Maková ovesná kaše

1 porce

Ingredience:
  • 60 g jemných ovesných vloček BIO
  • 25 g mletého máku
  • 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ + 400 ml vody nebo 200 ml vody a 240 ml ovesného nápoje tekutého např. z „Dm“ drogerie
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • 1 lžička medu
  • pár oloupaných mandlí

Mák je možné přidávat nejenom do buchet. Vzhledem k jeho vysokému obsahu vápníku jím lze obohatit i obilné kaše. Jemné ovesné vločky zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je 8–12 hodin fermentovat.

Potom je pomalu zahříváme a do teplých přimícháme ovesný nápoj, mletý mák, trochu skořice a špetku tlučeného hřebíčku. Ve variantě s použitím tekutého ovesného nápoje namočíme vločky jenom ve 200 ml vody, ve které je necháme přes noc fermentovat a pak přilijeme tekutý ovesný nápoj v uvedeném množství a dáme vařit. Přidáme mák, trochu skořice a špetku tlučeného hřebíčku tak jako ve variantě se sušeným nápojem.

Kaši necháme jen dojít k varu a dlouho neprovařujeme, abychom uchovali minerální látky, vitamíny a enzymy v původní podobě. Na uvaření bude stačit 1-2 minuty varu.

Hotovou kaši ochutíme aromatickým citrónovým olejem, promícháme a nalijeme na talíř.

Povrch kaše pokapeme medem a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme k snídani nebo i k večeři.

Poznámka: Mandle jsou ještě chutnější lehce na sucho opražené buď v horkovzdušné troubě nebo na pánvi. Připravuji si je dopředu vždy ve větším množství. Používám je na kaše a často se sní i jen tak.

Mák, přidaný do kaše tvoří spolu s ovesnými vločkami vydatnou snídani, kterou dobře snáší i moje oslabená slinivka.

Makovou ovesnou kaši doporučuji hlavně těm, kteří potřebují zvýšit přísun vápníku vzhledem k růstu nebo při osteoporóze.

Sdílení

    21 930 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Tanka Odpovědět
      Opravdu moc dobré, děkuji za recept. Mák vůbec při vaření nepoužívám a nikdy by mě nenapadlo dát jej do kaše. Určitě ho teď budu využívat častěji, brzy zkusím i do jáhel a pohanky :)
      • Alemari Odpovědět
        Přeji krásný den. Milá Tanko, to je dobře, že to zkoušíte. Přídavek máku je velmi prospěšný. Mák je často zbytečně opomíjeným zdrojem kvalitního vápníku, navíc v podobě pro tělo dobře vstřebatelného. Zkuste si připravit třeba i Makové mléko, recept najdete v Nápojích, možná budete překvapena jeho chutí. O jeho kvalitách, především jeho zásaditosti a pak neméně vysokém obsahu vápníku, možná nemusím ani zmiňovat :-) Zdraví Alemari.
    2. Klára Odpovědět
      Dobrý den, myslíte, že bych mohla místo vody na fermentaci použít sojové mléko od alprosoya?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Klárko. No, myslím si, že by to mohlo také fungovat, i když voda je lepší :-). I to mléko obsahuje určitě vodu a v ní by to mohlo minimálně nabobtnat a třeba i fermentovat. Nejsem sice přímo biochemik, ale určitě to v tom mléce namočit můžete. Zdravím. Alemari
    3. Jana Odpovědět
      Děkuji za tip, super.
      • Alemari Odpovědět
        :-) Rádo se stalo.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *