Jemná polévka z červené řepy

3 porce | Polévka vhodná i pro oslabenou slinivku, která je v klidovém období. Samotná polévka je při volbě jiné přílohy bezlepková a i bezlaktózová.

Ingredience:
  • 400 g červené řepy očištěné
  • 250 g očištěné mrkve
  • 80 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1000 ml kvalitní pitné vody
  • 2 bobkové listy nebo na špičku nože mletého
  • na špičku nože mletého nového koření
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička koření „Horalka“
  • mořská sůl, cca 1 rovná čajová lžička nebo dle chuti
  • špetka Asafoetidy (nemusí být)
  • 1 rovná čaj lžička kurkumy
  • 1 lžička sójové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského kmínového oleje
  • petrželová nať čerstvá nebo mražená
  • kozí sýr na zpestření a dochucení polévky
  • vařící voda na doplnění množství polévky

Krémovou polévku, kde hlavní ingrediencí je červená řepa jsem slíbila vydat na web již dříve. Se zpožděním vás tedy zvu k její přípravě. Myslím si, že si pochutnají nejen lidé co mají potíže s trávením, ale i zdraví, kteří neřeší žádná stravovací omezení.

Polévka je jednoduchá na přípravu a jelikož jsem ověřila dva způsoby přípravy, můžeme si ji dopřát po celý rok. V postupu se zatím budu věnovat přípravě, kdy volíme všechny suroviny syrové, neboť v této době je již mladá červená řepa na trhu a i v obchodě k dostání.

Varianta z čerstvých surovin

Řepu okrájíme, omyjeme a podélně rozkrojíme. Jednotlivé kousky nakrájíme na tenčí plátky, aby se řepa stihla uvařit souběžně s mrkví, která nepotřebuje tak dlouho dobu varu. Mrkev též očistíme a nakrájíme na kolečka a očištěnou cibulku a stroužek česneku na menší kousky. Vše vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množstvím vody.

Přidáme sůl a uvedené koření. Kuličky nového koření se v hotové polévce před mixováním těžko hledají, proto je lepší je nahradit kořením mletým.

Polévku dáme vařit a vaříme tak dlouho, až je i řepa příjemná na skus. Vše se bude vařit 30-40 minut. Polévku odstavíme a necháme chladnout. Pak ji promícháváme a vylovíme koření, které nemáme v mleté podobě. Ještě horkou můžeme přímo v hrnci rozmixovat ponorným mixérem nebo ji prochladlou rozmixujeme v klasickém mixéru. To záleží již na tom, jakou chcete mít její konečnou konzistenci.

Řepnou polévku ochutnáme a je-li příliš hustá, doplníme vyvařenou vodu právě vařící vodou do vhodné konzistence. Dochutíme sójovou omáčkou Tamari a lžičkou kvalitního oleje. Já jsem volila kmínový, ale určitě bude vhodný i jiný panenský olej, který máte doma. Při servírování můžeme polévku ozdobit a dochutit kozím sýrem a zelenou natí.

Rychlá varianta z předvařené řepy

V těch obdobích roku, kdy červenou řepu syrovou sháníme těžko, bývá k dostání vakuovaná červená řepa. Tato řepa je již uvařena a tím se příprava polévky velice urychlí, neboť uvaření pokrájené mrkve, cibule a česneku bude trvat cca 15 minut od varu. Navíc v hrnci, kde ještě není polévka obarvena řepou, lépe uvidíme koření, které je určeno k vyjmutí :-)

Suroviny zde nebudu opisovat, protože jsou stejné, jen červenou řepu použijeme již předvařenou.

Vakuovanou předvařenou červenou řepu vyjmeme z obalu, opláchneme a nakrájíme ji na kousky. Dodáme ji do hrnce k již uvařené polévce, ze které jsme vyjmuli koření v celku. Studená řepa polévku ochladí a nám zbývá jen vše rozmixovat, popřípadě doplnit vařící vodou, je-li příliš hustá, dochutit jak u první varianty a servírovat.

Podáváme s nasucho orestovaným kváskovým chlebem. Kdo má bezlepkovou dietu, zvolí si třeba rýžové pufované chlebíčky. Opět je výborné polévku dochutit pikantním kozím sýrem.

Čerstvá polévka je nejchutnější.

Přeji vám dobrou chuť!

Poznámka: Tato polévka obsahuje zásaditou zeleninu a je velmi vhodná do dietních režimů.
Kdo má dobré trávení a nedrží žádnou dietu, tak tomu vřele doporučuji vyzkoušet do polévky balkánský sýr. Je to výborný kontrast k nasládlé polévce.
Dáme-li koření v mleté podobě, nemáme starost jak je před mixováním v polévce najít. Jinak, nemáte-li mleté podoby koření, doporučuji si koření spočítat a pak prostě hledat, až vše najdeme. Když je najít nemůžeme , je lepší si dát tu práci a polévku přecedit a doopravdy koření vylovit, protože když jej rozmixujete s polévkou, je to vada na kráse. Občas na kousky při jídle narazíte a kazí to výsledný dojem.
Někdy se špatně v polévce loví před mixováním i bobkový list, ale i ten existuje v mleté podobě. Pro usnadnění ráda používám u této polévky veškeré koření mleté.
Koření Asafoetida neboli Čertovo lejno pochází původně z Indie a je součástí perské a indické kuchyně. Je to léčivé koření, které pomáhá s trávením a je vhodné k luštěninám, do polévek a i do některých omáček. Svou chutí jím lze nahradit cibuli i česnek. Toto koření mám při vaření oblíbené, je příjemné i při oslabeném trávení. Užívá se ho doopravdy jenom trošička.
Polévka z červené řepy mi již přes rok zpestřuje jídelníček a nemám žádné potíže s jejím trávením. Vřele doporučuji vyzkoušet. Česnek v podobě jednoho rozvařeného stroužku nedělá žádné problémy. Kdo má slinivku v pořádku, může si ho dát do polévky uvařit i více, polévka jen získá. To je již na vašem zvážení a též chuti.
Setkávám se s názorem, že používám více koření, ale moje rada zní, nebojte se koření, bylinek, vše je lepší pro tělo než mnoho soli. I když je to koření občas různorodé, není ho mnoho a přidávám ho opatrně.
18.7.2021 Dnes připisuji. Tak jsem přece na něco zapomněla :-). na kurkumu. Tu je také dobré přidat. Jednak je to velice výborné a léčivé koření a navíc se v polévce ztratí, Barva červené řepy převýší všechny barvy. Ale pokud jste to již uvařili i bez ní, nic moc se nestalo. I tak je tam dost koření, které vývar posílí, že lze i trošku ředit na závěr vodou :-)

Sdílení

    718 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *