Medové perníčky

1 plech perníčků

Ingredience:
  • 75 g celozrnné špaldové jemné mouky BIO + 10 g na vyvalování
  • 25 g žitné celozrnné jemné mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 70 g tekutého medu (např. akátového)
  • 1 žloutek + 1 polévková lžíce bílku
  • 1 lžíce kvalitního panenského oleje
  • 1 lžíce perníkového koření (hotové, bez kypřícího prášku), nebo směs mletého koření (skořice, koriandr, hřebíček, badyán, anýz, fenykl)
  • 5 kapek pomerančového arom. oleje „Just“
  • 10 g suš. sojového nápoje s příchutí vanilky (nemusí být, lze nahradit moukou)
  • rozšlehané vejce na potření

Bez perníčků by nebyly ty „správné“ vánoce. Tedy alespoň pro mne. Většinou jimi začínám s vánočními přípravami a když doma zavoní bytem, je tu rázem vánoční atmosféra. Všechnu mouku si nejdříve přesejeme na vál, přidáme mleté ořechy a odvážený med, žloutek a část bílku, koření a olej.

Olej používám nejraději panenský, třeba řepkový, sezamový nebo slunečnicový.

Těsto začneme zpracovávat nejdříve nožem. Jestliže se lepí, poprášíme je sušeným sojovým nápojem nebo popř. zapracujeme ještě asi tak 10–15 g mouky, ale jenom tolik, aby těsto bylo tvárné. Hodně záleží na suchosti mouky.

Těsto nedáváme do chladu, ale můžeme je hned vyválet asi na tloušťku 3 mm a vypichovat tvary. Perníčky potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme mandlemi nebo oříšky. Pečeme při 200 °C nejdříve tak 6–7 minut a pak troubu úplně zmírníme a za hlídání dopečeme ještě 3–5 minut.

Upečené perníčky můžeme ještě slepovat marmeládou bez cukru, tak jak je uvedeno na fotce. Vypadají velice efektně. Kdo chce, může je také po upečení polévat hořkou čokoládou. Zdobit se dají všelijak. Před pečením, po potření vajíčkem, je také můžeme sypat sezamovým semínkem, sekanými mandlemi nebo oříšky.

Všechny varianty budou chutné.

Poznámka: Při přípravě nepoužíváme sodu. Perníčky sice trochu méně naskočí, ale po naležení, nejlépe ve vlhku a chladu jsou měkké. Jsou vhodné i pro lidi mající problémy se slinivkou. Tyto perníčky velice miluji s ajurvédskou kávou. Jejich množství z této dávky není velké, ale takto si můžete na malém množství ověřit, že jsou i bez cukru perníčky velice dobré.

V některých receptech se med do perníčků ohřívá. Já používám nejraději tekutý akátový med a bez ohřevu. Určitě je možné také použít jiná sladidla. Velice podobné medu svoji konzistencí jsou obilné slady.

Většinou další mouku než uvedenou v receptu do těsta ze začátku raději nezapracovávám, stejně se při vyvalování tomuto kroku nevyhnu, protože musíme mít vál poprášený moukou, aby se těsto nelepilo.

120 598 zobrazení článku
O autorce
41 Komentářů
  1. Kristy Odpovědět
    Milá Alemari , již delší čas podle Vašich receptů spokojeně vařím a peču. Nyní se s dcerkou chystám upéct velikonoční verzi perníčků. Chtěla bych se Vás proto zeptat, zda by bylo možné do těsta na medové perníčky přidat trochu bezfosfátového kypřícího prášku a popřípadě kolik (vzhledem k malé dávce těsta). Chtěly bychom perníčky také sáčkem nazdobit. Napadla mne karobová poleva. Nemáte v zásobě nějaký návod? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kristy, chcete-li přidat trošku kypřidla bez fosfátů, zkuste si množství odvinout od sousedního receptu na Perníčky s fruktózou. Tam jsem použila na cca 200 g mouky polovinu čajové lžičky sody, a tak bych zde na 100 g mouky použila tak čtvrtinu lžičky kypřidla...Co Vy na to? :-) Mohlo by to tak být? Vinný kámen stejně krom vinanu ještě obsahuje i sodu, tak neuděláte v odvození chybu. Určitě pěkně naskočí... Co se týče karobové polevy. Návod na jednoduchou polevu jsem zatím uváděla jenom v komentáři. Lze vyhledat přes vyhledávač a zadat karobová poleva a tam se pak dočtete co jsem radila jedné čtenářce... Omlouvám se, ale nebudu v dohledné době polevu ověřovat, jak jsem tam vloni v komentáři slibovala. Prostě vše nestíhám....:-) Mějte se hezky a přeji, aby se Vám perníčky povedly... Alemari.
      • Alemari Odpovědět
        V době při převodu receptů jenom doplňuji, že fórum se na nové stránky nepodařilo začlenit. Postupně se pokusím důležité dotazy a mé odpovědi ze starého fóra zpracovat do stránky Dotazy. Alemari
  2. kate Odpovědět
    Milá Alemari, děkuji za skvělý recept na perníčky, které se osvědčily nejen na Vánoce, ale také jako "Velikonoční perníčky" :-) Opravdu zachutnaly celé naší rodině, vydržely dlouho měkké a byly chuťově výborné. Díky patří ale i za všechny další recepty a rady, které sem s láskou dáváte :)
    • Alemari Odpovědět
      Krásnou neděli přeji, milá Kate. Jsem moc ráda, že se perničky osvědčily jak na Vánoce tak i na Velikonoce. A moc též děkuji za Vaše milé řádky v závěru. Srdečně zdravím. Alemari
  3. Mickey Odpovědět
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho a jestli vůbec je potřeba dát perníčky uležet. Děkuji:)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Mickey, skoro ani není potřeba. Tyto perníčky jsou měkké i po upečení a když pak zatvrdnou, změknou třeba ve vlhkém klimatu v krabici na balkoně velice brzy. Ale naležené jsou více voňavější, koření se prostoupí a „rozvoní“. Většinou je peču jako první cukroví asi tak kolem Mikuláše a vždy jsou na svátky výborné. Alemari
  4. Ravella Odpovědět
    Milá Alemari, tyto perníčky jsem upekla rovnou z dvojité dávky a dle Vaší rady některé ozdobila ořechem a některé slepila svými domácími povidly, což mě u "klasických" nikdy nenapadlo. Výborný nápad, děkuji za něj :) Nechala jsem se tímto Vaším receptem inspirovat i pro vytvoření receptu na perníkovou roládu - na vánočním jarmarku jsem koupila domácí perníkovou roládu, která nám všem natolik chutnala, že jsem se chtěla pokusit upéct ji doma. A tak jsem s pomocí tohoto Vašeho receptu a informací na obalu o složení výrobku dala dohromady recept, který se vydařil nad veškerá očekávání, výsledek byl dokonce lepší než originál. Moc Vám děkuji, že mě inspirujete svými kouzly v kuchyni... :) Krásný den přeji, Ravella
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji milá Ravello za Váš komentář. Jsem ráda, že tu nacházíte inspirace. Při převodu dat jsem si všimla, že tu chybí moje odpověď, asi se při malém kolapsu webu v únoru ztratila a já si toho pak nevšimla a proto nyní doplňuji. Mějte se hezky. Zdraví Alemari.
  5. BioVeru Odpovědět
    Vážená paní Mokrá, ráda bych Vám nejprve vřele poděkovala za tyto báječné stránky, které jsem rázem zařadila do svých oblíbených, a poté bych na Vás měla jeden dotaz. Lze například v tomto receptu nahradit bílou špaldovou a žitnou mouku moukami celozrnnými?? Přiznám se, že hladkou bílou už vůbec nekupuji, ale nejsem si jista, zda receptíky tohoto typu zvládnu i bez ní. Ke zdravé stravě mě stejně jako mnohé jiné přivedly až nemoce, ale upřímně řečeno, dnes jsem za to nepopsatelně ráda. Žádný zdravotní problém mě ani mého partnera de facto netrápí, ale zdravě se stravujeme v rámci prevence a snad i určitého přesvědčení. Takže samozřejmě minimum cukru, bílé mouky, mléka a tak dále... :) Za Vaši odpověď předem děkuji a přeji hezký den.
    • Alemari Odpovědět
      Milá BioVeru. Tak to se omlouvám, to je moje chyba. Já už používám všechny mouky jenom celozrnné a tyto recepty jsem připravovala jenom z celozrnných mouk a teď vidím, že jsem to neuvedla přesně. Myslím si, že špaldová ani jiná není než celozrnná. :-) O tom, že jsem již dávno mouky nahradila celozrnnými píšu v článku Celozrnné mouky a obiloviny. Mylně jsem předpokládala, že je to zřejmé... Takže určitě můžete použít jen a pouze mouky celozrnné. U všech receptů na tomto webu jsou mouky myšleny jenom celozrnné a v BIO kvalitě. I tam, kde není uvedeno. Když zmiňuji mouku hladkou, tak to jsem mínila jemnou. Ještě to vše „projedu“ a nepřesně uvedené názvy opravím. Člověk není neomylný…:-) Děkuji Vám za komentář. Zdravím. Alemari
      • BioVeru Odpovědět
        Milá Alemari, moc děkuji za odpověď. Ještě jsem Váš webík neprojela celý, jinak bych se možná dovtípila, takže je to spíše moje chyba... :) Mě zmátlo to, že v některých receptech píšete doslova to slůvko celozrnná a tady to nebylo, víte? :) Jednou se mi stalo něco podobného - objednávala jsem potraviny z biosféry (určitě znáte :) a nevšimla si, že beru obvyklou špaldovou mouku, ale ejhle, vymletou. Taky jsem v tu chvíli nějak "pozapomněla", že i bio mouka může být z "vymletých" zrn... :)) Jinak také vařím a peču z různých druhů celozrnných mouk, jak klasických, tak těch bezlepkových, jako je jáhlová, rýžová a tak. Vy určitě také, je mi to jasné. :) Snažím se stejně jako Vy o rozmanitost a pestrost chutí. Promiňte, že jsem se tak rozepsala. S těmi moukami jste mě potěšila, hned zítra se tedy na perníčky vrhnu. Upřímně, bude to nejen moje první zdravé cukroví, ale i první cukroví vůbec... :)) Samozřejmě někdy peču "jen tak", ale klasické vánoční cukroví jsem ještě úplně sama netvořila, tak jsem na to zvědavá... :)) Každopádně ještě jednou děkuji za tento krásný web a super recepty.
        • Alemari Odpovědět
          Moc děkuji BioVeru za Váš příspěvek. Zase jsem o něco chytřejší. Myslela jsem si, že špaldová mouka existuje jenom celozrnná, tak teď vím, že si musím dávat pozor, protože se právě chystám něco si objednat a nechat poslat. Držím Vám palce, aby se perníčky povedly. Také se na ně brzy „vrhnu“. Mám ráda tyto perníčky bez sody…Nejsou sice takové „nafouklé“, ale chuťově mi vyhovují… :-) Budu potěšena, když mi pak sdělíte Váš názor a také jak se dařilo...Jsem též ráda, že jdete ve vaření stejnou cestou Mějte se krásně a hodně úspěchů při pečení!! Alemari.
          • BioVeru
            S "malým" zpožděním hlásím, že se mi perníčky i jiné druhy cukroví z Vašich receptů povedly a všem chutnaly... :) A Vaše webky inzeruji, kde to jen jde... :))
          • Alemari
            Děkuji BioVeru za Vaše sdělení. Jsem moc ráda, že se Vám cukroví povedlo a že chutnalo... :-) A též Vám děkuji za propagaci. Zdravím. Alemari
  6. Hedvika Odpovědět
    Dobrý den, mám prosbu, je možné ten sojový prášek s příchutí vanilky nahradit vanilkou a rýžovým nebo ovesným tekutým mlékem? DEKUJI
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá Hedviko. Bohužel nelze, to ho tam raději nedávejte vůbec a dejte místo toho třeba jen trošku mouky navíc...Tekutým mlékem byste si těsto jen zředila a nešlo by tvarovat...Alemari
  7. Hanka Rydlova Odpovědět
    Dobry den, zajimalo by me, proc do receptu pridavate ty praskova sojova nebo ovesna mleka? Jakou plni funkci? Ziju v zahranici a nedaji se tu sehnat, tak me zajima, jestli se daji vynechat nebo necim nahradit. Dekuji, Hanka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, milá Hanko, zde plní funkci objemovou místo bílého cukru a i mléčná příchuť není pak k zahození.. Obilná mléka v sušené podobě jsou mírně sladká obsahem kukuřičného sirupu a jsou v podobné podobě jako cukr. Můžete dát místo nich více mouky, ale bude to poněkud jiné. Zdravím. Alemari
  8. jindra Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, kde mam sehnat ty sojove susene napoje? Bude to hodne znat, kdyz je vynecham? Dekuji za odpoved...jindra
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, milá Jindro. Podívala bych se v nějaké zdravé výživě. Možná to znát nebude, to nevím, nezkoušela jsem to, to poznáte :-), ale jsou tam objemově i místo cukru, tak tam budete muset něčeho přidat. Ale tady u těch perníčku se to ani nepozná, jsou tam v malém množství, to spíš u jiných receptů. Alemari.
  9. jindra Odpovědět
    Děkuji, už jsem sehnala..sice bez příchuti, ne vanilkový, ale to nevadí...a ty vlašské ořechy tam musí být? Nelze je něčím nahradit? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      V tomto receptu oříšky jsou, milá Jindro. Zda je tam chcete nebo ne, to nechám již na Vás. Já jsem „ozdravovala“ recept po mé mamince, tam oříšky byly a tak jsem si je tam ponechala. Jsou i místo tuku a pro chuť. Můžete dát místo nich také možná mandle nebo třeba namixovaná slunečnicová semínka, jste-li na oříšky alergická. Když dáte jen mouku, tak nevím, zda to nebude drolivé a suché...Osobně mám ráda perníčky s oříšky a mám je takto vyzkoušené, nevím, jak se bude těsto chovat bez nich. To bude chtít zkusit :-) Alemari
  10. Patricia Odpovědět
    Dobry den, je mozne cesto odlozit do chladu na par dni? Mate s tym nejaku skusenost? Peciem ich kazdy rok a su vyborne, dakujem za inspiraciu. Pekny vecer, patricia
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer, milá Patricie, ano mám s tím tu zkušenost, že i když jsem těsto pak přivedla k pokojové teplotě, tak se mi pak drolilo při vyvalování. Proto jsem přistoupila k tomu, že to zpracovávám hned. Prostě, jsou zde trochu odlišné ingredience a tak se mi to asi tím pádem chovalo jinak. Ale je možné, že budete mít lepší zkušenost. Zdraví Alemari.
  11. Michal Odpovědět
    Dobrý den, mohl bych vás prosím požádat o uvedení poměru koření (skořice, koriandr, anýz, badyán, hřebíček, fenykl) namísto perníkového koření? Nebo je vše rovným dílem? Jako sladidlo se mi zalíbil ječný slad, hodlám ho hojně používat. Jaký máte názor na použití ve Vašich receptech a na ječný slad celkově. Děkuji s pozdravem Michal.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, jejda, přesný poměr Vám nyní tak od stolu nesdělím :-). Je to závislé na Vašem vnímání chutí. Obecně...jak to vnímám intuitivně já.., není to všeho stejně, dala bych asi nejvíce skořice, fenyklu a anýzu méně, badyánu a koriandru méně a opatrně s hřebíčkem, toho nejméně, je velmi aromatický. Když dávám koření namíchané, stejně vždy ještě přidávám skořici. Víc Vám k tomu nesdělím, to je na Vás a Vašem zkoušení, čeho více a čeho méně, neznám Vaše chutě, někdo má rád perníčky kořeněné, někdo ne :-) Ječný slad je dobré sladidlo, ale vždy se nehodí, pakliže zkreslí příchuť výsledného pokrmu. To bude též již na Vašem zvážení. Do pečiva se hodí, do pudingů též, do nápojů někde, no prostě, celkově je to též na Vás, milý Michale :-) Držím palce, zde již musí každý experimentovat sám dle své chuti. Zdravím. Alemari Připsáno 6.12.2013: Nyní vidím, že jsem zapomněla odpovědět na Vás druhý dotaz, ale stejně odpovím neutrálně. Názor nemám, nemám s tímto kefírem zkušenosti.
  12. Michaela Odpovědět
    Milá Alemari, moc mě zaujal Váš recept na medové perníčky. Chtěla jsem se jen zeptat: jak zmiňujete, že troubu úplně zmírníte - na kolik zhruba stupňů ji necháte "dojít"? Mám horkovzdušnou troubu. Ještě bych se chtěla dotázat, zda jste někdy do perníčků použila květový med a kde koupit pomerančový olej "Just"? Děkuji moc za odpověď. Už se velmi těším, až vyzkouším Váš recept.
    • Alemari Odpovědět
      Dobré ráno, milá Michaelo. Jejda :-) ano zmírním tak na 140-150 st., ale teplota zas tak rychle neklesne a pak to nechám chvíli kolem této teploty. u mne v plynové troubě je to prostě na minimu :-). Ano i květový med lze použít. Mám to vyzkoušeno. Prostě ten který je v tekutém stavu. Lesního by bylo ale dle mého soudu škoda...Ten jen na lžičku jako lék :-) O olejíčcích se dočtete více v surovinách a v komentářích i dál.. A jinak se obraťte na jejich stránky, tam najdete kde zakoupit. Zdraví Alemari
  13. Lili Odpovědět
    Dobrý den, zkouším perníky podle Vašeho receptu. Udělala jsem asi chybu, že jsem nechala těsto den v lednici, neměla jsem totiž mandle, tak jsem je chtěla koupit a perníčky dodělat druhý den. Včera bylo těsto vláčné a dobře by se mi s ním pracovalo, dneska se neskutečně droooolíííí.... Vůbec se s tím nedá pracovat. Možná tomu drolení pomáhají i ty oříšky. Nemáte radu, jak to napravit? Děkuji. Lili
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lili. Ano, mám stejnou zkušenost, proto v receptu píšu, že lze pracovat hned a je to i nejlepší. Toto těsto nedávám do chladu, špatně se pak vyvaluje. Rada? Možná natlačit do formiček... :-) Alemari
  14. Zuzana Odpovědět
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu olej nahradit máslem? Děkuji za odpověď. M.j. Už se těším, až je vyzkouším....opravdu jsem zvědavá. Díky za recept.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Zuzanko. Myslím si, že můžete, ale spíš bych dala přímo přepuštěné máslo - ghí...Přec jenom máslo obsahuje 18 % vody, nevím, možná tam vůbec nebude vadit. Nezkoušela jsem...Recept je jiný než původní s máslem atd. To bude chtít vyzkoušet :-). Alemari
  15. Siskaborova Odpovědět
    V y n i k a j i c i! Ocenuju i to, ze se s testem krasne pracuje a tudiz to bavi i nasi ctyrletou Marenku..moc dekuju..delala jsem vcera v noci z dvojte davky a vysly dva plechy, coz je cca jedna plechova krabice na susenky..delala jsem s mandlema..dnes udelam s vlasakama trojtou davku..na zdobeni stromecku..na mlsani i do skolky;)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji za pochvalu. Tak to mne těší. Přeji úspěšné další pečení a zdravím. Alemari
  16. Hana Odpovědět
    Úžasné perníčky, upekly jsme s dcerou a do Vánoc je asi neubráním.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám milá Hanko za pochvalu. Hezké Vánoce přeji a též, abyste něco ubránila :-) Alemari
  17. Bara Odpovědět
    Jsou naprosto skvělé a chuti klasického medu je k nezaplacení. A dcera se po nich může utlouct. Zkoušela jsem i verzi s třtinovou melasou, jsou pak hodně tmavé, ale chuťově taktéž dobré. :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám Báro za komentá, i za tu variantu. Přeji hezké svátky. Alemari
  18. Zuzana Odpovědět
    Bezkonkurenčně nejlepší perníčky, které se nemusím bát dát i malým dětem. Peču je už několik let v minimálně dvojité dávce a vždy zdobí i náš vánoční stromeček. Děkuji za recept!
    • Alemari Odpovědět
      Zuzanko milá, tak to mě velice těší...Mnohokráte děkuji za Váš pochvalný komentář. Přeji krásné Vánoce ! Alemari

Zanechte odpověď

*