Bez perníčků by nebyly ty „správné“ vánoce. Tedy alespoň pro mne. Většinou jimi začínám s vánočními přípravami a když doma zavoní bytem, je tu rázem vánoční atmosféra. Všechnu mouku si nejdříve přesejeme na vál, přidáme mleté ořechy a odvážený med, žloutek a část bílku, koření a olej.
Olej používám nejraději panenský, třeba řepkový, sezamový nebo slunečnicový.
Těsto začneme zpracovávat nejdříve nožem. Jestliže se lepí, poprášíme je sušeným sojovým nápojem nebo popř. zapracujeme ještě asi tak 10–15 g mouky, ale jenom tolik, aby těsto bylo tvárné. Hodně záleží na suchosti mouky.
Těsto nedáváme do chladu, ale můžeme je hned vyválet asi na tloušťku 3 mm a vypichovat tvary. Perníčky potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme mandlemi nebo oříšky. Pečeme při 200 °C nejdříve tak 6–7 minut a pak troubu úplně zmírníme a za hlídání dopečeme ještě 3–5 minut.
Upečené perníčky můžeme ještě slepovat marmeládou bez cukru, tak jak je uvedeno na fotce. Vypadají velice efektně. Kdo chce, může je také po upečení polévat hořkou čokoládou. Zdobit se dají všelijak. Před pečením, po potření vajíčkem, je také můžeme sypat sezamovým semínkem, sekanými mandlemi nebo oříšky.
Všechny varianty budou chutné.