Cibulačka s hráškem

3-4 porce

Ingredience:
  • 500 g cibule
  • mořská sůl
  • 4 bobkové listy
  • 1 vrchovatá lžička sušeného libečku
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 2 vrchovaté lžičky koření „Horalka“
  • 500 g očištěných brambor
  • 100 g hrášku (mražený, v sezóně čerstvý)
  • 1 kostka BIO zeleninového bujónu „Würzl“
  • 40 g sušeného sojového nápoje
  • sojová omáčka „Tamari“
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • petrželová nať

Na suroviny nenáročnou a přitom velice chutnou polévku můžeme uvařit i z obyčejné cibule, hrášku a za přídavku brambor. Nebudeme sice vařit všechno v jednom hrnci, ale odměnou nám bude jemná polévka, která dobře zasytí a uspokojí naše chuťové buňky.

K vaření si připravíme dva hrnce. Do jednoho vložíme očištěnou a jen na hrubo pokrájenou cibuli s bobkovým listem, kmínem, kořením „Horalkou“ a libečkem. Zalijeme 1,5 l vody, mírně osolíme a dáme vařit. Vaříme odkryté, aby čpavé látky z cibule mohly dobře vyprchat.

Do druhého hrnce dáme vařit pokrájené brambory a hrášek s 0,5 litrem vody. Až voda začne vařit, rozdrobíme k bramborám a hrášku ještě kostku BIO zeleninového bujónu. Brambory s hráškem vaříme s bujónem od varu 10-12 minut, až jsou měkké.

Cibule bude uvařena v odděleném hrnci do měkka asi za 20 minut. Pak ji necháme ve vývaru prochladnout. Vyjmeme bobkové listy a prochladlý cibulový vývar s cibulí vlijeme do mixéru. Dobře rozmixujeme.

Při mixování přidáme sušený sojový nápoj. Rozmixovanou cibuli s vývarem a sojovým „mlékem“ nalijeme k uvařeným bramborám s hráškem a vše ještě jednou přivedeme k varu.

Polévku dochutíme sojovou omáčkou, omastíme lžicí panenského řepkového oleje a v úplném závěru do hotové polévky trochu petrželové natě.

Pečivo k polévce nepřikládáme. Brambory polévku dostatečně zahustí.

Poznámka: Dobře uvařená cibule by nemusela oslabené slinivce dělat problémy, ale je potřeba zvážit, zda bude vhodný hrášek a brambory.

Osobně moc brambory nemusím a tak jsem tuto polévku předložila ostatním v rodině. Ti ji zkonzumovali bez problémů a s chutí.

18 602 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. bigosek Odpovědět
    Dobrý den, tak chuť téhle polévky mě trochu překvapila. Tak málo surovin a chuť docela dobrá. S cibulí jsem nechala vařit i řasy wakame (trochu je tam ta "rybina" cítit), rozmixovala, chuť byla fakt hodně nasládlá, do výsledné polévky jsem přidala i trochu miso pasty, protože kostka Würzl na půl litr, kde se vařily brambory s hráškem, fakt nestačila. Ale i tak, zajímavá polévka - jsem zvědavá, co na ní dneska řekne moje máti! :) Díky za tip paní Alemari. Kateřina
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, milá Kateřino. Tak to jsem také zvědavá. Myslím si, že jste si ji docela vylepšila, mohla byste uspět :-). Přídavek řasy nemusí být na škodu, i když ta jejich příchuť mne trochu odrazuje. Ale každý máme jiný apetit :-).. Zdravím. Alemari.
  2. Hana Odpovědět
    Dobrý den Alenko, tak jsem právě doobědvala tuto polévku a musím říct, že mě také překvapila svou skvělou chutí. Dělala jsem ji z poloviční dávky a už jsem nepřidávala ani sojové mléko ani Tamari. Jsem zvědavá, co na ni řekne můj malý synek. Bude ji mít k večeři. Přemýšlím, že by se ten zahuštěný cibulový vývar dal použít i na jiné typy polévek, kam jsem dříve dělala osmahnutou cibulku jako základ. Děkuji. P.S. Až mi povyroste nejmenší syn, tak se těším na některý z Vašich kurzů vaření.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hanko, přeji dobrý den. Nu tedy :-), jste šikulka, to vidím. Umíte si dobře poradit. Ano, je to tak možná, jak to píšete s tou cibulkou. Těším se na setkání na kurzu. Mějte se moc hezky. Alemari

Zanechte odpověď

*