Velikonoční ořechový koláč

střední dortová forma

Ingredience:
  • 200 g jemné špaldové celozrnné mouky BIO
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g sojového nápoje s příchutí smetany (popř. vanilky)
  • 50 g medu
  • 50 g nesířených sušených meruněk (cca 6 ks)
  • 3 vejce
  • špetka mořské soli k bílkům
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 12 půlek vlašských ořechů na ozdobu (dle velikosti)
  • trochu olivového oleje na vymazání formy
  • špaldová krupice nebo kukuřičná strouhanka na vysypání formy

Tento sváteční moučník bez cukru nezabere mnoho času. Všechny suché suroviny si odvážíme. Meruňky promyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme. Jako první se budou šlehat bílky. Do jiné větší mísy si připravíme oddělené žloutky.

Dortovou formu si vymažeme olivovým olejem a vysypeme špaldovou krupicí nebo kukuřičnou strouhankou.

Předehřejeme si již mírně troubu a do varné konvice dáme vařit vodu. Pak teprve přistoupíme k vlastní přípravě těsta.

Ušleháme si bílky se špetkou soli a třemi lžícemi studené vody do tuha. Bílky dáme bokem a začneme šlehat žloutky také s třemi lžícemi ale vařící vody a přidáme med.

Až se vytvoří pěna přidáme k ní sušený sojový nápoj, pár kapek citrónového aromatického oleje a šleháme dál.

Do vzniklé napěněné hmoty zašleháme mouku a část mletých ořechů. Je možné, že budeme potřebovat ještě asi dvě až tři lžíce teplé vody na rozředění, pakliže nám mouka hodně absorbuje vodu a těsto je hutné.

Opět přidáme část sněhu z bílků, krájené meruňky a trochu mletých oříšků. Již dál nešleháme a další sníh s oříšky jenom do těsta zabalujeme. Těsto nalijeme do dortové formy, pokladem ozdobně ořechy a vložíme do mírně předehřáté trouby (asi na 150 °C).

Pečeme při 180 °C přibližně 35-45 minut. Po 35 minutách zkontrolujeme píchnutím párátkem, zda už je koláč upečen. Doba pečení závisí také na průměru dortové formy a tím na vrstvě těsta.

Koláč po upečení necháme dobře prochladnout a pak již jen krájíme, podáváme a jíme.

Poznámka: Dle maminčiny kuchařky doporučuji z bílků odstranit před šleháním tzv. „uzlíky“.

Koláč je i při svém obsahu ořechů dobře stravitelný, protože neobsahuje cukr. Je však dostatečně sladký použitými meruňkami a oslazením medem.

Moje slinivka tento koláč snáší velmi dobře. Zjistila jsem, že ořechy v mleté podobě a v pečivu jsou pro slinivku vhodnější než syrové a vcelku.

16 236 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. gore.m Odpovědět
    I přesto, že je to koláč Velikonoční, tak jsem ho dostal k narozenínám. Byl moooc dobrý :-) Akorát trochu sednul, možná by nebylo naškodu přidat trochu vinného kamene a taky víc meruňek - toho bych se určitě nebál .-)
    • Alemari Odpovědět
      Martine, přeji Vám všechno nejlepší k Vašim narozeninám. S tím vinným kamenem se já už moc nezdržuji, ale kdo chce, může si ho tam trochu dát. Já se snažím péci i bez něho a když pracuji rychle, tak udržím nakypření jenom sněhem, jak je vyfoceno. S těmi meruňkami šetřím spíš z důvodu, že u nás moc sladké pečivo nechtějí, ale též lze přidat. Určitě... Ale jinak jsem ráda, že Vám chutnal. Zdravím. Alemari :-)

Zanechte odpověď

*