Rychlý kváskový borůvkový táč

1 menší plech o rozměrech 20 x 20 cm, cca 9 řezů

Ingredience:

1. krok – ráno v 9:00

  • 200 g aktivovaného žitného kvásku
  • 200 ml tekutého vlažného rýžového nápoje Alnatura (nebo 35 g rýžový nápoj „Zajíc“ + 170 ml teplé vody)
  • 20 g panenského slunečnicového oleje
  • 35 g medu (popř. rýžový sirup)
  • špetka mořské soli
  • 170 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO

2. krok –  za 4- 5 hodin

  • tuk nebo olej na vymazání plechu
  • 80 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“

3. krok – za další hodinu

  • 300 g mražených borůvek (v létě čerstvých)
  • rýžová drobenka v množství dle návodu
  • trochu sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ na „pocukrování“ 

Rychlou variantu kváskového koláče jsem připravila především pro pečení na kurzech a také slíbila, že ji vydám pro všechny. Máte-li kvásku dostatek, není nic jednoduššího než si ověřit zdravější pečení, které zvládnete během jednoho dne.

Tento táč je ve výsledku chuťově srovnatelný s dříve uvedeným táčem. Je také bez vajec, však s použitím jiné drobenky, ale podstatnou změnou je čas, který potřebujete pro přípravu. Není tedy potřeba myslet na pečení den dopředu a začínat již večer. S dostatkem kvásku můžete začít až ráno.

Většinou si však i  tak kvásek vyndám z ledničky hned jak vstanu, i když se k samotnému pečeni dostanu o něco později. Kvásek se zatím tak trošku „zbráborá“ :-), což pomůže následnému kynutí. Příprava kvásku byla již popsána dříve a najdete ji v zde uvedeném článku.

V poslední době jsem při pečení začala ověřovat i přípravu kváskového těsta s užitím tekutých obilných nápojů a jde to též velice dobře. Proto si můžete nyní již vybrat, zda zaděláte se sušeným nápojem, který musíte nejdříve rozpustit nebo si jen lehce ohřejete obilný nápoj z DM drogerie od firmy Alnatura.

Takže se dáme do práce. Odvážíme si do mísy kvásek, zbylý kvásek ve sklenici přikrmíme a necháme v teple prokvasit pro další pečení, viz postup v uvedeném článku o přípravě kvásku. Ve vlahém obilném nápoji rozpustíme med nebo rýžový sirup, dle toho co máme doma, pak přidáme cca dvě polévkové lžíce panenského pleje a vše rozmícháme s kváskem. Tekutina nesmí být horká, to by kvašení zlikvidovalo. Doopravdy jen vlahá. Dělám to většinou tak, že med, který bývá ztuhlý, nebo sirup rozpustím v teplém nápoji a pak přidám olej a hrnek nebo sklenici dám na 10 minut vychladit do kastrolu se studenou vodou.

Když máme kvásek v míse rozmíchaný s tekutinou, přidáme špaldovou celozrnnou hladkou mouku a vše dobře smísíme nejlépe ručně metlou nebo i šlehacími metlami šlehačem. Těsto setřeme stěrkou ze stěn vše na střed, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočívat. Tím jsme završili 1. krok přípravy a můžeme se věnovat 4-5 hodin jiné práci :-)

Po uplynulé době nám v míse těsto viditelně nakyne až napění. V dalším kroku přidáme ještě uvedené množství mouky, pár kapek citrónového aromatického oleje nebo strouhneme kůru z  neošetřovaného citrónu (BIO) a pak těsto důkladně vařečkou nakypříme a provzdušníme. Hotové těsto vyklopíme na vymazaný plech a mokrou rukou roztáhneme rovnoměrně po plechu. Pozor,  těsto není hutné a pevné, je v kašovité konzistenci, je to lité těsto…Následně dáme i s plechem na teplé místo dokynout.

Zatímco bude kynout dále, pustíme se do rýžové drobenky na posypání.

Rýžová drobenka s kokosem

Ingredience:
  • 70 g hladké rýžové mouky
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 25 g panenského slunečnicového oleje
  • 25 g medu
  • 1-2 lžíce kukuřičného sirupu
  • pár kapek aromatického pomerančového oleje „Just“

Veškeré suroviny dáme do mísy a ručně zpracujeme hnětením a nakonec rozdrobíme. V závěru přivoníme aromatickým olejem, ale není to nezbytné.

Zvolila jsem rýžovou mouku z toho důvodu, že tato drobenka nebude na pečivu tmavá, díky kokosu i rýžové mouce, a lépe vypadá. Samozřejmě, že můžete zvolit i již dříve uvedené drobenky u ostatních receptů na podobné koláče. Kukuřičný sirup dávám jenom v množství jedné maximálně dvou lžic, protože pomůže drobence držet na pečivu. Po upečení se nebude drobenka tak sypat z povrchu koláče, ale bude tam díky tomuto sirupu připečena. Jinak nevýhodou zdravých drobenek je právě to, že nedrží tak pevně na povrchu, protože obsahují málo cukru, který při pečení karamelizuje. Použitím právě kukuřičného sirupu lze tento nedostatek lehce odstranit.

Po přípravě drobenky si připravíme také borůvky, které vyndáme z lednice a mírně rozmrazíme. Pakliže je rozmrazíme mnoho, určitě slijeme přebytečnou šťávu, aby nám povrch koláče nepromokl :-) Koláč připravuji nyní  v zimě, je jasné, že v letním období použijeme borůvky čerstvé.

V době, co nám těsto již kyne na plechu, je vhodné si už předehřívat troubu. Jednak budeme mít v kuchyni více tepla pro kynutí a také pak již půjdeme s plechem přímo trouby. Troubu v průběhu doby, co čekáme na dokynutí těsta na plechu, pomalu vyhřejeme asi tak na 200 °C.

Asi tak za hodinu od přenesení těsta na plech,vidíme, že těsto nakynulo víc a na povrchu lehce zaschlo, což je to, co potřebujeme, protože takto bude těsto „nosné” a udrží ovoce bez toho, že by se nám při pečení moc zabořilo dovnitř do  těsta.

Povrch poklademe borůvkami a posypeme drobenkou a dáme péci do předehřáté trouby. Po počátečním prohřátí těsta a zapečení, zhruba tak po 10 minutách, teplotu zmírníme a pak pečeme ještě 30 minut při 175°C a dopékáme již jen při 150°C . Celková doba pečení se pohybuje dle typu trouby 40 – 50 minut. Propečení kontrolujeme vpichem jehlicí do těsta.

Po upečení necháme táč prochladnout a pak můžeme lehce posypat třebas ovesným nápojem, které táč jako „pocukruje”.

Poznámka: Můžete se usmát nad  názvem, ano je doopravdy rychlý, oproti dříve uvedeným, kde se začíná již večer den předem. Mezičasy ovšem nepočítám :-)

Kváskový borůvkový táč jsem při posledním ověřování postupně snědla skoro úplně sama, zas ho tolik nebylo :-) a tak mohu doporučit i při oslabené slinivce, ale všeho s mírou…Určitě nejíst čerstvý a ani ne mnoho najednou. Výborný je s bílou špaldovou kávou.

K posypání, které imituje nezdravé pocukrování, někdy používám i instantní bílou rýžovou kaši, kterou lehce osladím fruktózou…vypadá to také moc hezky…a vyhneme se i sušenému obilnému nápoji.

Tyto koláče jsou i pro lidi, co mají intoleranci laktózy a při použití tekutého obilného nápoje a zadělání těsta jej budou moci i alergici na mléčnou bílkovinu.

 

Sdílení

    27 206 zobrazení článku
    O autorce
    33 komentářů
    1. Magda Odpovědět
      Zdravím milá Alemari, děkuji za nový recept. Povedl se moc, chutnal také moc. Jen jsem vyměnila borůvky za meruňky, protože jsem borůvky zrovna neměla po ruce.
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím též :-) tedy, klobouk dolů, Vy jste rychlá...:-)
    2. Eva Odpovědět
      Dnes jsem zkousela a je vyborny, krasne vlacny, vsem moc chutna:-)
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší. Děkuji za zprávu. Zdravím. Alemari :-)
    3. Ondrejda Odpovědět
      Dobrý den, zdravím Vás a děkuji za výborný receptík. Teda zatím jsme nekoštovali, protože koláč je v troubě. Síce jsem trochu improvizovala, místo rýžové mouky dala kukuřičou, zapomněla jsem koupit olivový olej, který včera došel, tak jsem dalo máslo a místo borůvek jsem využila poslední jablíčka. Důležité pro mě bylo to těsto z kvásku. Zatím koláč voní z trouby, vypadá i hezky tak věřím, že bude i dobře chutnat. Děkuji Vám za rady na stránkách, snažím se podle Vašich receptů vařit a i něco nového vymýšlet. Přeju hezký večer
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji též za milou odezvu. Přeji krásný večer i víkend. Alemari
    4. Lucie T. Odpovědět
      Takhle podobne jsem si urychlila vas kvaskovy tac bez vajec. Jen v prvnim kroku smicham jakekoliv alternativni mleko (370 ml) s 350 g celozrnne mouky a kvaskem a necham prokvasit. Teprve pak pridam vsechny ostatni suroviny (pouzivam na slazeni slad a tak je lepsi mit vse jiz prokvasene) a dam na plech na dalsi hodinku a pul ci dve kynout ;) Je naprosto luxusni! Takze take se pripojuji k dikum za inspiraci ;)
      • Alemari Odpovědět
        Jste šikovná, milá Lucie, a děkuji za Váš komentář. Alemari
    5. Jana Odpovědět
      Dobrý den, prosím o radu: peču kváskový chléb, porovnávala jsem různé recepty a žádné rozdíly jsem nenašla. Můj muž si ztěžuje, že je chléb nakyslý jsou i Vaše těsta nakyslá? Nebo dělám něco špatně? Peču cca dvakrát týdně, kvásek uchovávám v lednici, před pečením vyndám, jak se rozběhne odeberu polovic na těsto a druhou půlku přikrmím. Ob jedno pečení přendavám do čisté nádoby. Nebo je potřeba dělat nový kvásek? Možná je to jen nezvyk. Můj muž má rád bílé chleby. Děkuji za odpověď
      • Alemari Odpovědět
        Dobré ráno paní Jano. Není potřeba dělat nový kvásek, jeden může vydržet i několik let...Spíš tu vnímám nezvyk. Víte..., to pečivo je prostě jiné, nelze srovnávat, nikdy neupečete kváskový chléb s chutí bílého chleba, ale to není na škodu, spíš bych řekla naopak, je daleko chutnější. Ale...někdy se mi také stalo, že byl více kyselý, to když jsem neměla na něj čas a překynulo těsto. Tu kyselost můžete řídit prokvašením těsta, když vám vícekrát překyne a Vy přidáte navíc mouku a trochu vody a pokračujete později, a máte tím pádem i těsta více, tak tento chléb pak může být i kyselejší...Také mouka ovlivňuje. Ze žitné je dle mého soudu více kyselejší, ze špaldové je takový sladší...Nyní také ověřuji z ječné mouky, také není špatný, ale spíš jen tu mouku přidávat. Zkuste experimentovat s časem kynutí, s moukou atd. a uvidíte rozdíly. Vše zde nemohu vypsat. Chcete-li ochutnat, jak chutná ten můj, přijďte na celodenní kurz :-), tady mám ochutnávky a navíc i pečeme...Zdravím. Alemari.
    6. Markéta Odpovědět
      Milá Alemari, musím Vám moc a moc poděkovat. Už delší dobu se snažím dělat něco se svým rozhašeným zažíváním. Žitný kvásek si pěstuji už pár týdnu a když jsem viděla tento recept chvilku jsem váhala, ale pak se do něj pustila. Už včera v kuchyni to neskutečně vonělo. A dnes ráno jsem si dala táč ke snídani. Podvědomě jsem čekala, kdy mě začne pálit žáha, nebo budu nafouklá či se mi bude vracet jídlo v kyselosti zpět. A NIC ! Je to skvělé, báječné a ještě jednou moc děkuji. V pondělí si půjdu vyzvednout pšeničný kvásek a už se těším jak si příští týden upeču mazanec podle Vašeho receptu. Mějte se krásně a přeju krásný začátek jara. Markéta
      • Alemari Odpovědět
        Tak to je skvělé, milá Markétko ! Děkuji za tuto dobrou zprávu. Jsem moc ráda, že to takto funguje. Zdravím. Alemari
    7. Janina Odpovědět
      Milá Alemari, právě se cpu "Vaším" koláčem a je luxusní. Dostala jsem žitný kvásek, překlopila ho na špaldový, poprvé jsem pekla s kváskem a jsem nadšená! Koláč je meruňkový místo borůvkový, drobenka se mi na poprvé moc nepovedla, musela jsem ji nastrouhat, ale chuti to neubralo. Jste moc šikovná, díky za recept!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Janinko, rádo se stalo ! Díky za slovní pohlazení. Alemari
    8. Zuzi Odpovědět
      Píšu až teď, ale tenhle koláč pečeme doma už pravidelně a je vynikající. Děkuji moc za úžasné stránky, právě mám zaděláno na kváskovou vánočku. Příjemný předvánoční den!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zuzi, tak to mne moc těší. Přeji též klidný předvánoční den a vůbec... i pěkné svátky a hodně zdraví. Ať se Vám vánočka podaří. Alemari
    9. Janča Odpovědět
      Děkuji za recept. Těsto je dokonce chutnější, než klasické kynuté :) Jen jsem z rychlého koláče udělala pomalý :D Začala jsem brzy ráno a poté už nestíhala, takže jsem koláč dodělávala až po půlnoci. Ale je výborný, krásně vláčný a nadýchaný :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jančo, tak to mě moc těší, že se Vám povedl a chutná. Děkuji za komentář. Srdečně zdravím. Alemari
    10. Talisa Odpovědět
      Dobrý den, může se dát na koláč i tvaroh?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Taliso. Tvaroh bych nedoporučovala, asi by nešel dost dobře na těsto nanést, když z něj vytvoříte nádivku. Těsto je lité a patlalo by se to zřejmě dohromady. To je technologický problém, který by možná šel vyřešit tužším těstem, ale já bych na buchtu tvaroh nedávala, protože zhoršuje její stravitelnost, která je bez něj jenom s ovocem velice dobrá. S tvarohem bude buchta více kyselinotvorná. Ovšem nic nikomu nezakazuji, pakliže to tam zvládnete nějak nanést...Jenom vysvětluji svůj přístup. Zdravím. Alemari
    11. Alena Odpovědět
      Dobrý večer, tak můj první úspěch s kváskovým těstem. První dva pokusy byly s chlebem a neúspěšné, neměla jsem dobře aktivní kvásek. Musela jsem ho přikrmovat sedm dní. Táč je vynikající, jak vzhledově tak chuťově. Pro mne chutnější než klasické kynuté těsto. Děkuji za vynikající recept :-)
      • Alemari Odpovědět
        Pěkný den milá Alenko. Tak to gratuluji !! A též děkuji za Vaše slova. Alemari :-)
    12. Leuša Odpovědět
      Právě se dopéká, jen jsem ho dělala tak trochu celý od oka, tedy hlavně to těsto. Zbyla mi totiž z předešlého večera část připraveného těsta na pizzu (udělala jsem ho nějak moc a chtěli jsme pizzu tenčí :-), takže jsem vycházela z této 'suroviny' namísto kvásku samotného. No a tak jsem pak to množství tak nějak řešila dle konzistence... Taky formu mam vetší, asi 30 x 25 cm. Je už po půlnoci, Takže teď určitě neochutnám, ale zítra k svačině ho hned otestujeme. Už se převelice těším, snad to i s mým experimentováním dopadne tak dobře jako ostatním, co si v komentářích tak labužnicky pochvalují :-) Díky Alemari za inspiraci, ráda se od Vás přiučuji novým věcem.
      • Alemari Odpovědět
        To mne těší...Držím Vám palce, milá Leušo, aby se dílo podařilo. Alemari
    13. terezaO Odpovědět
      Dobry den, prave jsem vyzkousela tento recept a musim uznat, ze je chutny. Jen jsem pouzila misto boruvek jablicka. Mam maleho 19 mesicniho syna s alergii na mleko, vejce, orechy a trochu na psenici. Poprve jsem zkousela spaldu a doufam, ze se mu nebude zhorsovat jeho ekzem. Jako rodina zijeme v zahranici a tak jsem se chtela zeptat, zda nemate k dispozici nejake recepty na vanocni cukrovi bez techto alergenu, popr i bez spaldy. Vanoce se blizi a ja mam obavy, co vlastne budu pect. Jako rodina se snazime drzet dietu se synem, aby si nemyslel, ze jime neco jineho nez on. Snazim se varit a pect bez pouzivani nahrazek, jako je bezlepkova mouka a dalsi. Moc dekuji a dekuji za tyto stranky. Urcite vyzkousim dalsi recepty. S pozdravem Tereza
      • Alemari Odpovědět
        Milá terezkoO, přeji dobrý den. Co se týče Vašeho dotazu, třeba najdete nějaké recepty zde v kategorii Cukroví. Zkuste si prosím přečíst, třebas některé bude vyhovovat Vaším požadavkům. Jiné vydané nemám.. Zdravím Vás a přeji hodně úspěchů při vaření. Alemari
    14. Švestková Lucie Odpovědět
      Dobrý den, po neúspěšném pečení chleba, jsem se rozhodla upéci táč s tvarohem. Nastříkala jsem ho cukrářským sáčkem, tím byl vyřešen problém, jak tvaroh nanést. Opět se mi těsto zdrclo. V troubě jsem měla krásný vysoký táč a po stlumení teploty v troubě vše spadlo. Kůrka je tvrdá a těsto jakoby syrové, i když jsem pekla déle než je v návodu. U chleba je to stejné. Kvásek je v pořádku, krásně roste, vždy po nakrmení. Máte nějakou dobrou radu ? S pozdravem Lucka.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lucie, dobrý den přeji. Takto na dálku Vám neporadím. To je potřeba vidět. Zkuste přijít na kurz. Nyní, příští týden, na tom prodlouženém kurzu budeme péci chléb. Když těsto na táč zatížíte tvarohem, který je těžký a těsto není zapečeno, klesne. Nemá tu sílu udržet tvar. Víte, ono to chce nevzdávat a opakovat. Nejste první, komu se zpočátku nedaří. Ani já nejsem vyjímkou. Když jsem tvořila recepty, několik jsem jich zkazila, než se mi podařilo vychytat postup. Tak jak to zde uvádím, to je již ověřeno mnohokrát a peču tyto táče i na kurzech. Alemari
        • Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
          Milá Alemari, tak dnes podruhé upečen táč naslano (taková staročeská pizza- snad bratři Italové prominou) a opět vynikající. Všem vřele doporučuji vyzkoušet a pochutnat si na ní. Jen opatrně s teplou, neprochladlou. Při prvním pokusu jsem totiž neodolala a dala si jí večer před spaním a pak měla divoké sny. Téměř jako Maxipes Fík.... A neobávejte se osladit těsto dle receptu, jde to krásně dohromady s dalšími ingrediencemi (krásný český výraz) nahoře na těstě, které bývají i pikantnější (třeba základní rajčatová omáčka na pizzu, to je príma příklad). Držím všem pizzachtivým palce! S úsměvem a láskou Jiřina
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji Vám Jiřinko za Vaše zkušenosti. Určitě to mnohým může pomoci. S pozdravem Alemari.
      • Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
        Zkuste nedávat tvaroh plošně, ale jen puntíkovaně či větší mřížku a doplnit třeba ovocem. Mám to vyzkoušené v kombinaci puntíky tvarohu (bylo ho totiž nějak poskrovnu) a mražené jahody. Pod tvarohem zůstalo těsto opravdu trochu vlhčí, ale pod jahodinkami bylo vše jak má být a tak se to pěkně propojilo k mému úžasu a následně spokojenosti. Držím palce při dalších pokusech!!! S úsměvem Jiřina
    15. Andrea11 Odpovědět
      Dobrý deň, mohla byste mi prosím bližšie popísať čo z kváskom. Mám v chladničke cca 70 g kvásku. Ako docielim tých 200 g aktivovaného kvásku? Koľko odoberiem z toho kvasu, čím ho naštartujem a kedy ? Pečiem kváskové chleby 3x do týždňa, ale koláč som ešte neskúsila. Ďakujem Andrea
      • Alemari Odpovědět
        Milá Andreo11, pouze předpokládám, že máte v lednici nějaký zbylý kvásek z pečení chleba. Větší množství z něj si připravíte tak, že ho "přikrmíte", což znamená přidat trochu vody a mouky a rozmíchat a nechat při pokojové teplotě prokvasit až se budou dělat bublinky...Tak jak to uvádím zde v článku No a pakliže to bude málo, lze celý postup opakovat tak dlouho, až budete mít potřebné množství (i víc než 200 g) a zase Vám pak nějaké zbude na další pečení a to si dáte zase zpět do chladničky, aby se proces kvašení pozastavil. Takto připravený kvásek je ten aktivovaný ať ho máte na lince nebo v lednici. Já ho tak nazvala, abych nějak odlišila sušený kvásek od již tekutého, kvasícího. Pokud kvásek množíte a přikrmujete, tak ho nechávejte při pokojové teplotě. Pak se z něj odebere potřebné množství a zbytek se uskladní v chladu. Snad jsem se vyjádřila srozumitelně a jestli nikoliv, zkuste si prosím pročíst uvedený článek a také i další komentáře kolem kváskových receptů. Držím palce a přeji hezký večer. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *