Celozrnné hrnkové knedlíky

3 hrnky = 3 porce pro dospělé

Ingredience:
  • 200 g hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 250 ml sojového mléka „Kalma“ nebo 25 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“+ dolít do 250 ml vodou
  • 30 g rýžových burizonů
  • 1 větší vejce
  • mořská sůl
  • 4–5 g „Nori vloček“ do varianty s mořskou řasou
  • máslo na vymaštění hrnků (popř. dobré sádlo)

Česká kuchyně se těžko obejde bez knedlíků, ale i tuto přílohu lze připravit z celozrnné mouky, bez jakéhokoliv kypřicího prášku, bez droždí, bez kravského mléka a třeba i chuťově obohacené mořskou řasou. To již nechám na Vás, jakou variantu hrnkových knedlíků si vyberete.

Místo náplně z krájených housek, které používala k tomuto účelu moje maminka, jsem zvolila zdravější náplň z rýžových burizonů. V knedlících po uvaření nejsou téměř znát, a přitom splní svůj účel, nadlehčí je a nakypří spolu se sněhem z bílků.

Samotná příprava knedlíků trvá velmi krátce. Nejdříve si však odměříme množství vody do hrnce tak, aby tři hrnečky o objemu 300 ml byly ponořeny asi do jedné poloviny ve vodě. Při odměřování je musíme prázdné ke dnu přitlačit, jinak nám asi ve vodě rovně nepostojí :-)

Je dobré mít v hrnci vodu přesně naměřenu již dopředu, protože nám to usnadní manipulaci s připravenými hrnky s těstem, které při delším stání může poklesnout a knedlíky pak tolik nenaskočí. Vodu v hrnci již pomalu ohříváme a přivádíme k varu.

Mezitím si vymažeme hrnky na čaj o objemu zmíněných 300 ml máslem. Kdo je proti máslu zaujatý, zvolí si jiný tuk či postup viz. poznámka.

Odvážené množství hrubé celozrnné špaldové mouky vsypeme do větší mísy a odděleně si připravíme rýžové burizony. Mouku s rýžovými burizony nemícháme dohromady, protože by se při přidání tekutiny burizony začaly splaskávat a my je potřebujeme co nejvíce zachovat v nafouklém stavu…

K ruce si připravíme i 250 ml sojového „mléka“, buď již hotového nebo rozmíchaného ze sušeného nápoje. Rozklepneme vajíčko a žloutek vmícháme do tekutiny.

V přípravě knedlíků pokračujeme ušleháním tuhého sněhu z bílku se špetkou soli.

Hrnky máme připraveny, voda se již téměř vaří, sníh je našlehaný a tak již jen rychle vše dáme dohromady.

Mouku přelijeme sojovým „mlékem“ s vejcem, rozmícháme v řídké těsto a trošku osolíme. Pak již jen přimícháme rýžové burizony a ušlehaný sníh. Napěněnou hmotou naplníme vymazané hrnky. Plníme je asi do poloviny až dvou třetin, na víc nám těsto stejně nevyjde…:-)

Hrnky můžeme přikrýt alobalem, do kterého uděláme jednu až dvě dírky, abychom pak mohli zkoušet uvaření. Můžeme je nechat i odkryté , ale pak při vaření raději „nenakukujeme“ pod pokličku. Sražená pára by nám mohla z pokličky do nepřikrytých hrnků nakapat a zatéci a knedlíky by byly pak na povrchu navlhlé..

Připravené hrnečky s těstem vložíme do vařící vody a hrnec hned přikryjeme poklici. Vaříme regulovaným varem asi 35 minut. Vařící voda musí kolem hrnku jen probublávat, nesmí nám nadzvedávat poklici na hrnci.

Po uplynuté době zkusíme na jednom knedlíku špejlí zda jsou již uvařeny. Těsto by se nemělo na špejli lepit. Jsou-li knedlíky hotovy, vyndáme hrnky z hrnce, ale knedlíky ještě nevyklápíme.

Počkáme až mírně zchladnou a odlepí se od stěn hrnečků samovolně. Pak půjdou vyklepnout lehce.

Krájíme a servírujeme jako přílohu.

Chceme-li ochutnat variantu obohacenou o mořskou řasu, tak není nic snadnějšího než před přidáním sněhu z bílku a burizonů zamíchat do těsta suché vločky Nori. Tato mořská řasa nevyžaduje dlouhé vaření a knedlíkům dodá cenné minerály a živiny.

Celý postup je jinak stejný.

Poznámka: Kynuté knedlíky z bílé mouky, připravené za použití droždí nebo kypřicích prášků nesplňuji mé představy o zdravém vaření. Různé druhy zdravějších hrnkových knedlíků mohou být velmi kvalitní náhradou.

Tyto knedlíky jsou velice dobře stravitelné a vhodné do dietního režimu jak pro oslabenou slinivku, tak při nemocech žlučníku, ale i při alergii na kravské mléko, to pak raději vymažeme hrnky třebas sádlem…

Dobrý typ na úplně zdravé vymazání hrnků jsem přečetla na internetu, takže není z mé hlavy, ale bylo by škoda jej neuvést.
Boky hrnečků vymažeme olivovým olejem a na dno položíme kolečko vystřižené z papíru na pečení. Po uvaření boky odřízneme nožem, protože i já mám vyzkoušeno, že se těsto při vymazání olejem přilepí. Ze dna se pak již knedlíky vyklopí snadno, díky papíru se nepřilepí…:-)

Sama jsem si testovala při vaření knedlíků různé druhy tuku na vymazání a máslo dopadlo ze všech nejlépe, pak hned sádlo a olivový olej byl v řadě poslední. Knedlík se po uvaření v hrnku vymaštěném olejem přilepil a dostávala jsem jej z hrnečku lžičkou :-)

Počet porcí uvádím dle svého odhadu, protože z každého knedlíku z hrnku nakrájíme tak 4–5 plátků.

98 476 zobrazení článku
O autorce
34 Komentářů
  1. Vendulka Odpovědět
    Velmi chutná varianta zdravých knedlíků- o víkendu jsem je zkusila jako přílohu ke svíčkové omáčce a 'sekané' z robi masa...úžasné, vřele doporučuji- určitě nebyly poslední :-).
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vendulko za Váš komentář. Tak to jsem ráda, že chutnají. Alemari.
  2. KK Odpovědět
    Dobrý den, na tyto knedlíky se chystám už dlouho. Ještě než se do nich pustím, chtěla jsem se zeptat na pár věcí - mohu použít celozrnnou pšeničnou nebo žitnou mouku místo špaldové (kterou nemám)? A pokud místo sojového mléka (rozhodla jsem se sojovým výrobkům spíše vyhýbat) použiji kravské, případně doma vyrobené mandlové apod., ovlivní to nějak přípravu nebo výsledek? A ještě jsem si vzpomněla, že už jsem pravděpodobně někdy sháněla burizony, ale marně, mohla byste poradit, kde je kupujete? :) Případně, šly by nahradit třeba jáhelnými pukanci apod.? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji KK. Co se týče žitné mouky, nemám vyzkoušeno. Je dle mého soudu trochu těžší než mouka pšeničná i pšeničná špaldová, a tak nevím, jak se bude chovat. Jistě je možné použít jakékoliv „obilné“ mléko a tedy i pohankové, rýžové nebo ovesné. Možná i to mandlové a místo rýžových burizonů také třebas ty jahelné nebo pohankové, prostě cokoliv, co těsto nadlehčí :-) Použitý nápoj by výsledek ovlivnit neměl, spíš mám trochu obavy o tu mouku. Ale to je potřeba ověřit. Jestli se Vám podaří, prosím napište. Díky. Jinak rýžové burizony kupuji v kterémkoliv obchodě a pokud chci vyloženě BIO, tak ve zdravé výživě. Držím palce, ať se Vám knedlíky povedou i v jiné variantě. Alemari.
  3. KK Odpovědět
    Zdravím, použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku, kterou jsem měla, a místo sojového mléka kravské, vajíčka jsem dala 2 (původně jsem chtěla udělat z větší dávky a tak jsem počítala se 2 vajíčkama, nakonec jsem se rozhodla udělat z tohoto množství, ale vajíčka mi v mysli zůstaly obě :), ale myslím, že to ničemu nevadilo), a místo rýžových burozinů jsem použila špaldové pukance. Knedlíky jsem musela vařit déle, zhruba 50 minut, a po uvaření krásně voněly, přítel tvrdil, že oříškově a kakaově :) - asi díky těm špaldovým pukancům. Nejsem fanda houskových knedlíků, ale tyto k rajské omáčce posloužily výborně! Chválím.
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím též, milá KK, a jsem moc ráda, že se Vám knedlíky povedly a že chutnaly. Děkuji za zprávu. Jste šikulka! Přeji ať se Vám daří ve vaření takto dál. Však recepty jsou spíš návodem, že to lze a různé záměny jsou možné a vidíte, že i proveditelné :-) Držím Vám moc palce i nadále... Alemari
  4. Kaaacik Odpovědět
    Dobrý den, tak na potřetí se mi tyhle super knedlíky povedly :-) na předešlé dva způsoby se mi prostě neuvařily, bylo z nich jen blátíčko...asi to možná bylo jinou moukou, neměla jsem špaldovou, ale pšeničnou a žitnou celozrnnou mouku, kravské mléko, poprvé jsem je vařila s alobalem, podruhé s utěrkou pod poklicí a nic :-( teď jsem je dělala ze špaldové a bez alobalu a utěrky, jen tak pod poklicí a super, čekají na mě s Vaší koprovkou a moc se těšim...tak doufám, že vše nezakřiknu a povedou se mi i příště a příště a příště, protože jiné už nechci :-) Kacik :-)
    • Alemari Odpovědět
      Ach, tak to jsem ráda, že se knedlíky konečně povedly a Vám mily Kaciku :-) velice gratuluji k Vaší trpělivosti. Vaše krásné odhlodlání Vám přineslo „ovoce“ v podobě nové dobroty. Nic nezakřiknete, nebojte se, když se to již jednou povedlo, je to tedy schůdné a povede se zase :-) Držím všechny palce! Alemari
  5. Monička Odpovědět
    Dobrý den, moc děkuji za recept, taktéž se snažím vařit zdravě, takže tyto knedlíky mě vážně nadchly.... Držte mi palce, zrovna vařím knedlíky poprvé a k tomu z kukuřičné hladné mouky :-). Navíc jsou pozváni i rodiče...
    • Alemari Odpovědět
      Milá Moničko, palce jsem tehdy držela, jenom jsem neměla čas odepsat. Alemari.
  6. Monička Odpovědět
    Super - z kukuřičné mouky, bez alobalu, 50 minut varu (možná by stačilo i méně)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, milá Moničko, že se knedlíky podařily... Z kukuřičné mouky musely být velice chutné. Srdečně zdravím. Alemari
  7. lucka.sun Odpovědět
    Krásnou neděli, tyto knedlíky jsou skvělé a kdyby to tady šlo, tak vložím fotku svého tříletého Vojtíška, jak míchá těsto :-). Nakonec mu na talíři zbylo všechno kromě knedlíků, protože se jimi nadlábl :-). Děkuju moc za tento recept !!! Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Krásný večer přeji milá paní Lucko a děkuji za pozitivní ohlas na tyto knedlíky...Tak to mě moc těší, že Vojtíškovi tak chutnaly. No... fotky vložit nejde...možná to bude někdy reálné..:-) Mějte se fain. Zdravím. Alemari
  8. Lenka Patková Odpovědět
    Přidala jsem špaldové pukance - aby "to ladilo" a byly vynikající!!! Dělala jsem zrovna z dvojité dávky - holčičky nejraději suchý knedlík ... perfektní, jen doba varu byla trochu delší než uvádíte ... na špejli v podstatě lepilo stále, ale po hodině jsem je vytáhla a byly moc dobré. Díky :)
    • Alemari Odpovědět
      Jste šikulka, milá Lenko! Vždy mne potěší, když si čtenáři mé recepty dotáhnou ke své dokonalosti :-) S tou dobou varu, může být...Záleží možná i na síle porcelánového hrnku a na prostupnosti tepla přes jeho stěnu. Zdravím. Alemari
  9. Daniela Odpovědět
    Dobrý den, knedlík je úžasný, jen jsem si ho upravila, syn má při BKM i reakci na vajíčko a soju, takže jsem si to upravila a super, tvar drží a jsou nadýchané. Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji, milá Danielo. Děkuji za zprávu. Tak to jsem ráda, že se knedlíky povedly. Zdravím. Alemari
  10. Jane Odpovědět
    Knedlíky jsou vynikající, dnes byly k obědu s koprovkou, taky podle Vašeho receptu.
    • Alemari Odpovědět
      Jste šikulka :-), milá Jane.
  11. Adéla Odpovědět
    Dobrý den paní Alenko, Váš výborný a zdravý webu znám už dlouho. Dnes jsem náhodou na něj nakoukla a objevila recept na knedlíky. Já zkouším obdobný recept s celozrnnou moukou, ale v mikrovlnce. Ale pořád mým knedlíkům schází nadýchanost. Že bych taky zkusila Váš zlepšovák s přídavkem rýžových burizonů? Co nejdřív udělám těsto do silikonové formy a vyzkouším to. Díky za nápad!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Adélko. Nu, nechci poučovat, ale já bych je nedělala v mikrovlnce. Mikrovlny nejsou zdravá technologie a může to být právě tímto. Ohřev je jiným způsobem než párou, rozkmitávají se tam přímo molekuly.... takže nemusí dojít k tomu nakypření. To nebude jenom těmi burizony...I když jsou velkým pomocníkem. Alemari
  12. Romana Odpovědět
    Opravdu vynikající, hrnečky jsem vymazala ghí a krásně se vyklopily :) Chutnaly všem, moc děkujeme.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám, milá Romano. Tak to jsem ráda, že se Vám povedly a chutnalo...Zdravím. Alemari
  13. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
    Milá Alemari, moc Vás pozdravuji. Před časem jsem u Vás zahlédla tyto hrnkové knedlíky a dnes jsem je vařila. Klasické, z bílé mouky, mi nikdy moc nechutnaly, ale špaldové vaření a pečení podle Vás mne nadchlo, tak jsem byla zvědavá a pustila se chutě do nich. A vyplatilo se!!! Jsou opravdu výborné. Kdyby jich bylo víc, ochutnala bych i suché. Moc a moc děkuji a přeji Vám hodně sil!!! S láskou - Vaše Jiřina
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jiřinko, také Vás pozdravuji. Jsem moc ráda, že Vás tyto knedlíky nadchly. Však příště uvaříte víc :-) ...Děkuji Vám za zprávu a děkuji za přání sil. Ano, ty nyní opravdu potřebuji, abych se "zvetila" po chřipce. Přeji krásný večer. S láskou Alemari
  14. Janka Odpovědět
    Zdravím Alemari, dneska jsem zkoušela knedlíky a jsou vynikající. Špaldovou mouku tu máme celozrnnou nebo bílou, bohužel ji nedělí na hladkou a hrubou, tak jsem ji smíchala s celozrnnou hrubou (cca 1/3 špaldová celozrnná, 2/3 celozrnná hrubá) a vařila jsem 45 minut. Měla jsem trochu strach, že uvnitř budou knedlíky mokré, protože se těsto pořád trochu lepilo, ale jak trochu vychládly, asi se i trochu vysušily. Krásně se vyklopily, jsou z nich takové mufinky, a jsou opravdu výborné...a hodně syté! Přeji Vám pěkný víkend!
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám, milá Janko, za sdělení i přání. Jsem ráda, že Vám zachutnaly. Ano, jsou takové sytější. Zdravím Alemari
  15. Marta Odpovědět
    Zkoušela jsem knedlíky a dala jsem tam půl na půl kukuřičnou krupici a žitnou mouku a místo burizonů pohankové pukance a byly úplně super. Kdo nemusí pohanku, asi by měl radši zvolit jiné pukance, ale já jsem nadšená. K tomu bylo cuketové zelí a pečená krůta :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Marto. Tedy, jste šikulka, jak vymýšlíte. Zdravím. Alemari
  16. Marta Odpovědět
    A teď jsem to s jáhelnými pukanci zkusila upéct....prostě mi ten knedlík přišel jako taková slaná bábovka...a opravdu doporučuji....místo pečiva je to prostě luxus :). Dala jsem to do dvou malinkých zapékacích mističek s víčkem. Půl hodinky s víkem, deset minut pod grilem. Posypala jsem to sezamovým semínkem a je to fakt dobrý....uvidím zítra....plánuju to k obědu k bretaňským fazolím...to jen pro inspiraci, že to nemusí být jen vařené :).
    • Alemari Odpovědět
      To je pravda, nemusí :-) Moje babička si zbylé nakrájené knedlíky vždy opékala na pánvi a pak je měla jako pečivo :-)
  17. Martina Odpovědět
    Mňam, syn konečně po delší době normálně večeří (3 a půl mu je), a to koprovku s vašimi knedlíky. Jen jsem neměla hrubou mouku, tak je tam celozrnná špaldová hladká, ale krásně vyběhly a synovy se líbily už uvařené ("Maminko, proč máme knedlíkový hrnečky?") a sám si jeden vybalil. Obložila jsem hrnečky i kolem dokola pečícím papírem a šly krásně vyndat. Díky moc, konečně zdravé knedlíky k omáčce, co chutnají všem...
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Martino. Komentáře došly oba, ale vydávám jen ten druhý :-). Děkuji Vám za zprávu a milá slova v ní. Tak to jsem moc ráda, že se povedly a že zachutnaly všem. Pečící papír je dobrá volba, někdy ho stačí dát jen dolů kolečko a boky vymastit a jde to dobře ven. Ale Váš postup vše jistí. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*