Celozrnné miništoly s ovocem

3 miništoly nakrájené na kousky, v množství zhruba viz foto

Ingredience:
  • 150 g jemné špaldové celozrnné mouky
  • 100 g jemné ječné celozrnné mouky
  • 50 g sojové odtučněné mouky hladké
  • 60 g řepkového panenského oleje
  • 70 g rýžového nápoje „Zajíc“ + 150 ml teplé vody
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • ořechy, mandle, sezam
  • sušené nesířené ovoce (meruňky, švestky)
  • skořice
  • kukuřičná strouhanka
  • vejce na potření
  • trochu špaldové mouky na vyvalování

Toto pečivo patřilo kdysi k mému prvnímu z celozrnné mouky a postupem času jsem odzkoušela další druhy mouk na jeho přípravu. Nazvala jsem je „miništoly“, hlavně z důvodu, že se vlastně pečou malé záviny, které je možno ponechat vcelku, anebo je nakrájet na menší řezy a pak podávat jako čajové pečivo.

Určitě je možné je upéci i z jednoho druhu mouky, v tomto případě bych volila špaldovou, ale směs mouky ječné, špaldové a i odtučněné sojové, dodá pečivu zase jinou nevšední chuť.

Rozhodneme-li se tedy pro tento recept, tak si nejdříve připravíme sušené ovoce, které je dobré zalít vařící vodou a nechat chvíli bobtnat, aby trochu změklo. Lépe se s ním bude pracovat.

Pak si do hlubší mísy odvážíme mouky. V samostatném hrnku si rozpustíme rýžový nápoj a společně s olejem jej nalijeme do moučné směsi.

Směs ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a dobře promícháme vařečkou.

Ještě v míse stěrkou těsto zaoblíme v „kouli“ a lehce posypeme moukou a přikryjeme. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout, aby mouky dobře nabobtnaly.

V době, co těsto odpočívá si pokrájíme vlašské ořechy na drobné kousky, spaříme pár mandlí a vybereme pár celých půlek oříšků, jak u nás říkáme „žabiček“, na ozdobu.

Odpočinuté těsto pomocí stěrky vyklopíme na pomoučený vál, celou kouli těsta obalíme v mouce a zlehka ještě propracujeme. Dobře prohnětené těsto se nechytá válu ani rukou, protože je dostatečně mastné. Mnoho další mouky do těsta nepřidáváme.

Z těsta vyválíme šišku, kterou si rozdělíme na tři díly. Každý díl na vále rozválíme na menší obdélník o délce, která se rovná šíři plechu na pečení. Já jsem si vyválela obdélníky zhruba o rozměrech 15 x 25 cm. Ale mohou být i větší.

Na středovou část obdélníku po celé délce nasypeme kukuřičnou strouhanku. Na strouhanku poklademe změklé ovoce, které posypeme skořicí a pokrájenými oříšky. Horní vrstva bude opět kukuřičná strouhanka. Okraje těsta přehneme přes středovou část a boční kraje přitiskneme. Miništoly obrátíme tak, aby část s dvojí vrstvou těsta byla vespod. Nyní zahneme dospod též boční okraje.

Připravené štoly přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Povrch ozdobíme mandlemi, ořechy nebo posypeme loupaným sezamem.

Pečeme v mírné troubě při teplotě 180-190°C 45-55 minut. Kdo nemá troubu s okénkem, určitě párkrát zkontroluje pečení.

Celozrnné miništoly jsou po upečení a vychladnutí tvrdší a přitom křehké, proto je krájíme raději ještě za tepla. Studené by se při krájení lámaly a už bychom nedocílili pěkných hladkých řezů.

Kousky pečiva jsou trvanlivé a jsou vhodné k čaji, kávě, jak kdo má rád. Vydrží i delší dobu, tedy pokud se nesní. :-)

Poznámka: Osobně máme rádi již nakrájené kousky a tak miništoly téměř hned po upečení a sundání z plechu uchopím do papírového ubrousku a nožem s větší pilkou nakrájím řezy, jak je uvedeno na fotu. Můžeme je ale nechat i vcelku a pak je vzít s sebou třeba na cestu nebo do práce na snídani.

Toto pečivo snáším i s oslabenou slinivkou velice dobře a jeho trávení mi nedělá problémy.

13 134 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Zorka Odpovědět
    Krásný podvečer paní Alenko, chtěla jsem se zeptat, zda by u tohoto receptu šlo zaměnit obilné mléko rýžové třeba za sojové vanilkové anebo zda by šla třeba použít sušená syrovátka? :-) edit. Alemari
    • Alemari Odpovědět
      Milá Zorko, určitě se dá mléko zaměnit...:-) Jen tu syrovátku nevím, tu jsem tedy nezkoušela...to by chtělo vyzkoušet. Já osobně tu syrovátku moc nemusím, ale necítím to jako nemožné... Zdravím a přeji pěkný večer. Alemari

Zanechte odpověď

*