Kaše jsou velice prospěšným, sytícím a přitom lehkým jídlem nejen v dětském jídelníčku. Jsou také vhodným dietním pokrmem pro oslabenou slinivku. Pro změnu a zpestření stravy je vhodné občas zařadit i fermentovanou kaši z ječmene.
Ječné vločky namočíme do vody jen tak, aby byly právě ponořené, nejlépe přes noc a necháme je fermentovat, nejméně 8 hodin. Ráno nebo po uplynulé době je dáme vařit s pokrájenými datlemi do 300 ml vody.
Vločky zahustíme ječnou moukou, rozmíchanou ve studené vodě, přidáme skořici, fenykl a sušené obilné „mléko“. Krátce povaříme (cca 3 minuty) a jak kaše trochu zchladne osladíme ji medem a můžeme podávat.
Ječná kaše chutná s bílou kávou, připravenou s uvařené melty a obilného „mléka“. Lze ji posypat i kokosem nebo přidat oříšky či mandle, pro ty, kdo může.