Mnozí potřebují její účinky kofeinu k udržení svěžesti a některým zase pomáhá s nízkým tlakem. Kávy je k dostání nepřeberné množství a asi nebudeme řešit její omezení, jsme-li zdraví a máme své zažívání zatím v pořádku. Vkrade-li se nám však při zdravotních potížích do mysli otázka, zda děláme dobře, když pijeme hodně černé kávy a zda nám také prospívá, je dobré se zamyslet nad tím, co nám pití kávy vlastně přináší. Zda potřebujeme její vůni a chuť, anebo zda potřebujeme především její účinky. Někdy možná vše dohromady.
Za studií jsem černou kávu velice milovala a neexistoval pro mne ani jeden den bez šálku. Káva se pro mne stala rituálem a bez ní mi učení „nelezlo“ do hlavy. Nepila jsem jí moc, tak 3–4 šálky za den, ale stejně jsem si jí a společně prožívanými studijními stresy „zadělala“ na žaludeční vředy, které jsem řešila již v pětadvaceti letech. Nebyla jsem nějak zvlášť velký vyznavač kávy, v průběhu let jsem se naučila milovat i zelený čaj, ale myslím si, že jsem byla už na kávě trochu závislá. Nevzdala jsem se jí úplně ani v těhotenství a pouze jsem „přesedlala“ na kávu bez kofeinu. Vždy jsem se těšila, že se k umírněné formě pití kávy zase vrátím, jakmile přestanu krmit děti mateřským mlékem. A tak to také bylo. Kávě jsem během těch let ani moc nedávala přednost. ale také jsem ji vysloveně neodmítala.
Nyní kávu už osm let téměř nepiji. V složitém zdravotní období, kdy jsem řešila otázky základní existence, jsem ji vyloučila úplně a samovolně a nyní, s odstupem času, jsem ji omezila na minimum.
Tělo si na svoji denní dávku kofeinu tak odvyklo, že když si občas, spíš z nostalgie, uvařím v dnešní době trochu klasické zrnkové nebo instantní kávy s kofeinem, jsem tak „probuzena“, že nemohu dlouho usnout a většinou pak usínám až po půlnoci.
Spánek je mi nyní cennější a pro tělo s oslabenou slinivkou je velice důležitý, hlavně „naspaný“ do půlnoci. Taková jedna hodina spánku do půlnoci vydá za dvě hodiny po půlnoci. To jsem slýchávala už od své maminky a předávám tuto zkušenost dál.
Nemám již tolik sil a energie jako mladí lidé a tak si spánku velice vážím. Z tohoto důvodu se k pití kávy nemohu vrátit a také ani nechci. I když se upřímně přiznám, že mi přece jenom vůně kávy občas chybí, především když ji vařím pro druhé. Ale v předtuše následků s nevyspáním, kávě odolávám. Jsem ten typ, co hledá spíš vůni kávy, než že bych potřebovala její účinky, a tak jsem se vrátila alespoň k pití kávy z Melty. Ne, že by chutnala stejně, ale vůni má trochu podobnou.
Káva z „Melty“
Káva z klasické „Melty“ mi moc chutnala již v dětství. Mám ji spojenu s nedělními snídaněmi, kdy maminka vařívala Meltu a pro vůni tam přidávala trochu zrnkové mleté kávy, ale jenom asi tak jednu lžičku pro celou čtyřčlennou rodinu. Zvlášť jsme svařovali mléko a pak se to scedilo dohromady a byl z toho božský nápoj, který jsme si ještě vylepšili ušlehanou šlehačkou. K tomu maminčina bábovka a společná snídaně u kuchyňského stolu. Na to nikdy nezapomenu. Mám tyto sváteční dny v paměti uloženy jako poklady z dětství, které bohužel já nemohu již své rodině v této podobě předat. Ale tu atmosféru pohody dodnes cítím.
Nevím, čím to bylo způsobeno, ale vždy, když jsem byla v nemocnici při porodu některého ze svých tří dětí, tak jsem se nejvíc těšívala na to „nemocniční bílý kafe“, které mi tenkrát moc chutnalo. Bylo jiné než od maminky, ale mělo svoji neopakovatelnou chuť. Možná to bylo dáno tím, že tyto mé pobyty v nemocnici nebyly spojeny s nemocemi, ale byly radostného charakteru a tak mi vše připadalo jiné.
Nejsem přítel dlouhých příprav a káva „Melta“, vařená tradičně, se v naší rodině neujala. Ve velkém množství, tak jako moje maminka, ji pro nikoho a ani pro sebe nevařím.
Je „zrychlená doba“ a času málo. Na trhu jsem objevila výbornou kávu, také Meltu, kterou stačí jenom zalít v hrnku horkou vodou. Je z praženého ječmene, kořene čekanky a žita. Je rozpustná a navíc s příznivými účinky na trávení. Pro mne se stala denním nápojem. Piji ji černou nebo bílou. To si pak k ní přidávám nějaký sušený obilný nápoj anebo přímo tekutý sojový nápoj „Kalma“.
Tento nápoj zde zmiňuji, protože mi z výběru již hotových tekutých sojových nápojů přímo učaroval. Je neodolatelné syté chuti a nemůžeme se ho dostatečně nabažit. Do bílé kávy je výborný a vůbec na jakékoliv použití.
Jednou jsem po otevření viděla, že je nápoj už sražený, byl již na hranici použitelnosti, a tak dle postupu výroby mléčného tvarohu jsem z něj vyrobila čerstvé tofu, které bylo přímo „delikatesou“. „Mléko“ jsem na mírném plameni srazila přivedením k varu, a pak jsem ho nechala překapat přes jemné pláténko na cedníku a bylo to hotovo. Na pláténku uchycené čerstvé tofu jsem většinou snědla hned, jak bylo chutné.
Protože nemám čas na výrobu domácího sojového mléka ani tofu, tak mám teď alespoň představu, jak čerstvé tofu chutná a doopravdy se nedá s tím kupovaným srovnat. Snad jedině přímo s dovozovým tofu z Japonska. Ale to jsem trochu odbočila od tématu…
Ajurvédské kávy
V poslední letech mne velmi zaujala káva ajurvédská, buď s bylinkou brahmi nebo ašvagandhou. Tyto kávy mívám většinou v obou podobách doma a připravuji si je na „střídačku“ s meltou.
Ajurvédské kávy velmi dobře stimulují nejen trávicí trakt, ale jsou účinné i proti stresu a napětí. Dobře působí na zvýšení výkonnosti a i když neobsahují kofein, pomáhají udržovat bdělost při práci nebo při studiu.
Zvyšují koncentraci, schopnost učit se, jasně uvažovat a rychle reagovat. Oba druhy příznivě působí na činnost jater. Mám je ráda černé a také jako bílé kávy. I když působí povzbudivě, neruší normální usínání. Chuťově jsou jiné než káva z Melty a také než klasická černá káva, ale oba dva typy vám mohu jenom doporučit.
Zelený čaj
Nehledáme-li náhradu za kávu, ale jenom něco, co nás povzbudí jako káva, tak doporučuji zelený čaj. Je současně velmi prospěšný zdraví a nejenom pro ty, co chtějí zeštíhlet, ale má i protirakovinové účinky, protože odbourává volné radikály. Klasický čistý jakostní zelený čaj pijeme obvykle jako běžný denní nápoj. Nebudu se rozepisovat o jeho účincích, jsou určitě povolanější lidé, co o něm napsali již mnoho slov, spíš vám chci doporučit pár dalších čajů, které mají své místo v naší rodině. A to jsou zelené čaje Jasmínový a Tuareg.
Sypaný zelený čaj s květy jasmínu má jemnou vůni rozkvetlých jasmínových keřů a vzbuzuje ve mně příjemnou náladu spojenou se sváteční pohodou. Na mne má zahřívací účinky a mám ho ráda v zimním období nebo v létě, když se ochladí.
„Tuareg“ je také zelený čaj s přídavkem marocké máty. Má velice osvěžující účinek a jako teplý i vlažný čaj zažene v parném létě žízeň lépe než cokoliv jiného. Podle mne mu může v horku konkurovat jedině na odšťavňovači čerstvě připravená okurková šťáva.
Je mnoho čajů, které také stimulují organizmus a pomáhají s udržením bdělosti. Ještě bych sem zařadila zelený čaj Maté IQ a čaj Energy. Oba čaje obsahují bylinky na podporu bdělosti a bystření mysli. Je někdy těžké si v prodejně s čaji vybrat, a tak zapojuji spíš svoji intuici a nechávám pracovat náhodu.
Patříte-li k těm,
co také hledají jak trochu nebo úplně omezit pití černé kávy, možná vám mé poznatky pomohou nalézt ne náhradu za kávu, to si myslím, že ani nejde, ale kávu jinou, také chutnou a navíc prospěšnou zdraví anebo si vyzkoušíte účinky nearomatizovaných čajů.
Obilné kávy, obohacené bylinkami s účinky na trávení, jsou dobrou alternativou za zrnkové černé kávy s obsahem kofeinu a je jich v prodejnách se zdravou výživou dostatečný výběr. Některé mne ovšem neoslovily a tak je zde ani neuvádím, což však neznamená že nemohou chutnat vám…