Jak naklíčit obilí, luštěniny a semínka?

Konzumace různých klíčků již není nic nového a jak jsem viděla, jsou k dostání i ve velkých supermarketech přímo připravené k použití do salátů a jiných pokrmů. Raději však volím klíčení v domácích podmínkách, nehledě na to, že tímto procesem vnášíme do našeho domova kousek přírody a je kouzelné pozorovat probuzený život v malém zrníčku a i to jak se dere na svět jeho klíček.

Nemusíme ani vlastnit nakličovaní soupravu misek a můžeme si snadno připravit klíčky, předklíčit obiloviny nebo předpěstovat malé rostlinky sami.

Luštěniny

Klíčit lze hrách, fazolky, čočku, cizrnu a jiné další luštěniny, které tímto probuzením získají veliké množství výživných látek.

Například fazolky mungo, které pouze na talíři zalijeme vodou, nám poskytnou za pár dní klíčky dlouhé asi 2–3 cm, které spolu s probuzeným zrníčkem chutnají jako mladý hrášek.

Vodu na talíři musíme denně vyměňovat, aby nám nezačaly zrníčka kvasit. Tyto chutné klíčky ale tělo ochlazují a tak jsou vhodné do teplejších dnů do salátů anebo jako příloha k teplým pokrmům.

Většinou nechávám u luštěnin zrno bobtnat a klíčit jen krátce, aby mělo malé klíčky asi do velikosti 1 mm. Takto připravené je dále zpracovávám vařením na kaše, polévky, pomazánky a pod.

Přínosem klíčení luštěnin je, že se částečně rozštěpí bílkoviny i škroby a také látky, působící v těle nadýmání. Všeobecně se zlepší i jejich stravitelnost.

Obiloviny

Nabobtnat až předkličovat můžeme i různé obiloviny, ze kterých pak vaříme vydatné kaše jako např. Kaše z naklíčené špaldy či pudingy nebo je přímo uvaříme jako přílohu k zelenině.

Když si nechávám předklíčit pšenici špaldu nebo žito na vaření kaší, postupuji velice obdobně jako při klíčení luštěnin. Zrníčka na talíři zaliji vodou a nechám je první den celé ponořené. Další den je vodou již jenom promývám a mám je přikryté sítkem, přes které položím utěrku, aby neosychaly. Promýt stačí 2–3 × denně a za dva dny budou připravena k vaření.

Z takto předklíčené obilniny, zde žita, nejraději připravuji celozrnné kaše. Zrníčka mají již malé klíčky a stane-li se nám, že to s klíčením přeženeme a již se začínají objevovat i tenké kořínky, nic se neděje, takové zrno je stále možné ještě na kaši použít. Vodu při klíčení vyléváme též z toho důvodu, že se do ní uvolňuje kyselina fytová, která tělu odebírá minerální látky.

Naopak zrníčka vzbuzená klíčením zvýší obsah vitamínů, stavebních látek a enzymů a jsou velice výživná. Dalším šetrným zpracováním si velkou část nutričních hodnot v sobě zrno podrží a tělu jsou daleko více prospěšnější pokrmy připravené z předklíčených obilovin než třeba rohlíky či klasický chléb.

Předpěstování řeřichy

I když nevlastníme žádnou zahrádku, můžeme si přímo doma na okně předpěstovat zelenou nať řeřichy, která je velice chutná a použijeme ji tam, kde bychom jinak dali čerstvou pažitku. Ta se v tento čas sice již v obchodech objevuje, ale její použití je omezeno tím, že roste pomalu a když ji ořežeme, tak další sklizeň je v nedohlednu.

To řeřicha setá roste přímo před očima a můžeme si ji rychlit jenom na buničině.

Nepotřebujeme ani žádnou zeminu a navíc postupným vyséváním s časovou prodlevou získáme čerstvou řeřichu na stůl téměř denně.

Vím, že mnoho čtenářů asi tento postup dobře zná, a tak je prosím o shovívavost, protože možná jiné, právě začínající „pěstitele“, můj popis může inspirovat.

Na podnos, misku či na talíř naliji vlažnou odstátou vodu a do ní rozložím rovnoměrně obyčejnou vatu, neboli buničinu. Na zvlhčený vatový podklad nasypu hustě zrníčka řeřichy a celé i s podnosem vložím do igelitového sáčku, který nechám mírně pootevřen.

Misku umístíme zatím jen na teplé místo. Již druhý den můžeme vidět, jak zrníčka nabrala vodu a začínají klíčit. Dokud se neobjeví větší klíčky, ponecháme misku v pootevřeném igelitovém sáčku, kde je zajištěna stálejší teplota bez výkyvů způsobených například větráním.

Při klíčení se zrnka většinou již druhý den nejdříve obalí rosolem, ale pak po uchycení kořínku v buničině se z klíčku začne vztyčovat tenká rostlinka.

V okamžiku, jak se nám objevují klíčky, sejmeme z misky igelit a klíčící řeřichu umístíme i s podnosem na okno.

Každý den doléváme na buničinu vodu a to nejlépe tak, že ji lijeme jenom na okraje a nakláněním misky necháme zatéci po celém dně. Nalití proudu vody na mladé rostlinky shora by nám tyto tenké a křehké výhonky mohlo zohýbat.

Asi tak po 10-ti dnech je řeřicha pěkně vzrostlá, rozvinutá a připravena ke sklizni. Nůžkami postupně malé „políčko“ sklidíme :-)

Tímto jednoduchým způsobem získáme chutné zpestření jarních pokrmů, které volíme především pestré, plné zeleniny a celozrnných obilovin.

Řeřicha je velice pikantní na chlebu s nějakou pomazánkou nebo též v polévce místo petrželky jako například u šetřící zeleninové polévky.

Řeřicha setá (zahradní) obsahuje množství minerálů jako hořčík, draslík, železo a vápník, ale nejvíce si ji budeme cenit pro její obsah vitamínu C. Též tělu dodává účinné antioxidanty, posiluje celkově imunitu a je prospěšná při detoxikaci našim ledvinám a močovým cestám.

Pravidelnou konzumací řeřichy svému tělu prospějeme a odměnou nám bude lepší zvládání jarní únavy.

Poznámka: Je určitě mnoho možností jak a co ještě naklíčit i předpěstovat. Zde jsem se dotkla spíše toho, na co se chci v dalších receptech odvolat.
139 381 zobrazení článku
O autorce
64 Komentářů
  1. Leisha Odpovědět
    Naklicene mungo mam moc rada :-) Obcas se mi stalo, ze mi klicky na talirku uschly, nebo se topily (ne vzdycky je stihnu namacet dvakrat denne) a nakonec se mi nejvic osvedcilo klicit je v pullitrove PET lahvi....kdyz zustane otevrena, klicky muzou dychat a pritom nevysychaji. Nejdriv je necham par hodin ve vode a pak je staci jednou denne proplachnout a vodu zas vylit....prijde mi, ze potom rostou stejne rychle a bezudrzbove jako v naklicovacich miskach.....jenom je lahev na jedno pouziti, abych je dostala ven, musim ji rozstrihnout. A tedy, co se tyce klicku prerostlych, kdyz uz zacinaji rasit listecky, chutnaji mi vic nez ve "spravne" zralosti :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám Leisho za Váš příspěvek. Tento způsob nakličování jsem již také zkoušela a je doopravdy velmi snadný. Vřele doporučuji. V PET lahvích se udržují klíčky lépe ve vlhkém prostředí a velmi rychle rostou. Zdravím. Alemari
      • Petra z Ostravy Odpovědět
        Dobrý den, nyní se dají v supermarketech koupit cherry rajčátka v plastovém kelímku s otevíracím víčkem s dírkou (asi 2 cm) uprostřed víčka. Napadlo mě, že tohle může být skvělý prostředek pro klíčení místo neustálých nových plastových lahví. Příznivce zdravého stylu stravování zdraví Petra z Ostravy.
        • Alemari Odpovědět
          Milá Petro, díky za příspěvek. Ano, to by mohlo fungovat. Zdravím do Ostravy :-) Alemari
    • Kalasta Odpovědět
      Raději naklicujte v zavarovaci sklenici. Ten plast není ideální. Mám jednu zavařovačku s propichanym víčkem. Proplachnu, točím dnem vzhůru, aby odkapavala doma a položím na misku. Dostanete je v pohodě ven :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Dělám výjimku a vydávám Váš komentář,milá Kalasto, ale můj web nemá fórum a tak není jisté, že si to adresát přečte. Váš návrh však může být poučný i pro druhé. Prosím tímto čtenáře, aby se řídili podmínkami použití mého webu. Děkuji. Alemari
      • gaucaci Odpovědět
        Zcela jsem nepochopila co paní Kalasta porušila, ale má naprostou pravdu..plast není vhodný k nakličování...používám také sklenice a netkanou textilii nebo kus záclony na scezení...otočím sklenici ..scedím přez záclonu nebo netkanou textilii, která je na sklenici přychycena gumičkou..a je to
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý den přeji. Nu, v podmínkách mám uvedeno, že komentáře mohou lidé adresovat jenom na mne, jiné nevydávám. Nemám prostor, abych moderovala sdělení čtenářů navzájem a také je většinou zřejmé, že si to sotva pak přečtou. Tady u mne nemá čtenář žádný svůj účet, aby třeba po přihlášení zjistil, že má nějakou odpověď od někoho. Je mi líto, hovořit můžete jenom se mnou :-) Pakliže zjistím, že sdělení konkrétní osobě je prospěšné i druhým, tak ho vydám, ale nedělám to často. Doopravdy nemám na toto sílu. Můj web je spíš pro inspiraci a k rozhovorům s druhými prosím použijte jiné blogy. Určitě je jich dostatek. Mějte se hezky a... Váš způsob nakličování je také inspirující :-) Zdraví Alemari
  2. karmala Odpovědět
    Dobrý den, můžete mi poradit kde kupujete všechny semínka, luštěniny a atd. na klíčení? Jsem v tom nováček a ani nevím co to mungo je a jak připravovat tyto klíčky. Díky Kamča
    • Alemari Odpovědět
      Přeji krásný den milá Karmalo. Semínka na klíčení i luštěniny kupuji většinou v prodejnách se zdravou výživou. Tam Vám i poradí a ukáží co jsou fazolky mungo. Jsou to takové malé fazolky, jakoby boby, ale patři mezi fazolky. Jsou tmavozelené barvy a při klíčení jen na misce ve vodě tvoří velice křehké a chutné klíčky již za pár dní...Vřele doporučuji vyzkoušet. Chutnají jako čerstvý hrášek. Jedí se celé.

      Při klíčení munga nedávejte buničinu, to jen u řeřichy, ta se nejí celá a do buničiny zakotví kořínky. Mungo jenom zalít na misce trochu vodou (neutopit!) a nebo jak zde uváději dát i do PET láhve a promývat vodou. PET láhev udržuje vlhkost a přitom horním otvorem tam může vzduch. Já jsem to také zkoušela s PET láhví. Je to snadné a ještě jsem to trochu i vylepšila. Nebarevnou PET láhev propíchám dole třeba pletací jehlicí nahřátou nad plamenem a vytvořím tam množství dírek, aby tudy mohla přijít vlhkost

      .

      Nasypu dovnitř mungo, promyji ho vodou a celou PET láhev i s mungem postavím do misky s vlhkou buničinou a dám na světlo. Nahoře je láhev též otevřena. Spodní částí může do láhve vlhkost a vrškem vzduch. I tak ale láhev ještě promývám vodou, aby se zvlhčila všechna zrna. Jde to snadno, voda jenom proteče jako cedníkem..:-)

      Až má mungo klíčky, už je potřeba s láhví manipulovat při promývání opatrně, abychom je nezlámali...

      Láhev se pak prostřihne a obsah se vysype a sní a začneme znovu. :-) Zdravím. Alemari.

      • Jaja Odpovědět
        Alemari, já tedy nevím, jestli se ta láhev má dávat na světlo. Všude jinde se píše, že se má nakličovat v temnu, protože pak jsou klíčky křehčí.. Pouze pokud někdo chce aby se do klíčků dostal chlorofyl, tak dát poslední den klíčení na světlo. Potud moje poznatky a zkušenosti. Jinak stránka a diskuze super.
        • Alemari Odpovědět
          Ano, milá Jajo, určitě je dobré nakličovat i v temnu, chcete-li mít klíčky delší a bez chlorofylu. Já jsem zvolila jiný způsob, ale také ho zde neuvádím jako všeobecně platný :-) Jen jsem poskytla rychle své zkušenosti. To samosebou neznamená, že mne musí každý následovat :-) Mám ráda rostlinky i klíčky zelené, protože chlorofyl je tělu prospěšný.
  3. cynik Odpovědět
    Mozna budete chtit vyzkouset kliceni, ktere se pouziva bezne v Asii. Tamni kuchari pouzivaji na kliceni treba zelene soji (Mungo) kameninove, nebo hlinene hrnce s poklickou a bavlnene platno. Ja si vystacim s obycejnym smaltovanym, nebo nerezovym hrncem a detskou latkovou plenou. Boby properu ve vlazne vode, a proberu od tech spatnych. Namacim je cca 1- 1,5 dne, podle okolni teploty. Na dno cca 15-20 cm vysokeho hrnce dam naparovac na knedliky a na nem rozprostru namocenou plenu. Po celem dne rozprostru boby tak aby byl jeden vedle druheho, ale ne na sobe. Volne cipy pliny prehodim pres boby - ty jak budou postupne klicit, budou cipy samy odhrnovat. Kdyz jsou klicky pozdeji vysoke a nahore se odkryji, prehodim pres ne jeste jednu vlhkou plinu. Hrnec od prvniho dne prikryji poklici aby klicky nebyly na svetle a necham klicit 3-5 dni (opet zalezi na okolni teplote a na rocnim obdobi). Plenu vzdy rano a vecer vlhcim. Voda v hrnci by nemela nikdy dosahovat az k naparovaci! Klicky Vam to trochu usnadni, protoze uz po prvnim dnu zapusti do latky korinky a samy se drzi. Staci starou vodu slit, vse polit cerstvou vodou a tu zase slit na potrebne mnozstvi, pricemz cely obsah pridrzite snadno jednou rukou. Klicky maji tendenci "splhat" smerem vzhuru za svetlem a dokud jsou ve tme, nevyrazi listky. Timto zpusobem si naklicuji normalne 5-10 cm (to neni preklep) dlouhe a stavnate klicky. Jeste takova poznamka na zaver: Po nakliceni zustavaji v latce zbytky korinku a jdou docela spatne odstranit. Nejlepsi je plenu vyvarit v hrnci s vodou a pak rucne vyprat.
    • Alemari Odpovědět
      To je určitě dobrý nápad a děkuji Vám za něj, milý Cyniku. Při čtení závěru mi přišla na mysl informace, jak se vyhnout tomu vyvařování pleny. Osobně bych navrhla při tomto Vašem postupu ještě místo pleny použít ve větší vrstvě papírovou buničinu. Ne vatu, ale savou buničinu, do které mohou mladé výhonky zapustit kořínky, které se při tomto způsobu klíčení pak již nejí. Papírová buničina také udrží vlhkost. A pak bych již nic neprala, ale jenom přímo vyhodila. Bavlněné pleny jsou vlastně také z buničiny, jen z jinak dlouhých vláken a věřím, že když jimi prorostou kořínky, špatně se to čistí. Takhle by ta papírová buničina (bývala k dostání v lékárnách v rolích) mohla být jen na jedno použití. Nemám to vyzkoušeno, jen mě to právě napadlo. Možná to zkusím příště a pak poreferuji...:-) Zdravím. Alemari
  4. Wanietu Odpovědět
    Dobrý den Alemari, chtěla bych Vám moc poděkovat za tyto naprosto dokonalé stránky. Pro mě, jakožto zapřísáhlou vegetariánku a zastánkyni zdravého životního stylu, jsou velmi inspirativní. Už delší dobou klíčím různá semínka, hlavně luštěnin. Několikrát jsem už četla, že se některá semínka nemají jíst syrová - jsou to sojové boby a fazole, protože obsahují moc lektinů. Někde se však nepororučuje jíst ani naklíčenou čočku, což mě osobně dost překvapilo, protože ji konzumuju celkem pravidelně. Proto bych se chtěla zeptat, jaký je Váš názor? Žádné zdravotní problémy nemám, tak bych si je nerada přivodila:) Jaká semínka se podle Vás teda nemohou jíst syrová? Děkuji za odpověď a přeji krásný den!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Wanietu, děkuji za Vaše hezká slova o těchto stránkách. Jsem ráda, že i Vám, čisté vegetariánce, mohou být v něčem prospěšná. I když jako čistě vegetariánská míněna nejsou. K tomu se každý může dopracovat již sám :-) No, abych pravdu řekla, co se týče toho klíčení. Přiznám se, že jste mne trochu zaskočila svým dotazem. Nejsem v tom až zas tak velký odborník, to bych mohla možná jít do „školy“ k Vám :-) Mohu Vám sdělit pouze svůj vnitřní pocit a to je ten, že nemám ráda škroby syrové :-(, proto bych naklíčenou čočku asi nejedla, ještě tak naklíčené klíčky od munga. Ale nezkoušela jsem to, tak můj názor berte jako čistě můj osobní. Ale Vy se ptáte na semínka. No, semínek jíme určitě velkou řadu syrových, jako oříšky, mandle, dýni, sezam, slunečnici atd., ale luštěniny bych raději vařila. Víc vám k tomu nesdělím, lituji. Sice klíčím obiloviny na kaše, na přílohy atd., klíčím řeřichu, mungo, ale k větším experimentům se při své vytíženosti nedostanu. Mějte se hezky. S pozdravem Alemari
    • Vlcoun Odpovědět
      Ahoj Wanietu, jez všechno, co Ti chutná = to Ti dělá dobře = to Ti neublíží, pokud si to strachem sama nepřitáhneš ;). Ve Stvoření neexistuje nic, co by nám apriori chtělo nebo mělo ubližovat... Dobrou chuť a krásné dny
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den Vlcoune. Příspěvek od Wanietu přišel ještě na starý web, před převodem dat a je sem dodán ručně, nemám na Wanietu již adresu, jinak bych tento Váš vzkaz poslala přímo na její mail. Vzhledem k tomu, že na mém webu není diskuzní blog, proto výjimečně Vaše poselství zveřejňuji zde. Jinak, prosím, na tomto webu nelze psát mezi čtenáři, tak jak je to uvedeno v podmínkách použití tohoto webu. Děkuji za pochopení. Komentáře slouží pouze pro potřebu komunikace se mnou :-) Ale i tak děkuji za milé povzbuzení Wanietu. Alemari
  5. Lucie Odpovědět
    Zdravím Alemari a děkuji za tento pěkný úvod do klíčení :-). Sic doma klíčím už od nepaměti, ale některé informace jsem už stačila trochu pozapomenout. Například u řeřichy dík za podrobný postup, nikdy jsem si nebyla úplně jistá, jak na to. Spíš bych se chtěla optat na mungo. Jeho klíčky patří mezi mé nej pochoutky a konzumuji ho nejraději na chlebu s máslem či jen tak uždibuji místo brambůrek. Je to už dávno, když jsem slyšela informaci typu "jedna bába povídala..." ohledně toho, že překlíčené mungo není dobré konzumovat. Čirou náhodou jsem vyhrála speciální nakličovací misky a proces klíčení je v něm opravdu velice rychlý a občas se stane, že mi znenadání vyroste malý keřík :-). No a já pak nevím, jestli mungo ještě můžu jíst či už raději ne. Já vlastně ani pořádně nepoznám, kdy je ještě naklíčené a kdy už překlíčené. S těmi klíčky je to fakt složité :-D. Snažila jsem se o tom najít něco víc důvěryhodnějšího. Neúspěšně. Proto zkouším odpověď najít zde. Poradíte? Děkuji. Lucie
    • Izabela Odpovědět
      Mungo nakličujem často. Tiež to niekedy preženiem a nestačím ich zjesť pokiaľ majú maličký klíčok. Ja som zase čítala, že časom sa z klíčku stane výhonok a je to pravda, vyvinie sa chrumkavý sladký výhonok. Experimentovala som ďalej, keď som zistila, že sa potom začne vyvíjať lístok. Vtedy ich dám na svetlo a lístok zozelená. Vyzerá to naozaj lákavo, pekný biely výhonok a na ňom zelený lístok. Odtrhnem korienky a baštím. Chutia výborne, nič sa mi nestalo. Na niektorej stránke o nakličovaní som čítala, že je možné to jesť vo všetkých štádiách vývoja rastlinky. Je to lepšie ako polníček. Myslím, že jedovaté to nemôže byť, jeme aj zelený jačmeň a pod., tak smelo do toho. Hlavne že to má vitamíny a zelené teraz na jar treba. Alemari, vďaka za túto stránku. Z Bratislavy zdraví Izabela
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím Vás Izabelo a děkuji za Vaše cenné zkušenosti a odezvu. Je to pravda vše co píšete. Vlastně je nám doporučován i zelený ječmen, tak proč by ne celá mladá rostlinka právě vyrašená z klíčku? Letos asi díky tomu, že jsem si koupila řeřichy více, tak mám stále jednu až dvě misky v různém stadiu růstu na okně. Jsem schopna sklidit půl „políčka“ jenom k obědu...:-) Vitamíny jsou teď na jaře velmi velmi potřebné a ne vše jde doplnit nějakou tabletkou. Takto je to mnohem lepší... Odpovídám v noci a tak tedy přeji pěknou noc a po ní krásné slunečné ráno a celý den. Alemari
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lucie, tak to slyším po prvé, že by se mungo, když ho „předklíčíme“ nesmělo jíst. Tady Vám asi neporadím. Zatím jsem se s tímto názorem nesetkala. Samotné se mi stalo, že jsem jednou „přepískla“ žito (mělo už malinké bílé kořínky) a tak jsem ho dobře promyla, pak klidně namixovala a uvařila z něj kaši. Tu jsme s druhým synem snědli jakoby nic...A také se nic nedělo...:-) Jedině mě napadá, že když se to přežene, tak už to asi tak dobře nevoní, ale to by chtělo vyzkoušet. To jen tak usuzuji bez ověření. Třeba se někdo ze zkušených čtenářů-klíčitelů :-) k Vašemu dotazu vyjádří. Zdravím. Alemari
  6. Martina Odpovědět
    Dobrý den, miluji různé kaše na snídani, ať už z ovesných, tak i špaldových, jáhlových, pšeničných vloček, ale tahle varianta z naklíčených zrníček např.žita mě opravdu zaujala a moc bych ji chtěla vyzkoušet. Proto bych se Vás chtěla zeptat, Vy používáte k naklíčení celá, neloupaná zrníčka? Děkuji za odpověď, budu se těšit. A děkuji za tyhle Vaše úžasné stránky, které mě opravdu nadchly.
    • Alemari Odpovědět
      Dobré ráno, milá Martino. Ano, je možné použít i to Žito ozimé, co jste mi na ně uvedla odkaz. Podívala jsem se na něj, i když odkazy na jiné weby v komentářích neponechávám. Celá, neloupaná zrníčka, ta jedině mohou naklíčit. Děkuji za milá slova závěrem a držím palce, aby kaše z naklíčeného žita chutnala. Alemari
  7. Tereza Odpovědět
    Dobrý večer, mám takový zvláštní dotaz ohledně řeřichy. Taky Vám tak divně zapáchá, když roste? U nás to smrdí trochu jako nějaký aceton, nebo něco takového.. Děkuji za odpověď, hezký týden přeji. :)
    • Alemari Odpovědět
      Ano, taky...Má takovou zvláštní vůni, především když teprve klíčí...pak to není již tak cítit...Přeji pěkný den. Alemari
  8. sue Odpovědět
    Ahoj Alemari jsem tedy uplně nadšená, ještě jsem nic neklíčila nikdy.... Takže je super, že berete ohled na pěstitelky ...nováčky...naprosté... Jsem tak zahlcená, že sama nevím, co prvně zkusím....Děkuji Vám....a vlastně všem ! Je fajn myslet s jinýma pozitivně.......Máte ještě jiná témata? Jako třeba čaje na játra a ledviny? Vracím se do světa ... po osobní ztrátě ....a tenhle koníček se mi líbí, i když je nový.
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím milá sue. Váš pozdrav mne potěšil, to značí, že mne řadíte k mladším...:-) Přeji Vám hodně pozitivního myšlení, tyto stránky jsou tu pro inspiraci a potěchu těla a třeba i duše, i pro Vás :-) Témat tu mám hodně, pročtěte si články. Bylinkářství a čajům se věnuji jen okrajově, co považuji za nutné sdělit. Myslím si, že na internetu je hodně zdrojů. Přeji Vám mnoho radosti při vaření a tvoření. Alemari
  9. Linduš Odpovědět
    Dobrý den Alemari, Chtěla bych se vás zeptat. Právě třetí den nechávám klíčit žito. První den jsem žito nechala přes noc celé ponořené ve vodě, druhý den jsem propláchla přikryla cedník na talíři vlhkou utěrkou , večer to samé a dnes ráno už má žito bílé výhonky, ale vylekalo mě, že výhonky byly takové chlupaté a připomínaly plíseň, možná že to i byla plíseň tak nevím co teď, jestli je mám vyhodit nebo pokračovat, zatím jsem jen opět promyla , ale dala na talíř již bez utěrky a cedníky, bílý povlak promytím zmizel, ale jsem z toho teď zmatená. Děkuji za radu. Linduš .
    • Alemari Odpovědět
      Milá Linduš. Chlupaté výhonky mohly být již kořínky, ale to bych musela vidět. Ono z toho semínka poroste jak klíček nahoru tak kořínek dolů, nu a je dosti teplo, možná to stačilo vyrůst rychleji. Žel, těžko se mi něco posuzuje, když nejsem u toho, ale poradila jste si doufám dobře. Ovšem i plíseň nelze vyloučit. Doopravdy bych to musela vidět. Lituji moc, ale více neporadím. Alemari.
  10. Erika Odpovědět
    Dobrý den, měla bych dotaz, ty klíčky,třeba čočkové, se jí i s čočkou? Vždyt je surová hnusná....a kdyby se trochu uvařila, tak se ty klíčky olámou. To se mi to zdá docela složité a pracné. Nebo se to jí celé, myslím tím třeba obilí, hrách a tak. Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Eriko, ano, jí se to celé. Dává se to třeba do salátů. nemusí se to jíst samotné. V salátu se syrovost ztratí. Ale nyní v zimě bych to nedělala, klíčky dost ochlazují, jsou vhodné spíš do teplého období. Ano, chutná to trochu jinak. Když to naklíčí, jsou tam vzbuzené enzymatické procesy a třeba mungo chutná jako čersvě vyloupaný hrášek i s těmi klíčky. Pakliže máte pocit, že je to jako syrové, lze to samozřejmě krátce tepelně upravit, ale přijdete o cenné enzymy. Minerální látky tam však budou. Ne každému to chutná syrové a přiznám se, že i já si z naklíčeného, třeba zrní, tu kaši raději uvařím. To je již na Vás a Vašem zvážení. Nu, jedině vyzkoušet a ochutnat, víc zde neporadím. Zdravím. Alemari.
  11. Martin Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, zda naklíčená syrová čočka obsahuje více bílkovin než ta tepelně upravená? Na obale se většinou uvádí kolem 23 g, ale u vařené kolem 9 g. Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Milý Martine, děkuji Vám za důvěru, se kterou se ke mně obracíte s touto otázkou, ale tak přesně to nevím. Nezkoumala jsem obsah bílkovin ani u čočky vařené, ani u naklíčené. Z dostupných zdrojů jsem ale zjistila, že i vařená čočka má kolem 24 g bílkovin. Klíčením se obsah látek v zrnu mění, zvyšují se enzymy i vitamíny, dochází ke štěpení škrobů a tak se mění i zastoupení bílkovin. Tak bych to nějak vnímala a je to možné, že v té naklíčené bude těch bílkovin o něco víc. Ale ověřeno to nějakým pokusem a šetřením nemám. Jen to tak cítím.S pozdravem Alemari
  12. Jitka Odpovědět
    Paní Aleno, dopředu se omlouvám za hloupý dotaz, ale kde koupím semínko řeřichy, abych mohla začít s klíčením? Vaše "políčko" vypadá dobře! Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den. Většinou je kupuji v prodejně se semeny. U nás v Brně na Jánské. Ale semena se nyní prodávají i ve velkých supermarketech. :-)
  13. Eva Odpovědět
    Dobrý den. Já jsem si udělala nakličovací misku, která je naprosto skvělá a mohu jen doporučit: mám zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem, na níž jsem udělala do víčka dírky. Na jedné straně je jich víc. Vždycky do ní nasypu fazolky, naliju vodu, zašroubuju, nechám stát dvě tři hodiny, potom procedím vodu přes uzávěr a postavím sklenici na okno dnem vzhůru - do misky, která má dno trošku užší než je víčko sklenice - aby tam nestála voda, ale zároveň bylo trošku vlhko. Každý den do skleničky naleju vodu, procedím a zase postavím na okno. Třetí den je hotovo. Je to jednoduché a nepotřebujete nakličovací misky.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá Evo. Děkuji Vám za příspěvek. Dobrý nápad :-) Zdravím. Alemari
  14. Katka Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat na nakličování munga v pet lahvě. Nevím, jaké množství tam mohu nechat naklíčit. Jestli mohou fazolky nakličovat i v případě, že jich bude 1O-ti centimetrový sloupec na sobě. Je to jedno? Děkuji!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá Katko. Ne, není to jedno. Ve velké vrstvě nebudou ta horní zrníčka moci klíčit a nebo i kdyby, tak tam bude t ak trochu zmatek, klíčky od těch spodních se budou hůře protlačovat nahoru :-). Dejte si jich jen tak na dno láhve, maximálně snad do výšky 2-3 cm. Na netu je mnoho návodů i s fotkami, doporučuji vyhledat a nakouknout u zkušených. Já zas tak mnoho nenakličuji, jen doopravdy občas. Zdravím. Alemari
  15. carbocit Odpovědět
    Zdravím. Někdo zde pronesl obavy z naklíčených fazolí kvůli lektinu. Lektin je skoro ve všem a používá se v medicíně. Dále jsem si dovolil výtah z jedné nejmenované bakalářské práce: "Všeobecně se potravinové lektiny považovaly za toxické a antinutriční faktory. Mnohé z nich např. v rajčatech, čočce, hrášku, cizrně, fazolích nebo i v jiných běžných plodinách, toxické nejsou." Takže bez obav :-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Děkuji za Váš příspěvek, ale dovolím si přidat i myšlenku dalších vědců. Dle informací od pana Dr. Petera J.D Adamo z knihy Výživa a krevní skupiny bych Vaše ujištění nebrala úplně bez obav. Každý jsme jiný a každý máme jinou krevní skupinu. Dle toho i naše tělo jinak reaguje na různé lektiny v potravinách. Některé lektiny mohou být neškodné a jiné se mohou stát nebezpečným lepidlem a působit aglutinace. Je to jiné u každé krevní skupiny. Ale více se lze dočíst ve zmíněné knize. Sama jsem na svém těle vyzkoušela vhodnosti i nevhodnosti potravin pro svou krevní skupinu a od doby, co jsem si knihu přečetla, již tyto informace mám na zřeteli.
  16. řredkvička Odpovědět
    Dobrý den, mám od pátku v nakličovací misce ředkvičku. Řádně proplachuji až 4x denně a dnes ráno je na ní bílá plíseň (takové šlahounky jakoby). Klíčky jsem propláchla a plíseň zmizela. Nevíte proč se ta plíseň udělala a zda můžu klíčky normálně konzumovat? pár jsem jich už ochutnala a na chuti se nic nezměnilo. Děkuji za odpověd.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá řredkvičko. Jejda, jestli je tam plíseň, tak to bych raději nejedla. I když lze umýt, ale to umyjete jenom to co je na povrchu, ale to znamená, že jsou chycena i semínka. Ovšem, nevidím to. Nejsou to třeba malé kořínky? A když to namočíte, tak splihnou a schovají se? Ředkvičku jsem ještě nenakličovala a tak se p přiznám, že nevím, jak rychle narostou pak třeba již jemné malé kořínky, které mohou být podobné tomu co popisujete. Čichla jste k tomu? Je to skutečně plíseň? Víte, nedokáži stav posoudit jen z popisu, musela bych to vidět osobně. S plísní je postup jasný...Vyhodit. Příčina vzniku? Nu, vlhkost a teplo jsou vhodné podmínky pro plísně, které poletují všude a jak najdou vhodnou půdu, což vlhká semínka jsou, tak se rozjedou. Alemari.
  17. andulka Odpovědět
    Dobry den. Narazila sem na vase stranky pri hledani receptu na cervenou repu. Mate tu mnoho zajimavych a inspirativnich clanku a receptu. Jenom me udivilo ve clanku o naklicovani semen, ze schvalujete kliceni v pet lahvich? Zajimalo by mne jestli se do klicku neuvolnuji nejake skodliviny z toho plastu? Co si o tom myslite? Dekuji a tesim se na odpoved.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Děkuji za pochvalná slova k mému webu. Co se týče těch PET lahví, tak si myslím, že kdyby se z nich něco uvolňovalo, tak by se do nich nemohla dávat ani voda pro kojence, protože ta v nich leží určitě déle než klíčky :-). Rozbory jsem na toto téma žádné nedělala, už dávno nejsem aktivní chemik, ale co jsem kdysi a i nyní nastudovala, tak se ani monomery z PET neuvolňují, to by byl problematičtější polystyrén a do něj se také dávají pokrmy. Máte-li však nějaké obavy, nakličujte klasicky na porcelánu, protože i nakličovací misky jsou z plastů. Ne, prosím, já bych se nebála. Daleko více "chemie" na nás útočí jinde v potravinách a také se nebojíme, žejo :-) Zdravím. Alemari
  18. Ivana Odpovědět
    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na klíčení hořčice a lnu. Vždy se obalí slizem a snadno plesniví. Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Ivanko. Bohužel Vám s tímto neporadím. Neklíčím zas až tak vše a nemám s hořčicí ani se lnem zkušenosti. Ale myslím si, že jinde na netu něco najdete. Alemari
  19. Haluz Odpovědět
    Zdravím, velice se mi líbí Váš způsob klíčení těch malých semínek, osobně se mi to podařilo jen jednou a to byla takřka nonstop práce, kdy jsem je snad 1000 x za den zlehka porosil. V mém případě je to rukola, nevím jestli to dělaj všechny ty mini semínka, ale rukola takřka ihned po vložení do vody vytvoří ohromné množství slizu, okolo každého semínka se vytvoří slizový obal a nelze s tím nic dělat, nelze se ho zbavit, až jak slupka úplně povolí, tak lze sebrat pouze rostlinky a ty jsou bez slizu. Jenže je tady ten problém, že když je dám do vody, tak vždy zplesniví, i když se je snažím proplachovat anebo nevyklíčí vůbec. Jednou dokonce jsem byl tak moc trpělivý, že z toho zápachu, co se začal linout z těch semínek, jsem nemohl ani spát. Fakt hrozný. Už jsem to zabalil a řekl si po právě snědených klíčků adzuki, že budu klíčit jen ty střední semínka a ty velké jako jsou fazole adzuki, hrách , čočka a pod. Ta malá semínka mě málem připravila o nervy :D No kdyby jste mi poradila nějaký fígl, jak na ně, tak jim dám ještě šanci, jinak půjdou do hlíny :D Mějte se a dík za užitečné info. Moc lidí se klíčením nezabývá ani na netu nemůžu najít dostatek informací a především diskusi, kde by byl nějaký fakt klíčmistr :D
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milý Haluzi. Také jsem klíčila rukolu, najdete ji v pozadí u receptu na salát z mrkve a řepy. Nikdy semínka zvlášť nenamáčím do žádné skleničky s vodou. Spojí se, slepí a nejdou pak uchopit, snad jedině pinzetou... :-) Proto používám u těch drobných semínek osvědčený způsob, zde uvedený. Přímo na buničinu, jednou denně zkropit vodou, dokud to nemá klíčky tak v otevřeném igelitu. Ještě se nestalo, že by mi zplesnivěly a sklízím je jako tu řeřichu, tak jak můžete nahlédnout k uvedenému receptu. Větší semínka klíčím přímo na talíři a promývám je tak 2 x denně čerstvou vodou, ta se musí hlídat, aby byla jen tak tak ponořena, spíš méně než více...Nebo je dát na plátýnko, to udrží vlhkost více...Ale rukolu.. tu zkuste, je to fakt jednoduché tak jak zde popisuji postup na tu řeřichu, úplně stejně, klíčívám je vedle sebe...Zdravím. Alemari
  20. Kateřina Odpovědět
    Dobrý den, mám třípatrovou nakličovací misku a teď poprvé jsem do ní dala klíčit ředkvičku, jenže kořínky jsou takové chlupaté a nepoznám, zda se může jednat o plíseň nebo takto zkrátka tyto klíčky mají vypadat. Přiložila bych i fotku, pokud by to bylo možné. :-) Moc děkuji za odpověď!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer Kateřino. Fotku sem nelze přiložit, to můžete jedině tak na můj mail, ale myslím si, že ano, kořínky jsou chlupaté. Právě jsem klíčila řeřichu a ta vždy pustí kořínky, které než se zorientují a zakotví do buničiny, tak jsou také takové chlupaté :-) a hledají si cestu...Ředkvičku jsem neklíčila, nemohu posoudit, ale myslím si, že plíseň by byla i cítit. Když tak mi pošlte foto na mail, nakouknu se :-) Zdraví Alemari
  21. Beata Odpovědět
    Dobry den, velice chvalim Vase stranky, jsou prehledne se spoustou zajimavych informaci. S raw stravou jsem v uplnych zacatcich, zatim pouze nahrazuji veceri smoothie nebo ovocnym salatem (zeleninu nejim bohuzel az na par vyjimek zadnou, takze to bude tezsi) a chystam se na kliceni mungo a slunecnice ;-) chvalim recepty, nikdy me nenapadl treba jahelny kolac ;-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám milá Beato za pochvalu stránek. Jen bych si dovolila upozornit, že bych osobně byla opatrná praktikovat raw stravu ponejvíce s ovocem, především kvůli slinivce a to ne kvůli své, ale obecně kvůli zatím zdravé a bez potíží. Se zeleninou byste to měla určitě jednodušší. Možná se to časem poddá a přijdete zelenině více na chuť :-). Tyto stránky však nejsou o raw stravě, i když zde najdete určitě i inspiraci jak k salátům, tak třeba i nápojům atd... Děkuji Vám za přízeň a zdravím. Alemari :-)
  22. Monika Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, zda kromě munga mohu jíst i ostatní luštěniny v syrovém stavu nebo je musím vařit? Děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Moniko. Nu, máte-li dobré trávení, určitě můžete ochutnat i jiné jen naklíčené luštěniny. Ale osobně jsem nezkoušela, mně mnoho luštěniny v syrovém stavu nesedí a ty co jsou velké (cizrna, hrách, fazole), tak ty mi jen v naklíčeném stavu ani nechutnají, mají mnoho škrobů a je to znát, že je to syrové a pro oslabené trávení hůře stravitelné. Zda se vařit musí, Nu, podle mne ano. Ale já nejsem vitarián :-) Takže tak. Zdravím. Alemari
  23. Lucia Odpovědět
    Dobrý deň, máte prosím skúsenosť s múkou z naklíčených zŕn (napr. špaldy)? Pečiem kváskový chlieb z doma mletej múky, rada by som skúsila niečo nové. Veľa informácií som zatiaľ na internete nenašla. Ďakujem!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá Lucia. Zkušenosti s pečením s moukou z naklíčených zrn nemám, bohužel. Alemari
  24. Radim Odpovědět
    Zdravím. Nezničí se cenné vyklíčené dobroty tepelnou úpravou??? Třeba ty aminokyseliny? Jestli by po uvaření mělo dostatek bílkovin. Rád bych jedl šetrným a zdravým způsobem, ale hrachová kaše nebo čočka na kyselo bez vaření prostě nejde :) Jinak děkuju za článek.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milý Radime. Ano tepelná úprava moc aminokyselinám nesvědčí. Ale i po tepelné úpravě zůstává ve vařených luštěninách mnoho dalších cenných látek, např. minerálů, tepelně odolných vitamínů, stavebních sacharidů, tuků atd. Proto je dobré vše kombinovat. Co lze jíst syrové, jíst co nejvíce syrové. Klíčky jsou dobrá volba. Zdravím. Alemari
  25. Katka Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli nevíte proč mi klíčky zasychají? Mám klíčící talířek, který je speciálně pro klíčení řeřichy, rukoly, chia..zkrátka těch semínek, co vytváří po namočení gel. Našla jsem, že se semínka mají namáčet 15 minut, pak mají být dva dny zakryté, poté na světle a proplachovat 2xdenně. Klíčky mi vždy začnou klíčit, ale vždy zaschnou. Zkoušela jsem jak řeřichu, tak rukolu, ale výsledek byl vždy stejný, ač jsem poctivě proplachovala. Předem díky za odpověď. Katka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Katko. Rukolu i řeřichu klíčím výhradně na vatě, kterou dám na misku a namočím tak akorát. Semínka posypu a dám do sáčku, kde nasají vlhkost a i tuto misku denně zaliji vodou a vodu opět sliji, takže je vlastně proplachu. Tak jak to popisuji tady. Semínka se mi vždy zorientují tak, že kořínky sunou do vaty a mají tak stále dostatek vlhkosti, kterou vata udržuje...Nakličovací misky jsem nezkoušela, ale tak jak to popisujete si myslím, že semínka potřebují asi více vlhkosti. Nevím, tady mnoho neporadím, než zkoušet a zkoušet...A nedá se dát do těch misek také nějaký podklad? Já tedy kořínky nejím, tak mi nevadí, kdybych o ně přišla, protože jak rukolu tak řeřichu stříhám pak nůžkami až mají malé zelené rostlinky. Držím palce. Alemari
  26. Barbora Odpovědět
    Dobrý den, prosím, máte zkušenosti s nakličovací miskou? V čem je to jiná než klíčení ve sklenici? Děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Barborko. Nu, já v tom velký rozdíl nevidím. Asi hlavně estetický a možná je tam stabilnější teplota a ty misky jsou nad sebou a tak se jich na daný prostor vejde víc :-)...Nu to je můj laický názor. Jinak jsem si dovolila Vás komentář poupravit. Odkazy v komentářích nezveřejňuji. Ale každý asi tuší, jaké nakličovací misky myslíte. Děkuji za pochopení a srdečně zdravím. Alemari

Napsat komentář: Alemari Zrušit odpověď na komentář

*