Léčivý vývar z ovesných vloček

1 porce | Pro oslabenou slinivku je tento vývar velmi prospěšný, obzvlášť v rekonvalescenci po zánětu slinivky.

Ingredience:
  • 50 g jemných ovesných vloček BIO
  • 700 ml vody
  • špetka mořské soli

Ovesné vločky jsou známy svými léčivými účinky na lidský organizmus již velmi dlouho. Víte-li co jsou to zažívací problémy, tak možná uvítáte recept na jednoduchou léčivou polévku, která se v naší rodině takto vaří možná již několik generací.

Ovesné vločky nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu. Vaříme 3–5 minut, až je obsah v řídké kašovité konzistenci. Vývar přecedíme přes hrubší cedník do talíře a lehce přisolíme.

Necháme mírně prochladnout a podáváme.

Poznámka: Tento léčivý vývar je vhodné zařadit po akutním záchvatu slinivky a po jeho léčbě krátkodobým půstem. Je přímo pohlazením pro žaludeční sliznici a nedráždí slinivku. Zbylé nepropasírované ovesné vločky na sítu po půstu nejíme, ale můžeme je použít do pomazánek, do polévek, do placek a podobně, samozřejmě že pro druhé…:-)

Nemáme-li právě problémy, vývar necedíme a pro přísun kvalitní vlákniny sníme i s vločkami. Můžeme jej jíst jako polévku s trochou petrželky nebo na sladko jako řídkou kaši. V tom případě v něm rozpustíme lžíci sušeného ovesného nápoje a ochutíme mletou skořicí, která má blahodárné protiplísňové účinky na naše střeva, popřípadě dosladíme trochou medu.

Tímto vývarem mi moje maminka léčila v dětství stále se opakující střevní koliky, které nakonec vyústily v zánět slepého střeva. Vím, že když mi nebylo dobře a na jídlo jsem se nemohla ani podívat, bývalo to často jediné jídlo, které jsem kromě černého čaje a suchých rohlíků strávila.

V současné době se k tomuto vývaru často vracím v období podráždění slinivky a nedám na něj dopustit, ať si kdo chce jak chce mluví o jeho „šlemové „ konzistenci. Ta je právě pro naše útroby tím nejvhodnějším lékem na podráždění.

Sdílení

    27 728 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Adka Odpovědět
      Dobry den, mozem tento vyvar dat do chladnicky a pouzit ho na dalsi den do prace a teda ho ohriat v mikrovlnke? Dakujem
      • Alemari Odpovědět
        Milá Adko, tak to bych nedoporučovala. Ohřívat v mikrovlnce. Ale to je na Vás a na tom, čemu věříte. Pakliže věříte, že mikrovlny neškodí :-).Já si mikrovlnku již nepořídila. Její odchod z rodiny, když se nám kdysi před lety porouchala, jsem brala jako signál, že tato etapa končí.. Jinak, vývar si do lednice dát můžete, ale je vždy lepší jídlo neohřívat a konzumovat ho čerstvé. V práci, kde asi nemáte vařič, jen tu mikrovlnku a konvici, bych si jídlo ohřívala v dvojí misce. Do jedné bych nalila vařící vodu a do druhé třeba kaši a tu bych ponořila do té misky s horkou vodou. Jídlo se stejně nemá jíst horké, tak mírně ohřáté takto by to mělo stačit. Alemari
    2. Zdenek Odpovědět
      Dobrý den, ovesné vločky mám moc rád, ale způsobují mně průjmy, můžete mi poradit čím ovesné vločky nahradit? Jakou obilovinou, která bude v souladu ze slinivkou? Můžu i na slinivku jíst pohanku? Děkuji za odpověď. Zdenek
      • Alemari Odpovědět
        Milý pane Zdeňku. Právě tato kaše je na podrážděné trávení, protože je bez ovesné vlákniny, jsou to jen čistě škroby, které jsou pro sliznice uvnitř pohlazením. Proto je pasírovaná. Tato kaše by průjmy způsobovat neměla. Ostatní ovesné kaše mají dost vlákniny a mohou pomáhat se zácpou a u citlivých jedinců může dojít i k rychlému vyprázdnění. Ale troufám si tvrdit, že sama kaše není příčinou průjmu. Ta je někde jinde...Co místo ovesných vloček? To Vám nesdělím, ovesné vločky jsou jedinečné v dietní výživě. Přijďte za mnou na poradenství, můžeme zjistit více a zkusit i testem, co by Vám šlo lépe a třeba i rozebrat příčinu průjmu. To může být i potravinami, které jíte třeba dohromady s kaší. Zda je vhodnější rýže nebo jiné obiloviny nelze zjistit přes komentáře, takto poradenství dělat nemohu. Děkuji moc za pochopení. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *