
Salátů z bílého zelí existuje mnoho variant a mohu říci, že se od sebe obsahem surovin liší málo. Způsob dochucení je však v závěru vždy různý. Salát změní chuť i podobu a je po každé jiný. Do tohoto salátu raději dvě třetiny z nakrouhaného množství syrového bílého zelí spaříme.
Spařené zelí je lépe stravitelné a to nejen pro lidi s oslabenou slinivkou. Nyní je k dostání již zelí trochu jiného druhu než bylo to rané, které se spařovat vůbec nemusí a může se jíst téměř jako hlávkový salát.
Podzimní zelí je tvrdšía jeho krátkým spařením bude výsledný salát křehčí. Nakrouhané zelí v míse zalijeme vařící vodou tak, aby bylo potopené, vařečkou promícháme a po té vodu slijeme.
Drobně pokrájenou cibulku také spaříme a vmícháme ji do teplého zelí, Přidáme ještě i zbylou část nespařeného zelí a strouhanou mrkev. Salát osolíme, okyselíme trochu umeoctem a necháme vychladit.
Mezitím si rozmícháme do bílého jogurtu jemně pokrájený kopr, mletý kmín a trošku umeocta. Takto připraveným dresingem salát polijeme a v závěru k němu přidáme na obdélníčky pokrájený tvrdý sýr. Vše v konečné fázi promícháme a salát je připraven k jídlu.