České buchty z kvásku

cca 20 buchet na plech o vnitřních rozměrech 33 x 23 cm, …je to dle velikosti :-)

Ingredience:

1. krok – večer

  • 100 g aktivovaného žitného kvásku
  • 120 ml tekutého vlažného rýžového „mléka“ (např. z DM drogerie od firmy Alnatura)
  • 100 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO

2. krok – ráno

  • 350 ml rýžového „mléka“
  • 2 g mořské soli
  • 70 g rýžového sirupu nebo medu
  • 40 g panenského oleje (sezamový, slunečnicový…)
  • 250-280 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO

3. krok – za 4-6 hodin

  • 350 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO + 50 g na vál
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být, lze i kůra z BIO citrónu)
  • maková nádivka dle návodu
  • olej na vymaštění plechu a omaštění buchet
  • trochu mixované instantní rýžové mouky na imitaci „pocukrování“

Tradiční české buchty mi nedávaly delší dobu spát a chtěla jsem i pro vás ověřit, že jdou upéci s použitím kvásku místo kvasnic. Tyto jsou navíc i bez vajíček. S přípravou těsta je nejlepší začít již večer, protože kvásek budeme množit v obilném „mléce“ přes noc.

Pro ty, kteří jsou na mém webu zatím krátce, jenom uvedu, že příprava kvásku byla již popsána dříve a najdete ji zde v článku.

První krok přípravy těsta zahájíme večer, protože si nebudeme odebírat velké množství žitného kvásku, ale necháme ho množit již v obilném nápoji a přímo se špaldovou moukou.

Odvážíme si do mísy aktivovaný žitný kvásek, vyndaný z lednice (zbylý kvásek ve sklenici přikrmíme a necháme v teple prokvasit pro další pečení, viz postup v uvedeném článku o přípravě kvásku) a přidáme vlahý obilný nápoj a dobře promícháme a tím žitný kvásek naředíme.

Do této tekutiny přidáme špaldovou mouku a opět dobře promícháme. Těstíčko setřeme ze stěn mísy na střed, uhladíme stěrkou a přikryjeme utěrkou.

Necháme při pokojové teplotě do rána kvasit. (Většinou dávám přikrytou mísu nahoru na skříňky od kuchyňské linky, kde je tepleji než dole na lince.)

V druhém kroku ráno, cca po 12 hodinách, rozpustíme v dalším vlahém obilném nápoji med nebo rýžový sirup, sůl, pak přidáme 40 g panenského oleje a vše rozmícháme nejdříve dohromady a pak následně s prokvašeným těstíčkem nebo již víceméně „špaldovým kváskem v rýžovém nápoji“ :-), který nám přes noc narostl na objemu.

Tekutina nesmí být horká, to by kvašení neprospělo. Je dobré sice rozpouštět rýžový sirup nebo med v teplejším obilném „mléce“, ale pak po přídavku oleje dát připravenou tekutinu vychladnout se sklenicí, skleněnou odměrkou nebo hrnkem do kastrolu se studenou vodou.

Když máme kvásek ve větší míse rozmíchaný s tekutinou, přidáme špaldovou celozrnnou hladkou mouku a vše dobře smísíme nejlépe ručně metlou nebo i šlehacími metlami šlehačem. Těsto opět setřeme stěrkou ze stěn na střed, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo pokračovat v kvašení. Tím jsme završili druhý krok přípravy a můžeme se věnovat 4-6 hodin jiné práci :-). V této době si připravíme i makovou nádivku, ale tu můžeme mít jíž připravenou také od večera, chceme-li využít dopolední „mezidobu“ pro souvislou jinou aktivitu.

Po uplynulé době nám v míse těsto viditelně nakyne. V třetím kroku přidáme ještě mouku dle receptu, pár kapek citrónového aromatického oleje nebo lze strouhnout i trochu kůry z  omytého neošetřovaného citrónu (BIO) a pak těsto důkladně vařečkou nakypříme a provzdušníme.

Z připraveného těsta vykrajujeme polévkovou lžicí kousky a pokládáme je na vál, posypaný moukou, jako u receptu na koláče. Těstové kousky mírně rozmáčkneme rukou a poklademe nádivkou a zabalíme jako koláče.

Připravíme si plech tím, že ho vymastíme nějakým dobrým olejem (já zde použila olivový) a to nejen dno plechu, ale i jeho stěny. Kdo zná, promine podrobný popis, ten je pro ty, co nemají ještě dost zkušeností.

Každý zabalený kousek také pomastíme, pro lepší manipulaci jenom ze stran, a klademe jeden k druhému na vymaštěný plech těsně k sobě tak, že se na sebe budou lepit. Až máme vše na plechu, tak buchty ještě omastíme shora a necháme cca 1 hodinu na plechu kynout. Protože se nemohou při kynutí rozšiřovat do stran jako koláče, budou kynout jenom nahoru :-).

Po nakynutí dáme buchty péci do vyhřáté trouby, ale nesmí být horká moc, jenom tak do 200 °C a po krátkém zapečení troubu zmírníme a pečeme ještě cca 50 minut při teplotě 170-185°C.

Hotové buchty necháme na plechu vychladnout a pak je od sebe lehce oddělíme. Konzumujeme zcela studené.

Maková nádivka (a je jí dost)

Ingredience:
  • 200 g mletého máku
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 100 g sušených švestek + 300 ml horké vody
  • špetka mletého nebo tlučeného hřebíčku
  • 60 g medu nebo rýžového sirupu (dle vaší volby)
  • popř. trochu kukuřičné strouhanky na zahuštění nebo instantní rýžové či kukuřičné mouky
  • pár kapek aromatického citrónového oleje „Just“ (nemusí být)

Sušené švestky zalijeme vařící vodou a necháme nějakou dobu nabobtnat. Někdy stačí hodinka někdy dvě. Pak je vložíme do mixéru a rozmixujeme do krémové konzistence.

Takto připravená řídká povidla přelijeme do hrnečku a dáme vařit. Za varu přidáme pomletý mák a mícháme do zhoustnutí. 

Pak již jen dosladíme medem nebo rýžovým sirupem dle chuti a dochutíme skořicí a hřebíčkem, popř. přivoníme citrónovým aromatickým olejíčkem.

Hustší konzistenci nádivky docílíme zahuštěním instantní kukuřičnou, popř rýžovou kaší nebo i kukuřičnou strouhankou. Necháme vychladnout a pak použijeme do buchet.

A takto vypadají hotové upečené buchty :-)

Posypání upečených buchet namixovanou suchou  instantní rýžovou moukou, kterou můžete též lehce osladit fruktózou, imituje pocukrování bílým cukrem a buchty vypadají hnedle přitažlivěji :-)

Přeji dobrou chuť !

Poznámka: První krok přípravy těsta lze začít v menší míse, ale na druhý a další postup je vhodné zvolit již klasickou větší zadělávací mísu. Bude se nám lépe pracovat, protože těsto, které je ještě řídké, nebude stříkat při míchaní ve druhém kroku ven z mísy a další přídavek mouky nám jeho objem navíc zase zvětší.

Druhý krok bude trvat 4-6 hodin dle teploty v místnosti. Hlídáme si, aby nám těsto při kynutí pak nespadlo. Jakmile začne klesat, je dobré pokračovat .

Mák, skořice, hřebíček :-)….samé prospěšné látky pro naše tělo. Mák v nádivce není samoúčelný. Je zde důležitý především pro svůj zásaditý charakter a určitě nepominutelný vysoký obsah organického vápníku. Skořice je protiplísňová a i hřebíček má vysoké antibakteriální schopnosti.

Tyto buchty jsou i pro lidi, co mají intoleranci nejen laktózy, ale budou je moci i alergici na mléčnou bílkovinu. Sama s oslabenou slinivkou jsem s jejich postupnou a umírněnou konzumací problémy také žádné neměla.

Moji milí čtenáři, netvrdím nikde, že moje výtvory musí chutnat všem, ale těm z vás, kteří sledují nebo musí sledovat ostražitě, vzhledem k nějakému onemocnění, co do svého těla vkládají, může i tento druh pečiva zpestřit jídelníček.

Buchty jsou mírně sušší a určitě nepřekypují oslazením, ale bude pak již na vás, zda dáte více medu či sirupu a třeba i více oleje nebo použijete i přepuštěné máslo ghí, které mne také napadá zkoušet do pečiva.

Předkládám vám s láskou svůj návod i na  tento druh českého pečiva jako doklad, že i z kvásku je schůdný :-)

50 853 zobrazení článku
O autorce
22 Komentářů
  1. Inka Odpovědět
    Alemari, tak ty jsou teda bezkonkurenční! Jste úžasně šikovná, děkuji za Vaše stránky.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji milá Inko za potěšující ohodnocení jak buchet tak stránek. Milé slovní pohlazení, díky. Zdravím. Alemari :-)
  2. Lenka Odpovědět
    Dobrý den Alemari, už nějakou dobu obdivuji Vaše stránky a čerpám mnoho receptů a jsou super. Hlavně mě těší to, že se mi daří. Chtěla jsem se zeptat, u těch kynutých buchet bych potřebovala dát místo medu stévii, protože teď držím protikvasinkovou dietu, ve které nesmím jíst žádné cukry (pouze stévii). Nevím, jestli ten recept nějak nepokazím - nepřestane kynout. Děkuji za Vaši odpověď. Velká obdivovatelka Lenka
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lenko, děkuji za Vaše hodnocení mých stránek. A nyní k dotazu. Tak přesně nevím, se stévií jsem to nezkoušela, to budete muset ověřit sama. Ale cukr není nutný ke kynutí, do chleba ho také nedávám a kyne, tak si myslím, že to s tou stévií půjde. Stévie by měla být stabilní při vyšší teplotě, ale nevím, jaké to bude chuťově, ona stévie má malý chuťový "ocásek", který nevím jak se projeví na výsledné chuti pečiva. Alemari
  3. Eva Odpovědět
    Dobrý den, moc děkuji za tento recept na buchty. Jsou opravdu báječné, chutnají mi i víc než normální české buchty. Zkusila jsem je s teď sezónní jablečnou náplní a je to dobrota. Krásně vláčné a skvěle se s těstem pracovalo! Rozhodně bych se nebála je nabídnout i těm, co jinak zdravé stravě neholdují. Krásný den a už se těším na objevení dalších Vašich úžasných receptů!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji, milá Evi a děkuji za Vaši pozitivní odezvu. Přeji Vám hodně radosti při vaření a objevování :-) a srdečně zdravím. Alemari
  4. Dáša Odpovědět
    Na stránky jsem natrefila náhodou, a hned mě oslovily. Provozuji obchůdek se zdravou výživou a biopotravinami. Hodně se zajímám o zajímavé vaření a pečení, a Vaše recepty mi to nabídly. Na buchty jsem se vrhla hned, jelikož jsem již delší dobu chtěla zkusit "sladké" z kvásku. Chleby peču pravidelně, ale toto byla výzva! Trošku jsem bojovala s těstem, ale výsledek překvapil, jako náplň jsem použila rozvařená jablka. Doporučuji všem kdo rádi zkoušejí nové chutě a postupy. Možná se mi podaří navštívit i nějaký váš kurz, zatím se těším se na další recepty :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám milá Dášo. Jsem ráda, že i Vám tyto buchty zachutnaly. Přeji hodně příjemných zkušeností...Ono to půjde lépe a lépe...Zdravím a těším se třebas na viděnou na kurzu. Alemari.
  5. Vendy Odpovědět
    Dobrý den, Alemari, Vaši stránku znám již nějakou dobu a buchty nebyly prvním receptem, který jsem od Vás vyzkoušela. Za mě obrovské plus za podrobný návod, a to nejen pro mě, ale i pro přítele, kterému se pak lépe vaří. Oba nejsme moc kulinářsky nadaní, takže nejraději postupujeme podle podrobnějšího návodu (aspoň se nedostáváme do stavu "no super, ale jak dál; jak to udělám; jak se to tam vzalo apod.). Držím Vám palce, ať se Vám daří a recepty a spokojení vařiči/jedlíci přibývají. S receptem na buchty to bylo stejné. Nikdy jsem před tím buchty nedělala, a to ani z kvasnic, natož z kvásku. Ale podařily se naprosto super :-) Jen na základě zkušeností ne(jen) mých, ale mnohem zkušenějších "kváskových" kuchařinek doporučuji žitnou mouku při pečení sladkého kváskového pečiva nepoužívat, ani na kvásek (kvásek mít čistě z pš. mouky). Je totiž pravdou, že žitná mouka kvasí rychleji než pšeničná, takže ve chvíli, kdy je pšeničná prokvašená, žitná už je nakyslá, a tím pádem je nakyslé i samotné těsto. Jinak ale super :-) Jen tak dál :-) Vendy
    • Alemari Odpovědět
      Milá Vendy, DĚKUJI VÁM za milé slovní pohlazení. Vnímám z Vašeho příspěvku moc hezkou pozitivní energii. Potěšilo mne, že se Vám líbí mé podrobné popisy. Já vím, již jsem i slyšela, že to píšu jak pro malé děti, ale vím sama ze zkušenosti, že je lepší určitě více slov než méně a to, že jste mi to pochválila, mne v tom jenom utvrdilo, že je to vhodné. K tomu pečení. Ano, mám zkušenosti i s kváskem z pšenice, ale možná trošku odlišné. Víte, ono je to stejně případ od případu jiné. Mně ten pšeničný kvásek kvasil rychleji než žitný, hůře se mi uchovával, a vlastně si jej stejně vždy připravuji při startování, i když z kvásku žitného, pakliže začínám den předem a peču pak z mouky ječné nebo i špaldové. Ono záleží i na stáří toho žitného kvásku. Je to ale možné, že je to i tak jak píšete. Já ten kvásek žitný používám na startování sladkého pečiva ze špaldy, z ječmene a zatím jsem to těsto neměla nějak nakyslé a jestli ano, tak mi to asi nevadilo. Ono, každý máme jiné chutě a požadavky, ale děkuji za Vaše zkušenosti, určitě je Váš příspěvek velmi hodnotný a může vyřešit trošku jinou chuť sladkého kváskového pečiva, která může být zpočátku nezvyklá. Děkuji a zdravím. Alemari
  6. Tereza Odpovědět
    Lepší buchty jsem neměla! Děkuju!
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo :-) To mě těší. Díky. Alemari
  7. Aneta Odpovědět
    Dobrý den, velice se mi Vaše stránky líbí, už jsem podle nich stihla vyrobit spoustu vynikajících jídel a chtěla bych vyzkoušet i tyto buchty, ale mám alergii na lepek a chtěla jsem se zeptat, jestli by šly i včetně kvásku udělat z bezlepkové mouky? Asi nejvíc mi dělá starosti ten kvásek, jestli by šel vůbec vyrobit. Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů a dalších skvělých nápadů. S pozdravem Aneta
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Já jsem to nezkoušela, milá Anetko, ale na internetu dělají kvásky i z bezlepkových mouk...Zkuste se porozhlédnout...Zdravím. Alemari
  8. Aneta Odpovědět
    Dobrý den, chci Vám jen napsat, že jsem teda zkusila upéct tyto buchty z bezlepkové mouky, jak jste mi poslala na email a i kvásek jsem si vytvořila svůj a povedlo se. Těsto mi vykynulo až jsem se divila a chutnají výborně, jen nejsou tak pěkné jako Vaše:-), ale to ještě časem vychytám. Postupovala jsem podle Vašich pokynů, jen z bezlepkových surovin, jen se chci zeptat, jestli je lepší si kupovat spíše ty bezlepkové směsi jako je Jizerka nebo Schär, anebo je lepší si je mixovat třeba pohankovou a rýžovou dohromady? Ale stránky máte jinak moc pěkné, moc se mi ty recepty líbí, dnes jsem se probudila ve 4 ráno a už jsem neusnula tak jsem šla vařit podle Vás rýžový puding a vzápětí ty buchty, asi bych sem neměla tak často chodit...Z Vašich stránek mám záchvaty tvořivosti :-D S pozdravem a přáním pěkného dne Aneta
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím Anetko. Tak to je úžasné jak tvoříte, jenom pokračujte. Ano, to je tak trochu má snaha, abych lidi nalákala ke zdravějšímu vaření a tak děkuji za zpětnou vazbu, že to funguje :-) Jinak jste moc šikovná, co se týče toho pečení. Víte, já s těmi zmíněnými moukami nepracuji, tak nevím, co je v nich, zda jsou bez těch různých vylepšovačů mouky. Asi bude lepší si mouku připravit doma čerstvou a já bych je tedy nemíchala moc dohromady...Snažím se řídit radami o nemíchání mnoha škrobů v jednom jídle, ale někdy se mi to daří a někdy ne. V jednoduchosti je krása, snažila bych se asi spíš péci jednodruhové pečivo. Tož tak. Mějte hezký den a moc děkuji za Vaše milá slova k mým stránkám. Potěšilo :-) Alemari
  9. Dana Navrátilová Odpovědět
    Dobrý den, nemohu nikde koupit Vaši knihu Vaříme zdravě bez cukru. Mám nemocné téměř všechny členy rodiny a Vaše kniha by mi velmi usnadnila život. Pečeme z kvásku a nikdo z rodiny už nechce kupovaný chléb a po pečivu z kvásku se jen zapráší. Dcera nemůže mléko, maso a má vážnou nemoc, kdy je nezbytný vysoký kalorický přísun. Je možné ještě někde Vaši knihu koupit? Bude dotisk? Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkné dny! Dana
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá paní Dano...Jak jsem již psala v aktualitách, moje kniha se již doprodává, ale dle informací z nakladatelství ještě někde být musí. Dotisk zatím není plánován. Ráda bych připravila její inovaci a i knihy další, ale to musím nejdříve shromáždit nějaké finance. Bohužel vydání knihy přes nakladatelství je pro autora ta nejhůře placená činnost. Přeji též pěkné dny. Alemari
  10. Honza Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu ryzove mleko nahradit normalnim :) Dekuji za odpoved, Honza :)
    • Alemari Odpovědět
      Milý Honzo, to je již na Vás, jaké mléko chcete používat. Já se snažím právě kravské mléko nahradit za zdravější. Ale mělo by to s ním jít také :-). Alemari
  11. Kristína Odpovědět
    Milá Alemari, chcem sa opýtať na ten kvásek, ktorý by som si rada vyrobila, ale nakoľko som v Americe a nejakú dobu tu ešte pobudnem, chcela by som sa opýtať ako si ho vyrobiť bez startovací smesi? Veľmi pekne dakujem za odpoved a majte sa krásne. Kristína
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kristino. Nemám zde prostor popisovat přesně s mírami celý postup, určitě je někde na internetu. Také jsem si ho nepoznamenala. Takže jen stručně. Smícháním vody a mouky uděláte kašičku, kterou necháte kvasit v misce či sklenici za přístupu vzduchu v teple a denně přikrmujete jak vodou tak moukou a zvyšujete objem kašičky, i když se nic neděje. Dle teploty okolí se začnou dělat bublinky, také se kolem mohou slétnout mušky, potom přikrýt látkou...A kvásek se pomalu udělá i bez startovací směsi. Chce to trpělivost. Bude to trvat dle typu mouky 4 dny až týden. Alemari

Zanechte odpověď

*