Kváskové špaldové rohlíčky

  16 rohlíků, které vejdou na dva klasické plechy

Ingredience:

1. krok  ráno

2. krok  za 4-4,5 hodin

  • 260 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 20 g panenského olivového oleje nebo „ghí“  v tekutém stavu
  • 50 – 70 g jemné celozrnné špaldové mouky na vál
  • rozšlehané vejce na potření (lze i olivový olej, ghí nebo jen voda)

Ráda se vracím ke kváskovému pečení. Je to radost, když se dílo podaří a vytvoříte něco co znáte z obchodu se zdravou výživou. I když velikostí kupovaným špaldovým rohlíkům nemohu konkurovat, na druhou stranu mne těší, že mají stejnou chuť a vypadají více „rohlíčkově a domácky :-)

Upečení zvládneme bez potíží v průběhu jednoho dne. Budeme potřebovat žitný kvásek ve větším množství, proto je dobré si jej dopředu připravit dle původního postupu, viz článek Jak začít s pečením kváskového pečiva. Kdo umí, může si připravíme i jinak, třeba přímým kvašením mouky a vody, to záleží již na zkušenostech pekaře.

V 1. kroku připravíme z uvedeného množství kvásku, mouky a osoleného vlahého rýžového nápoje řídké těstíčko, které dobře promísíme a pak setřeme ze stěn na střed.

Mísu přikryjeme utěrkou a umístíme někam do tepla kynout. Je dobré, když budeme mít v místnosti aspoň tak 23 °C. Kynutí bude probíhat rychleji, i když celý proces nemusí být nikterak bouřlivý. Je to zde závislé od teploty a nejdříve bývá vidět jen zvedající se a jakoby nafukující hladina, pod níž se tvoří bubliny.

V 2. kroku, po uplynutí minimálně 4 hodin, prověříme nakynutí prohrábnutím vařečkou. Není-li ještě v těstě mnoho bublinek, ponecháme další půl hodiny kynout. Do těsta po nakynutí nepřidáváme kromě mouky a trošku tuku (oleje, ghí) již nic dalšího. Já jsem nepřidávala ani žloutek, který bývá v klasických receptech na rohlíky často uváděn.

Těsto po nakynutí zpracujeme za přídavku uvedeného množství další špaldové mouky nejdříve vařečkou přímo v míse, pak posypeme povrch těsta moukou a pomocí stěrky těsto vyklopíme na vál, který posypeme také moukou. Těsto ručně propracujeme.

Zpracované těsto pomoučíme a rozdělíme na dva díly. Část mouky necháme někde na hromádce, abychom mohli snáze těsto podsypávat, kdyby se nám při rozvalování lepilo k válu. Místa na těstě, která jsou po rozkrojení lepivá, dodatečně také poprášíme moukou a z jedné poloviny rozválíme kulatou placku. Placku nakrájíme pomoučeným nožem na osm dílů.

Každý kousek těsta svineme od okraje na střed dle ukázky a pak stočíme do rohlíčku nebo ponecháme i rovné, dle toho jaké se nám líbí víc.

Rohlíčky naklademe na plechy vyložené papírem na pečení a necháme dále kynout alespoň 1 až 1,5 hodiny, opět dle teploty v místnosti. Já si většinou plechy položím na sporák, kde již předehřívám troubu. Na začátku kynutí je dobré rohlíčky potřít buďto ušlehaným vajíčkem nebo tukem, ale lze i potřít jenom vodou. Pro lepší vizuální i chuťový efekt posypeme rohlíčky třeba mákem a sezamovým semínkem. Semínka však na rohlíčkách potřených vodou po upečení hůře drží.

Plechy s nakynutými rohlíčky vložíme oba současně do trouby předehřáté na cca 200 °C.  Při této teplotě pečeme téměř 25 minut a pak teprve teplotu zmírníme a pečeme ještě zhruba 40 minut při 180°C. Celková doba pečení se pohybuje dle typu trouby kolem 60 minut. Propečení kontrolujeme na jednom rohlíčku jeho rozlomením. Chceme-li mít rohlíčky více křupavější, necháme ještě dopéci max 10 minut při teplotě 150°C.

Po upečení rohlíčky necháme vychladnout a co nejdříve je z plechu položíme třeba na mřížku, aby se spodní vlhkost mohla odvětrat. Pečivo pak přikryjeme utěrkou, aby neosychalo.

Poznámka:  Čerstvé pečivo uskladníme do krabičky, až je dokonale vyvětrané. Dlouho neskladujeme (myslím si, že se stejně brzy sní :-) ), pečivo po čase přibírá vlhkost a měkne a rohlíčky už tak nekřupou. Osobně mi starší pečivo nevadí, protože lze kdykoliv rozpéct v horkovzdušné troubě a rohlíčky jsou pak jako čerstvé.

Špaldové rohlíčky jsou chutné a vhodné i pro oslabenou slinivku, vždy v množství dvou max. tří kousků. Nejsou moc velké, ale lze je větší připravit, budete-li chtít dále experimentovat.

Nejdříve jsem měla obavy, že pečení bude pracné, ale je to spíš radost a radost uděláte třeba i dětem, když je necháte pomáhat rohlíčky tvořit. Využití tohoto pečiva je především na svačiny. Rohlíčky jsou dobré samotné, ale výborné jsou potřené nějakou pomazánkou nebo i obyčejným máslem.

Přeji všem dobrou chuť.

40 627 zobrazení článku
22 Komentářů
  1. Helena Odpovědět
    Dobrý den, rýžový nápojem je myšlen zajíc-Sojové mléko? Děkuji Helena
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Helenko. Nikoliv. Rýžový nápoj si zkušení třeba připraví doma sami, jako rýžové "mléko", já jej kupuji v DM drogerii jako nápoj, tedy přímo tekutý. V nouzi lze připravit i ze Zajíce, ale nikoliv sojového, ale rýžového. Zdravím. Alemari
  2. Iveta Odpovědět
    Dobry den, chutove jsou rohlicky vyborne a postup je velmi dobre rozepsan a neni ani tak pracny. Moc dekuji. Jen mam problem, ze jsou rohlicky na povrchu hodne tvrde. I kdyz je po upeceni predelam na mrizku a prehodim pres ne mokrou uterku (jako to delam u chleba,) vubec to nepomaha. Umela byste mi prosim poradit jak na to?
    • Alemari Odpovědět
      Milá Iveto, tak to nevím tak zcela určitě. Snad, možná jestli máte elektrickou troubu, tak tam dát při pečení kastrolek s vodou. Pečivo se může v elektrické troubě více vysušovat. V plynové troubě se tvoří vlhko při pečení více a nemusím dávat ani hrnek s vodou. Zkuste to, třeba to pomůže. Nemám to ale vyzkoušeno. Budete to muset zkoušet a opakovat pokus možná několikrát... Ono se vždy nemusí vše povést na první pokus. I já se stále učím a to peču už roky a občas mne trouba také překvapí. Držím palce, abyste to vychytala :-) Zdravím. Alemari
  3. Iveta Odpovědět
    Dekuji za Vasi odpoved, prave jsem si zaktivovala kvasek a tak se hned rano do toho pustim a vyzkousim s kastrulkem s vodou a i kratsi cas peceni. Nekde jsem se docetla, ze to take muze zpusobit prilis tvrdou kurku. Urcite dam pak vedet. Snad se k tomu casem dopracuji. Chutove jsou opravdu vyborne! S pozdravem Iveta
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám Iveto. Držím palce. Alemari
  4. Olga Odpovědět
    Dobry den mila Alemari. Jsem moc rada, ze jsem objevila tyto Vase stranky. Moc dekuji za Vasi praci, recepty a zkusenosti. Zacala jsem pect kvaskove pecivo, jiz mam odzkouseno zitni chleb, dalamanky, a dnes jsem pekla podruhe zitni chleb a k tomu rychly boruvkovy tac. Chtela bych se poradit. Po zaktivovani kvasku a jeho pouziti behem tydne se mi krasne povedlo veskere pecivo. Dnes je to asi 12. den uchovani v lednici (pred 4 dni jsem ho naposledy prikrmovala dle navodu) a pri peceni se zdalo byt vse v poradku (dobre kynul). Bohuzel ve vysledku testo je prilis nakysle a nechutne :( Nemohla byste mi poradit, cim by to mohlo byt a take jestli zbyly kvasek ma cenu uschovat a zachranit aneb zadelat novy? Nevim jestli je neco spatne s kvaskem ci treba pri kynuti jsem nedodrzela technologii...Jak casto by se mel kvasek prizivovat v lednici, jestli pecu chleba jednou za 4-5 dnu? Dekuji predem za odpoved a hodne uspechu preji. Olga
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Olgo. Myslím si, že kvásek byl již starý a i když těsto ještě nakynulo, byl již hodně kyselý a to se projevilo na chuti pečiva. Také bych kvásek přikrmovala častěji, vždy když se objevuje nahoře tekutina, to nejméně, raději aspoň jednou za dva tři dny. Kvásek co Vám zbyl bych již nepoužívala a raději založila nový. Tolik co tak na dálku mohu sdělit, jinak k Vaší technologii se nemohu vyjádřit, nebyla jsem při procesu a tak to neodhadnu. Přeji hodně štěstí pro další pečení. Berte to tak, že zkušenost je nesdělitelná a i Vy vše časem vychytáte ke své spokojenosti. Srdečně Vás zdravím a jsem ráda, že mé recepty Vám mohou nějak pomoci na "pekařské" cestě :-). Alemari
  5. Alena Odpovědět
    Zdravím Alemari, keď nemám ryžový nápoj, čím ho môžem nahradiť? Bude lepšie obyčajné mlieko alebo voda? Chystam sa tieto rožteky dnes upiecť. Ďakujem.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji. Omlouvám se, zda čekáte na moji odpověď, ale i já jsem víc v kuchyni než u počítače. A tak nevím, zda Vám moje rada bude ještě k něčemu. Myslím si, že můžete použít obojí. S mlékem to bude víc jemnější, s vodou to ale také půjde. Zdravím a přeji ať se dílo podaří. Alemari
  6. Alena Odpovědět
    Tak žiaľ, rožteky som toho dňa neupiekla :-( kvások mi úplne prestal fungovať, a netuším prečo. Doteraz sa mi darilo, nemala som žiadne problémy, upiekla som už asi 8 chlebov, a odrazu bác :-O mala som zarobené cesto s mliekom, a nechcelo kysnúť. ..pritom postup som mala ten istý ako stále. Myslela som, že je to tým mliekom, urobila som nové cesto s vodou, a zase nič. ..tak som si kúpila nový sáček so sušeným kváskom, oživila ho, zamiesila a hurá! Konečne fungujeme! Momentálne mám v rúre pekáč s cestom, dúfam, že sa chlebík podarí. Ale zatiaľ som neprišla na chybu.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá Aleno. Spíš mohu jen hádat...Musela bych být u toho, abych Vám řekla více, ale napadlo mě jedině, že byl kvásek možná vyčerpaný, když se Vám to povedlo posléze s novým. Někdy ani netušíme, že je již starý... Mlékem, i když nevím, zda jste použila obilné či kravské, by to nemělo být. S mlékem jsem zadělávala již mnohokrát a vždy se mi vedlo. Prostě, jsou také dny, kdy se nedaří, třeba měsíc byl v nějakém špatném postavení :-) Zdravím. Alemari
  7. Alena Odpovědět
    Tak už poznám odpoveď na svoj problém, Alemari, kvások bol starý a vyčerpaný...našťastie na stránkach Pekárnománie som sa dočítala o spôsobe omladzovania kvásku systémom 10-40-40, tak som ho omladila a dnes som upiekla tieto rožteky. Sú fantastické! Majú síce trochu tvrdší povrch, ale možno zmäknú...uvidíme počas ďalších dní. Postup som si trochu upravila tak, že včera večer som zmiešala 20 g omladeného kvásku, 160 g špaldovej múky a 160 ml vody a nechala prekvasiť do rána, a ráno som mala tých 320 g aktívneho kvásku. Potom som už postupovala podľa receptu, až na pár rozdielov. Použila som obyčajné kravské mlieko. Potom v prvom kroku som zabudla pridať soľ, tak som ju pridala až v druhom kroku. Myslím, že chyba to nebola veľká, aspoň podľa mňa, rožteky kysli pekne...potom v druhom kroku som na primiešanie múky použila robot, dúfala som, že to cestu neublíži, keď to neurobím ručne...potom po zmotaní rožtekov a uložení na plech som riešila dilemu, či plech zabaliť do igelitu, keďže v recepte sa to nespomína, ale v iných receptoch som čítala, že to robia, tak som to urobila aj ja. Piekla som v 2 rúrach, lebo tú väčšiu nemám teplovzdušnú a bála som sa, či by sa mi v nej upiekli 2 plechy naraz...tak do nej som dala 1 plech s 10 rožtekmi a do druhej, ktorá je menšia a teplovzdušná, som dala malý plech so 6 rožtekmi. Tie boli aj skôr hotové. Celkovo som s receptom spokojná, ale nabudúce plánujem skúsiť nejaký iný z klasickej bielej múky, aby rožteky mohla jesť aj moja sestra, ktorá tieto nemôže. Takže ďakujem za recept a prajem pekný večer. P.S. Ak by ste mali záujem vidieť, ako vyzerajú rožteky, môžem poslať foto na email.
    • Alemari Odpovědět
      Alenko milá, děkuji za zprávu. Jsem ráda, že se Vám to nakonec podařilo. Jste šikovná a přeji úspěšné další tvoření a pečení. Alemari
  8. Miri Odpovědět
    Dobrý den, Alemari. Konečně jsem našla odvahu a založila jsem si kvásek podle Vašeho receptu ze sušeného kvásku z DM. Kvásek se činí, i mazanec se z něj napoprvé povedl. Jen me zarazilo, když jsem si k němu přičichla, že má vůně lehce alkoholový nádech. Je to v pořádku? Taky jsem moc nepochopila, jak často a jakým množstvím mouky a vody jej mám dokrmovat? Je to můj první kvásek, tak tápu...Moc děkuji a přeji pěkný zbytek Velikonoc.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Miri, dokrmovat kvásek by se mělo dle potřeby. Pročetla jsem si svůj článek a prosím Vás nyní o totéž, neboť jsme tam doplnila další informace. Třeba to nyní bude srozumitelnější. Kvásek by neměl mít alkoholový nádech. To je již znak toho, že vedle kvašení mléčného tam probíhá i alkoholové (pomocí jiných bakterií) a to není v pořádku, protože alkoholové prostředí nefandí všem bakteriím a kvásek pak nemá dostatek těch pro mléčné kvašení, které dokáže rozvinout v těstě. Tolik můj velice zjednodušený náhled. Přeji hezké jarní dny. Zdraví Alemari.
  9. Vendula Odpovědět
    Dobry den, dnes jsem rohlicky vyzkousela a chtela jsem se zeptat na dobu peceni. Skutecne se ma pect na 200 stupnu 25 minut a pak na 180 dalsich 40 minut? Rohliky jsem mela totiz uz po tech 25 minutach skoro spalene. Ale jinak jsou rohliky dobre :)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Vendulko... Nu, možné je všechno. Může se vloudit chyba anebo i ne...většinou peču pečivo téměř hodinu, a zapékám při vyšší teplotě, ale mám plynovou troubu a to už mnoho lidí nemá a může se stát, že máte-li horkovzdušnou s ventilací, pečivo bude hotovo dříve...Určitě je dobré hlídat...Je dobré dát dospodu i plechovou nádobu s vodou...Recept píšu vždy dle skutečnosti, ale pekla jsem je dvakrát třikrát a vždy dle popisu, tak nevím, kde se stala chyba. Prosím Vás tedy, vyzkoušejte sama lépe dobu pečení ve Vašich podmínkách. Váš příspěvek může pomoci druhým s tím, že si dají pozor na uvedenou dobu pečení. Děkuji Vám proto za něj. Zdravím. Alemari
  10. Zuzana Odpovědět
    Dobrý den, dneska jsem poprvé zkusila a jsou výborné, ač trochu hutné. Stačil mi 1 ks :) Akorát přesně, jak psala Vendula, byly po 25 min skoro připálené, ale uvnitř ještě nedopečené. Dala jsem je pod alobal (měla jsem 2 plechy v horkovzdušné troubě s kastrůlkem vody). Vaše jsou podle fotek mnohem světlejší, jakoby byly z bílé mouky.... Možná příště nahradím část celozrnné za bílou špaldovou, aby nebyly tak hutné.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Zuzanko. No je to tak, že máme každý jiné zkušenosti s pečením. Nemohu vychytat všechna úskalí pečení tak, aby byl recept platný pro všechny druhy mouk a pro různé trouby. Je mi líto, ale tyto rohlíčky jsem fotila tak jak jsem je upekla a byly ze špaldové celozrnné mouky. Ale té je také více druhů jak jsem zjistila. Některé jsou více celozrnné a některé méně. Je to dle výrobce a s tím bohužel nic nenadělám. Ano, rohlíčky jsou hutné, i když vypadají nadýchaně. V tom máte pravdu. Snad si ověříte svoji variantu, která Vám bude vyhovovat. Mé recepty slouží spíš jako návod, netvrdím, že se Vám musí vše podařit jako mně. Ani já nejsem vždy úspěšná, i mně se mnohé nepodaří. A tak zkouším opakovaně. Přeji hodně trpělivosti a též Vám přeji, aby se dílo podařilo. Zdravím. Alemari
  11. Lenka Odpovědět
    Tyto rohlíky jsou fantastické, stejně jako i přesný postup. Jen přidám tip jak peču já. Horkovzdušnou troubu pustím na 200° (v troubě mám pekáček s vodou), před vložením postříkám rohlíky vodou, dám do trouby a okamžitě stáhnu teplotu na 180°. Peču 12-15 minut.
    • Alemari Odpovědět
      Výborně milá Lenko. Děkuji za doplnění pro horkovzdušné trouby. Určitě je to dobrý postup. Přeji vše dobré a ať se Vám daří. Alemari

Zanechte odpověď

*