Znáte účinky odvaru z kořene ženšenu?

Kdo by neznal nebo alespoň někdy neslyšel tajuplné slovo ženšen. Představíme si většinou kořen dlouhověkosti a máme ho spojen s východními zeměmi i kulturami. V naší zemi jsou k dostání různé výtažky a tinktury ze ženšenu, slibující mnohé. Ale zkoušeli jste někdy přímo kořen? Možná netušíte, že jej máme na dosah a můžeme si ověřit jeho účinky.

Myslím si, že mnoho lidí, tak jako já, občas bojuje s nedostatkem energie, a zvlášť v předjaří, kdy jsme náchylní i k virovým onemocněním. Proto jsem uvítala možnost vyzkoušet na sobě působení tohoto „tajuplného“ posilujícího prostředku. Kořen ženšenu I. jakostní kategorie, jaký je „k mání“ na webu adaptogeny.cz  již nějakou dobu užívám ve formě odvaru. Protože cítím, že je to účinný prostředek pro zdraví, rozhodla jsem se, že vám popíšu své dosud nabyté zkušenosti.

Když se mi dostaly plátky kořene do rukou, zamířila jsem zpět na zmíněný web, ke zdroji velice kvalitních informací a dočetla jsem se tam, jak si odvar připravit.

Vzhledem k tomu, že mám nějaké teoretické i praktické zkušenosti s přípravou odvarů, a také ve snaze dostat z kořene účinných látek co nejvíc, jsem si řekla, že se pustím nastíněnou cestou a budu plátky kořene raději vařit déle.

Abych současně poznala, jak čistý odvar chutná, nepřidávala jsem si k němu žádný čajový pytlík, který by jeho chuť zkreslil.

K prvnímu ověření jsem zvolila silnější dávku než běžnou, abych poznala změnu ve stavu svého těla i duše, které do té doby ženšen neužívalo. Postupovala jsem podle rady pana Borise a vzala jsem tedy čtyři plátky ženšenu, zalila je zhruba 700 ml studené vody a dala vařit. Vařila jsem je cca 25 minut a pak nechala chladnout do přijatelné teploty. Za dobu varu se objem zmenšil o víc jak polovinu a tak bylo odvaru právě jeden hrnek.

Poznámka: Zde se plně ztotožňuji s radami pana Borise a také doporučuji vřele všem, kteří se chtějí vydat též na cestu posílení organizmu tímto dávnověkým preparátem, aby si jeho rady a sdělení pozorně pročetli. Stránky nejen o ženšenu jsou studnicí velice cenných informací.

Připravený odvar mi kupodivu připadal lahodný a ani plátky uvařeného kořene nechutnaly špatně. Přesněji bych je přirovnala k chuti uvařeného kořene petržele, trochu ostřejšího a mírně nahořklého. Uvařené plátky jsem poctivě pokousala a snědla a vše zapila teplým ženšenovým odvarem, samozřejmě na lačno před snídaní. Tu jsem raději o půl hodiny odložila.

Nějaké zvláštní účinky po vypití své první ženšenové dávky jsem z počátku vůbec necítila. Ale asi tak po dvou hodinách mne začaly napadat myšlenky, co bych ještě mohla všechno zvládnout a pustila jsem se s nebývalou energií do práce.

Vzpomínám si docela zřetelně, že jsem ani odpoledne nepocítila obvyklou únavu, která mne často, je-li to možné, zažene do postele na krátký odpočinek. Ve svém věku již nemám tolik energie co mladí lidé a také mám za sebou nějaké zdravotní anabáze, které můj organizmus vyčerpaly. Musím se svými silami v běžném dni nakládat velmi hospodárně, aby mi vydržely až do konce dne.

Ale tenkrát po té první dávce jsem cítila něco jako příliv sil a to nejen fyzických, ale i duševních. Začala jsem plánovat, co ještě uvařím a upeču – moje první ochutnání odvaru z kořene ženšenu bylo před vánocemi – a také jsem mnohé ještě odpoledne a večer stihla zrealizovat. Kolem jedenácté hodiny v noci jsem měla pocit, že je odpoledne a ještě i o půlnoci jsem byla plna elánu. Přestože obvykle neponocuji, podařilo se mi tehdy ještě sledovat i nějaký film do prvních hodin po půlnoci. Usnout bylo ale pro mne obtížnější, a tak jsem si řekla, že jsem to s tím ženšenem asi přehnala :-) a musím určitě další den snížit počet plátků, abych se vůbec trochu vyspala.

Kupodivu jsem ráno nebyla ani moc unavena a moje ověřování pokračovalo dávkou odvaru ze dvou plátků. Snížená dávka však na mne měla opět velice podobné účinky, jako ta ze čtyř. Vysvětlila jsem si to tak, že asi ještě působí ženšen z minulého dne, tak jak píše i pan Boris, že účinky doznívají… a já své tělo jenom přikrmila novou dávkou.

Opět silný pocit přílivu sil a chuti do práce jsem tehdy docela uvítala, protože jsem měla před vánocemi hodně pracovních „restů“, které jsem potřebovala zvládnout. Ale další dávky jsem již raději omezila jen na jeden plátek denně. Samotný plátek jsem vždy vařila v půl litru vody asi 20–30 minut a pak vypila teplý odvar na lačno před snídaní.

Sil i energie jsem měla po ty dny doopravdy více, ale byla jsem na druhou stranu i více večer unavena z toho jak jsem energii vydávala, protože příliv sil mne inspiroval právě k jejich většímu výdeji. Bylo to paradoxní, ale pozitivní bylo to, že jsem začala lépe a vydatněji, po prací naplněném dni, spát.

Poslední plátek ženšenu jsem si ponechala na Silvestra, abych trochu„vydržela“ a neusnula již před půlnocí, jak bývá mým zvykem v posledních letech. :-)

K dalšímu ověřování ženšenu jsem se dostala až po Novém roce. V průběhu ledna jsem začala denně pravidelně pít na lačno odvar z jednoho plátku kořene. Protože jsem již věděla, že na mé tělo účinky má, těšila jsem se na příliv nových sil, kterých bylo po vánocích již opět citelně málo.

Mohu jenom konstatovat, že má výkonnost je v tyto dny určitě vyšší než v běžném životě, kdy jsem odvar ženšenu nepila. Cítím, že dostávám energii, kterou mé tělo již často postrádá a těžko nabírá z odpočinku.

Většinou mohu pracovat tvůrčím způsobem až do pozdních nočních hodin. Mysl je svěží, člověk lépe zvládá únavu a asi se lépe vypořádává s běžnými viry, které kolem kosí do postele řadu lidí s chřipkou. I moje oslabená slinivka vůbec neprotestuje a tento způsob posily snáší bez problémů. Cítím zvýšení imunity a také jisté pozitivní změny v trávení.

Ženšen mohu hodnotit jenom kladně. Jeho účinek je jiný, než jsem pocítila u klasických dostupných „životabudičů“. Na svém těle jsem již ověřovala Guaranu, různé přípravky i cizokrajné, koloidní minerály apod. Znám velmi dobře účinky zeleného čaje a též „kofeinové opojení“ kvalitní kávou, i když to je již téměř dávnou minulostí. Účinek kořene ženšenu se mi těžko k něčemu přirovnává.

Dle mého pocitu sahá nejen do těla fyzického, ale asi až do dalších energetických vrstev. O jeho konkrétním působení na lidský organizmus se také dočtete na partnerském webu Adaptogeny.

Je mnoho cest, jak zlepšit svoje zdraví a mohu shrnout, že dle svých dosavadních poznatků si myslím, že ženšen nepatří jen do oblasti „poezie dálného východu“, ale může být čistou realitou dnešního dne.

Jeho pomoc není mystická, ale je možné ji poznat skoro okamžitě a téměř hmatatelně.

Sdílení

    14 705 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. pavel Odpovědět
      Já jsem si koupil přímo ženšenový čaj a musim říct, že to na získání energie funguje. Po obědě se mi v práci už nezavírají oči :-)
    2. Alemari Odpovědět
      Tak to je dobře, pane Pavle. Pakliže máte dobrý zdroj kvalitního čaje, je to určitě rychlejší...Zdraví Alemari P.S. Zde na webu odkazy na jiné webové stránky nedávám, tolik jen na vysvětlenou.
    3. Bára Odpovědět
      Zdravím Vás, paní Alemari. Já jsem u nás ve Zdravíčku sehnala pouze kořen drcený nebo strouhaný...No prostě, nejsou to plátky. Mohu i toto použít na odvar? Nemáte s tím zkušenost? Děkuji a přeji pěkný večer. Bára
      • Alemari Odpovědět
        Milá Báro, přeji dobré ráno. Nemám zkušenost se strouhaným kořenem ženšenu. Kupuji zásadně jenom od webu, který mám na prvním místě na svém webu v Partnerech. Je velice kvalitní a mám s nimi ty nejlepší zkušenosti, protože vím, že zde ručí za kvalitu. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *