Jablečný dort bez cukru

1 dort | Při použití bezlepkových piškotů je dort vhodný i do této diety. | Pro oslabenou slinivku je velmi vhodný.

Ingredience:

Dort:

  • 4 větší jablka (nastrouhaná minimálně 500 g)
  • 50 g jemného kukuřičného škrobu (maizeny)
  • 4 polévkové lžíce jablečné koncentrované šťávy bez cukru
  • 4 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • 120 g celozrnných Dia piškotů (1 balíček), popř. bezlepkových
  • trochu másla na vymaštění formy
  • mletý kokos na obsypání dortu
  • pár sušených nesířených meruněk na ozdobu

Rýžový krém:

  • 60 g sušené sojové smetany nebo rýžového nápoje „Zajíc“ + cca 200 ml vody nebo přímo 250 ml tekutého rýžovéhé nápoje
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje (ne olivový)
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Tento jednoduchý jablečný dort připravuji nejen pro oslabenou slinivku, ale je velice vítán i ostatními v rodině. Protože strouhaná jablka rychle oxidují a hnědnou, je dobré si nejdříve připravit formu na dort. Tuhým máslem vytřeme dobře jak stěny tak spodní část formy a poklademe ji celozrnnými Dia piškoty po dně a svisle po jejím obvodu.

Jablka omyjeme, oloupeme a na hrubo nastrouháme. Dáme do kastrolu a trochu podlijeme vodou, aby se při dušení nepřichytily ke dnu. Dusíme tak 3–5 minut do měkka, nejlépe přikryté.

Do dušených jablek přidáme koncentrovanou jablečnou šťávu, která je osladí a přikápneme pomerančový aromatický olej.

Asi tak z 250–300 ml studené vody a 50 g maizeny si připravíme tekutinu na zahuštění. Do měkkých jablek přilijeme rozmíchanou maizenu a 2 minuty povaříme s jablky.

Hustý teplý jablečný puding nalijeme do připravené dortové formy, pokladené piškoty, uhladíme povrch a necháme vychladnout.

Až dort ztuhne, odděláme okruží dortové formy nejlépe tak, že celý dort po obvodu nahřejeme nad plamenem plynového hořáku (přitom celou formu i s dortem držíme v chňapkách) nebo fénem. Tím dojde k rozpuštění másla, kterým jsme formu vymazali, a obvodová část formy půjde snadno a bez poškození pudingového korpusu odejmout.

Dort pak dáme vychladit do ledničky.

Nemáme-li čas dort více vylepšit, můžeme jej podávat takto připravený, ale slavnostnější podobu dosáhneme obsypáním obvodu dortu mletým kokosem a ozdobením rýžovým krémem a sušeným ovocem.

Rýžový krém ke zdobení

Sušenou smetanu nebo rýžový nápoj si odvážíme a rozpustíme asi ve 100 ml horké vody. Po rozpuštění dolijeme vodou studenou do 250 ml. Lze použít i přímo 250 ml tekutého rýžového nápoje, který mírně ohřejeme. Pak v této vlažné tekutině rozmícháme hladkou rýžovou mouku a dáme pomalu vařit. Kaši osladíme lžící javorového sirupu a omastíme slunečnicovým olejem.

Za neustálého míchání povaříme 2 minuty na hustou kašičku, kterou na závěr ochutíme aromatickým olejem. Horkou kaší naplníme sáček se „zdobítkem“ a pokud na ruce její teplotu už sneseme, za tepla tímto „krémem“ dort ozdobíme. Uvedené množství vystačí na pěkné ozdobení jednoho dortu i trochu víc než je nafoceno.

Poznámka: Nedrží-li nám při kladení do formy piškoty svisle po obvodu formy, pomůžeme si tím, že na ně mázneme trošku změklého másla a tímto je k mastnému okraji přilepíme.

Aby se kokos lépe přichytil na dort, lze si pomoci jednoduše potřením boku dortu změklým máslem nebo tekutým medem, popř. trochu naředěným medem s vodou.

Nemáme-li sušenou sojovou smetanu můžeme použít cca o 10 g větší množství sušeného sojového nápoje s příchutí smetany.

Jablečná koncentrovaná šťáva je přírodní šťáva bez přidaného cukru a je velice vhodná na přípravu moštu a také na oslazení čajů a i do pečiva. Zde ji s výhodou používám k oslazení dušených jablek v duchu zásady svůj k svému. Je k dostání v prodejnách se zdravou výživou.

Moje slinivka tento dietní dort snáší velice dobře a moc chutná všem. Ti, kdo mohou, si ho vylepší ušlehanou nesladkou šlehačkou.

Dopsáno později: V poslední době používám na přípravu rýžového krému většinou rýžový sušený nápoj „Zajíc“. Krém je možné připravit i z tekutého rýžového nápoje z krabice. Potřebně množství cca 310 g (ml).

Doplněno 11. 4. 2014 : 

V poslední době dělávám tento dort s malou obměnou. Místo piškotů upeču tenký korpus z poloviční dávky na medový piškot dle receptu z mého webu a místo kukuřičného škrobu neboli maizeny již nyní dávám asi tak 6 g agar-agaru, dle množství jablek. Chceme-li mít dort vyšší (tak ze 600 g jablek), tak  i o gram více. Agar agar povaříme současně s jablky, jablečná hmota pak tuhne až po úplném vychlazení, takže je třeba být v klidu, protože to nejdříve vypadá, že to neztuhne nikdy :-) . Tato varianta však není bezlepková, na to upozorňuji. Pro bezlepkovou dietu doporučuji jedině bezlepkové piškoty.

42 228 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Anna Odpovědět
    Dobrý den, včera odpoledne jsem se inspirovala tímto receptem a vytvořila "dvoubarevný jablečný pudink". Množství jablek i záklechtky z maizeny jsem ponechala, jen při dušení jsem přidala skořici, nasekané vlašské ořechy, datle (mohly by být třeba i rozinky, meruňky) a pak ještě chvíli restovala. Po provaření po přidání škrobu jsem do misek vypláchnutých studenou vodou nalila polovinu hmoty, do druhé vmíchala karob a dolila. Na talíři jsem pak ozdobila jemně opraženým kokosem a moc jsme si všichni pochutnali. Z tohoto množství jsou to tak 2 až 3 porce. Děkuji za Vaše stránky, jsou mi prostě inspirací :-). Už se těším na další recepty. S přáním krásného dne, Anna
    • Alemari Odpovědět
      Je mnoho variant, jak obohatit dušená jablíčka a Vám se podařila určitě velice chutná. Děkuji za Váš komentář, bude zase inspirací pro ostatní k dalšímu tvoření. :-) Alemari
  2. ipaletova Odpovědět
    Na tento jablkový dort mám recept už několik let, ale samozřejmě s větším množstvím bílého cukru a dohuštěním klasickým vanilkovým pudinkem. Děkuji za tuto inspiraci, jelikož dort vždy chutná celé rodině, tak poupravím ingredience do zdravější varianty, mám zakoupeny amarantové piškoty a doufám, že rodina nepozná rozdíl. Jen jim asi zatím dort ozdobím klasickou šlehačkou, aby neměli tak velkou změnu a já si udělám rýžový krém, neboť vypadá velice dobře. Paní Alemari, chci vám vyjádřit velký dík za tyto stránky, trávím u nich hodně času a zkouším recepty, což mě velice baví. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Ano, tento recept jsem přímo nevymyslela :-), spíš jen návod, jak se vyhnout nezdravým složkám a mohu říci, že u nás jeho jinou variantu ani nepoznali, tedy kdybych jim to neřekla... S tou šlehačkou to zdraví také mohou, ale šlehali jsme raději klasickou a bez cukru nebo s trochou fruktózy, protože šlehačky ve sprejích mají do šlehačky daleko :-) Milá Ivanko, jinak Vám i já děkuji za Vaše komentáře a milá slova v nich. Jsem ráda, že Vás to zkoušení receptů baví a že Vám tyto stránky mohou být v něčem nápomocné. S pozdravem a nyní již s přáním hezké noci všem. Alemari.
  3. hanah Odpovědět
    Tento recept se mi zdá úžasný! Jednoduchý a určitě chutný. Chci ho vyzkoušet dceři k prvním narozeninám. Myslíte, že na krém by se dal použít i olej dýňový, řepkový nebo lněný? A mléko rýžové tekuté místo suš. smetany s vodou?Hanah
    • Alemari Odpovědět
      No, co se týče těch zmíněných olejů, moc mi to nesedí...Já ty, co uvádíte, cítím spíš do slaných pokrmů. Chce to vyzkoušet, ale může to dostat jinou příchuť, než jsem zamýšlela :-( Výborný by sem mohl být i olej ořechový, mandlový, sezamový, ten tam vlastně uvádím. Všechny oleje samozřejmě vždy panenské...ještě mne napadá i arašídový nebo kokosový, ten by mohl být chutný..hmmm asi moc.. Anebo i nic, i tak to bude dobré, spíš pudingové... Ale možná bych použila místo oleje i trochu čerstvého másla, jen tak pro provonění krému, bude jak smetanový...:-) „Mléko“ určitě můžete použít v množství cca 300 ml rýžové z krabice. Alemari
  4. hanah Odpovědět
    Tyto oleje by jistě byly moc chutné, ale dcera je zatím nesmí kvůli potenc. alergii - má ekzém:-(. Slunečnicový by vlastně mohla anebo použiji to máslo, jak píšete. Já dýňový i řepkový používám i na sladko, ale to je asi jak kdo má jaké chutě:-)Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hanah, udělejte, jak jste zvyklá a co můžete maličké dát. Panenský slunečnicový je krásné voňavý po semínkách. Může-li ho malá, zkuste to z něj, ale to máslo není špatná volba. Však můžete dát jen trošku. Zdravím Alemari

Zanechte odpověď

*