovná dětská lžíce koření „Horalky“
  • 6 bobkových listů
  • 6 kuliček nového koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky celého kmínu
  • trochu saturejky místo pepře
  • 1 lžička sušeného libečku (v sezóně čerstvý)
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • 1 lžíce solamylu (bramborový škrob) + 400 ml vody
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany
  • mořská sůl

Kysané zelí, které je hlavně přes zimu cenným zdrojem vitamínů, je základní surovinou do polévky našich babiček a tou je zelňačka. Aby polévka nebyla příliš kyselá, je vhodné použít na vaření kysané zelí bez láku. Dle chuti můžeme lákem polévku okyselit na závěr.

Zelí si odmáčkneme od láku a překrájíme. Brambory očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které se v kyselejší vodě lépe uvaří.

Chceme-li mít zelňačku s houbami, je nutné si houby, nejlépe den předem, namočit. Houby namáčíme jenom v trošce vody a do polévky je pro vůni přidáme částečně i s ní. Na přípravě polévky již dále není nic složitého, jenom v závěru se liší tradiční recept záklechtkou.

Pokrájené brambory dáme do vody do jednoho hrnce i se zelím, namočenými houbami, cibulí a veškerým uvedeným kořením.

Vše vaříme pomalým varem cca 45 minut. Uvaření brambor společně se zelím a houbami trvá trochu déle, než jsme zvyklí, ale při společném vaření se všechny vůně krásně prolnou a sjednotí. Na závěr, před přidáním záklechtky, polévku ochutnáme a případně ještě okyselíme lákem ze zelí.

Záklechtku na mírné zahuštění zelňačky si připravíme během vaření polévky. Ve 400 ml teplé vody rozpustíme sušený sojový nápoj. Necháme ho vychladnout a do tohoto „mléka“ pak rozmícháme solamyl. Záklechtku přidáme do polévky a za míchání 2 minuty povaříme.

Polévku ochutíme sojovou omáčkou Tamari a omastíme dle chuti panenským řepkovým olejem, který nám vytvoří krásná žlutá očka. Kdo má rád, může si k polévce přidat i kváskový žitný chléb.

Poznámka: Vodu z namáčení hub dávám opatrně. Jednou jsem ji dala pro vůni všechnu a polévka byla moc hnědá a ztratila charakter „zelňačky“ a spíš to byla „houbačka“. V některých receptech se vaří brambory zvlášť a přidají se až do uvařeného zelí. Já raději volím postup v jednom hrnci, připadá mi z technologického hlediska schůdnější.

Tuto polévku máme v rodině téměř všichni moc rádi, a kdo ne i tak ji sní, protože nic jiného není uvařeno a hlad je nejlepší kuchař, jak říkala moje maminka.

Oslabená slinivka v množství normální porce snese polévku velice dobře a tak ji lze zařadit do dietního režimu bez obav.

Možná to víte, ale raději pro každý případ ještě uvedu, že solamyl a i ostatní škroby a mouky, používané na záklechtky, musíme rozmíchávat vždy ve studené vodě nebo mléce. V horké a i ještě hodně teplé vodě se vytvoří žmolky, které se již těžko rozpouští. Do této polévky můžete samozřejmě použít na zahuštění i kukuřičný škrob (maizenu) nebo jakoukoliv celozrnnou mouku. Osobně se při vaření snažím tzv. „ctít barvu“ a když používám brambory, tak volím i záklechtku stejného původu.

28 843 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*