Žitná kaše klíčková

1-2 porce | Pro oslabenou slinivku raději bez oříšků, jinak je velmi vhodná.

Ingredience:
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
  • 50 g žitné jemné celozrnné mouky
  • 30 g žitných klíčků
  • 1 lžička kvalitní mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • med, javorový sirup
  • lískové oříšky, sezam
  • 700–750 ml vody

Výživnou kaši z žitné mouky a klíčků je vhodné připravit, když potřebujeme rychle nasytit dorůstající děti, které večer uvítají cokoliv dobrého. Ve vlažné vodě rozpustíme sušený sojový nápoj a v něm rozmícháme hladkou žitnou mouku. Směs zahříváme v hrnci za stálého míchání až k varu.

Přidáme mletou skořici a fenykl a jakmile začne kaše vařit, přisypeme žitné klíčky, které v kaši metlou rozmícháme.

Vše povaříme 3–4  minuty.

Při varu mícháme, protože se kaše ráda připaluje. Díky žitným klíčkům je kaše sladká sama o sobě dost a kdo nechce, nemusí ji ani doslazovat. Na talíři můžeme ještě posypat sezamem nebo lískovými oříšky.

Poznámka: Žitná kaše je velice prospěšná pro růst svalové hmoty u dětí a mladých, díky žitu. Pro oslabenou slinivku je dobře stravitelná, ale bez celých oříšků.

14 190 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. Michaela Odpovědět
    Krásné odpoledne Alemari, nikdy jsem nebyla velká milovnice krupicové kaše, ale tahle žitná si přímo říkala o vyzkoušení. Velmi mě překvapila sladká chuť, přestože jsem ji ničím nepřisladila. Je pravda, že jsem použila tekutý ovesný nápoj, který je sám o sobě dost sladký. Poprvé jsem si ji posypala sekanými vlašskými ořechy, nicméně když jsem si ji vařila opět dnes ráno, moje intuice mě zavedla k sezamové pastě tahini, kterou jsem lehce do kaše vmíchala. A musím říct, že mi tak chutnala mnohem víc. Občas mívám chuť na sladké večeře a myslím, že tahle kaše bude určitě vhodná :o) Michaela
    • Alemari Odpovědět
      Ano, ano, je sladká těmi klíčky, že to až překvapí, že ? :-) To je moc dobře, že se řídíte vlastní intuicí...pokračujte, držím palce. Pěknou neděli přeji.. Alemari
  2. Ala Odpovědět
    Dobré dopoledne, dneska jsem ráno vařila tuto kaši a musím říci, že je opravdu skvělá a na mě dost sladká i bez dalšího oslazení:-) Je fakt super... Jen bych se chtěla zeptat, jaké používáte žitné klíčky - já měla jemné a mačkané a kaše mi nechtěla moc zhoustnout, tak jsem jich ještě pár přidala...Děkuji Přeji hezký zbytek dne:-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Alo. No, musím říci, že jsem si nyní po delší době zase koupila žitné klíčky a jsou o hodně jemnější než jsem je měla, když jsem tuto kaši vařila. Ale většinou ji vařím prvotně ze žitné mouky, která udělá řidší kaši a ty klíčky jsou tam spíš na to zahuštění toho moučného základu. Možná je to tím, že ty klíčky jsou nyní doopravdy jemnější a mačkané. Také je mám. Však více klíčků určitě nevadí :-) Alemari
  3. Ala Odpovědět
    Dobrý večer, chtěla bych se Vás zeptat, protože máte zajisté více zkušeností, zda je tato kaše bez dalšího oslazení vhodná i pro diabetiky a zda časté, třeba dennodenní používání sušených nápojů Zajíc, nebo tekutých rýžových a a sojových nápojů není tělu škodlivé. Děkuji a přeji krásný večer...P.S.: Ráno hurá na kaši:-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji. Kaše bez dalšího oslazení je určitě vhodná i pro diabetiky, ale bude nutno si spočítat, jaké množství si jí připravujete a kolik glycidů z ní tělo obdrží a kolik máte povoleno na den. Časté používání obilných nápojů tekutých, pokud si je děláte sama, škodlivé necítím, ale s ostatními jak sušenými tak i některými tekutými, to musíte zvážit individuálně sama. Četnost použití lze řešit jedině osobně, nejlépe třeba kinezologicky v Poradně. Co může jeden, nemusí padnout druhému a tak si netroufám globalizovat. Prosím přečtěte si článek o náhradách mléka, který jsem doplnila o pár odstavců na toto těma. Další dotaz byl velice osobní, vyjádřila jsem se Vám k němu na mail. Alemari Ještě doplňuji, že jsem v původní odpovědi odpovídala na něco, co jste se neptala, tak jsem to nyní dodatečně opravila :-)

Zanechte odpověď

*