Zelný salát se sýrem a koprem

2 porce | Pro oslabenou slinivku je vhodný raději bez jakéhokoliv pečiva jako dělená strava.

Ingredience:
  • 300 g bílého hlávkového zelí
  • 100 g mrkve
  • 140 g bílé cibulky
  • 100 g plátkového sýru „30% Eidam“
  • 200 g bílého jogurtu
  • kopr čerstvý, sušený, popř. mražený
  • 1–2 lžičky umeocta
  • mletý kmín
  • mořská sůl

Salátů z bílého zelí existuje mnoho variant a mohu říci, že se od sebe obsahem surovin liší málo. Způsob dochucení je však v závěru vždy různý. Salát změní chuť i podobu a je po každé jiný. Do tohoto salátu raději dvě třetiny z nakrouhaného množství syrového bílého zelí spaříme.

Spařené zelí je lépe stravitelné a to nejen pro lidi s oslabenou slinivkou. Nyní je k dostání již zelí trochu jiného druhu než bylo to rané, které se spařovat vůbec nemusí a může se jíst téměř jako hlávkový salát.

Podzimní zelí je tvrdšía jeho krátkým spařením bude výsledný salát křehčí. Nakrouhané zelí v míse zalijeme vařící vodou tak, aby bylo potopené, vařečkou promícháme a po té vodu slijeme.

Drobně pokrájenou cibulku také spaříme a vmícháme ji do teplého zelí, Přidáme ještě i zbylou část nespařeného zelí a strouhanou mrkev. Salát osolíme, okyselíme trochu umeoctem a necháme vychladit.

Mezitím si rozmícháme do bílého jogurtu jemně pokrájený kopr, mletý kmín a trošku umeocta. Takto připraveným dresingem salát polijeme a v závěru k němu přidáme na obdélníčky pokrájený tvrdý sýr. Vše v konečné fázi promícháme a salát je připraven k jídlu.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku je salát dobře stravitelný. Můžeme jej jíst i jako dělenou stravu samotný. Kdo má však chuť, přidá si k němu kvalitní celozrnné pečivo.

Samotný salát anebo s vhodným pečivem je možné zařadit i pro bezlepkovou dietu.

17 942 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*