Celerová polévka

 4 porce | Polévka vhodná i pro oslabenou slinivku.

Ingredience:
  • cca 380–400 g očištěného celeru (1 bulva)
  • 130 g očištěné mrkve
  • celerová nať z celé bulvy
  • 50 g cibule
  • 1,5 l kvalitní vody
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • mořská sůl
  • 150 g pohankových těstovin

V podzimní době je v nabídce zeleniny v obchodě i na trhu krásný celer, ze kterého můžeme uvařit výbornou polévku. Když k ní přidáme pohankové těstoviny, získáme vydatný a na minerální látky bohatý pokrm, který lze podat k obědu i k večeři. Přitom jeho příprava není nijak složitá.

Na polévku je vhodné zakoupit celou bulvu i s natí, kterou použijeme též do polévky, ale jen na vyvaření. Z celeru odkrojíme stonky s listím, ty umyjeme zvlášť, a bulvu s mrkví a cibulí očistíme. Připravenou zeleninu nakrájíme na hrubé kousky, celer a cibuli jen na větší a mrkev stačí rozkrojit podélně.

Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme stonky celerové natě, které je dobré svázat či jen omotat bílou režnou nití, aby se nám pak po uvaření lépe z polévky vyjmuly. Lístky ze stonků otrháme a použijeme pak v závěru jako zelenou nať. Samotné celerové stonky nejenže dodají další hodnotné látky do polévky, ale navíc ji provoní specifickou vůní.

Do hrnce přidáme i malou lžičku mořské soli a veškeré uvedené koření a vše dáme vařit. Vaříme do měkka. Dle velikosti kousků bychom měli mít obsah dostatečně provařený a měkký od varu asi za 20 minut. Uvařenou polévku necháme prochladnout, protože ji budeme mixovat a vařící tekutinu většina plastových nádob mixérů nesnese. Z polévky vyjmeme celerové stonky, bobkové listy a kuličky nového koření a také mrkev. Tu nakrájíme na plátky zvlášť.

Vývar s celerem a cibulí rozmixujeme, vrátíme do hrnce a do polévky přidáme pokrájenou mrkev. Nyní můžeme v polévce ještě uvařit pohankové těstoviny anebo je již jenom vložit předem uvařené. Většinou je vařím v osolené vodě zvlášť přímo ve větším množství a do polévky je přidám až v této fázi jen na zahuštění. Nepoužité uvařené těstoviny dobře poslouží jako další surovina třeba do těstovinového salátu.

Hotovou polévku dochutíme sojovou omáčkou a omastíme ji kvalitním panenským olejem. Již nevaříme. Zde mám nejlepší zkušenosti s olejem řepkovým, ale výborný bude i sezamový popř. panenský olej slunečnicový.

Část lístků z natě celeru nasekáme na drobné kousky a polévku jimi barevně na talíři ozdobíme. Zbytek vložíme do igelitového sáčku nepokrájené a dáme zamrazit dle postupu v článku o uchování zelených natí.

Poznámka: Celer obsahuje dosti draslíku, dále vápníku, hořčíku i železa a fosforu. V celerové natí najdeme ještě rostlinné hormony,silice a glykosidy. Celer má příznivý vliv na činnost ledvin a je vhodný při revmatismu a dně. Doporučuje se i při cukrovce, stresu a nervových obtížích.

Takže „suma sumárum“ :-), tato polévka je pro nás všechny v této uspěchané době přímo jako „dělaná“. Osobně jsem si na ni velice pochutnala i s oslabenou slinivkou a navíc použitými pohankovými těstovinami je vhodná i do bezlepkové diety.

130 468 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Nataly Odpovědět
    Krásný den, milá Alemari, moc děkuji za inspiraci. Sice mi ve výsledku vyšlo něco jiného, ale vůbec to nebylo na závadu, spíše naopak. Neměla jsem celer s natí, tak jsem použila jen bulvu. V komoře na mě zamrkaly špaldové mušličky, tak jsem si je uvařila. Po rozmixování ingrediencí z toho vzešla spíše hustší omáčka než polévka, takže jsem si nakonec dnes k obědu pochutnala na špaldových těstovinách s celerovou omáčkou. A byla to super delikatesa!!! Dochutila jsem zelenou petrželkou a kolečkem pórku, který mi v míře menší než malé :) problémy nedělá. :) Mňam! Se srdečným pozdravem Nataly
    • Alemari Odpovědět
      Že to byl spíš krém či omáčka, milá Nataly, to vůbec nevadí... Celerová polévka tak moc zajímavě nevypadá, ani na tom talíři, ale je chutná a já jsem moc ráda, že jste si pochutnala i Vy. Zdravím též... Alemari
  2. Anna Odpovědět
    Dobry večer Alemari, Dekuji Vam za dalsi skvely recept na kremovou polevku bez smetany. Také jsem z toho mela spis testoviny s omackou, ale velice dobre :) Nemate nahodou predstavu, kolik zdravych latek zustane v celeru zachovano, po uvareni polevky? Dekuji a hezky večer, Anna
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Velkou výhodou celeru je, že, na rozdíl od ostatních druhů zeleniny, snáší lépe tepelnou úpravu a během vaření neztrácí tolik vitamíny. Minerální látky se při vaření neničí a tak v polévce zůstávají. Kromě uvedených v poznámce můžeme zmínit ještě chróm, sodík, zinek i jód. Celer lze považovat za zásobárnu minerálních látek .-) a jsou zastoupeny doopravdy ve vysokých dávkách. Máte-li na mysli tyto zdravé látky, tak jich tam zůstane dostatek. Množství vitamínů i při odolnosti celeru však vařením klesá. Tolik můj úsudek, ale jen intuitivní, nijak jsěm to nezkoumala do detailu. Zdravím. Alemari
  3. Siska Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych Vám pochválit tyto stránky, máte tu úžasné recepty, pěkně všechno polopatě. Jenom chci upozornit, že zelenina na polívku se vždycky dává do vřelé osolené vody. Do studené se dává zelenina na vývar a ta se nesolí. Ještě jednou díky za inspiraci :-)
    • Alemari Odpovědět

      Milá Sisko, přeji dobrý den a děkuji za pochvalu stránek. K Vaší připomínce mohu dodat jenom toto. Ano, v celku máte pravdu, ale Vámi uvedené postupy se týkají především zachování minerálů. Buď v zelenině, chceme-li ji jako jenom čistě vařenou třeba na přílohu, to ji pak vkládáme do vařící osolené vody a po uvaření ji vyjmeme a přiložíme k jídlu nebo chceme-li získat pouze silný zeleninový vývar s minerály ze zeleniny, tak je vhodné a lepší vařit zeleninu ve vodě neosolené a vložit to vše do vody studené. Po uvaření se zelenina z vývaru vyjme. Vodu zde není vhodné solit, protože vzhledem k osmotické rovnováze iontů by se při přítomnosti soli ve vodě ty minerály neměly takovou možnost dostat ze zeleniny do vývaru, neboť i zde platí chemické zákony o iontové rovnováze...jak si pamatuji ze studia chemie na VŠCHT :-)

      V uvedeném receptu zde jsem jen špatně původně občas uvedla, že se jednalo o vývar. Myslela jsem ale spíš polévku, ale je to tak trochu kombinace obou. Už jsem to v textu opravila...

      Vše co v hrnci vaříme v polévce vždy zůstat nemusí. To co tam v závěru již nechceme a sloužilo jenom právě k obohacení pro ty minerální látky, to pak před podáním či závěrečným mixováním vyjmeme. Ale polévku to obohatí o další minerály, které se do ní vyvaří.

      Postup při vaření polévky, tedy přesně to, zda vkládám zeleninu do horké či studené voda a také, zda je osolena či ne, není třeba zas tak striktně dodržovat, protože je celkem jedno, zda minerály zůstanou v tekutině ( mohu to nazvat polévkou nebo i vývarem :-) ) kolem zeleniny nebo v zelenině, která v polévce stejně zůstane a sníme ji také :-) Takže je tak celkem také u polévky jedno, zda vše dám na začátku do hrnce včetně soli nebo ne nebo zda to dám do vody horké nebo ne....Občas se mi stává, že přidávám do polévky co objevím v lednici a to již voda vaří a vrásky si z toho nedělám vůbec...

      Zdravím. Alemari
  4. Míša Odpovědět
    Výborná ! I bez těstovin. :-))
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji :-)

Zanechte odpověď

*