
Všechny možné druhy pečených celozrnných placek zahrnuji do kategorie rychlého pečiva. Jsou vhodnou náhradou klasického chleba a rohlíků. Žitné placky s přídavkem lněného semínka jsou chutné a dobře stravitelné.
Lněné semínko pečivo změkčí a dodá mu velmi kvalitní tuky.
Odvážené množství lněného semínka nejdříve na jemno nameleme v mlýnku na mák nebo jej namixujeme v mlýnku na kávu.
Společně s hladkou žitnou moukou, vodou, solí a kmínem zaděláme jemné těsto. Soli není potřeba mnoho, dala jsem asi půl čajové lžičky.
Těsto propracujeme nejdříve v hlubší míse vařečkou. Pak stěrkou setřeme těsto z vařečky a ze stěn, lehce je poprášíme ještě žitnou moukou a necháme asi 45 minut v chladu odpočívat. V této době mouka dobře nabobtná. Protože obsah lepku je v žitné mouce nižší než v mouce pšeničné, je tento čas pro dobré následné zpracování těsta potřebný.
Odpočaté těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, obalíme v mouce a pak je ještě zlehka propracujeme tak, aby se nechytalo válu. Vyválíme z něj váleček, který nakrájíme na 8 stejných dílů. Každý díl též obalíme v mouce a rozválíme na placku o síle asi 3-5 mm a placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Plechy vkládáme do středně vyhřáté trouby. Placky pečeme při teplotě 180 max. 200 °C po dobu 15-20 minut. Při pečení musíme placky hlídat, tedy alespoň já musím, protože plynová trouba mi neudrží konstantní teplotu.
Je velice dobré si na jedné placce rozlomením ověřit stupeň propečení. Doba pečení se bude odvíjet též od síly placek. Tenčí budou propečeny dříve a může se nám stát, že je propečeme až tak, že budou křupavé.
Osobně mi takto placky chutnají nejvíce. Většinou při delším ponechání stejně naberou vlhkost a zvláční. Protože jsou placky vyváleny na tenko, tak je při pečení není nutno obracet.
Upečené placky podáváme k zeleninovému salátu nebo s nějakou zeleninovou pomazánkou, prostě tam, kde nám mohou nahradit tradiční kynuté pečivo z bílé mouky.