Makové kuličky se sezamem

asi 17 kuliček

Ingredience:
  • 160 g mletého máku
  • 110 g akátového medu
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • ½ lžičky mleté kvalitní skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • sezam na obalení
  • 17 ks sloupnutých mandlí na variantu s mandlemi

Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví, které může zpestřovat náš jídelníček i v jiné dny než jsou Vánoce či Velikonoce. Mohou být vhodným mlsáním také pro děti a jsou pro ně i přínosem, protože obsahují cenné stavební látky jak z máku, tak z medu i sezamu.

Odvážené množství mletého máku si nasypeme do mísy a přidáme k němu med. Medu dáme nejdříve jenom asi 80 g a směs promícháme a pokud se nám mák ještě drobí, přidáváme postupně víc. Množství je závislé od jakosti a tekutosti medu.

K přípravě používám med akátový, který je řidší, ale kuličky je možné připravit i z medu tuhého. Do mísy ještě přikápneme aromatický citrónový olej a přisypeme trošku skořice a špetku mletého nebo tlučeného hřebíčku.

Nejdříve pracujeme malou vařečkou a směs třeme o stěny mísy a pak pokračujeme přímo rukou v míse nebo na vále, kde hmotu hněteme tak dlouho až se spojí a vznikne tvárné a lepivé těsto, které je omaštěno uvolněným tukem z máku a proto se přestane chytat misky nebo válu. Za to je však přilepeno k naší ruce :-) a tak je seškrábneme na hromadu na vál nebo zpět do mísy, ruce si umyjeme, dobře utřeme a z hmoty vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky asi po 15–18 g.

Do samostatné misky si nasypeme sezamová semínka. V rukách tvoříme makové kuličky, které pak vložíme do misky se sezamem a bez dotyku, jenom vyvolaným krouživým pohybem miskou, je obalíme v sezamu.

Protože jsou kuličky lepivé obsahem medu, tak se sezam dobře přichytí. Máme-li je však málo lepivé a sezamová semínka moc nedrží, je dobré si kuličky ještě trošku oválet v rukách potřených medem, a pak je teprve vkládat do misky se sezamem.

Hotové „oválené“ a sezamem obalené makové kuličky vkládáme do papírových košíčků a dáme do lednice vychladit. V lednici nám pěkně ztuhnou.

V jiné variantě můžeme ještě do každého kousku při tvoření kuliček zabalit celou spařenou a oloupanou mandli, jako když zabalujeme knedlíky a výsledné kuličky pak budou trošku větší. Pro malé děti místo mandle dáme raději kousek sušené meruňky anebo je necháme jenom makové.

Poznámka: Příprava těchto kuliček je rychlá a jednoduchá. Kdo má sílu, tak si mák namele na mlýnku a kdo ne, může použít robot nebo i tříštivý mlýnek na kávu. Dle mého soudu je však vždy lepší mák namlet na klasickém mlýnku, buď ručně nebo v robotu, protože lisováním je zrno stlačeno a uvolňuje tuk i vůni. V tříštivém mlýnku je makové zrnko rozsekáno a má trochu jiný vzhled. Mák není tak pěkně černý, ale dostává hnědavý nádech.

Už od dětství mám velmi ráda čerstvě namletý mák. Teď ho však mohu jenom omezeně. Pro oslabenou slinivku není vhodný ani samotný, protože je tučný a také i kombinace máku s medem vyvolává větší potřebu trávicích enzymů. Většinou však při tvorbě kuliček podlehnu svodům krásné vůně máku a ochutnám tak 2–3 kousky, ale tu odvahu nemívám často, tak mi zatím výrazně „neublížily“ :-) Většinou podpořím jejich strávení šálkem puškvorcového čaje. Ale do diety pro oslabenou slinivku je raději nedoporučuji.

Tyto kuličky připravuji nejen jako zpestření sortimentu cukroví, ale především pro jejich výživnost. Jsou prospěšné hlavně mladému organizmu, který ještě staví kosti, ale také starším lidem, kteří se chtějí chránit před osteoporózou.

Svým obsahem přírodního vápníku (1460 mg/100 g) může máku konkurovat velmi málo potravin. Řádově snad jedině řasa spirulina (1000 mg/100 g). U ostatních potravin, které mají vyšší obsah vápníku, jako sojové boby, slunečnicová semínka, sezam, mandle, cizrna, špenát, fenykl, brokolice, sýry, se pohybuje obsah v číslech řádově nižších.

Mák též svým zásaditým působením vyrovnává kyselost obilnin a proto se hodí do pečiva jako nádivka a nebo přímo jako přídavek do těsta na různé makovce. Kromě vápníku má i vysoký obsah železa, zinku a manganu, ale tyto prvky najdeme v zastoupení i u jiných potravin.

Sdílení

    24 474 zobrazení článku
    O autorce
    8 Komentářů
    1. KK Odpovědět
      Dobrý den, chystám se udělat tyto makové kuličky letos na Vánoce, ale tak mě napadá, jak dlouho vydrží, než zhořknou/žluknou, přeci jen je to namletý mák...nemám s ním tolik zkušeností, většinou rychle zmizí, ale jako Vánoční cukroví by mohly přeci jen vydržet déle :) Děkuji za odpověď a přeji hezké svátky.
      • Alemari Odpovědět
        Makové kuličky vydrží docela dlouho. Mák je tu sice pomletý, ale je jakoby zakonzervován v medu. Něco na způsob ořechů nebo mandlí v medu, které se běžně prodávají ve skleničkách a také nežluknou. Med zde mák chrání svými enzymy a cukry. Myslím si, že kuličky vydrží tak tři týdny až měsíc dle mé zkušenosti, ale i tak je uchovávám raději v lednici a jenom vyndávám ke spotřebě. Jsou pak chladné a chutnají ještě víc...:-) Pěkné svátky též přeje Alemari
    2. Ravella Odpovědět
      Milá Alemari, chtěla bych Vám moc poděkovat za tyto stránky a Vaše famózní recepty, které výrazně obohatily náš jídelníček. Například na letošní Vánoce jsem se rozhodla upéct cukroví výhradně bez bílé mouky a cukru - hlavně kvůli mé dvouleté cácorce, přičemž inspiraci jsem čerpala převážně z Vašeho receptáře. Původně jsem sice chtěla od léta zkoušet jednotlivé recepty a na Vánoce pak udělat jen to, co bude chutnat, ale v říjnu jsem porodila další děvčátko a tak na zkoušení nebylo nakonec ani pomyšlení a tak jsem to riskla a pekla "naostro". A dobře jsem udělala :) Vybrala jsem si recepty, o kterých jsem si myslela, že by nám mohly chutnat, nebo které mě zaujaly...jako například tyto makové kuličky. Miluji vše, co je s mákem, ale tyto kuličky patří jednoznačně na trůn mých makových chutí! Něco tak skvělého a přitom jednoduchého a rychlého na přípravu jsem nečekala. Mezi svátky jsem musela udělat další, dvojitou dávku a po Novém roce jsem je dělala už dvakrát, naposledy včera :) Výrazně mi pomáhají dodat tělu vápník, kterého díky kojení potřebuji více (po porodu první dcerky jsem první 3 měsíce jedla téměř každý den nudle s mákem, prostě jsem "musela", teprve později jsem zjistila proč a letos je nahradí tyto kuličky :D ). Děkuji moc za to, co děláte pro naše zdraví i chuťové buňky :) Ravella
      • Alemari Odpovědět
        Krásný večer přeji, milá Ravello. Tak to jste první, za tu dobu, co píšu web, kdo mi poslal v jednom dni deset komentářů !!:-) Co na to říci ? Jenom, že velice děkuji za takový ohlas a že se mi asi nepodaří na všechny reagovat. Předně Vám chci pogratulovat k druhému děvčátku a přeji Vám a všem doma hodně zdraví. Jste velice šikovná, že i při tom domácím kolotoči jste ještě zvládla tolik cukroví. To tedy smekám. Mnohokráte děkuji za všechny postřehy, které jste uvedla. Jsem moc potěšena, že jste našla u mne tolik inspirace. Srdečně zdravím. Alemari
    3. Klára Odpovědět
      Dobrý den, děkuji nejen za tento recept, který miluju - miluju totiž mák :) Jediná "chybička" je to, že kuličky jsou šíleně sladké...zkusili jsme dát méně medu, sezam se potom tolik nechytal, ale stejně byly opravdu hodně sladké. Přemýšlela jsem, jak med nahradit něčím, co není sladké ale udělá stejnou službu, a na nic jsem nepřišla (kromě kondenzovaného neslazeného mléka - ale mléčné výrobky výrazně omezuji). Nemáte nějaký tip? Děkuji a přeji vše dobré, Klára
      • Alemari Odpovědět
        Milá Klárko, makové kuličky jsem jednou stvořila jako do počtu, aby bylo více druhů cukroví, právě s tím, že mezi nimi bude i něco sladšího. Jistě, můžete nadstavit mák ledasčím, tedy nebudou tak čistě makové, ale určitě by šla přidat vařená pohanka nebo jáhly, takový podobný recept na webu i mám. Dejte více máku a bude to takový mix...třebas :-) Zdravím. Alemari
    4. kaca Odpovědět
      Zdravím :) navazuji na skoro 2 roky starý komentář ohledně přílišné sladkosti dotazem, jaký je Váš názor na použití sladu místo medu? Je o něco méně sladký... Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím též :-) Nu, proč ne, za zkoušku to stojí. Med tu není jenom pro sladkost, ale také pro to, aby kulička držela pohromadě. Když dáte něco méně sladkého asoučasně lepivého a bude to ve výsledku držet vcelku, je cíle dosaženo :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *