
Krémovou polévku, kde hlavní ingrediencí je červená řepa jsem slíbila vydat na web již dříve. Se zpožděním vás tedy zvu k její přípravě. Myslím si, že si pochutnají nejen lidé co mají potíže s trávením, ale i zdraví, kteří neřeší žádná stravovací omezení.
Polévka je jednoduchá na přípravu a jelikož jsem ověřila dva způsoby přípravy, můžeme si ji dopřát po celý rok. V postupu se zatím budu věnovat přípravě, kdy volíme všechny suroviny syrové, neboť v této době je již mladá červená řepa na trhu a i v obchodě k dostání.
Varianta z čerstvých surovin
Řepu okrájíme, omyjeme a podélně rozkrojíme. Jednotlivé kousky nakrájíme na tenčí plátky, aby se řepa stihla uvařit souběžně s mrkví, která nepotřebuje tak dlouho dobu varu. Mrkev též očistíme a nakrájíme na kolečka a očištěnou cibulku a stroužek česneku na menší kousky. Vše vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množstvím vody.
Přidáme sůl a uvedené koření. Kuličky nového koření se v hotové polévce před mixováním těžko hledají, proto je lepší je nahradit kořením mletým.
Polévku dáme vařit a vaříme tak dlouho, až je i řepa příjemná na skus. Vše se bude vařit 30-40 minut. Polévku odstavíme a necháme chladnout. Pak ji promícháváme a vylovíme koření, které nemáme v mleté podobě. Ještě horkou můžeme přímo v hrnci rozmixovat ponorným mixérem nebo ji prochladlou rozmixujeme v klasickém mixéru. To záleží již na tom, jakou chcete mít její konečnou konzistenci.
Řepnou polévku ochutnáme a je-li příliš hustá, doplníme vyvařenou vodu právě vařící vodou do vhodné konzistence. Dochutíme sójovou omáčkou Tamari a lžičkou kvalitního oleje. Já jsem volila kmínový, ale určitě bude vhodný i jiný panenský olej, který máte doma. Při servírování můžeme polévku ozdobit a dochutit kozím sýrem a zelenou natí.
Rychlá varianta z předvařené řepy
V těch obdobích roku, kdy červenou řepu syrovou sháníme těžko, bývá k dostání vakuovaná červená řepa. Tato řepa je již uvařena a tím se příprava polévky velice urychlí, neboť uvaření pokrájené mrkve, cibule a česneku bude trvat cca 15 minut od varu. Navíc v hrnci, kde ještě není polévka obarvena řepou, lépe uvidíme koření, které je určeno k vyjmutí :-)
Suroviny zde nebudu opisovat, protože jsou stejné, jen červenou řepu použijeme již předvařenou.
Vakuovanou předvařenou červenou řepu vyjmeme z obalu, opláchneme a nakrájíme ji na kousky. Dodáme ji do hrnce k již uvařené polévce, ze které jsme vyjmuli koření vcelku. Studená řepa polévku ochladí a nám zbývá jen vše rozmixovat, popřípadě doplnit vařící vodou, je-li příliš hustá, dochutit jak u první varianty a servírovat.
Podáváme s nasucho orestovaným kváskovým chlebem. Kdo má bezlepkovou dietu, zvolí si třeba rýžové pufované chlebíčky. Opět je výborné polévku dochutit pikantním kozím sýrem.
Čerstvá polévka je nejchutnější.
Přeji vám dobrou chuť!