Makové „mléko“

3 sklenice

Ingredience:
  • 100 g jemně mletého máku
  • 850–900 ml kvalitní vody (filtrované)

Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná.

Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.

Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.

Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.

Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí. Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý. Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejvíce.

Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek „Steviany“, sladkého výluhu ze stévie.

Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.

Poznámka: Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák ještě významným zdrojem zinku a také obsah hořčíku a železa není malý.

Může se zdát, že při vyluhování je makové mléko stále jako „vodové“, ale až při rozmixování přechází mechanickou cestou mnoho výživných látek z máku do výluhu, který získá mléčnou barvu a nevšední smetanovou příchuť.

Vyluhovaný mák již většinou nepoužívám k jídlu, protože mi připadá, že je bez chuti a i bez živin. Vlákninu však obsahuje a kdo chce a může, může ji ještě někam použít, třeba do nádivek, na doplnění.

Pro oslabenou slinivku je makové mléko velmi dobře stravitelné. Je to levný zdroj přírodního vápníku a v této podobě nezatíží trávení, protože oslabená slinivka mák ve velkém množství nesnáší.

Možná bude vhodné i pro ty, co nemohou mák z jiných důvodů a jsou o tento zdroj vápníku ochuzeni.

Osobně ho doporučuji k častému pití obzvlášť ženám, které čekají dítě, pak dětem v růstu a všem, kteří se chtějí chránit před osteoporózou.

Dáte-li vody kolem 800–900 ml, je nápoj velice lahodné chuti, až smetanové. Dáte-li vody 1 l, tak nápoj je více mléčné chuti a současné dodá tělu i potřebnou tekutinu…:-)

Informace o možnosti přípravy makového„mléka“ mi byla předána…

Doplněno dne 29. 7. 2013 : Nijak se zde netajím tím, že tento recept není z mé hlavy.  Považuji ho však za velmi přínosný, proto je v mém repertoáru. Postup přípravy makového „mléka“ jsem dostala již více jak před deseti lety a tak jsem již v roce 2008 vydala tento recept i pro vás.

Děkuji za snahu všem, co mi posílají různé odkazy na jiné weby, kde je recept na makové „mléko“ také uveřejněn. Své informace jsem kdysi načerpala odjinud než z internetu a co zatím vidím, všechny ostatní  přípravy  jsou daleko mladšího data :-), takže zdrojem mi určitě nebyly :-)

Doplněno dne 5.10.2014 .

Obdržela jsem informaci od jedné čtenářky, že dle některých zahraničních zdrojů není vhodná konzumace makového mléka ve velkém množství, vzhledem ke zbytkovému případnému možnému obsahu opiátů. Sama nepovažuji tuto informaci za poplašnou, natolik makové mléko používám již přes deset let bez újmy na zdraví ba naopak jako zásaditý pokrm, který dodává velké množství vápníku. Proto si tedy dovoluji upozornit, že i zde platí pravidlo všeho s mírou a jeho použití je již jen na vás samotných a na tom jak se sami svobodně rozhodnete. Určitě však strach není dobrý rádce.

Sdílení

    108 415 zobrazení článku
    O autorce
    90 Komentářů
    1. tornadolue Odpovědět
      Dakujem za recept. Dnes som ho vyskusala, je vyborne. Dokonca mi chuti viac ako mandlove mlieko. A hlavne uz nebudem mat obavy z nedostatku vapniku.
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jsem ráda, že Vám tento nápoj chutná, milá Tornadolue. Ještě zde zmíním komentář Kareline, který uvedla u mandlového „mléka“. Je totiž možné toto mléko připravit i jednodušeji bez mletí máku, jen jeho nabobtnáním a následným rozmixováním a přefiltrováním. Mám to též ověřeno. Zdravím Alemari
    2. Katka Odpovědět
      Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je takto připravené mléko (ať už makové či mandlové) možno ohřívat / použít k přípravě kaše, která se s mlékem vaří nebo zda se ohřátím / vařením zničí všechny kvality. Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Je to možné, milá Katko. Dokonce v Dezertech a pudincích najdete jak Mandlový puding tak Dezertní makový krém, kde výchozí surovinou je právě mandlové nebo akové „mléko“. Sice se nějaké vitamíny ničí, ale obsah minerálních látek se při vaření nemění. Přeji pěkný večer. Alemari
        • Katka Odpovědět
          Některé kategorie zde ještě nemám tak úplně prozkoumané, každopádně děkuji za odpověď a také inspiraci, kterou na těchto stránkách nacházím.
          • Alemari Odpovědět
            Milá Katko, i já děkuji. Chápu, že když sem přijdete a nemáte vše ještě pročtené, tak se ptáte. To je úplně v pořádku, ráda odpovím a i pomohu s orientací v receptech.
        • Radka Odpovědět
          Dobrý den. Když ale nalijete makové mléko do horký vody, tak se srazí..takže si nemyslím, že se s tím dá vařit.
          • Alemari Odpovědět
            Dobrý den přeji milá Radko. Nikdy jsem makové mléko do horké vody nelila, takže tuto zkušenost nesdílím a ani si osobně nemyslím, že by se s ním nedalo vařit. Natolik jsem to již ověřovala a přímo s makovým mlékem vařila jako např. při přípravě dezertu zde uvedeného. Zdravím. Alemari
    3. adamdia Odpovědět
      Dobry den, ak rano makove mlieko urobim,ako dlho ho mozem skladovat v chladnicke? Mozem z neho napr. poobede alebo vecer uvarit kasu alebo krupicu? Vdaka.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den. Milá adamdio, makové mléko je v čerstvém stavu tělu nejvíce prospěšné, reguluje překyselení...je zásadotvorné, takže by se mělo co nejdříve vypít. Lze z něj sice také dal vařit, např. dezert nebo i jiné kaše, pokud možno však co nejdříve po jeho přípravě. Ani v lednici bych ho nenechávala dlouho, proto nedoporučuji jeho přípravu ráno a večer konzumaci nebo z něj něco dál vařit. Oxiduje snadno a ztrácí na kvalitě. Alemari.
    4. Lada Odpovědět
      Zrovna dneska jsem ho vyrobila a pak mne napadlo se podívat na účinky. A narazila jsem na Váš web. Mohu potvrdit, že mléko je opravdu výborné. Možná ze začátku nezvyklá chuť. Ale je chutné a osvěžující. Dělám i mandlové a ořechové mléko. A každé má něco do sebe.:-)
      • Alemari Odpovědět
        Ano, každé má něco do sebe...Mandlové je velice jemné a má zase jinou skladbu minerálních látek... :-)
    5. Jára Odpovědět
      Píšete, že vyluhovaný mák již většinou nepoužíváte k jídlu, protože vám připadá, že je bez chuti a i bez živin. Nevím, zda nějaké živiny obsahuje nebo ne, ale jako každý rostlinný produkt zcela určitě obsahuje vlákninu, která je také prospěšná, proto by byla škoda ji vyhazovat.
      • Alemari Odpovědět
        Netvrdím, že tam vláknina není :-), píšu, že mi vyluhovaný mák připadá...atd. Souhlasím s tou vlákninou, já ji ale nikam již nedávám. Do poznámky jsem to doplnila, pro klid Vaší duše :-). Právě ta vláknina může u někoho také působit problémy, a proto vlastně mák nemůže. Jsou lidé alergičtí na mák a toto mléko přitom mohou...Jinak děkuji za připomínku. Alemari.
    6. Jára Odpovědět
      Také děkuji za rychlou a vstřícnou odpověď. Já osobně mák miluju a toto mléko, které jsem dosud neznal, je pro mne velice příjemným objevem. Ke kravskému mléku mám odpor, to ať si pijí telata, kterým je určeno, a kupovaná rostlinná mléka obsahují zase přidané chemikálie, ke kterým mám také odpor.
      • Alemari Odpovědět
        :-) Někdy se mi podaří přímo zachytit nový komentář, když tu sedím u počítače a tak pokud je to možné, reaguji hned. Tak kéž Vám toto mléko chutná.
    7. Dana Odpovědět
      Dobrý den, v dotazech jsem narazila na to, že toto mléko lze sice ohřívat a použít do různých kaší...,ale je nutné ho použít, co nejdřív. Zeptám se, zda na toto mléko je nutné použít čerstvě namletý mák nebo může být již nějaký čas namletý, dobře uskladněný např. v lednici. Mám starý mlýnek na mák ještě po babičce, se kterým je dost těžké pracovat, ale mák je z něho nemletý nejlépe. Musí mi ho vždy dopředu připravit manžel a ten není pokaždé doma. Chtěla bych toto mléko používat častěji. K tomu i má další otázka, zda je toto mléko vhodné pro kojící matky za účelem doplnění vápníku?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Dano. Ano, makové mléko lze používat i dál k vaření, najdete tu z něj ještě i makový dezert. Je asi lepší pracovat vždy s mákem čerstvě namletým, ale není to vyloženě nezbytné, když nemáte jinou možnost. Je pravda, že když je namletý, je náchylnější ke žluknutí, což bývá častým jevem u kupovaného namletého máku a to proto, že je uskladněn v obchodech při té teplotě, která tam panuje a to není vždy ideální. Namletý mák bych dala do ledničky Tam Vám vydrží určitě pár dnů. Asi bych ho uzavřela anebo bych ho dala možná i přímo zamrazit. Myslím si, že mu to neublíží. Na druhou otázku bych odpověděla, že to cítím jako vhodné. Sice jsem to vysloveně neuvedla v poznámce, ale i kojící žena má vyší spotřebu vápníku. Zdravím. Alemari.
    8. Daniela Odpovědět
      Ja by som sa chcela opýtať, koľko sa môže toho mlieka za deň vypiť? Ak si urobím menej, bude to postačujúca dávka vápniku? Som po ťažkej operácii nohy, nechce sa mi hojiť kosť a tak si chcem doplniť vápnik.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Tělo si stejně nezvládne vzít víc vápníku než v dané chvíli potřebuje. Myslím si, že denně by bylo u Vás vhodné pít 200-300 ml. Zkuste se těla zeptat a napojit se na něj. Intuitivně budete vědět, zda třeba o něco více nebo zda to bude stačit. Alemari
    9. Eva Turoňová Odpovědět
      Dobrý den, dnes jsem si připravila mléko podle Vašeho receptu, ale má takovou "pálivou chuť". Koupila jsem mák, nechala si ho namlít přímo v obchodě, ale pak jsem jej měla 2 dny v sáčku při pokojové teplotě. Myslíte, že už zhořkl? Mám mák velmi ráda, ale často, i když jsem si dávala makové záviny (musím říct, že ty kupované), měla jsem tendenci k pálení žáhy nebo jsem jej cítila ještě dlouho...:-( Děkuji za odpověď!
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den. Ano, je to možně, že zhořkl. Mák, který je k dostání, byl určitě loňský neboť letošní ještě k dostání není :-). Nelze zjistit, jak byl po celou dobu uskladněn než jste jej koupila, zda při teplotě v obchodě a mohl být možná žluklý již před namletím. Pak ani to namletí již nic nespraví. Mák je dobré uchovávat v chladu od sklizně nebo přímo v mrazničce a po namletí vždy určitě v chladu, rychle oxiduje již tak, je tučný a namletím je přístupný snadno oxidaci. Když jej ochutnáte i nepomletý, lze zjistit, zda je již hořký nebo ještě sladký. Osobně kupuji mák na celý rok dopředu hned po sklizni a uchovávám ho celý rok v mrazničce a vytahuji jen vždy tak půl kg ke spotřebě k vaření nebo na kurzy vaření, kde makové mléko připravujeme. Makové mléko je sladké až smetanové chuti a je zásadité. Je-li připraveno čerstvé a ze sladkého máku, tak by po něm žáha pálit neměla.
        • Eva Turoňová Odpovědět
          Děkuji za odpověď! Sice jsem jej koupila ve zdravé výživě, ale jak říkáte, určitě šlo o loňský mák. Máte nějaký zdroj kvalitního máku, k dostání hned po sklizni? Přemýšlím, že bych jej koupila na farmářských trzích. Zásoba na celý rok, to musí být pěkná řádka kilo:-)
          • Alemari Odpovědět
            Nu, i ve zdravé výživě se může mák zkazit. Mám také jednu zkušenost s kupovaným mákem a byl již nejedlý. Ani sýkorky ho nechtěly :-) Mák chodím nakupovat v Brně na Zelný trh, vždy hned jak se objeví nový letošní...Farmářské trhy je dobrá volba :-)
    10. Michal Odpovědět
      Dnes jsem poprvé vyzkoušel. Postup: nenamletý mák na 3 hodiny do vody a pak to nechat projít na odšťavňovači (pomaloběžný se šnekem). Bylo to hned a výsledek je skvělý. Pro chuť jsem to dětem dosladil javorovým sirupem.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji pane Michale. Ano, tento postup z nenamletého máku, jen s delším časem bobtnání, jsem také už vloni ověřovala a popsala v jednom komentáři u receptu na mléko mandlové. Ovšem ne každý má výkonný lis, který popisujete, kdy již po krátkém namočení vylisujete mnoho živin. Vcelku lze s Vaším postupem při výkonném lisu souhlasit, ale i zde bych si dovolila něco poradit. Pakliže namáčíte nenamletá zrníčka, za tři hodiny se ještě nic moc se zrníčkem neděje. Necháte-li zrníčko bobtnat aspoň 8-12 hodin, začnou se budit k životu. Výsledný nápoj obsahuje kromě vápníku daleko víc enzymů a vitamínů. Dvě tři hodiny, které uvádím u původního receptu jsou dostačující z důvodu, že je mák namlet a jsou dobré pro vyluhování minerálních látek. V současné době aktualizuji i tyto postupy tak, aby byly ještě větším přínosem pro tělo. Oslazení těchto nápojů moc nedoporučuji, snad jedině když nemáme v zájmu strávníka odkyselit, což je ale škoda nevyužít :-(, ale chceme mu dodat jenom vápník. Nápoj sám o sobě je silně zásaditý a jeho konzumace v čistém stavu pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu, kterou máme díky naší stravě často dost vychýlenou. Alemari
    11. Zuzana Odpovědět
      Dobrý večer, je to první mléko ( kromě mateřského), které má 14 měsíční dcera s chutí pila. Sunar moc dávat nechci a ani mi ho nepije, zkoušela jsem i obilné, ale také bez valného úspěchu. Tohoto vypila 1, 5 lahvičky. Jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné jej po přípravě zavařit do skleniček (nebo zamrazit) pro pozdější potřebu? Děkuji. Zuzana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji paní Zuzanko. Děkuji za Vaši informaci, že i tak malému dítěti chutná makové mléko. Pro tak malé dítě bych doporučila vodu určitě převařovat a pak zchladit. Já toto mléko sice doporučuji pro děti, ale pro jak staré, to je již na zvážení čtenářek. Raději ho dělejte řidší a zkuste ho i prostřídat s mandlovým, to se mi zdá možná vhodnější. Ale, koneckonců, je to na maličké, asi ví co je pro ni dobré :-) Co se týče toho skladování, moc dlouho ani v lednici. Já ho doporučuji pít jenom čerstvé. Snad zavaření bude i lepší než zamražení, to necítím vůbec, ale to je jen můj vnitřní pocit. Alemari
        • Zuzana Odpovědět
          A je možné u mandlového mléka použít rovnou naloupané mandle? V receptu máte uvedeny mandle se slupkou.... Ještě jsem se chtěla zeptat ke slazení těchto mlék...Používám cca 1/2 lžičky sladěnky na hrnek. Sladěnka by ke slazení teoreticky vadit neměla, že... Děkuji za Vaši odpověď. Váš web je úžasný a přestože jíme zatím spíše konvenčně, Vaše recepty hodně obohacují náš jídelníček..
          • Alemari Odpovědět
            Ano, je to možné, uvádím to v novém receptu :-)..cituji: ...Ráno vodu slijeme a nyní můžeme mandle buďto sloupnout nebo je ponecháme i se slupkami. Volba tohoto dalšího kroku je již na vašem uvážení ...atd. Rovnou naloupané mandle, bez bobtnání, je ten druhý starší recept, zde... Sladěnkou osladit můžete, obsah minerálních látek se tím nemění, ale mléko ztrácí pak v obou případech jak makové tak mandlové svou zásaditou vlastnost pro vyrovnání acidobazické rovnováhy v těle. Dodatečně jsem si uvědomila, že nevím, který z receptů na mandlové mléko jste četla. Tak se omlouvám, ale reaguji v začátku spíš na ten novější. Alemari
      • Zdeňka Odpovědět
        Dobrý den, původně jsem reagovat nechtěla, nicméně mi to nedalo. S podáváním máku tak malému dítěti bych měla jeden zásadní problém. Mák nezralý je vlastně surové opium v přírodní podobě (stačí naříznout zelenou makovici). Mák po uzrání většinu těchto látek nemá, ale přesto je obsahuje. Kdysi se malým dětem podával vývar z máku, aby lépe spaly a v současné době se to rozhodně nepovažuje za vhodné. Nic proti máku (sama ho miluji). Jen u tak malých dětí a možná i kojících a těhotných bych byla velmi obezřetná na množství. Jinak web je úžasný a velmi inspirativní. Přeji hodně nadšení a těším se na každý další recept.
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý den přeji, milá Zdeňko. Děkuji za slova o mém webu v závěru. Co se týče makového mléka, jak jsem již psala v komentáři, makové mléko doporučuji dětem, ale jak starým dětem ho čtenáři dávají, to je již na jejich zvážení. Sama mám děti velké, a když byly kojené, tak jsem o makovém mléku neslyšela, tak zde nemohu uvést vlastní zkušenost. V jednom si Vás ale dovolím poopravit. Dětem se kdysi dával na spaní odvar z nezralých makovic, ne z máku, pokud mi moje paměť sahá ještě do minulého století a vzpomínám si na slova mé babičky :-). To bylo nebezpečné, dětí pak bývaly retardované. Ale je možné, že jste to slyšela jinak. Ale i tak mohl být tedy i ten vývar leda jen z toho nezralého máku, jinak by asi neúčinkoval. Makové mléko se dělá z černého máku, určitě z vyzrálého, u kterého jsem nikdy nepozorovala nějaké zbytky opia. Ovšem rozbory jsem tedy nedělala, k tomu nemám potřebné přístroje. Alemari
    12. Šárka Odpovědět
      Dobrý den. Já se nějak nepodívala na kolik je to porcí. Tak jsem ty 3 sklenice musela vypít na ex.Ještě že je večer. Budu po něm spát jako miminko.:-)))
      • Alemari Odpovědět
        Šárko milá, zdravím. Nu, ten mák ale nemá žádné opiáty, to se nebojte, ty jsou jenom v nezralých makovicích a nezralém máku, spát po tom budete úplně stejně. Ale jinak jste mohla uvařit třebas Makový dezertní krém :-)
    13. Pavel Odpovědět
      Dobrý večer. Do této chvíle jsem o makovém mléku nevěděl. Rád to vyzkouším, ale nemám mixér, který tady popisujete. Mám ponorný mixér, který se používá k mixování omáček, pyré atd. Mixovací nástavec nemá ostří-sekáček. Musí to být mixér s ostřím?
      • Alemari Odpovědět
        Přeji hezké ráno milý pane Pavle. Ano, je na to potřeba ten mixér jako na kokteily s ostřím, viz např. mixéry v mém článku zde. Ten malý mixérek PHILIPS postačuje na menší množství a je cenové velmi dostupný. Ponorný mixér mi nedostačoval na rozmixování. Alemari.
        • Pavel Odpovědět
          Dobrý večer. Mixér dnes dorazil a zrovna jsem vypil přes půl litru makového mléka. Je to lahoda. Díky moc. Ať se daří!
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji Vám, milý Pavle, za zprávu. To jsem moc ráda, že Vám také makové "mléko" zachutnalo :-). Děkuji za přání. Alemari :-)
    14. Pali Odpovědět
      Dobry den, už někdo vyzkoumal jak je to s tím množstvím opia? Sama se ho nebojím, pochybuju, že by se ze zralého máku vůbec bylo možné přiotrávit něčím přírodním, jen mě to zajímá. Mléko budu pít asi sama celé najednou, tak jsem chtěla vědět, jestli je dobrý nápad ho pít třeba před učením. Nebo to opravdu podporuje spánek?? ;) A ještě jeden dotaz, už někdo z toho "mléka" zkusil udělat jogurt? Dnešní mléko se mi hnusí čím dál víc... :/ Asi to vyzkouším. Díky
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Pali. Tak to pochybujete zcela správně. Zralý mák je v pořádku, to se jen dříve vařil odvar ze zelených makovic dětem, aby lépe spaly, bohužel to však mělo vážnéí dopady na jejich psychiku, právě díky tomu opiu, které se dá připravit jen z nezralých makovic. Máku se není třeba obávat a pijte ho kdykoliv, ne jenom před učením. To je celkem jedno. A že bych spala lépe po makovém "mléku"? Tak to jsem nezjistila :-), spím dobře i bez něj :-) Jogurt bych z něj nedělala, také proč? Proč tento zásaditý nápoj likvidovat? Jogurty reagují v těle kysele a tento nápoj je úžasný nejen obsahem vápníku, ale i tím, že je zásaditý. Tlik z mé strany. Alemari :-)
    15. Martin Odpovědět
      Dobry den, pani Alemari, da sa v domacich podmienkach zistit kolko vapnika toto makove mlieko v skutocnosti obsahuje? Popripade neexistuje nejaka popularno-naucna knizka s navodmi, pomocou ktorych si mozeme doma zistit co vlastne v skutocnosti jeme a pijeme? Dakujem za odpoved.
      • Alemari Odpovědět
        Milý Martine, tak jak jsem Vám již psala na mail. Makové mléko obsahuje hodně vápníku, ale kolik přesně, to Vám nepovím. Také nevím o žádné knížce, podle které by se dalo v domácích podmínkách zjišťovat, co je v jakém kterém jídle obsaženo. Sama to necítím jako potřebné, řeším tyto otázky intuitivně.
    16. Lucka Odpovědět
      Dobry den. Zaujimalo by ma ked som si urobila makove mlieko preco ma z neho rozbolela hlava,tocilo sa mi v nej a bolo mi tazko od zaludka. Dakujem za odpoved. A preco sa nesmie skladovat?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lucko. Na Váš dotaz Vám zde nedopovím, to by chtělo větší rozbor situace a zdravotního stavu. Nic není bez příčiny. Doopravdy nevím, proč se Vám po prvním vyzkoušení točila hlava a bylo Vám těžko od žaludku. To bychom musely probrat daleko více aspektů a soukromě v Poradně. S tímto jsem se ještě nesetkala. Nápoj je zásaditý, možná jste překyselena, uvolnily se nějaké toxiny, co já vím... Více Vám k tomu nepovím. Možná jste ho vypila moc najednou. Já mám trávení oslabené a nic mi nedělá, z toho vidíte, že nic neplatí pro všechny, každý jsme jiný a máme jiné problémy a také jiné reakce. Každopádně Vám však děkuji i za tuto zkušenost. S pozdravem Alemari Skladovat nedoporučuji z důvodu, že nápoj pak oxiduje a může se zkazit. Doopravdy je nejlepší čerstvý.
    17. Peťule Odpovědět
      Dobrý den, někde jsem četla, že mák nadýmá. Chtěla bych se zeptat, jestli je makové mléko také nadýmavé, protože kojím a malý trpí na prdíky. Předem děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Peťule, přeji hezký den. Člověk se dočte mnohé :-). Ale co dělá problémy někomu, nemusí druhému. Já o tom ještě neslyšela a tyto potíže po máku nemívám ani s oslabeným trávením. To nadýmání může dělat právě u máku ta vláknina, ale ta v makovém mlíčku není nebo je tam minimálně dle toho, jak jej dobře přecedíme. Makové mléko, dle mých osobních zkušeností, nenadýmá. Zdravím. Alemari
    18. Inka Odpovědět
      Dobrý den, ráda jsem si přečetla něco nového, ale mám dotaz ohledně tučnosti. Jak tučná jsou vlastně maková a mandlová mléka. Sice píšete, že pro oslabenou slinivkou jsou vzhledem ke snadné stravitelnosti vhodná, ale problém by mohlo způsobovat právě množství tuku. Mák a ořechy obecně jsou na černé listině. Předem díky.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Inko. Nejsem bohužel zařízena na zkoumání obsahu tuků, ač jsem původně chemik :-), tak Vám neodpovím konkrétně. Zjišťuji vše intuitivně. Odkáži Vás na svou odpověď na tento dotaz, který ke mně byl již vznesen dříve u receptu na mandlové mléko II. Není vše nejedlé, co je na "černé listině". Je potřeba pouze upravit potraviny tak, aby je tělo strávilo. Mák i ořechy můžou ublížit i lidem co mají slinivku v pořádku. Je to i o stavu psychiky, v kterém to jím, a co si dám jako "program" do své hlavy. Alemari
    19. David Odpovědět
      Zdravím Chtěl bych se jen krátce zapojit do této diskuze. Makové mléko, pokud se nepije jen z důvodů nějaké alergie na kravské mléko, tak nemůže a také nenahradí svým obsahem Ca kravské mléko, protože v mléce je asi 3x méně Ca než v kravském mléce. Pokud chcete vysoký zdroj Ca, tak jedině konzumovat celý mák, v jakékoliv podobě. s pozdravem david
      • Alemari Odpovědět
        Milý Davide, zdravím též. Děkuji Vám za rozbor. Jsem ráda, že i makové mléko muže být pro lidi co nesnáší kravské mléko přínosem i svým obsahem vápníku (i když nižším) a i dalších minerálů. Vím, že mák sám přímo v jakékoliv podobě je daleko vyšším zdrojem vápníku, ale ne každý ho může přímo jíst. Jsou i lidé alergičtí na mák a makové mléko kupodivu snesou, protože neobsahuje právě dráždivou vlákninu. Každopádně velice děkuji za přínosné sdělení. S pozdravem Alemari.
      • Kateřina Odpovědět
        Máte pravdu Davide, že v kravském mléce je více vápníku. Problém je ale v tom, že tělo dospělého člověka ho nedokáže tolik vstřebat. Proto je makové mléko pro nás mnohem přínosnější. Kdo má zájem se dozvědět proč to tak je, doporučuji knížku Pravda o mléce. Je to tam krásně vysvětleno.
        • Alemari Odpovědět
          Děkuji za doporučení titulu pro čtenáře. Dělám výjimku s propagací titulu, protože si myslím, že je to důležité vědět více. Alemari.
      • Linda Odpovědět
        Davide, kravské mléko je pro telata. Žádný jiný živý tvor nepije mléko jiných živých tvorů, jenom člověk :-(. Tak ho těm telátkům nechme!
        • Alemari Odpovědět
          Milá Lindo, v tomto určitě souhlasím :-) Alemari
    20. Romana Odpovědět
      Dobrý den. Zkoušela jsem z makového mléka připravit jahelnou kaši, ale bohužel se mléko srazilo. Máte s tímto podobnou zkušenost? Děkuji za odpověď
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Romano. Bohužel jsem z makového mléka jahelnou kaši nepřipravovala, tak nemohu toto potvrdit. Vařila jsem jenom makový dezert a ten byl s moukou rýžovou a povedl se. Alemari
    21. jana Odpovědět
      Dobrý den. Tak i já se rozhodla zkusit něco lepšího, než to kravské mléko. Zítra začínám. Přečetla jsem tady na všechny komentáře, ale jeden mě zarazil. Někdo tu psal, že makové " mléko" nemůže nahradit vápník z mléka kravského? Vždyť já se dočetla, že to makové obsahuje 12 x více vápníku, než kravské ? Tak tedy nevím. Jinak super a děkuji za inspiraci :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Jano. Víte, já ten vápník řeším intuitivně a cítím, že je-li ho méně, je i tak beztak lépe vstřebatelný než z mléka kravského. proto je to makové mléko lepší, protože toto mléko má vápník organický...Ano, mák má 12 x více vápníku a makové mléko ho bude mít asi méně, ale já v tom nevidím žádný problém. Prostě si dám o skleničku víc :-) Zdravím Alemari
    22. Gabriela Odpovědět
      Chtela bych se zeptat, jestli bude makove mleko pusobit zasadite, pokud ho rozmixuji s bananen a udelam si smoothie? Banan je taky zasadity, tak doufam, ze to takto pujde:-) dekuji za odpoved
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Ano, mohlo by to tak být. Možná to bude zajímavá chuť. Ale s banány bych radila velice opatrně...Není to přec jenom ovoce, které tu má domovinu a v této době i ochlazuje. Alemari
    23. Iveta Odpovědět
      Dobrý den, pokud mi mák nevadí, můžu ho v mléku nechat, abych zachovala celý obsah vápníku? Mléko používám zejm. k zalití vločkové směsi (ovesné) a chtěla bych kravské nahradit něčím jiným, neb mi po něm není vždy nejlépe. Dále bych měla otázku, k čemu je potřeba acidobazická rovnováha? Jsem na Vašich stránkách poprvé a jinde jsem toto ještě neslyšela. Předem díky za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Iveto. Nu, pokud Vám mák nevadí, je to na Vás, zda si ho necháte v nápoji či ne. Obsahuje i vlákninu a možná i také ještě nějaký ten vápník. Je pravda, že se vše asi nevyluhuje. K čemu acidobazická rovnováha? Především se tělo každého člověka snaží zachovat v krvi co nejvíce neutrální prostředí z hlediska pH (přesně jen lehce zásadité). Pakliže my si tělo stravou (cukr, maso, ale i obiloviny!! svým obsahem sacharidů, když je konzumujeme ve velké míře v pečivu) a dále životním stylem, především stresy, neustále překyselujeme, tak tělo ve snaze o zachování této životně důležité acidobazické rovnováhy (neboli rovnováhy kyselin a zásad), musí sáhnout na zásady především po vápníku (kosti, zuby), dále i hořčíku atd. Pak se nám zuby kazí, řídnou kosti (osteoporéza) a další jiné problémy s narušenou rovnováhou spojené jako candida a její následné projevy atd atd. Lidé nemocní rakovinou bývají dosti překyseleni a dle nových výzkumů je zaplísnění též jednou z příčin vzniku tohoto onemocnění. To by bylo na samostatný článek, ale já tu spíš vařím :-) ...O problematice acidobazické rovnováhy hovořívám více a detailně na přednáškách, i kurzech a na osobním poradenství. Některé odkazy pro osvětu jsem Vám poslala na mail...Zdravím. Alemari
    24. Isolee Odpovědět
      Krásný večer Alemari, díky za Váš web, na který jsem zrovna narazila ;-) Hledám info o makovém mléku a můžu říci, že je to jedna ze stránek, kde jsem se dozvěděla, co jsem potřebovala doplnit ;-) Již nemám strach zítra dceři dát makové mléko kvůli vápníku ;-) Tento vzkázek píšu jen jako poděkování a už se těším na procházení webu celého:-) Isolee
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám milá Isolee, děkuji za Vaše slova. Kéž se Vám tu líbí :-) Alemari
    25. Veronika Odpovědět
      Tohle mléko je moc dobré, teď už si ho dělám pravidelně. Protože mléčné výrobky moc nemůžu, mám nedostatek vápníku. Tak jsem se rozhodla makové mléko zařadit do jídelníčku. Dělám si ho jednou týdně. Ale přislazuji medem, je chutnější.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Veroniku, děkuji za zprávu. Ano, s medem je to chutnější...Ale je škoda se připravit o silný zásaditý nápoj. S medem ztratí schopnost vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle, kterou míváme většinou posunutou do více kysela. Ale jinak...i tak Vám to poslouží obsahem vápníku. To je již na Vás. Zdravím. Alemari
    26. Michaela Odpovědět
      Dobrý den, makové mléko jsem si připravila kvůli doplnění Ca, protože můj kojený syn je alergický na BKM. Ale jak zde již jedna návštěvnice psala, i mě se po vypití točila chvíli hlava a bylo mi nevolno. Vypila jsem naráz 3 dcl mléka připraveného ze 100 g máku a 800 ml vody (louhované 3 hod.). Mám obavy právě kvůli kojenému synovi, nevím, zda mám v přípravě mléka pokračovat.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Michaelo. Každý člověk může reagovat jinak. Já např. mohu klidně i půl litru nápoje bez obav...Máte-li obavy, nepokračujte. Vnášíte tam strach a to může způsobovat ledacos...Strach a obavy nejsou dobří rádci...Nemohu však na dálku zjistit co ve skutečnosti u Vás tak zapusobilo. Určitou roli hraje i kvalita máku, zda nebyl hořký a také situace, po které jste třeba nápoj vypila, co já vím...Obyčejně u mě tak lidé nereagují, ale je pravda, že nevypijeme na kurzu každý víc jak 2 dcl...Moje rada je vždy opatrnost. Nepoužívejte nápoj denně a také třeba ne hned před kojením anebo jej na chvíli vysaďte..nebo zkuste menší množství, to je vše jen na Vašem zvážení...Více nemohu poradit. To bychom musely vytestovat v poradně. Zdravím. Alemari
    27. Alexandra Odpovědět
      Mila pani Alemari. Je 23,37 h a ja sa nemozem odputat od vasej stranky :-) Som velmi milo prekvapena, uzasnuta a rozhodnuta precitat si a vyskusat vase recepty. Nemam sice problemy so slinivkou a ani v podstate ziadne ine, avsak som v prechode (mam problemy suvisiace s tym) a na zaklade informacii o makovom mlieku a jeho moznosti napomoct mi v tomto obdobi mojho zivota, som sa akosi dostala na vasu stranku. Po precitani zopar vasich receptov, po zisteni akym sposobom komunikujete s ludmi a pochopeni vas ako cloveka, v akej konstalacii sa nachadzate, citim velku potrebu vzdat vam hold a "smeknout klobouk" :-) ... Velmi rada by som navstivila aj vase kurzy varenia, ale kedze som z Bratislavy, vzhladom na financie to nie je realne....budem sledovat vase recepty, resp. vasu pracu aj nadalej a verit, ze sa vam dari a tiez verit, ze sa naucim od vas kolko sa len bude dat. Moji rodicia su absolutni vegetariani, dari sa im velmi dobre, takze uz par rokov nie som v tejto oblasti uplny novacik. Pred rokom som este vylucila zo svojho zivota kozmeticky priemysel a moje snahy o lepsiu a zdravsiu zivotospravu mi v tejto chvili pomahate realizovat aj vy. A za to vam moc moc dakujem. Vasa stranka je uzasna a prajem vela vela zdaru v dalsom vasom rozvoji.
      • Alemari Odpovědět
        Ach, milá Alexandro, děkuji Vám za krásná slova. Jsou mi velkým pohlazením a odměnou. Vnímám stejné ladění a to je mi další posilou. Mějte se jen nádherně a někdy třeba na viděnou. S láskou Alemari
    28. Petra Odpovědět
      Jejeeeej, aj ja som Slovenka a citam si Vasu "cesku" stranku. Velmi dakujem za Vasu pomoc. Prosim este jednu radu - s pripravou jedal mam problemy pre moje pohybove obmedzenia a preto si vsetko ulahcujem, aby som nestala dlhsie v kuchyni, preto je pre mna lahsie nechat mak len vo vode a po 3 hodinach ho vypit. Musi sa cedit? Co sa stane, ak ho nescedim? O chut mi nejde, ale o pripravu - cedenie, to je pre mna uz dost v kuchyni. Dakujem. Petra
      • Alemari Odpovědět
        Milá Petro, to nebude stačit. Namletý mák je potřeba nechat ve vodě vyluhovat a pak je ho nutno dle uvedeného návodu v receptu rozmixovat, to je velice důležitý krok...Pak se teprve zcedí, aby se to dalo pít...Když ho nezcedíte, nu nevím, je to zátěž, je tam dost vlákniny a ta se těžko pije...Ale je to na Vás, já to osobně nedoporučuji...Je lepší nápoj zcedit a i tak tam ještě zůstane nějaký mák v tekutině, viz foto, který může škrábat v krku, proto se to musí cedit vícekrát. Alemari
    29. Bára Odpovědět
      Dobrý den, Makové mléko je velmi dobré, ale i když jsem jej cedila pětkrát přes síto a poté ještě přes čajové sítko, stále mě dost škrábalo v krku. Budu si muset pořídit nějaké pláténko. Ale velmi pozitivně mě překvapilo. Nečekala bych, že mák vyluhovaný ve vodě bude chutnat po smetaně. Děkuji a přeji hezký den :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Báro, dobrý den přeji. Ano, plátýnko je dobrá volba, ale můžete si zkusit dát do toho čajového sítka vrstvičku vaty - buničiny. Ta pochytá poslední zbytky .-) Alemari.
    30. Marta Sára Wiesnerová Odpovědět
      Prosím pěkně, není škoda vylévat vodu při namáčení celého máku , př. 12 hodin? A pak , při jaké teplotě? Pokojové nebo v lednici? Myslím, že k probuzení enzymatické reakce asi při pokojové teplotě. A jak dlouho pak tento obsah možno skladovat v lednici a jen odebírat k aktuálnímu rozmixování. Moc děkuji za vše
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Marto. Pakliže mák namáčím vcelku nemixovaný, tak tu vodu nevylévám, ale mixuji přímo v ní. Namáčet při pokojové teplotě. Ano, to si myslíte správně, enzymatické procesy probíhají nejlépe při pokojové teplotě. A mléko co nejdříve pak vypít. V lednici raději také neskladovat ani namočený polotovar... Nedělat nic do zásoby. Vždy jen tolik, kolik vypijete. Alemari
    31. Marta Sára Wiesnerová Odpovědět
      Ještě mě napadl, prosím, tento dotaz. Jakou fornou lze dodat tělu potřebný vitanin D. Zejména v zimě (nejím ryby-nechutnají). Myslím , že na prevenci osteoporózy by to bylo,k makovému mléku vhodné. Doporučíte např. zakoupit , jednoduše , nějaké kapičky s vit. D v lékárně? Moc děkuji za odpověď
      • Alemari Odpovědět
        Na prevenci osteoporozy je vhodný také pobyt na sluníčku. Tělo tvoří samo vitamín D v pokožce pomocí UV záření. Ale o tom všem se dočtete na internetu z povolanějších zdrojů :-) Alemari
    32. Matouš Odpovědět
      Dobrý den, také se Vám mixováním mléko zahřeje a pijete jej vlažné?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milý Matouši. Nu, když budete mixovat moc dlouho, dojde pravděpodobně k mírnému ohřátí nápoje. Makové "mléko" piji já i moji klienti na kurzech vždy hned po přípravě. Studené není, ale teplé také ne. Asi tedy ano, je vlažné :-) Alemari
    33. TerezaP Odpovědět
      Dobrý večer, jaký mák prosim používáte. Jsou rozdíly v kvalitě? Kde nejlépe sehnat dobrý mák? Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Terezko. Mák používám ten co seženu na trhu, mák modrý, ne bílý, ten je drahý a nebývá často k dostání. V kvalitě být rozdíly mohou...Od pěstitelů vím, že může být někdy více sladký a někdy zase méně...Také je potřeba se dívat na jeho čistotu, zda je dobře profoukaný a nemá mezi zrnky špínu nebo nějaké stopy plevele. Kde sehnat? Jejda, tak to já nevím. Já se po máku dívám vždy u nás v Brně na tržišti. V obchodech ho raději nekupuji, protože nevím, jak je tam dlouho skladovaný a zda není třeba už hořký. Kupuji si na trhu zásobu vždy na celý rok dopředu. Čerstvější mák stejně v průběhu roku nebude a u sebe vím, že když ho mám v mrazáku, tak se mu nic nestane, nežlukne a je připraven hned k použití. Nemívám ho nikdy ve spíži a ani jinde v teple...Také si jej nemelu dopředu, ale vždy těsně před použitím...Tolik k máku :-) Alemari
    34. olga Odpovědět
      Dobry den, prosím Vás v jake forme na trzich mak kupujete, namlety v pytli ? Vzdy pred konzumaci ho vytahnete z mrazaku a nechate pres noc ve vode, ve ktere umixujete ? Muzu ho konzumovat denne po 3 dcl ? A kdy je sezona, kdy muzu mak koupit ? A doplni mleko vapnik i zviratum ? Dekuji za odpoved :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer. Mák nikdy nekupuji namletý, nikde... ani na trhu ani v obchodě. Navíc na trhu se v této formě ani neprodává. Též se neprodává v pytlích, ale v sáčcích po půl kg. Sezóna nového máku je tak koncem léta, spíš v září. Jinak vydrží celý rok v chladu, třeba i v mrazničce. Ano, lze si vyndat mák z mrazničky a trochu ho nechat do rána ve vodě a pak v ni namixovat. Obyčejně mám půl kg vždy v lednici a z toho beru a z mrazáku přendám až vypotřebuje to co mám jen v chladu v lednici. Denně max 3 dcl mléka, ale je to různé, to by chtělo proměřit aspoň přes kineziologii. Zda zvířatům, to nevím...Zdravím Alemari
    35. Lenka Odpovědět
      Dobrý den, nějak se nemohu dopátrat, zda se namletý mák zalije horkou vodou, nebo se převařená voda má nechat nejprve vychladnout, poté zalít a nechat 3hod. odstát před dalším mixováním a zcezením. Děkuji předem za odpověď. Vaše stránka je plná zajímavých informací a určitě vyzkouším i další recepty. Hezký den. Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Lenko. Mák se nezalívá horkou vodou, ale nejlépe filtrovanou nebo eventuálně i koupenou balenou kvalitní pitnou bez chloru. Měla by být pokojové teploty, nikoliv studená. Chcete-li použít vodu z vodovodu, tak si ji určitě převařte a nechejte skoro vychladnout, ale tuto variantu v receptu neuvádím. Zdravím. Alemari :-)
    36. Sunny Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za receptík :-) Prosím Vás nevadí, když jsem dala makové mléko po rozemletí do lednice ve sklenici a chci ho druhý den pít? Jsem těhotná. Může se makové mléko skladováním přes noc nějak znehodnotit nebo se stát spíš škodlivým než pomocníkem? :-) Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Sunny, je pravda, že by se mělo pít vždy čerstvé, ale občas se mi stalo, že jsem ho po přípravě všechno nevypila a dala do lednice. Ale měla jsem jej tam tak 12-14 hodin, více ne. Dalo se vždy ještě pít, ale dělala bych to takto zcela výjimečně. To je lepší si namočit přes noc mák nenamletý přímo do vody a ráno jen mixovat a zcedit a pít. Tento druhý způsob jsem myslím zmínila někde v odpovědi na komentář. Lze jej také použít, i když mám jen pocit, že se tolik nerozmixuje. Je vhodný pro ty co nemají mlýnek nebo mixér na mák a dává se tam o něco méně vody. Déle však nápoj nikdy neskladujte, byť v chladu. Může tam začít probíhat oxidace oleje z máku a zkazit se. Alemari
    37. Tereza Odpovědět
      Dobrý den, je makové mléko vhodné i pro miminka po ukončení kojení ženy, místo kravského mléka? Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Terezo. Ono je asi důležité spíš kolik je tomu miminku měsíců nebo je to již batole? Maminka může kojit různě dlouho :-) Pokud žena plně kojí, dává dostatek vápníku miminku ze svého těla. Zde by měla spíš maminka doplňovat vápník, aby nestrádalo pak její tělo. Když si přečtete komentáře zde pod článkem, zjistíte, že jsou na příjem tohoto nápoje malými dětmi různé názory. Jedné mamince dítě tento nápoj pije už od 14. měsíce a jiné čtenářky by to dětem nedaly. Jak jsem již psala, nemám to na svých dětech vyzkoušeno a tak Vám ani neodpovím, protože je to čistě individuální. Sama bych možná dala svým dětem, kdyby se již batolily, občas jen tak ochutnat, pokud bych o nápoji věděla, ale zkoušela bych to intuitivně. Místo kravského mléka bych spíš zkusila nejdříve mléko obilné nebo mandlové. Tolik čistě můj názor nikoliv doporučení. Ale i zde záleží na tom, kolik je dítěti měsíců. Milá Terezko, je mi líto, ale to si musíte rozhodnout sama, také spíš intuitivně. Nemohu dávat doporučení, které by se pak mohlo obrátit proti mně. Každý člověk je jedinečný a co sedne jednomu nemusí druhému. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *