Fermentovaná ovesná kaše

2 malé porce nebo 1 porce pro dospělého

Ingredience:
  • 50 g jemných ovesných vloček s klíčky BIO + 200 ml studené vody
  • 250 ml tekutého ovesného nápoje „Alnatura“ nebo z„Dm“ drogerie
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka mletého fenyklu
  • 2-3 lžíce datlového medu na oslazení na kaši
  • pár oloupaných mandlí pro starší děti a dospělé
  • pro malé děti mandlové máslo

Klasickou ovesnou fermentovanou kaši často připravuji na celodenních kurzech a zatím jsem ji nestihla vydat na webové stránky a tak nyní plním svůj slib. Rychlá kaše pomůže především těm co ráno nemají mnoho času na přípravu snídaně.

Jemné ovesné vločky večer zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je při pokojové teplotě 8–12 hodin fermentovat. Při fermentaci dochází k částečnému štěpení škrobů a kaše je pak jednak lépe stravitelná, ale i zesládne. Ráno pak  již jen přidáme tekutý ovesný nápoj, trochu skořice, špetku mletého fenyklu a přivedeme k varu. 

Kaši velmi krátce povaříme, maximálně tak 1-1,5 minuty, déle neprovařujeme, abychom uchovali co nejvíce vitamínů, které vločky obsahují. 

Povrch kaše potřeme datlovým medem, budou stačit cca 3 polévkové lžíce, a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme buďto k snídani nebo i k večeři.

Pro malé děti je vynikající přídavek čistého mandlového másla namísto loupaných mandlí.

Poznámka: Mandle vcelku jsou výživnější a více stravitelné, když je necháme také přes noc nebo alespoň 6 hodin bobtnat v čisté studené vodě. Dojde k aktivaci enzymů, vitamínů a chuť je nesrovnatelně jemnější než u mandlí suchých.

Mandlové máslo
je připraveno v RAW podobě a je výborným zdrojem kvalitních tuků, mnoha vitamínů, především skupiny B, také důležitých minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Pro svou krásnou roztíratelnou konzistenci a nezaměnitelnou jemnou chuť je vhodné do jídelníčku i pro malé děti, ovšem v přiměřeném množství.

Fermentovaná ovesná kaše je vydatnou snídaní, kterou dobře snáší i oslabená slinivka. Je vhodná též pro alergiky na kravské mléko a pokud seženete bezlepkový oves, tak ji lze zařadit i do diety pro celiatiky.

Kaši můžeme připravit i jen ve vodě, bez ovesného nápoje, ale to již záleží na  vaší chuti.

Ovesné vločky obsahují mnoho minerálních látek a i vitamínů, které jsou částečně tepelně odolné. Některé více a jiné méně. Mezi nejchoulostivější patří obsažený vitamín B1. Také kyselina pantotenová snáší vyšší teploty hůře a kyselina listová nejhůře. Stabilní při vaření jsou vitamíny D a E, méně stabilnější a určitě ztráty vykazují vitamíny A a B2, cca kolem 20 %.

102 531 zobrazení článku
O autorce
65 Komentářů
  1. Elinda Odpovědět
    Mňam, kašička! Ke snídani ji miluju. Vždycky mě tak pěkně povzbudí :)
    • Alemari Odpovědět
      :-) To je milé Elindo.
  2. Simona Odpovědět
    Dobrý večer, smím se, prosím, zeptat na výhody fermentace? Zůstanou ve vločkách i nadále vitamíny, enzymy, vláknina a další látky? O co vlastně při takové fermentaci jde? Dočetla jsem se, že se tím zvýší nutriční hodnoty vloček, ale bohužel jsem se již nedočetla jakým způsobem. Není rozštěpení škrobů na jednoduché cukry vzhledem ke zdravému životnímu stylu, hubnutí apod. nevhodné? Velmi se omlouvám, zda-li je můj dotaz hloupý, ale bohužel jsem fermentaci neporozuměla, tak bych se touto cestou chtěla zeptat na informace, mnohokrát děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Výhodou je právě lepší stravitelnost. I tak zůstane v obilovině mnoho "dlouhých" nebo také "pomalých" sacharidů (glycidů), které jsou tělu prospěšné. Jinak se nutriční hodnoty díky štěpení a v případě zrna i díky "budícím" procesům zvyšují. Zvyšují se i vitamíny a enzymy. Neznám důvod, proč by to mělo být nevhodné. Zesládnutí je přirozeného původu a nemusí se skoro nic doslazovat ani alternativními sladidly. S pozdravem Alemari
  3. Romana Odpovědět
    Dobrý den, jsem zvyklá si večer vločky i ořechy namáčet a ráno už nevařím, pouze trochu ohřeji v mikrovlnce. Je podle Vás lepší vločky ještě povařit? Ničí se ohřevem v mikrovlnce enzymy? Děkuji za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Romano. Otázka mikrovlnky je rozporuplná...Já osobně ji nemám a jsem ráda...Mikrovlny podle mne, a i podle jiných, ničí enzymy docela razantně a i jinak ovlivňují potravu, která má pak vliv i na naše reakce. Raději bych si vločky ohřála klasicky, případně krátce povařila, protože co na jedné straně získáte, o to na druhé straně zas v mikrovlnce přijdete...Ale to je můj názor. Alemari
      • Kateřina Odpovědět
        Myslela jsem, že enzymy se ničí už zahřátím nad 40 stupňů, proto bych rozhodně nevařila.
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý den přeji milá Kateřino. Ano, máte pravdu, v textu jsem to již opravila, protože jsem se původně špatně vyjádřila. Nemyslela jsem přímo enzymy. Ty jsou v syrovém ovoci a zelenině a při klíčení vznikají v celých obilných zrnech. Zde zrno již není vcelku, je lisované a tak se už k životu neprobudí. Při namáčení docházíá pouze k fermentaci škrobů. Děkuji za upozornění. Dlouhým vařením se ztrácí spíš obsažené vitamíny. Jak které, jsem uvedla do poznámky. Zdravím. Alemari
        • emilia Odpovědět
          Obilniny vo vseobecnosti je dobre oprazit, alebo je vhodne ich aspon trochu povarit, mozu sa na nich nachadzat zive mikroorganizmy, ktore mozu dalej zit v ludskom tele a sposobovat problemy.
          • Alemari
            Milá Emilia. Určitě je dobré obiloviny opražit, ale já to nedělám, pouze je většinou krátce povařuji, protože je to tak lepší pro oslabené trávení. Ale zastánci raw stravy asi s Vámi nebudou souhlasit. Konec konců má každý nárok na svůj názor i postup. Alemari.
  4. Hana Odpovědět
    Dobrý den Alemari, mandlové máslo si děláte a jak nebo kupujete a jakou značku a kde? Děkuji a přeji nádherný den:-))
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji, milá Hanko. Ne, mandlové máslo si nedělám, ale kupuji ve zdravé výživě, kde je už hodně dodavatelů, nebo ověřuji nové značky, jako např. máslo, které zde mám i vyfoceno. Je od Arely. Zdravím. Alemari
  5. Dana Odpovědět
    Dobrý večer, kašičky si dělám ze všech možných obilovin, jiné snídání si už ani nedovedu přectavit a s přidáním mandlového másla to musí být mňamka. Chtěla jsem si ho již koupit, ale je tak příšerně drahé, že jsem se pokusila jej doma vyrobit. Bohužel můj mixér, byť má 700 W, to nezvládl. Značku mandl. másla, kterou uvádíte, nemohu na internetu najít. Děkuji za upřesnění.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Dano, ano, to mandlové máslo není levné, ale také se ho nedává velké množství. Uvedená značka je nová a teprve se začne objevovat na trhu. Zatím ji nenajdete, ale dívejte se po ní ve zdravých výživách, asi nejspíš v Praze, ale i u nás v Brně ji již mají. Zdravím. Alemari
  6. Dana Odpovědět
    Dobrý den, včera jsem namočila vločky, ráno přilila mléko, nakonec jsem musela přidat ještě vločky, bylo to stále moc řídké. Uvedené množství tekutin se mi zdá hodně.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Dano, tuto kaši vařím opakovaně, zkuste ji i Vy :-). Většinou mi, když ji na kurzu nesníme, ještě ztuhne do podoby pudingu, dám-li ji do misky a následně i do chladu. Máte-li jiné vločky než jemné vločky s klíčky, dejte méně té první vody, ve které se namáčí, víc Vám takto na dálku neporadím, je mi líto. Také máme možná jiný pojem o řídkém. Prosím zkoušejte, mé recepty jsou sice mnou ověřené, ale nejsou dogma :-) Zdravím. Alemari
  7. Dana Odpovědět
    Děkuji za odpověď. Vyzkouším znovu, ale vážně to bylo řídké - prostě tekuté. Na ovesné kaše používám jemné vločky s klíčky. Ranní obilné kaše vařím skoro pokaždé více, po doplnění dalších ingrediencí vznikne dezert, případ ji přidávám do koktejlů apod. Jinak dle Vaší rady do kaší přidávám fenykl, jsou chutnější. Pěkný den.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Dano, ještě mne napadlo následující..Když vločky fermentují, tak se to doopravdy nesmí dlouho vařit, to pak zřídne, to se mi také jednou stalo u jiné kaše, protože ty fermenty zabrání tomu houstnutí. Zkuste to doopravdy jen tak přejít varem, nevařit dlouho, pak už skutečně nevím. Inu, i řídké je to jedlé, ale přeji, aby se to podařilo příště. Alemari
      • Alemari Odpovědět
        Milá Dano, ještě připisuji, že jsem tuto kaši od doby, co jsem psala předchozí odpověď, vařila již několikrát, dle zde uvedeného postupu a vždy se mi podařila. Vařila jsem ji od varu jen 1 max. 1,5, minuty. Ano, po uvaření je ještě nějakou dobu řídká, i když ji servíruji, což lze naběračkou dobře, ale pak houstne před očima a na talíři je do doby, než je teplotně vhodná k jídlu, hustá, kašovitá. Přeji, aby se Vám též podařila. Alemari
  8. Magda Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné normální vločky a oříšky přes noc jen namočit do vody, případně do rýžového mléka, a ráno už jen doplnit ovocem a neohřívat? Dětem třeba jen rozmixovat? Moc děkuji. Vaše stránky jsou obrovskou pomocí a inspirací :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Magdo. Ano, je to možné, ale asi bych ty oříšky namočila zvlášť a výsledné jídlo bych nedoplňovala syrovým ovocem, maximálně tak trochu sušeným. I sušené ovoce lze namočit a namixovat, viz např. datlový "med"...Syrové ovoce by se mohlo s vločkami v těle hůře trávit. Může pak kvasit a nadýmat. Nechala bych si ho jako samostatné jídlo, třeba na svačinu. Zdravím a děkuji za Vaše milá slova v závěru :-) Alemari.
  9. klara Odpovědět
    Já si každé ráno dělám k snídani koktejl. Večer namočím vločky do vody, přidám trochu otrub, lžičku mletých mandlí, někdy ještě chia semínka. Ráno pak přidám sušené ovesné nebo kokosové méko, jeden banán a rozmixuji. Nic nevařím. Někdy namáčím v kravském mléce. Je to všechno v pořádku? Ještě chci poznamenat že nejsem zastáncem dělené stravy, a že mě tato snídaně zasytí na celé dopoledne.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá klaro. Ve Vámi uvedené směsi mi nesedí ten banán...Jinak by to šlo, ale to syrové ovoce a navíc z úplně jiného konce světa a ochlazující, mi do snídaně nesedí. Namočila bych k tomu maximálně sušené rozinky nebo sušené meruňky. Tady to není o dělené stravě, ale o vhodnosti kombinace potravin v jednom jídle. Syrové ovoce spolu se sacharidy - vločkami, bude v těle kvasit a i když Vás to ve výsledku zasytí, raději bych tam dala spíš to ovoce sušené. V kravském mléce bych nenamáčela nikdy, raději jen ve vodě. Mírné a velice krátké povaření nebo jen ohřátí bude ku prospěchu jak žaludku tak tělu. Vše je pouze můj názor, jak to cítím a vnímám. Více lze probrat při osobní poradenství v Poradně. Zdravím. Alemari
      • Jana Odpovědět
        Dobrý den, platí to samé o syrovém ovoci i u kaší z pseudoobilovin (např. quinoa)?
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý večer přeji. Nevím jak jste to myslela ...co má platit o syrovém ovoci. Možná jsem nepochopila přesně dotaz, ale pokusím se odpovědět aspoň toto. Syrové ovoce ke kaším nikdy nedávám. Může spíš pak v těle vyvolávat s kaší kvašení namísto trávení. Ale jinak i bezlepkové obiloviny lze fermentovat. Zdravím. Alemari
  10. Veronika Odpovědět
    Milá paní Alenko, chtěla bych Vám velmi poděkovat za Vaše webowé stránky. Jsou úžasné, plné výborných receptů a dobrých rad. Po opakovaných problémech s játry a věčnými potížemi s trávením jsem se začala více zajímat o to, co jím a myslím, že zde jsem našla mnoho dobrých rad a podnětných nápadů. Teď můžu říct, že mi je po jídle dobře. Ještě jednou jednou moc díky a těším se na další recepty :-) Veronika
    • Alemari Odpovědět
      Milá Veroniko, děkuji za Vaše milé slovní pohlazení. S dalšími recepty je to nyní složité...Jsem velice přetížena starostmi o svého 91 letého otce a nyní navíc sama po těžké chřipce. Než zase budu pokračovat v další tvorbě, chvíli to potrvá. Mějte prosím strpení a čerpejte zatím z toho co tu již je, ano? :-) Děkuji moc. Alemari
  11. Mirka Odpovědět
    Jsem moc ráda, že jsem našla skutečně zdravé recepty od někoho, kdo tomu rozumí! Moc děkuji a těším se na další rady ohledně zdravého stravování. Zdravím a přeji vše dobré. Mirka
    • Alemari Odpovědět
      Milá Mirko, děkuji za pochvalu. Nevím, zda tomu až zas tak rozumím, ale snažím se to vnímat jak chemicky tak i intuitivně. Prosím i Vás, zatím si zkoušejte co jsem zde již uvařila. Další recepty někdy budou, ale jsem v rekonvalescenci a mám mnoho dalších rodinných povinností. Snažím se alespoň udržovat kontakt s vámi, svými milými čtenáři. Děkuji moc a přeji též vše dobré. Alemari
  12. Katka Odpovědět
    Dobrý den, tato kaše je opravdu velmi rychlá a také výborná, moc děkuji za recept! Stránky jsou skvělé :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Katko, děkuji moc za sdělení a i za pochvalu stránek. Zdravím. Alemari :-)
  13. Mária Odpovědět
    Dobrý den, Vaše stránky jsem našla jen náhodou, jsou moc pěkné. Snažím se odlehčit a ozdravit náš jídelníček. Mám dotaz k ovesné kaši, mám jí moc ráda, ale nejím, jí protože po ní přibírám na váze. Myslíte, že po téhle to bude lepší? Jestli ta fermentace, je lepší způsob? Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá Mário, děkuji za pochvalu stránek. Ke kaši... Tím že je ovesná kaše fermentovaná, je pouze lépe stravitelná. Některé delší polysacharidy neboli škroby se již rozštěpily na monosacharidy a tak je kaše i trochu sladší než nefermentovaná. Ale bude stejně výživná dál. Nemyslím si, že po ní tloustnete, spíš bych tloustnutí přisuzovala dalším složkám, které možná ke kaši přidáváte? Doopravdy bych řekla, že přímo po ovesné kaši se netloustne, ale je potřeba počítat i s její vydatností a omezit třeba večerní stravu. Já ovesnou kaši snídám již roky a mám váhu stálou. Nevím, zda ji snídáte nebo večeříte. Ale večer půjde každopádně na tloušťku. To nemáte už šanci ty škroby spálit. Kdežto při ranní konzumaci je naopak přínosem i při hubnutí, protože zasytí na delší dobu a nasytí touhu po sladkém jídle v době pro tělo nejvhodnější, tj. ráno a pak už máte chutě spíš na jiné jídlo než kaši a ani nemusíte jiné sladkosti.. Alemari
  14. Mária Odpovědět
    Děkuji za odpověď, dávala jsem si většinou na večer Zkusím ráno a osladit troškou medu.
    • Alemari Odpovědět
      Ano, milá Mário. Určitě ji vyzkoušejte ráno. Na oslazení miluji datlový "med". Jestli jste na něj zde ještě nenarazila, vřele doporučuji. I ten včelí med není špatný...Alemari
  15. Mária Odpovědět
    Datlový med neznám, vyzkouším. Kaši jsem zkusila už dvakrát, jestli přiberu nevím, ale je dobrá a den mi začíná hezky :), dobrou kašičkou. Koupila jsem si tu bio s klíčky. Našla jsem u nás další prodejnu se zdravou stravou, kde to nemá tak drahé. Kupuji tam Chia a tak podobně. Přeji krásný den. Mária
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za zprávu, také přeji hezký den. Alemari
  16. Mária Odpovědět
    Ty kaše jsou asi návykové :)))). Jeden den jsem ji neměla a měla jsem na ni celý den chuť. :))
    • Alemari Odpovědět
      Asi ano :-). Přiznám se, že tuto kaši také miluji a když ji třeba jednou nemám, tak mi chybí :-))
  17. Renata Odpovědět
    Dobrý den, dostala jsem se na Vaši stránky po prve, díky nějakému receptu, který jsem hledala. Moc mě zaujaly, takže jsem pročítala dlouho. Měla bych dotaz, poradila by jste mi prosím, jestli je možné červenou řepu, v úvozovkách, něčím nahradit ? Mám s ní problém, jsem vředař, stačí mi sníst salát cca ze tří řep a mám dost velké křeče. Asi není náhrada, ale i tak děkuji za odpověď. Renata
    • Alemari Odpovědět
      Milá Renatko, asi není za řepu náhrada, to máte pravdu. Řepa je řepa. Spíš by to chtělo se zaměřit na ten žaludek a co s ním dál a jak ho vyléčit...Určitě lze pomoci i alternativně a pak byste mohla i řepu konzumovat. Máte-li na ni chuť, zkuste ji třeba vařenou. Mám tu také recepty...Syrová je hůře stravitelná a hodně detoxikuje. Ty křeče možná ani tak nejsou přímo odezvou žaludku jako reakce těla na její strávení...Ale já nejsem lékař, jen to tak vnímám. Jak slinivka, tak žlučník by kromě žaludku možná chtěly nějakou dietu...a pak až se vše urovná, budete moci i salát z řepy. Jste-li tu poprvé, neznáte asi ještě moji filosofii. Prosím, pročtěte si i články, třeba Vás nějaká úprava jídelníčku osloví. Také si lze o tom pohovořit v mé Poradně. zdravím. Alemari
  18. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
    Milá Alemari, moc pozdravuji! Mňááááám!!! To je opravdu dobrota. Upřímně, moc jsem nevěřila, že mne může ovesná kaše vůbec nějak překvapit. Ale stalo se.... Od dnešního dne už jinou úpravu nepozřu (pokud nepůjde tedy o život). Ten objem tekutin mne také ráno překvapil, ale po Vašem (v reakcích na diskuzi několikerém) ujištění, že pokud to nepřeženu s dobou varu bude vše v pořádku, jsem to zkusila. Děkuji za výborňotku kašínovou. S láskou a úsměvem Jiřina
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá Jiřinko. Srdečně zdravím. S láskou Alemari
  19. Jan Odpovědět
    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak ta fermentace vloček ovlivní jejich glykemický index?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milý Jane. Nezkoumala jsem jak je to s glykemickým indexem. Většinou se fermentací snižuje, např. při kynutí těsta, ale to je tam, kde se rozkládá škrob více. Zde dochází ke štěpení škrobů na kratší řetězce jen částečně. Podle mne se GI mnoho zatím nemění. je to moje úvaha, jsem sice chemik, ale nemám možnost si to nijak ověřit. Alemari
  20. Mori Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím bych mohla nahradit datlový med? Nevím teda jak chutná, ale jak je to něco do názvu "med" nedám to do pusy. Moc děkuji Mori
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer či vlastně již noc nebo nový den...Je těsně po půlnoci :-) Váš dotaz spadl do spamu a našla jsem jej až nyní. Datlový "med" jsem nazvala schválně v uvozovkách, protože to pouze vypadá trošku jako med, ale med to není. Datle ničím nenahradíte. Chutná to jako rozmixované datle s vodou, určitě ne jako med. Kdybych to nazvala třeba datlový krém, tak byste to ochutnala ? :-) Myslím si, že je to o tom, co si dáte do své mysli jako program. Zkuste ho změnit a třeba změníte pak i názor na tuto výbornou ovocnou pochoutku :-) Zdravím. Alemari
  21. Alexandra Odpovědět
    Krásny deň prajem opäť, Skúsila som, je to božské, napriek tomu, že som u nás nezohnala ďatlový med a nahradila som ho ďatlovým sirupom (dúfam, že to nevadí).. Najviac ma potešilo, že to chutilo môjmu 25 ročnému synovi, ktorý je apriori proti všetkému "zdravému"... Samozrejme, že som to vymyslela tak, že som to urobila, nechala na tanieri s lístkom, že uvarené s láskou a utiekla z domu aby sa nevypytoval čo to je …a napísal mi správu, že nevie síce čo to je, ale že je to uuuužasneee

    Alemari, zistila som, že keď dám do správy smajlika, tak sa neodošle celý text...takze posledná správa... Že ďakujem moc...s úsmevom, Alex

    • Alemari Odpovědět
      Milá Alexandro, děkuji za komentáře. Zcelila jsem je do jednoho, jestli to nevadí...:-) Co se týče datlového medu, dovolím si jen nasměrovat. Nemusíte ho nikde pracně shánět, jen zakoupit někde sušené datle a připravit si ho také dle mého návodu :-),...proto je v receptu uveden s proklikem na stránku..https://www.varimezdrave.cz/datlovy-med/. Doporučuji vřele k vyzkoušení, ale jinak jsem moc ráda, že kaše chutnala i synovi...Srdečně zdravím. Alemari
  22. Zuzana Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velký dopad by mělo na chuť kaše, kdybych ovesný nápoj nahradila sojovým? Děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Zuzanko. Doporučuji to vyzkoušet. Malá změna v chuti tam bude, ale ne zásadní. I když já zde snažím ctít víc zásadu svůj k svému...tedy oves k ovesnému "mléku" :-) Alemari.
  23. Veronika Odpovědět
    Milá Alemari, tato kaše je vynikající :) Je možné nechat fermentovat pohankové vločky? Hezký den přeje Veronika
    • Alemari Odpovědět
      Milá Veroniko, děkuji za pochvalu kaše. Jejda. děvče milé, přiznám se, že jsem pohankové vločky nefermentovala. Soudím, že by to šlo, někdy se dává pohanka jenom nabobtnat do vody a vůbec se nevaří, ale to osobně nedělám, potřebuji to mít aspoň krátce povařeno, lépe se to tráví. Zde bych dala vločky do vody studené a pak druhý den jen přihřála nebo krátce povařila. Určitě tam bude více rutinu než v kaši vařené od začátku z nenabobtnaných zrn a i ty škroby se lépe rozštěpí...Nu, zatím to bude na Vás, to vyzkoušet. Nemám nyní časový prostor na ověřování, jsem velice vytížena rodinnými starostmi. Ale až budu mít více času, vyzkouším též. Ale to Vy už budete určitě vědět víc :-), tak třeba napište. Děkuji. Zdravím Alemari
  24. Andrea Odpovědět
    Teoreticky....vařit tu kaši vůbec nemusím, že? Mohu jen rozmixovat v rostlinném mléce. Myslím, že pro zachování vitamínů, je to lepší varianta. :) Co myslíte Vy?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Andreo. Teoreticky...nemusíte, ale krátké přihřátí vitamínům zas tolik neublíží. Ovesné vločky mají hodně vitamínů teplu odolných. Je-li to lepší varianta...Víte, nemohu to sdělit všeobecně. Asi jak pro koho. Musíte brát v úvahu, že zdravý člověk stráví potravu lépe než ten co má trávení oslabené. A každé vaření nebo i jen ohřátí k varu pomáhá štěpení škrobů a tím i následně jejich strávení v těle. A jsou lidé, co již třeba syrové nemohou vůbec Recepty tvořím s tímto ohledem pro širší použití. Jinak mně osobně kaše chutná aspoň přivedená k varu, protože ztratí svoji škrobovou syrovost. Ale vše je na Vás. Recepty mají sloužit pro inspiraci :-) Mějte pěkný den. Alemari
  25. Olga Odpovědět
    Milá Alemari, máte prosím nějakou zkušenost nebo vztah k instantním kaším prodávaným v obchodech se zdravu výživou? Jde např. o instatní pohankovou kaši, případně pohankovo-rýžovou. Připravuji si je často, ale na Vašich stránkách o nich nečítám. Jde o plnohodnotný výrobek? Děkuji za odpověď. Olga
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Olgo. Já upřednostňuji nejvíce vařené kaše nikoliv ty předpřipravené...Instantní znamená, že namletá surovina prošla prudkým teplem a tlakem a já si raději vařím...Proto na mých stránkách je mám zmíněné jen občas třeba na případné zahuštění u pomazánek. Úplně je nezavrhuji, jsou dobrým pomocníkem na cestách, pakliže nejsou nijak dochuceny a jsou jen čisté...Je třeba číst, zda tam není zbytečně přidaný cukr, což někdy může i být. Ale vařené čerstvě je prostě vařené :-)...Zda jsou instantní kaše plnohodnotný výrobek nebudu soudit. Já mám vnímání, že částečně ano, ale plně to čerstvě připravenou kaši, třeba ještě fermentovanou, nemůže dle mého cítění nahradit. Alemari
  26. Šárka Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mohu tuto kaši dělat z "obyčejných" ovesných vloček bez klíčků. Tedy namočit večer ovesné vločky a ráno postupovat podle tohoto receptu. Jestli je to hloupý dotaz, tak mě omlouvá to, že neznám nikoho kdo si kaše dělá a jsem tak začátečník amatér. :) Děkuji Vám za odpověď. Přeji vše dobré. Šárka
    • Alemari Odpovědět
      Milá Šárko, přeji hezký den. Děvče milé, není to hloupý dotaz, každý jednou začíná a sbírá informace. Není třeba se omlouvat. Ano, je to možné. I obyčejné celé vločky můžete použít, pouze ta kaše bude mít méně jemnou strukturu. V mém mládí jiné vločky nebyly a tak se vařilo jen z klasických celých vloček. Přeji též vše dobré a ať se daří. Alemari
  27. Martina Adamová Odpovědět
    Dobrý den milá Alemari, Vaše stránky mám velice ráda a jsou pro mě velkou inspirací. Chtěla bych se zeptat, zda by stačilo ovesné vločky přes noc fermentovat a ráno pouze zalít vroucí vodou a pak v práci zkonzumovat. Nemám brzy ráno hlad, tak většinou snídám až dorazím do zaměstnání. Moc prosím ještě, jak je to s pohankou lámankou, stačí také pouze zalít vroucí vodou a nechat pár minut odpočinout a pak konzumovat? Velice Vám děkuji za odpověď a přeji hodně moc zdraví. S pozdravem Martina
    • Alemari Odpovědět
      Milá Martinko, přeji pěkný den. Víte, abych pravdu řekla, mně osobně nevařené obiloviny mnoho nesedí, ale jsme každý jiný a každý máme jiné podmínky k přípravě jídla a i jiné potřeby svého těla. Existuje Raw strava a tam připravují obiloviny (tuším spíš bezlepkové) jenom zalitím vodou a asi ani ne vařící a nechávají bobtnat, takže to jde, ale mně by to připadalo syrové. Určitě to lze dochutit tak, že to bude i chutné. Po Vašem dotazu jsem šla a obojí si zkusila připravit a ochutnat. Ovesné vločky jsem tak kdysi připravovala, jenom zalitím vařící vodou a nabotnáním a ty mi připadají i chutné, ale pro mé trávení je již i po fermentaci přivádím aspoň k teplotě bodu varu, abych odstranila tu syrovost. Pohanku lámanku jsem zkoušela zalít jenom vařící vodou a pokud jsem ji ochutnala teplou jako kaši, tak mně připadala i po zalití vařící vodou a nabobtnání syrová a nepřitahuje mne to. Ovšem proti gustu žádný dišputát. Jedlé to asi je. :-) Ono to nebude pak ve formě kaše, ale podle množství vody. Když byste chtěla dát tolik vody co se dává do kaše, tak to bude jakási polévka, protože to škroby při nižší teplotě nezahustí, stravitelné to bude, ale pro ty co mají dobré trávení. Tolik můj názor.

      Nu jedině radím vyzkoušet. Já jsem osobně také snídala až v práci a jakoukoliv horkou kaši přímo z plotny jsem dala do sklenice, třeba omnia s víčkem (aby nepraskla, tak vždy i kovovou lžičku do ní při nalévání) a do termotašky a v práci pak bylo jídlo docela ještě hodně teplé a i zhoustlo. A to jsem si ráno vařívala do práce i obědy, které jsem také nesla v termotašce, oběd a snídani nad sebou, tak mi vydržel i ten oběd teplý až do jedné hodiny. Chce to ovšem ráno vstát dříve. Nenutím k následování, mé tělo prostě potřebovalo moji stravu, ač byly v práci obědy, a tak jsem neřešila zda se mi chce či nikoliv. Držím palce, vyzkoušejte co Vám bude vyhovovat. jak chuťově, tak časově.

      Zdravím. Alemari
  28. lee Odpovědět
    Dobrý den, vypadá to hezky. Jen my fermentovanou kaši nikdy nevaříme, protože tím si tam zabiju ty probiotika...
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lee, přeji hezký den. Já to vnímám trošku jinak. Tady tou fermentací dochází především ke štěpení složitých makromolekul škrobů tzv, dlouhých cukrů neboli polysacharidů na menší a kratší řetězce molekul. Z konců se odštěpují monosacharidy a to jsou vlastně jednoduché cukry. Vločky tím pádem výrazně zesládnou a protože fermentací došlo ke štěpení, bude následná kaše lépe stravitelná především pro ty z nás co mají trávení oslabené, pobolívá je slinivka a syrové škroby jim nemusí již vyhovovat. Krátkým povařením dojde ještě též ke zlepšení stravitelnosti a o to tady jde především. Probiotika si dodáme z kvašené zeleniny, z kefíru nebo z kvalitního jogurtu, který není nacpán stabilizátory  tak, aby vydržel týdny.

      Pakliže máte dobré trávení, jistě můžete kaši jen přihřát nebo jíst rozmočené vločky i zastudena. Mám tu také takové přípravy v sekci müsli, ale poněkud v hustší konzistenci. Také ta syrová müsli sama nekonzumuji, připravovala jsem je pro druhé v rodině. Srdečně zdravím. Alemari

  29. Andrea Odpovědět
    Dobrý den, fermentovane vločky v mandlovém mléce přes noc nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu?
    • Alemari Odpovědět
      Milá Andrejko, pro bezlepkovou dietu musíte mít ovesné vločky bez lepku. Obecně jsou ovesné vločky bezlepkové, ale pakliže jsou zpracovávány v mlýnech, kde se melou i jiné druhy obilovin, tak také obsahují lepek. Jsou kontaminovány lepkem z těch druhých obilovin. Alergikům může vadit i stopa lepku. Ale existují ovesné vločky čistě bezlepkové, většinou z dovozu, které jsou vyráběny na linkách, kde se zpracovává jenom ten oves. Ty pak lepek neobsahují a můžete je fermentovat třeba v tom mandlovém mléce. Přeji pěkný den. Alemari.

Zanechte odpověď

*