Zelňačka s hráškem a kurkumou

4 porce

Ingredience:
  • 500 g syrových očištěných brambor
  • 150 g kysaného zelí (bez nálevu)
  • 1,7 l vody
  • 10 g sušených hub + 70 ml vody
  • 200 g mraženého hrášku
  • 100 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 7 kuliček nového koření
  • 1 polévková lžíce koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 rovná lžička sušeného libečku
  • 1 rovná lžička kurkumy
  • 1 rovná lžička koření „pašerák“
  • 3 bobkové listy
  • 40 g sušeného sojového nápoje např. „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 30 g solamylu (bramborový škrob) + 400 ml vody
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje (i jiný kvalitní)
  • petrželová nať mražená, čerstvá
  • 2 lžíce nálevu ze zelí

O Vánocích i mezi svátky si můžete pochutnat na jiné variantě zelňačky. Příprava je sice podobná, ale chuťově je polévka poněkud odlišná. Obsah důležitých antioxidantů z kurkumy pomůže našemu tělu se zvýšením imunity a polévka může přijít k chuti třeba po procházce na čerstvém vzduchu.

Máme-li houby sušené, musíme přípravu polévky plánovat a předem si namočit houby do vody, aby nabobtnaly. Lze samozřejmě použít i houby čerstvé nebo i mražené. Pak jejich množství volíme cca 100 g. Jsou v polévce jen pro vůni.

Do hrnce vložíme očištěné a na kousky pokrájené brambory. Kysané zelí na cedníku přecedíme, ale lák zatím nevyléváme. Použijeme ho na závěrečné dochucení polévky. Odmáčknuté zelí překrájíme na prkénku na drobnější kousky a vložíme k bramborám. Též nabobtnané houby i s nálevem.

Přidáme hrášek, veškeré koření, mírně osolíme a dáme vařit. Vaříme 30 minut.

Po této době si připravíme záklechtku ze solamylu a studené vody. Před zahuštěním polévky vyjmeme bobkové listy a nové koření. Přímo v horké polévce rozpustíme sušený sojový nápoj a pak teprve polévku zahustíme záklechtkou. Povaříme 2 minuty. Dochutíme sojovou omáčkou Tamari a omastíme lžící chutného panenského oleje.

Pro zvýrazněníchuti přidáme asi dvě lžíce nálevu ze zelí. Polévku nám příjemně okyselí. Více už nevaříme.

Do hotové polévky vložíme již jen posekanou petrželovou nať.

Přeji dobrou chuť. Alemari

Poznámka: Budeme-li přesyceni sladkostmi vánočního stolu, může nám jako obměna tato varianta zelňačky s hráškem přijít vhod.

Koření si vždy odpočítávám, abych je pak zase vylovila před zahuštěním a věděla, že je všechno…:-)

Pro lepší strávení při oslabené slinivce by bylo vhodné polévku namixovat, ale její konzistence pak nemusí být lákavá. Když polévku dobře provaříme a budeme ji v klidu konzumovat a dobře a na jemno kousat, nemusela by ani při této dietě působit problémy. Ale je to na vašem zvážení a tak ji do slinivkové diety v této podobě raději nezařazuji.

Sdílení

    12 927 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. sybilla Odpovědět
      Chcela by som iba pozamenať, že ja pridávam do tejto polievky jačmenné krúpy na zahustenie, miesto solamylu. Netuším, či krúpy sú vhodné pre problémy so slinivkou, ale nám to tak chutí a oni skutočne polievku zahustia. Inak kapustnica, alebo zelňačka, ako sa hovorí na západ od nás:-))) , je najlepšie jedlo, čo ľudia vytvorili.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Sybilla, jak pěkné jméno...:-) Děkuji Vám za příspěvek. Ano, souhlasím s Vámi, že je to velice dobrá polévka. Dle Edgara Cayce je vhodné v jednom jídle používat raději jen jeden druh škrobu jako součast pokrmu tak i na zahuštění. Proto jsem zvolila při použití brambor též i bramborový škrob na zahuštění. Ne vždy se mi tento princip daří dodržet, ale snažím se...Zde snad ano... Jinak tuto polévku pro oslabenou slinivku moc nedoporučuji, takže zahuštění kroupami je pro ostatní možné a určitě i chutné... Pěkného Silvestra přeji! Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *