Kukuřičná kaše krupičná

1 porce | Pro oslabenou slinivku mandle jen dle aktuálního zdravotního stavu!

Ingredience:
  • 60 g polohrubé kukuřičné mouky (popř. jemnější krupice)
  • 600 ml vody
  • 15 g sušeného sojového nebo rýžového nápoje „Zajíc“
  • špetka mletého fenyklu
  • ½ lžičky kvalitní mleté skořice
  • 2 kapky pomerančového arom. oleje „Just“ (nemusí být)
  • med nebo javorový sirup na oslazení
  • pár na sucho orestovaných mandlí

Zkuste si uvařit do chladného dne k snídani teplou kaši, uvidíte, že vás zasytí na půl dne a ještě prohřeje po ránu tělo. Kukuřičná kaše, která je připravena z jemné krupice nebo z polohrubé kukuřičné mouky připomíná svoji hrubší strukturou klasickou dětskou krupičnou kaši.

Nejdříve si připravíme nádobu, ve které budeme kaši vařit, a přímo v ní metličkou ve vodě rozmícháme kukuřičnou polohrubou mouku. Postavíme na sporák.

Po přivedení k varu teplo zmírníme tak, aby nám kaše „neutíkala“ z hrnce, ale jenom si probublávala. Občas na ni nakoukneme, ale vesměs nemusíme ani moc míchat, je ještě řídká a nechytá se ke dnu, protože se vaří jen ve vodě. V mléce by se nám připalovala.

Přidáme mletý fenykl, který společně se skořicí za míchání rozptýlíme v kaši. Skořici můžeme přisypat takto při vaření nebo pak též na talíři, to záleží již na vás, jak ji máte rádi.

Kaši prováříme cca 7 minut. Mezitím se nám zahustí a úplně v závěru v ní rozpustíme trochu sušeného obilného nápoje na zjemnění. Kdo nechce, nemusí, ale já si jej ještě občas dám, kaše má mléčnější chuť.

Chceme-li mít kaši voňavější, kápneme do ní při míchání 2–3 kapky pomerančového arom. oleje od Justu a nyní již jen hotovou kaši nalijeme na talíř, lehce posypeme skořicí, pokapeme medem nebo javorovým sirupem a přidáme několik na sucho orestovaných mandlí.

Přeji všem dobrou chuť!

Poznámka: Již jenom zopakuji, že skořice má silné protiplísňové účinky a její přídavek může tělu jedině prospět.

Kaše je vhodná do bezlepkové diety a i pro lidi s alergiemi na mléko. Ti, co mají oslabenou slinivku si musí dát pozor na mandle a dobře je pokousat, jinak je kaše dobře stravitelná.

Vaříte-li kaši z krupičné kukuřičné mouky, ze které se připravuje „polenta“, je potřeba vařit určitě déle nebo si nechat tuto krupici již dopředu namočenou, aby se nabobtnala, bude pak uvařena dříve.

79 506 zobrazení článku
O autorce
18 Komentářů
  1. Janka Odpovědět
    Odkedy som dostala alergiu na mlieko tak som sa rozlúčila so sladkou kašou ktorú som milovala :) A hurá aký príspevok! ďakujem :)
  2. Hannyra Odpovědět
    Šla by tato kaše připravit i z rýžové mouky? Je tato mouka vhodné pro "slinivkáře"? Předem děkuji. A ještě jeden dotaz. Nikde jsem nesehnala ovesnou mouku, jde nahradit rozemletými vločkami? Ráda bych totiž zkusila skořicové placky, jenže nemám tu mouku :(.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Hannyro. Určitě jde připravit i z rýžové mouky. Rýžová mouka je vhodná. Ano, ovesné vločky lze namlet na mouku nebo spíš namixovat třeba v mlýnku na kávu.
  3. ivona Odpovědět
    Dobry den, Chtela bych se zeptat, jestli kukuricna mouka je zdravejsi nez mouka treba psenicna. Jestli i pro cloveka, ktery nema problem s lepkem, je bezlepkova dieta prospesnejsi. Aspon z casti, kdyz se dodrzuje. Dnes jsem si treba koupila bezlepkove piskoty misto normalnich. Jestli je to zdravejsi a prospesnejsi telu? Dekuji moc za odpoved :-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den. Myslím si, že je lepší se lepku více vyhýbat, i když s ním potíže ještě nemáme. Nikdy nevíme, kdy se hrneček naplní :-) Zda je zdravější mouka kukuřičná než pšeničná? Jak kdy a jak pro koho. Zde nelze zevšeobecňovat. např. podle krevních skupin jsou lidé, pro které je zdravější kukuřice a pro jiné ne. Nelze dát jednoznačnou odpověď. Bezlepkové piškoty nepovažuji za zdraví prospěšné, jsou s obsahem bílého cukru, snad jedině při bezlepkové dietě, ale spíš pro lidi, kteří ten cukru ještě mohou, nemají diabetes, nedrží protiplísňovou dietu a jinak ještě cukr třebas nevylučuji z preventivních zdravotních důvodů...atd.
  4. Jitka Odpovědět
    Dobrý den, paní Aleno. Sehnala jsem jen kukuřičnou mouku hladkou. Můžu udělat kaši i z této hl. mouky? Děkuju.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den. Můžete. Bude to trošku jiné konzistence, něco na způsob Kaše pro duši, ale kaše to bude také. Alemari
  5. Hanka Odpovědět
    Zdravím, mám cholesterolovou dietu myslíte, že můžu krupičnou kaši normálně jíst? Děkuji za odpověď
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Hanko. Myslím si, že kukuřičná krupice není zas až tak tučná, že byste z ní nemohla vařit kaši a jíst ji. Ale nic se nemá přehánět, takže asi bych si ji nedávala denně. Ovšem nemohu vědět, zda je pro Vás vhodná úplně, to bychom musely více probrat třeba při osobní poradenství. Je potřeba zvážit i vhodnost dle krevních skupin nebo nějaký kineziologický text. Proto nemohu dělat závěry a odhady takto na dálku. S pozdravem. Alemari
      • Hanka Odpovědět
        Dobře, děkuji za radu :)
  6. Michal Odpovědět
    Dobrý den, chci Vám tímto moc poděkovat za Vaše recepty, jste úžasná inspirace do mé kuchyně :-) Nyní jsem nejvděčnější za recepty na kaše. Jsem po extrakci osmičky a bez Vás bych jedl asi jen přesnídávky. Dnes jsem se pustil do kukuřičné kaše, která je chuťově úplně bezvadná, ale bohužel mi dle Vašeho receptu málo zhoustla. Použil jsem kukuřičnou krupici. Vařil jsem jí i mnohem déle než je uvedeno, což chápu, protože recept byl na polohrubou mouku, ale výsledná konzistence stále dost řídká. Tak příště dám asi méně vody. Jinak moc chválím a doufám, že v budoucnu kategorii "kaše" ještě rozšíříte :-) Michal
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji pane Michale. Vaše slova mne zahřála, děkuji. Na tuto kaši je více vhodná právě ta polohrubá kukuřičná mouka nebo hodně jemná krupice. Asi ji máte hrubší, proto to nehoustne, možná ta Vaše krupice je spíš vhodná na polentu. I hrubší krupice jde na kávomlýnku zjemnit na více jemno anebo tedy déle vařit. Jak píšu v poznámce, je dobré nechat tu krupici i namočenou dopředu, aby nabobtnala, pak to nebude trvat tak dlouho. Zdravím. Alemari
  7. Liliana Odpovědět
    Dobrý den Alemari, předně bych moc chtěla poděkovat za Vaše stránky. Přestože nejsem na diety zvyklá - laktózovou intoleranci a alergie na lepkové obiloviny plus soju a oves mi zjistili teprve nedávno - tak mi Vaše recepty skutečně moc chutnají. Mám jeden dotaz - ve svých receptech hodně používáte sušená mléka Zajíc. Poradila byste mi nějakou jinou sušenou náhražku? Ve složení produktů Zajíc jsem si totiž bohužel všimla, že všechna tato mléka (i rýžové a pohankové) obsahují sóju. Zkoušela jsem sušené kokosové mléko od Top Natur, které sóju neobsahuje a měla jsem strašný průjem - podle komentářů na internetu jsem pak zjistila, že jsem nebyla sama. Uměla byste mi poradit firmu, se kterou máte dobré zkušenosti a která dělá sušená mléka bez přídavku sóji? Moc děkuji!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Liliano, dobrý večer. Děkuji za Vaše slova k mým stránkám. Těší mne, že Vám moje recepty chutnají. Sušenou náhradu za Zajíce neporadím, ale tekuté ano...Zkuste DM drogerii, tam mají mlíčka od Alnatury. Při lehkém přepočtu voda + sušený nápoj = ml nebo g tekutého nápoje, lze v mnoha receptech tuto záměnu provést. Mám pocit, že o nich píšu i v komentářích kolem článku zde. Bohužel nemám zkušenosti s jinou firmou co by vyráběla sušené nápoje kromě Mogadoru (Zajíce) a ASP Slušovice, i tam se mohou stopy sóji objevovat. Sama se nyní častěji také přikláním k tekutým rostlinným "mlíčkům". Alemari
  8. Liliana Odpovědět
    Moc děkuji!
    • Alemari Odpovědět
      :-) Rádo se stalo.
  9. Petra Lajka Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, je potřeba kukuřičnou mouku vařit nebo stačí na základní kaši jen zalít vroucí vodou a nechat odstát? Děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Ano, je ji potřeba vařit, pokud není instantní. Tedy, já ji aspoň vařím :-) Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*