Okarové hašé

1 pánev (2 pořádné porce) | Pro bezlepkovou dietu zvolit jako přílohu brambory.

Ingredience:
  • 150g okary
  • 3 vejce
  • 130 g cibule
  • 5 lžic panenského olivového oleje (cca 50 g)
  • 1 vrchovatá lžička červené papriky
  • 1 vrchovatá lžička sušeného libečku
  • 1 rovné lžičky saturejky
  • 1 lžíce hořčice bez cukru
  • mořská sůl dle chuti
  • cca 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 150 g syrové červené papriky
  • 20 g pórku

Pamatuji si, že v mém dětství jsme mívali k večeři často nějaké hašé s chlebem či bramborami. Měla jsem ráda tyto teplé „míchaniny“ a maminka je vždy „vyčarovala“  i z mála, ze kterého by jinak celou rodinu nenasytila. Většinou je připravovala ze zbytku pečeného nebo vařeného masa. Ale to je minulost.

Protože již nejsem příznivcem masitých jídel, zkusila jsem hašé připravit z jiné bílkoviny než z živočišné. A dle reakce v rodině se tato teplá pomazánka docela dobře ujala.

Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibulku a na ní rozpustíme mletou červenou papriku, až ji krásně obarví. Pak na cibulku rozdrobíme okaru a prohříváme. Trochu podlijeme vodou, aby se okara lépe tepelně opracovala a dusíme až do odpaření tekutiny. Mezitím si rozklepneme do hrnečku vajíčka, která rozmícháme s uvedeným kořením. Též je osolíme.

Jakmile je okara dostatečně orestována, zalijeme ji rozkvedlanými vajíčky s kořením a mícháme do zhoustnutí. Pro výraznější ochucení přimícháme lžíci hořčice. V závěru ještě povrch lehce pokapeme sojovou omáčkou Tamari.

Okarové hašé posypeme krájeným pórkem a podáváme s čerstvou zeleninou jako oběd, sytou svačinu nebo i večeři. Jako přílohu volíme chléb nebo brambory dle možností, chutě či dietních omezení. Též můžeme hašé přímo klást na chléb a podávat teplé.

Poznámka: Pro mladé lidi v růstu je okarové hašé hodnotný pokrm, plný bílkovin a vlákniny. Vitamíny dodáme v příloze. :-) Chceme-li mít konzistenci hašé hodně kompaktní, přidáme vajec víc, ale není vysloveně nutno.

Pro oslabenou slinivku jsem nepovažovala jídlo za vhodné a ani jsem je raději na svém těle netestovala… Dle skladby surovin je proto do diety nezařazuji.

Již jsem se o okaře zmiňovala, ale raději zopakuji, že je to bílkovina ze soji. Vzniká při výrobě sojového mléka jako sojová drť a má konzistenci podobnou kokosu. Je však trochu odlišné chuti, spíš bych řekla, že je chuťově hodně blízká tofu natural…Obsahuje ještě dostatek proteinů a vlákniny a její využití je všestranné. Zkoušela jsem ji do jídel sladkých i slaných a zatím to byly vždy pokrmy chutné, viz další recepty, které zde na webu najdete.

10 362 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*