
O Vánocích i mezi svátky si můžete pochutnat na jiné variantě zelňačky. Příprava je sice podobná, ale chuťově je polévka poněkud odlišná. Obsah důležitých antioxidantů z kurkumy pomůže našemu tělu se zvýšením imunity a polévka může přijít k chuti třeba po procházce na čerstvém vzduchu.
Máme-li houby sušené, musíme přípravu polévky plánovat a předem si namočit houby do vody, aby nabobtnaly. Lze samozřejmě použít i houby čerstvé nebo i mražené. Pak jejich množství volíme cca 100 g. Jsou v polévce jen pro vůni.
Do hrnce vložíme očištěné a na kousky pokrájené brambory. Kysané zelí na cedníku přecedíme, ale lák zatím nevyléváme. Použijeme ho na závěrečné dochucení polévky. Odmáčknuté zelí překrájíme na prkénku na drobnější kousky a vložíme k bramborám. Též nabobtnané houby i s nálevem.
Přidáme hrášek, veškeré koření, mírně osolíme a dáme vařit. Vaříme 30 minut.
Po této době si připravíme záklechtku ze solamylu a studené vody. Před zahuštěním polévky vyjmeme bobkové listy a nové koření. Přímo v horké polévce rozpustíme sušený sojový nápoj a pak teprve polévku zahustíme záklechtkou. Povaříme 2 minuty. Dochutíme sojovou omáčkou Tamari a omastíme lžící chutného panenského oleje.
Pro zvýrazněníchuti přidáme asi dvě lžíce nálevu ze zelí. Polévku nám příjemně okyselí. Více už nevaříme.
Do hotové polévky vložíme již jen posekanou petrželovou nať.
Přeji dobrou chuť. Alemari