Jahelný koláč s černým rybízem

jahelny-kolac-s cernym-rybizem

1 koláč do formy (dortové, keramické) o průměru cca 22 cm

Ingredience:
  • 150 g jáhel
  • 720-750 ml vody
  • kousek celé skořice
  • špetka kurkumy nejen pro barvu
  • špetka soli
  • 60 g polohrubé rýžové mouky (nebo 60-80 g hladké rýžové m.)
  • 50 g mletého kokosu do těsta + cca 20 g na posypání
  • 1 celé vejce
  • 1-2 lžíce panenského oleje (sezamový, slunečnicový apod.)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 3-4 lžíce medu nebo rýžového sirupu
  • cca 250 g mraženého rybízu, v létě čerstvého
  • trochu panenského olivového oleje nebo i másla „ghí“ na vymazání formy
  • kukuřičná strouhanka na vysypání klasické formy
  • 30 g javorového sirupu na doslazení rybízu

Když jsem chtěla zužitkovat nespotřebované ovoce z mrazničky, konkrétně černý rybíz, napadla mě kombinace s jahelným podkladem. A vyšel z toho koláč, který jsem již několikrát opakovala, protože byl prudce „jedlý“ :-). Je lehký, díky rybízu pikantní a nedá mnoho práce. Zvu vás též vyzkoušet a následně ochutnat.

Odvážené jáhly nejdříve spaříme vařící vodou, kterou vždy slijeme a toto provedeme nejlépe dvakrát až třikrát pro odstranění zoxidované vrstvičky na jejich povrchu. Ta by mohla být příčinou výsledné hořké chuti jáhel. Pak je dáme vařit do vody se špetkou soli, kurkumy a kouskem celé skořice.

Vaříme pomalu a do měkka. Při vaření je hlídat tolik nemusíme, pouze v závěru sledujeme vydušení vody a aby se nám nepřipálily. Doba varu cca 20-23 minut.

Odstavíme a přidáme olej, kokos, osladíme medem nebo rýžovým sirupem, případně ovoníme aromatickým olejem a až do prochladlé směsi vmícháme rýžovou mouku a celé vejce. Volbu množství oleje a oslazení nechám na vás. Kdo má rád víc dá víc.

Připravené těsto vložíme a rozprostřeme do vymazané a kukuřičnou strouhankou vysypané dortové formy. Použít lze i forma s keramickým povrchem.

jahelny-kolac-ee

Těsto do formy navrstvíme tak, aby okraje byly vyšší a vznikl nám po upečení pevnější kraj a pak na vnitřní část nasypeme mírně rozmrazený černý rybíz. Rybíz je dost pikantní a tak je vhodné ho před pečením dosladit pokapáním javorovým sirupem a  nakonec trochu posypat strouhaným kokosem.

Kokos přijme při pečení přebytečnou vlhkost a vytvoří něco jako lehkou drobenku na povrchu a mezi kuličkami rybízu.

Připravený naplněný korpus vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C zhruba 45 minut. Pečeme-li déle, ztmavne nám povrch a koláč již není tak efektní. Mouka a vejce v těstě způsobí pěkné zatuhnutí korpusu a po dokonalém vychlazení se bude koláč dobře krájet.

Budete-li mít pocit, že je ještě i po doslazení málo sladký, není nic jednoduššího než si jej případně dosladit na talířku třeba opět javorovým sirupem.

jahelny-kolac-e

Přeji všem dobrou chuť!

Poznámka: Koláč lze konzumovat tak jak je, ale napadla mne ještě jedna závěrečná úprava a to varianta polití hotového koláče, tedy jen povrchu rybízu,  želatínou – agarem, aby byl pevnější a mohli jsme jej vzít i do ruky. Takto připraven se nejlépe jí z talířku a lžičkou :-), protože se občas vykutálí nějaká nepřipečená kulička rybízu mimo, ale to není na závadu jeho chuti :-) Želatina povrch zpevní.

Jahelný koláč s rybízem je ve výsledku bezlepkový a bude též vhodný do diety s vyloučením mléčných výrobků.

Chceme-li mít chuť jáhel mléčnější, můžeme jáhly vařit přímo v rýžovém nápoji „Alnatura“ nebo v závěru varu přidat k vodě cca 30 g sušeného rýžového obilného nápoje, který v horké jáhlové kaši dobře rozmícháme a rozpustíme. Při varu přímo v obilném nápoji je nutné jáhly občas promíchat, aby se nám nepřipálily.

Kurkuma je nejen barvivo, ale důležitý antioxidant a látka pomáhající tělu v mnoha směrech. Je nazývána ajurvédským kořením života a lze ji přidávat do mnoha sladkých a slaných jídel.

V případě oslabené slinivky je třeba sledovat aktuální stav a máme-li ji ještě hodně citlivou, tak zvolit raději jinou vhodnou náplň na korpus. Osobně s jeho strávením nemám žádné potíže, ale v současné době mám slinivku v dobrém klidovém období.

25 880 zobrazení článku
6 Komentářů
  1. Světýlko Odpovědět
    Vyborny kolac. Udelala jsem letni verzi z cerstvych ostruzin;-). Nepouzila jsem vejce,protoze nejim zivocisne produkty a drzelo to dobre i bez nej. Kraje jsem udelala prilis vysoke,tak jsem vrch zalila dle Vaseho doporuceni zelatinou z pul litru stavy z cerneho rybizu a 5g agaru a troskou cukru. Velmi osvezujici. :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Světýlko. Děkuji za příspěvek. Do agaru můžete dát místo cukru i třeba obilný sirup. Je to také dobré. Zdravím. Alemari
  2. Dáša Odpovědět
    Výborný koláč!!! Opět bezlepkový pro naše děti celiaky ideální. Dala jsem kombinaci borůvka-ostružina. Chutnal koláč i tchýni :-))
    • Alemari Odpovědět
      Tak to je dobrá zpráva. Též ho mám nyní právě upečen, ano, chutná i lidem co stravu třeba ještě nemusí nějak omezovat. :-)
  3. Iva Mo Odpovědět
    Přidávám chválící komentář, i Nagúlové, velice vybíraví a mohoucí se stravovat běžně, si koláč chválili a no ...už není. Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za pochvalu, milá Ivo Mo. Tak to jsem ráda, že koláč chutnal. Přeji vše dobré. Alemari

Zanechte odpověď

*