Vaření a pečení bez cukru

O škodlivosti bílého cukru bylo napsáno již mnoho. Každý tuší, že by měl omezit jeho spotřebu především ze zdravotních důvodů. I mne zdravotní problémy přivedly k zásadní změně. Ale sladké chuti se člověk nerad vzdává. Pokud to není vyloženě nutné, není ani třeba. Zpočátku jde hlavně o to, sladit zdravěji a jinými surovinami.

Snažila jsem se prošlapat cestičku k poznání, že vaření a pečení bez cukru opravdu možné je a začala jsem v této oblasti experimentovat. Ráda bych se s vámi o tyto zkušenosti podělila.

Cukroví

Vánoční cukroví bylo první, co jsem začala asi tak před čtyřmi lety vytvářet bez cukru. Bílý cukr jsem postupně v receptech vylučovala a nahrazovala ho medem, různými slady a třtinovým cukrem. Zkoušela jsem i rýžový sirup, glukózu a fruktózu. Jednoduché cukry jako fruktóza mají vyšší sladivost, lze jich dát méně, ale např. fruktóza ráda přijímá vlhkost a tak se některé cukroví chová jinak než to, co se připravuje s cukrem – vlhne.

Třtinový cukr je velmi podobný bílému cukru. Je to také sacharóza, disacharid, jenom v kvalitnější podobě a s obsahem cenných vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Používám ho na pečení výjimečně, ale je vhodnější než rafinovaný, chemicky vybělený řepný cukr, obraný o vše cenné, co původně obsahoval. Jednoduché cukry jako fruktóza a glukóza se jeví vhodné k pečení, vzhledem k tomu, že při trávení neodebírají tělu minerály, jako je tomu při trávení bílého cukru.

Fruktózu vzhledem k vyšší sladivosti a také pro to, že již tolik nesladíme, dávám do receptů podstatně méně nebo ji používám jenom na obalení, jako např. u Vanilkových rohlíčků. Dobře se připravuje cukroví, které je sladké samo o sobě díky obsahu sušeného ovoce, jako jsou například Marokánky. Na jejich potření zespodu jsem hledala nějakou kvalitní čokoládu, která by neobsahovala cukr. Většina hořkých čokolád cukr obsahuje, ale lze najít i kvalitní hořkou čokoládu v BIO kvalitě, sice dražší, ale s přijatelnějším cukrem třtinovým.

Čokoládový krakowský salám jsem vytvořila za použití čokolády, kterou jsem objevila v prodejně Fair Trade. Jedná se o hořkou čokoládu Xoco a mám s ní dobré zkušenosti.

Kdo ještě tak striktně nedodržuje vyloučení cukru a hledá cenově výhodnější suroviny, možná použije na polití marokánek obyčejnou českou čokoládu na vaření. Vzhledem k tomu, že nedá do marokánek žádný cukr, je to již tak pro tělo úleva.

Uváděná množství surovin na některá cukroví nejsou velká, protože jsem pekla nejdříve cukroví klasické a vedle toho vždy jen pár kousků bez cukru pro sebe a syna. Ze zvědavosti je však začali ochutnávat i jiní a protože zachutnalo, tak jsem během let přešla téměř úplně na toto, jak já nazývám, „zdravé“ cukroví bez cukru.

Mám tu však upozornění pro lidi s oslabenou slinivkou. Pozor na vánoční cukroví. I když je bez cukru, obsahuje tuk, ořechy a tak ho doporučuji mlsat umírněně, když tak třeba pouze obden. Je vhodné je zapíjet odvarem z puškvorcového kořene, na který nedám dopustit. S ním přežiji bez větších problémů nápor tíže stravitelného jídla nejen o vánocích.

Je vhodné střídat dny, kdy si zamlsáme, se dny o dietní stravě, kdy odlehčíme tělu nesladkými jídly, zeleninou, rýží, atd., aby si slinivka trochu odpočinula. Je lépe se mnohdy jen na cukroví dívat a dopřát ho v plné míře těm, kterým trávení funguje.

Obilninové placky

V pečení jsem po cukroví pokračovala vytvářením nekynutých obilninových placek z celozrnné mouky, které jsou rychlé a lze je použít místo pečiva obsahujícího kvasnice. Oslabená slinivka má totiž stále větší problémy se zpracováním kynutého pečiva, proto jsem hledala vhodnou náhradu za rohlíky a chleba.

Jednou z možností je kváskový žitný chléb ze zdravé výživy a různé celozrnné suky, ale vzhledem k rychlosti přípravy jsou velice vhodnéobilninové placky jako doplněk třeba k salátům nebo i samotné.

Placky lze připravit jako základní – neutrální, ale i slané nebo sladké, oslazené medem a dochucené například makem, ořechy nebo kokosem. Je zde mnoho variant jak co do použitých druhů mouk, tak co do možností příchutí. Z mouk používám nejraději špaldovou mouku, protože pšenice špalda má velmi blahodárné a léčivé účinky na lidský organizmus. Placky jsou také dobré z mouky žitné, ječné, ovesné, ale i z pohanky nebo prosa.

Palačinky a omelety

Palačinky a omelety bez přidaného cukru jsou také velice vhodné pro oslabenou slinivku, obzvláště když jsou připravované na pánvi vytřené včelím voskem místo olejem či jiným tukem. Do těsta při přípravě již nedávám žádný cukr, jak je tomu v mnohých původních receptech. Výhodou je, že upečené palačinky mohu servírovat jak na sladko tak na slano třeba se zeleninou.

Kaše

Kaši je vhodné vařit zpočátku v tekutině bez oslazení, protože se tímto způsobem nepřipaluje a dosladit ji až ke konci varu. Naučila jsem se jednoduchý postup, kdy vařím pouze mouku nebo obiloviny v konzistenci třeba vloček s vodou a na závěr přidávám sušený obilninový nápoj a med, pokud je to nutné. Kaše ze žitné mouky se žitnými klíčky není vůbec potřeba doslazovat, protože klíčky jsou nasládlé a povařením sladká chuť zesílí.

Obdobně i při použití jiných obilninových klíčků, protože při procesu klíčení se zrno vzbudí a začne štěpit složité cukry – škroby na jednodušší a tím klíček zesládne.

Kaše osobně sladím medem nebo různými slady. Nejraději je však polévám javorovým sirupem. Kdo je však zvyklý si kaše na talíři sypat, asi si je osladí třtinovým cukrem, který je na kaše velice chutný.

Šlehaná těsta s medem nebo fruktózou

Při pečení piškotových moučníků jsem nejdříve vyloučila cukr a nahradila ho třtinovým cukrem, protože med svou konzistencí cukr špatně nahrazuje. Později jsem našla způsob jak si pomoci a výsledkem jsou medová piškotová a perníková těsta.

Vzpomněla jsem si, že moje maminka vždy dávala při šlehání žloutků s cukrem na jeden žloutek jednu lžíci vařící vody a vytvořila se pěkná tuhá žloutková pěna. Bylo to, dle její kuchařky, z úsporných důvodů, aby se nemuselo dát mnoho vajec, ale tento trend je pro zdravé vaření možné zachovat.

Vyzkoušela jsem obdobný způsob za použití medu. Žloutky zalijeme vařící vodou v množství jedna lžíce vařící vody na jeden žloutek a ušleháme do pěny. Postupně přidáváme med a šleháme až se vytvoří hustší krém. Pak se do této žloutkové pěny zašlehá mouka a nakonec se vmíchají ušlehané bílky.

Pro větší sladivost používám při pečení stále trochu i fruktózu. Třtinový cukr i fruktózu lze dobře mixovat na kávomlýnku na práškový cukr, který dostatečně nahradí bílý práškový cukr. Ale vhledem k tomu, že mám k dispozici dobrý akátový med od soukromého včelaře, tak jej zatím používám do mnoha svých receptů. Med lze nahradit i obilninovými slady a sirupy jako ječný slad, rýžový sirup apod. Tyto sladidla nemám ještě do šlehaných těst vyzkoušena.

Postupem času se nám zdálo pečivo dost sladké a tak jsem dávky fruktózy a medu snížila. V receptech uvádím množství přírodních sladidel, která jsou dle mého mínění již dostačující k oslazení, ale kdo rád více sladí, může trochu přidat. Je to jen na zvážení.

Závěrem

Cukr lze vyloučit i v jiném pečivu, jako jsou moučníky a zákusky. Dosladit lze taky sušeným ovocem. S oblibou sladím sušenými nesířenými meruňkami, které velice chutně pečivo dosladí již při malém množství.

Prospěšné je též zkusit i nesladit, protože tím, že v jídelníčku omezujeme sladkou chuť, si tělo pomalu znovu osvojuje přirozenou chuť obilovin, která je od přírody sladká. Například důkladným žvýkáním ovesných vloček po chvíli pocítíme, že chutnají vlastně sladce.

Cukr vylučuji i z příprav různých slaných pokrmů, jako je rajská omáčka, různé zálivky na saláty apod. Vše lze připravit zdravěji, chuť to nezhorší a nemusíme používat ani žádná chemická sladidla, která používají diabetici. Chce to jen experimentovat s kořením, bylinkami a naučit se používat zdravá sladidla a ochucovadla.

Sdílení

    66 874 zobrazení článku
    O autorce
    32 Komentářů
    1. Renanka Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak se jmenuje cukroví na této stránce na obrázku mezi úlky a perníčky. Jsou tam tři kousky a jsou v pořadí 1., 3. a 5.. Ani recept na těchto stránkách jsem na toto cukroví nenašla. Mohla byste mně poslat recept? Připomíná mně to naše tlapičky, které bych chtěla dělat letos ve zdravější formě. Dále jsem se chtěla zeptat, jaké množství a počet druhů cukroví ("zdravějšího") by se mělo zhruba dělat pro čtyřčlennou rodinu? Chválím Vám tyto stránky, už delší dobu si odtud beru inspirace na zdravější jídla, děkuji :-) Renanka
      • Alemari Odpovědět

        Milá Renanko, jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci a děkuji za pochvalu. Cukroví, co máte na mysli, to byla před dvěma lety, kdy jsem začala s webem, doopravdy zdravější varianta medvědích tlapiček..Jenže to byla velice malá zkouška a já si nepoznačila recept. :-(

        Vloni jsem toto cukroví nepekla a ani pak později v množství, ze kterého bych mohla odvodit a vydat ověřený recept, ale mám to v plánu. Takže, moje rada, jedině vydržet nebo zkoušet zatím sama...:-)

        Přeji pěknou neděli. Alemari

        P.S. Ještě dopisuji, že množství cukroví bych odvíjela jedině od „mlsných jazýčků“ v rodině. U nás bývalo zvykem minimálně sedm druhů cukroví zhruba v množství, které uvádím, ale také jak kdy, někdy jsem dělala i dvacet druhů, ale jen v jedné dávce. Když jsem měla děti malé, tak jsem připravovala některé druhy i v trojí dávce. Predevším Krakovský salám a hříbečky :-) Tady Vám asi víc neporadím...

        P.S.:Doplňuji později, že jsem tlapky nakonec upekla i pro web. Najdete je pod názvem Medvědí tlapičky s karobem

    2. Michaela Odpovědět
      Dobrý večer, milá Alemari, chtěla bych Vás požádat o radu a Váš názor na nejvhodnější náhradu za bílý cukr do pečení. Na svých stránkách se zmiňujete o fruktóze a "sladkém polibku" ze stevie, v obchodě jsem ještě objevila cukr hroznový. Který z těchto tří byste mi doporučila jako nejlepší? Mám na mysli použití do takového receptu, kdy cukr nelze nahradit sušeným ovocem nebo medem, což běžně využívám u většiny receptů a mohu všem ostatním jen doporučit. Předem děkuji. Michaela
      • Alemari Odpovědět
        Milá Michaelo, tam, kde je v receptu cukr a těžko ho lze nahradit medem nebo sušeným ovocem, protože to z objemového hlediska není možné a dílo by se nepodařilo, tak dávám vždy raději fruktózu. Ale určitě jí dám i tak méně, má vyšší sladivost. Cukr hroznový je glukóza. Je to velice rýchlý zdroj energie a je nezbytná při hypoglykémii. Někdy ji používám, ale jen tam, kde je to pak v pečivu vhodné pro ten rychlý příjem energie. Třeba, když pečivo bereme na turistickou cestu, kde bude energetický výdej. Ale jinak, když bych měla volit, dám raději ovocný cukr - fruktózu. Ony všechny tyto cukry jsou zase jen cukry, a vhodné pro tělo ve velké míře také nejsou, a tak zkoušejte raději i slady a sirupy z obilnin. Docela se to dá zaměnit a je možné je našlehat i se žloutky do piškotových těst a i do kváskových těst je lze použít. Osobně se i já stále více přikláním k obilným sladům a sirupům. Obsahují sice také tyto jednoduché cukry, ale ne v té chemicky vybělené podobě. Alemari
    3. Petra Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, teprve dnes jsem objevila Vaše stránky. Nevím, jestli ještě vůbec i po tolika letech v diskusích odpovídáte. Ráda bych se zeptala... V tomto článku píšete o tom, že se dá nahradit i cukr v rajské omáčce. Čím ho prosím nahrazujete? Mockrát děkuji za odpověď. Petra
      • Alemari Odpovědět
        Milá Petro, přeji hezký večer. Ano, ještě se stále snažím odpovídat na všechny dotazy :-) Sice v současné době ne vždy hned obratem, jako dříve, protože mám hodně starostí kolem devadesátiletého tatínka, ale vždy jednou za čas dotazy hromadně "pořeším" :-) Co se týče Vašeho dotazu...Já ten cukr nenahrazuji, já jej v rajské omáčce prostě vylučuji...Cituji z článku: "Cukr vylučuji i z příprav různých slaných pokrmů, jako je rajská omáčka, různé zálivky na saláty apod. ". není potřeba rajskou doslazovat, tečdys mně osobně ta sladké nikdy nechutnala, ale pakliže ji chcete přisladit, asi bych použila stévii..třeba. Zdravím. Alemari
    4. Alena Kadlecová Odpovědět
      Dobrý den, je prosím vhodné sladidlo cukropur? Děkuji. Alča
      • Alemari Odpovědět
        Bohužel nevím, nemám s tímto sladidlem zkušenosti. Z jeho složení též mnoho nepoznám, dle výrobců je to Sukraloza a D-Glukóza. Obojí mne ale neláká k odzkoušení. Alemari
    5. Alena Odpovědět
      Dobrý den. Velice ráda listuji na Vašich stránkách. Chtěla bych Vám poděkovat za tyto stránky a recepty. Jsou moc dobré a chutné. Zkoušela jsem podle Vás už nějaké recepty. Akorát jsem místo fruktózy pekla z rozemletým třtinovým cukrem. Datlové pusinky byly fantastické a jen se po nich zaprášilo. Jen je škoda, že ty suroviny jsou dražší. Krásné prožití svátků přeje Alena.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alenko, se zpožděním usedám k odpovědím na komentáře, dříve to nešlo, mám tak nabitý program, ale přece seto jenom podařilo a tak Vám děkuji moc za hezká slova. Těší mne, že si tu ráda listujete...Třtinový cukr je v první fázi o něco malinko lepší než bílý rafinovaný, ale pak bych přešla i na tu fruktózu nebo pak dál až na obilná sladidla - sirupy atd.. Třtinový cukr je vlastně jen jiná podoba řepného...také disacharid s vysokým GI, to fruktóza je vhodná i pro diabetiky, pokud si její množství hlídají. Ano, suroviny jsou trochu dražší, ale jak které. Ono se to vždy nejdříve zdá dražší, ale je potřeba si uvědomit, že pak ušetříte zase třebas za léky :-) Přeji též krásné prožití svátků vánočních. Alemari
    6. Bara Odpovědět
      Dobrý den, víte, že fruktóza je zdraví škodlivější, než glukóza? Takže si říkám, jestli se dá fruktóza označovat jako zdravější náhrada cukru. Určitě nechci kritizovat Vaše poznatky a názory zde uváděné, ale překvapilo mě, že se fruktóza, agávový, javorový sirup... používají a prodávají v prodejnách zdravé výživy jako náhrada za cukr, i když ve skutečnosti obsahují víc fruktózy, než obyčejný cukr. Fruktózu konzumujeme už v ovoci, tak proč si ji ještě přidávat a sladit s ní?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Báro. Ony veškeré cukry a i ty co jsou jako náhrady cukru k dostání ve zdravé výživě, nejsou úplně v pořádku. Třeba i v knize Strava a vědomí píše pan Štancel, že by se měly vyloučit všechny, anebo minimálně používat s mírou. Pokud používám fruktózu, tak vzhledem k jejímu nízkému GI, pro diabetiky je vhodnější více než glukóza, ale určitě si můžete zaměnit v mých receptech i tu fruktózu za něco jiného. Víte, není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem....:-) Jak píšu ve své knize, všichni můžete dojít dál, mé recepty by měly posloužit jako most k jiné a zdravější stravě a jsem si vědoma, že pro mnoho lidí je i to co uvádím velmi nové a jiní, co jsou již dál, zde budou vidět nedostatky a budou mne na ně upozorňovat. I já se vyvíjím, ale nebudu všechny své recepty přepisovat a zkoušet je znovu jinak. To si již vyzkouší mí čtenáři sami :-) tak jak jim to bude vyhovovat. Přeji hezký den. Alemari.
    7. Danka Odpovědět
      Dobrý den Alemari, máme 17 měsíčního syna a hned po narození měl problém a kůží, exém. Po detoxikaci a léčení pomocí Bicomu je kůže v pořádku. Avšak to mě donutilo se zajímat více o stravu (mouka, cukr). Teď bych chtěla začít péct zdravé moučníky. Nemám s tím však žádné zkušenosti a tak nevím jak s moukami, sirupy atd. Vaše stránky jsou přímo úžasné a ukázalo mi to, že to jde opravdu i jinak. Jen jsem nenašla žádné reccepty na moučníky. Je možné si třeba zakoupit nějakou Vaší kuchařku? Moc děkuji za odpověď a přeji Vám a Vaší rodině hodně zdraví a energie k tvoření, tak úžasných stránek. Danka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Danko, děkuji Vám za pochvalu mých stránek. Jsem ráda, že jste ke mně zavítala. Děvče milé, netuším co si třeba představujete pod pojmem moučníky. Možná si trochu nerozumíme. Já měla dojem, že zde nějaké najít lze :-), i když nenesou přímo název Moučníky. Snažím se dotýkat snad všech kategorií, které vždy nějak "ozdravuji" :-) Nemám zde sice přímo zákusky z cukrárny, ale na mých stránkách najdete mnoho receptů (dle mého náhledu) na moučníky :-) pečené (musíte zalistovat na starší, nyní hodně peču s kváskem, takže víc na zadní stránky), a i nepečené, které by se daly klidně zařadit pod pojem zákusky nebo moučniky (?), třeba i mé dezerty a pudingy :-). možná i některé cukroví by se dalo použít jako moučník... Prosím o nahlédnutí a přečteni.... Vidíte, i palačinky lze považovat za moučníky. Milá Danko, bohužel Vám zde nemohu dávat detailní odkazy na recepty, to je již na Vašem výběru dle kategorií, to už víc do komentářů nelze dát, zacyklila bych web :-).

        Jinak ....jednu moji kuchařku najdete zobrazenou přímo na hlavní stránce...Banner vede na nakladatelsví. I v této kuchařce jsou nějaké moučníky. Na dalších kuchařkách snad začnu již pracovat, jen co najdu trochu času...

        Přeji hodně úspěchů při vaření. Alemari
        • Danka Odpovědět
          Alemari, moc Vám děkuji za neuvěřitelně rychlou odpověď. Ani jsem s tím nepočítala, že tak rychle zareagujete, jste zlatá. Šíleně se v těch začátcích plácám a tápu. Je to masakr :-D. Už jsem to chtěla i vzdát, ale v tu chvilku jsem narazila na Vaše stránky. Jste anděl :-). Asi jsem se špatně vymáčkla (matka na mateřské dovolené):-). Myslela jsem si, že máte i nějakou ikonku na moučníky, jako máte rubriku na pudinky a dezerty atd. Nenapadlo mě listovat v receptech, které uvádíte. Myslela jsem moučníky typu jako koláče, lité buchty na plech, piškotové rolády atd. Každopádně Vám moc děkuji, budu listovat, hledat a hrabat se :-), v té Vaší nádheře. Moc a moc Vám děkuji za podporu, kterou nám všem začátečnicím, díky Vašim stránkám dáváte. Krásný den a hodně zdraví přeje Danka
          • Alemari Odpovědět
            Milá Danko, nic se nebojte, však pomaličku. Vše postupně zvládnete. Jen na sebe nespěchejte, čtěte si, inspirujte se, zkoušejte. Přeji Vám, aby se Vám dařilo a také neklesejte na mysli, když se vše napoprvé třeba nepovede. Jen vydržte. Držím palce a děkuji za milá slova a přání. Alemari
        • Danka Odpovědět
          Už to mám, to co jsem hledala. Máte pravdu je to v pečivu, přesně to jsem potřebovala. Hledat to v pečivu mě nenapadlo. A v pečivu jsem nelistovala, protože jsem si říkala, že na housky a chleba ještě nemám :-D. Huráááá! Objednávám si Remosku na pečení (nemáme troubu) a jdu na to :-). Moooooc Vám děkuji. Danka
          • Alemari Odpovědět
            Rádo se stalo, milé děvče :-). Však časem dosáhnete i na ten chleba. Můžete přijít třeba i na kurz, budete-li mít chuť, ale vím, máte maličké... Mějte se hezky. Alemari
            • Danka
              Už jsem o Vašem kurzu také přemýšlela, ale jsem se Špindlerova Mlýna a nechat tady našeho Jeníčka celý den jen s tatínkem ještě nejde. Stále totiž ještě kojím, možná i víc než, když byl miminko :-D. Takže by kluci po půl dne byli nešťastní oba :-). Každopádně moc děkuji za slova podpory. Krásný den a nádherné jaro, Danka
            • Alemari
              Zdravím milá Danko. To je jasné, to nemůžete. Špindlerův mlýn..hmm :-) tam jsem byla dvakrát v mládí...Také přeji nádherné jaro...Zítra ho tu máme s celou parádou :-) Mějte se jen krásně. Vše půjde. Alemari
    8. Ali Odpovědět
      Dobrý den. Píšete, že sladíte i medem. Já osobně ho na pečení nepoužívám, neboť se tvrdí, že při vysokých teplotách se stává pro lidské tělo jedovatým. Vy tento názor nesdílíte? Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den Ali. Uvedený názor nesdílím. Teplotou se likvidují především léčivé složky medu, fermenty, enzymy, teplu neodolné vitamíny atd. a med se stává pouhým sladidlem. Naše babičky a prababičky pekly pečivo s medem a myslím si, že se lidé neotrávili. Zdravím. Alemari
    9. Ľudmila B. Odpovědět
      Dobrý deň, zaujímalo by ma, či používate ako sladidlo okrem ryžového sirupu a medu napríklad Agáve sirup? Držím pankreatickú diétu a med mi občas pripadá pre mňa ťažšie stráviteľný, skúšam za neho nájsť náhradu, keďže cukor som vylúčila už dávno úplne. Dočítala som sa, že Agáve podporuje aj trávenie tukov a nestimuluje pankreas k nadmernému vylučovaniu enzýmov, preto by ma zaujímal Váš názor, po príp. skúsenosti :-) Ďakujem pekne.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji paní Ľudmilo. Občas používám do receptů i sirup z agáve, ale pro sebe mnoho ne, pro moji krevní skupinu není vhodný. Co se týče toho snížení tvorby enzymů při užití sirupu z agave, to nevím, tuto informaci slyším poprvé, já se snažím slinivku spíš podporovat, aby nebylo nutno používat bio enzymy či jiné doplňky stravy. Zda jej používat to bude spíš na Vašem zvážení. Jinak med je v přirozené formě někdy těžký na tuto dietu, je potřeba si jej vytestovat a volit med možná světlejší a také jej nekonzumovat přímo, spíš jím jen občas sladit. Světlejší med jako agátový, lipový či květový apod. vnímám jako vhodnější, osobně mi vyhovuje občas více. Ale vše je velice individuální a co je vhodné pro jednoho nemusí být pro druhého. Proto mé informace berte jen všeobecně, nikoliv jako radu pro Vás. To by se muselo jedině ověřit testem, buďto kinezilogicky nebo přes přístroje. Kineziologicky lze u mne v poradně, ale přístroj nemám. To byste se musela poohlédnout po nějakém terapeutovi, který má přístroj k proměřování energetických drah. Zdravím. Alemari
    10. jana Odpovědět
      Dobry den, myslite si, ze mohu misto medu (zaslehavani do vajec) pouzit i ryzovy sirup? Mate s tim zkusenost? Dale jsem se docetla o docela nove moznosti a to je kokosovy "cukr". Slysela jste o nem? Dekuji moc za odpoved.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Jano. Nebyla jsem nyní pár dnů připojena ke stránkám, abych mohla vydávat komentáře a odpovídat :-), tak až nyní s odstupem. Myslím si, že můžete použít i ten rýžový sirup...Mám pocit, že jsem to tehdy zkoušela také a šlo to, ale většinou používám ten med, mám ho dostupnější i cenově. O kokosovém cukru jsem četla, ale zatím jsem ho neověřovala nikam. Mějte se hezky. Alemari
    11. Zuzka Odpovědět
      Med obsahuje hlavne fruktozu, velka konzumace medu ma podobne ucinky jako fruktoza samotna. Med obsahuje i prospesne latky, jedna dve lzicky medu denne jsou tedy prospesne. Velke nahrazeni cukru medem ale taky neni reseni.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zuzko, plně s Vámi souhlasím. Medem nenahrazuji ve velkém...Ale když s ním pekly již naše babičky, tak ho občas použiji i k oslazení při pečení nebo při vaření...Každý si již množství použití medu zváží sám a sám může vzít odpovědnost za své zdraví. Nikoho nenutím, pakliže nemá potíže, nahrazovat cukr tak jak to dělám já. Přeji hezký den. Alemari
    12. Lukáš Odpovědět
      Dobrý den,chtěl bych nějaké odkazy na recepty .. děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Milý Lukáši. Poněkud nerozumím dotazu, protože celý web www.varimezdrave je plný receptů na vaření a pečení bez cukru :-) Zdravím Alemari
    13. Dita Odpovědět
      Dobrý den, moc ráda peču a abych alespoň trochu ulevila svému svědomí ze sladkého, nahrazuji kristal cukr cukrem třtinovým (někdy alespoň z části agáve sirupem-ale tam se bojím změněné konzistence). Asi bych mohla dle Vašich komentářů využívat i fruktózu. Čím byste, prosím, nahradila moučkový cukr do krémů? Děkuji za radu!
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Dito. Cukr třtinový je jenom jiná podoba cukru, z nadzemní části rostliny, je to ale také disacharid tak jako cukr řepný, ale aspoň není rafinovaný. Mnoho nepomůže. Pro tělo je to zase jenom cukr. Tak i fruktóza. Ta je sice monosacharid a vhodnější víc pro diabetiky, protože má nízký glykemický index. V receptech jsem ji volila jako vhodnější než cukr rafiovaný řepný, ale vše se vyvíjí a já sladké již tolik ani nepotřebuji, tak sama nyní více používám obilné sirupy. Krémy nedělám vůbec klasicky z másla a cukru, ale spíš je připravuji jako oslazené pudingy, neboli krémy vařené, a tam můžete použít i med nebo třeba nějaký ten obilný sirup bez obav z jiné konzistence. Třeba jako zde v receptu u košíčků nebo ve sváteční ovesné buchtě. Přeji pěkné svátky! Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *