Ječná kaše s datlemi

1 porce | Pro oslabenou slinivku je to velmi šetrná kaše.

Ingredience:
  • 50 g ječných vloček
  • 25 g datlí (4–5 ks)
  • záklechtka z 20 g ječné celozrnné mouky + 100 ml vody
  • 1 lžička medu
  • 15 g obilného „mléka“
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého fenyklu

Kaše jsou velice prospěšným, sytícím a přitom lehkým jídlem nejen v dětském jídelníčku. Jsou také vhodným dietním pokrmem pro oslabenou slinivku. Pro změnu a zpestření stravy je vhodné občas zařadit i fermentovanou kaši z ječmene.

Ječné vločky namočíme do vody jen tak, aby byly právě ponořené, nejlépe přes noc a necháme je fermentovat, nejméně 8 hodin. Ráno nebo po uplynulé době je dáme vařit s pokrájenými datlemi do 300 ml vody.

Vločky zahustíme ječnou moukou, rozmíchanou ve studené vodě, přidáme skořici, fenykl a sušené obilné „mléko“Krátce povaříme (cca 3 minuty) a jak kaše trochu zchladne osladíme ji medem a můžeme podávat.

Ječná kaše chutná s bílou kávou, připravenou s uvařené melty a obilného „mléka“. Lze ji posypat i kokosem nebo přidat oříšky či mandle, pro ty, kdo může.

Poznámka: Výborná šetrná kaše nejen pro lidi s oslabenou slinivkou.

Ječné vločky, zesládlé fermentací a mírně zahuštěné ječnou moukou mají svoji specifickou chuť a s datlemi dodají tělu cenné stavební látky, po kterých sílí svaly.

18 009 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Jana Odpovědět
    Ječná kaše je vynikající, vařila jsem ji jen tak z mouky v rostlinném mléce.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrá volba :-) milá Jano. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*