Jak zde na těchto stránkách tak ve své knize Vaříme zdravě bez cukru jsem se pokusila uvést konkrétní cestu za zdravím s jejím promítnutím do přípravy pokrmů. Obojí je určeno všem, co si své zdraví chtějí zachovat, a jsou též přesvědčení, že je mohou silně ovlivnit nejen výběrem potravin, ale i způsobem vaření. Na stránkách i v knize mohou najít kvalitní pokrmy i lidé, mající již svá trávicí trápení a omezení, a hledající, jak se současně stravovat zdravěji.
Sama jsem se postupem let propracovala k zásadám, které i mně umožnující žit s co nejmenšími problémy a všechny jsem zmínila v jednotlivých uvedených článcích webu i knihy a současně je shrnula i v článku o dietě při oslabené slinivce. Tyto zásady však nejsou určeny jen lidem, co mají již oslabenou slinivku, ale z velké většiny jsou všeobecné a bylo by vhodné je dodržovat i když ještě nemáme žádné trávicí obtíže.
Proto je shrnuji ještě jednou v tomto samostatném článku a doporučuji je všem.
Zásady pro zdraví preventivní i léčebné:
Každého z nás občas potkají nějaké stravovací potíže a určitě není na škodu na nějakou dobu změnit životosprávu, pokud nejsme ještě rozhodnutí touto cestou jít stále.
Uvedené principy vřele doporučuji dodržovat a ti, co již mají oslabené trávení si mohou přidat ještě i další, týkající se výběru vhodného ovoce i zeleniny. Co a jak jíst s oslabenou slinivkou neboli rozšíření těchto zásad ještě o pár dalších se dočtete zde na webu anebo též v mé další knížce Zdravá strava pro oslabenou slinivku. Pakliže titul v nakladatelství již není dostupný, najdete knihu ještě někde v jiných knihkupectvích. Zatím by měla být k dostání. (Doplněno dne 10.8.2016)
Milá Nataly, děkuji Vám za tak nádhernou odezvu. Přiznám se, že jsem ani nečekala :-) Tyto zásady jsem již zde na webu uvedla, ale spíš jen pro ty co mají problémy se slinivkou. Zjistila jsem však, že článek je tak schovaný, že o něj moc lidí nezavadí.
Opakování je matka moudrosti a tak jsem se rozhodla, že jej „opráším“ a zevšeobecním pro všechny.
Chápu Vaši situaci s tím jídlem na různých akcích, občas bývám v podobné a tak vím o čem mluvíte. Když se dostanu na akci, kde je jídlo, také si většinou moc nevyberu. Mám možnost volit mezi sýrem a nějakou čerstvou zeleninou, kterou klidně odeberu z oblohy :-), pakliže jí víc není anebo být jen na ovoci, které se občas také podává.
Tekutiny si vozím své, protože bohužel se většinou podává voda s bublinkami a ta mi nedělá dobře a z vodovodu vodu nepiji. Ještě tak čaj, to přežiji i sáčkový, když není jiný. Většinou si s sebou beru alespoň nějaké pečivo třeba kváskové nebo extrudované, abych měla něco pro případ hypoglykemie. No a jím to své :-)
Jsme-li v restauraci, tak tam je to trochu snazší. Z hotových jídel si sice nevyberu, protože mnoho jídel i vegetariánských je zase smažených. Snad nějaké zeleninové rizoto. Ale vždy hlásím, že držím dietu a že si přeji jen dvě přílohy raději neomaštěné. Dušenou zeleninu a dušenou rýži nebo vařené brambory či nějaké těstoviny. Tam se dá vybrat a zjistila jsem, že jsou lidé ochotni a dokonce se obsluha i dotazuje a řeším si přípravu i na dálku s kuchařem. Jako že na vodě a bez omastku, protože asi není zrovna panenský...
Ten výběr o kterém sníte, tak to jsme dvě, a když nás bude víc, třeba se to doopravdy jednou stane samozřejmostí, že bude na akcích nabídka trochu zdravější. Také se občas děsím při pomyšlení, co lidé považují za zdravou stravu. Ale nedá se nic dělat, někdo začít musí a každý začátek je těžký.
Jsem moc ráda, milá Nataly, že v tom nejedu sama a že jsou tu duše, které se mnou souhlasí a jsou na stejné vlně :-) Že také tvoříte a pomáháte nastolovat nový trend zdravého vaření.
Když čtu takové řádky, jako od Vás, Nataly, tak vidím, že má práce má smysl a dává mi to i sílu k další tvorbě. Ani nevíte, jak ji potřebuji. Obzvláště, když se potýkám s technickými překážkami a překonávám další problémy, které jako by mne zkoušely, jak jsem odhodlaná "jet" v této inspirativní osvětě dál.
Proto Vám MOC děkuji milá Nataly za Vaše krásná slova díků na závěr.
Přeji všem krásný večer a mějte se jen nádherně. AlemariS tím masem to není tak jednoznačné. Víte, nejsem sama ve světě, kdo nedoporučuje jíst maso. Zkuste se jen rozhlédnout po internetu. Ale také jsem ho jedla a ještě ho velice zřídka připravím těm, co ho doma jedí.
Nepracuje se mi s ním však již dobře a proto i receptů bude ubývat. Uvedené recepty jsou tu ještě pro ty, co mají pocit, že bez něj nemohou žít, tak aby si i oni mohli nějaké to maso udělat zdravějším způsobem a vyloučit nezdravé technologie jeho přípravy, jako je např. smažení a uzení. Nechci zde rozvádět nějaké diskuse o mase. Tento web je především o vaření, ale musela jsem se toho dotknout v zásadách, protože to již tak cítím sama.
Osobně se nehlásím ještě k vegetariánům, mám ráda občas i vejce, ale maso mi mnoho nechutná a jím ho velice zřídka, spíš již vůbec ne. Hovězí jsem vyloučila striktně již před mnoha lety, když měly krávy nemoc BSE. Na tuto nemoc šílených krav zemřelo dosti lidí po konzumaci hovězího a dle zpráv nemoc stále existuje a není vymýcena. Nechci také raději pátrat čím jsou hospodářsky chovaná zvířata krmena. Přečetla jsem toho a i viděla na videích o tom dost a to mi úplně stačilo ke změně myšlení. Kolik léků dostávají a hormonů, aby rychle rostla...Také rostlinné krmivo je většinou hnojeno a zvířata to baští spolu s chemií a možná ještě i s kostní moučkou z kostí svých mrtvých kolegů :-)
Všichni asi víme, že játra, ledviny, plíce, no prostě tyto vnitřnosti, slouží především k čistění těla, k odstraňování toxických látek z těla a jsou jich většinou i plné. Proto je již vůbec nedoporučuji a to hlavně z tohoto důvodu. U zvířat z velkochovů vnitřnosti často obsahují zbytkové hormony a toxické látky z přijatého krmiva. Vlastně obsahují těch toxických látek mnohem víc než svalové maso.
A nejen to. Zvířata jsou často chována v nedůstojných podmínkách a velice strádají a také stres ze smrti, když je vedou na porážku je v mase ukotven po jejich smrti. I lidem se přece sevře žaludek, když se něčeho bojí a i zvířata jsou vnímaví tvorové :-) a ne jen "velkovýrobny masa" :-) a cítí, co se s nimi bude dít. Ono i s lidmi je to složité. Kdo se rozhodne maso nejíst, najde si způsob, jak si ho nahradit a nestrádat. Kdo ho chce však jíst, najde si zase důvod, jak si to obhájit, aby měl v duši klid.
Jíme-li maso, musíme počítat s větší zátěží našich vlastních orgánů na zpracování masa v těle a vyloučení toxinů nejen vlastních, ale i těch z masa přijatých. Příjem masa je také o vývoji člověka a o tom, na jakou cestu se vydáváme. Kdo chce jít duchovní cestou, většinou od masa postupně upouští. Nejdříve přestane jíst maso savců, pak drůbeží a nakonec i ryby. Minerální látky a kvalitní bílkoviny lze najít v mnoha jiných potravinách a tělo nemusí strádat.
Ve světě je dost národů, kde jsou vegetariány po staletí a tito lidé jsou v moha směrech i zdravější a netrpí ani obezitou. Maso nahrazují především celozrnnými obilovinami a různými ořechy a semeny, což vše bohatě doplňují luštěninami a ovocem a zeleninou. Tloušťku nelze přičítat jenom přímo škrobům, ale nevhodné stravě a přejídání.
Když již chcete jíst maso a máte pocit, že se bez něj neobejdete, tak snad raději ještě tak z bio chovů a pak i tak raději libové, ze svaloviny a ne z vnitřku. A ne uzené, ani rádoby dietní šunky.
Nevím co máte na mysli tou rozumnou mírou. Naši předkové jedli maso 1 týdně a i to ne vždycky. V současnosti si mnoho lidí neumí představit ani jeden den bez masa :-) Je známo, že ti co maso nejedí, nemají tolik problémů s překyselením organismu, s usazováním solí v kloubech, šlachách, cévách a nehledě i na to, že přemíra masa v lidech také budí více agresivity, protože mnoho zpevňuje a rozlaďuje rovnováhu a lidé to pak musí kompenzovat přílivem sladkého. A je z toho začarovaný kruh, který pak vede k obezitě a zdravotním problémům. Jsme hold to co jíme :-)
Jistě, nadbytek samotných škrobů není také zdravý, to máte pravdu, však v jídelníčku mají být hlavně zelenina, ovoce a luštěniny a celozrnné obiloviny, které však neobsahují jenom samotné škroby, ale také i kvalitní vlákninu, mnoho bílkovin a mnoho minerálů. Vyvážená skladba jídelníčku pak dokáže plně nahradit maso. Maso nelze vyloučit a jen jíst svoji bývalou stravu. Je potřeba vše udělat postupně a také maso postupně nahrazovat a zařazovat celozrnnou stravu, kterou jsme doposud nejedli.
Krásně vše popisuje kolega chemický inženýr Tomáš Štancl ve své knize STRAVA A VĚDOMÍ. Vřele doporučuji ke čtení. Doopravdy je to velice perfektně a přehledně zpracovaná kniha s mnoha návody a informacemi.
Pečivo je zlo, to ano, ale především to kupované, jak slané tak sladké. Většinou je kynuté, z vymleté bílé mouky, plné cukru a tady doopravdy jen škrobů, mnohdy bez jakékoliv vlákniny. Žitný celozrnný kváskový chleba určitě na tloušťku nepůjde. :-)
Ryby bych také nebrala za tak neškodné. Obsahují v sobě tolik různých těžkých kovů, škoda mluvit. No co vše konec konců do řek a moří vypouštíme, tak to tam pak máme, že jo :-) Tož tak ..jen ve stručnosti k masu :-) . Je to však můj názor. Ale prosím, moji milí čtenáři, nikomu maso neberu... Každý má právo vlastní volby dle svého pocitu, znalostí, zpracovaných informací a přesvědčení. Krásný den přeji. AlemariCo tahle přijít ke mně na poradenství a potraviny vytestovat aspoň kineziologicky? Nebo si najděte někoho poblíž, kdo má EAV přístroj a může Vám pomoci přes energetické dráhy s vytestováním vhodných potravin.
Místo luštěnin bych zkoušela kozí, ovčí sýry, ovčí tvaroh, nesolený ovčí sýr, třeba i žinčicu, prostě kde jsou kvalitní bílkoviny. Ty jsou jinak v řasách, chlorella a spirulina, pak mandle, mák, sezam, a další semínka, např. slunečnice, ale to by bylo lepší vše vytestovat.
Možná také pročistit tělo a zbavit se alergie by pomohlo...To chce však více podrobných informací z obou stran a tak asi jedině osobní setkání, kdybyste měla zájem.
Přeji pěkný večer a omlouvám se za zpoždění s odpovědí. AlemariNo, když si spočítáme tak čtyři až pět jídel za den, mělo by to oddálení být alespoň tři hodiny. Minimálně dvě a půl. Jen někdy měné, máme-li velký hlad a řešíme třebas hypoglykémii.
Určitě nechci nikomu nic zakazovat, jen bych doporučila, že po obědě nic sladkého, obzvláště když byl na slano. Potěšení si nechejte až tak za ty dvě tři hodiny a udělejte si z něj třebas malou svačinku a pak již jenom vyhládnout do večeře :-)
Pití při jídle, třeba mezi polévkou a druhým jídlem, nedoporučuji. Voda ředí žaludeční šťávy a potrava je pak hůře trávena. Ani vodu a už vůbec ne sladké šťávy k slanému jídlu. Různé džusy nebo toniky atd. Po jídle též ne, má to stejný efekt.
To, co jste četla je správné. Pít minimálně půl hodiny po jídle a i déle. Neředit žaludeční obsah. Tělo má co dělat i tak :-)
V žaludku je kyselina solná, je to razantní kyselina pro rozklad potravy a když ji naředíme, tak je méně účinná. Člověk občas mění i své zvyklosti, ale jen když chce a uzná dané za správné. Jednejte jenom svobodně. A vězte, že i výjimka občas potvrzuje pravidlo. :-) Alemari P.S. Váš komentář, na který tímto odpovídám, milá Lucko, přišel jako první. Jiný tu nebyl. Asi to zavinil ten "net" .-)Ještě doplňuji k tomu pití. Doporučuji to praktikovat tak, že se napijeme půl hodiny (nejméně 15 minut) před jídlem a pak ta potřeba pít při jídle mizí. Musí se na to nejdříve pamatovat, ale časem se z toho stane zvyk. Voda se netráví, i když nás lehce zasytí. Připraví žaludek, pročistí ho a dodá nám i apetit.
Občas se říká, že „hlad je převlečená žízeň“ :-) Je dobré tělo nejdříve uspokojit pitím a pak teprvé po nějaké době jíst. Polévka se v tomto případě nebere jako tekutina, ale jako jídlo. Ta je již trávena.
Držím palce, ať se Vám daří jak při vaření, tak v životě.
Zdravím. AlemariDěkuji Vám za pochvalu stránek. Tak to mne těší, že zde nacházíte inspiraci.
Souhlasím s Vámi, že ještě není mnoho lidí, co by se stritkně řídilo pravidly, které zde předkládám. Ale víte, každý má právo na svoji cestu..a mohu říci, že těchto lidí přibývá a nejsou to jenom ti, co již mají nějaké zdravotní problémy, ale je mnoho i těch, co jim chtějí předcházet a to je dobře.
Tak a nyní k Vašim dotazům.
Téma je to dosti široké, to by bylo a možná i bude...někdy.. :-) na samostatný článek...takže jen tak letmo..Mléčné výrobky bych pokud možno s ničím moc nekombinovala, pakliže je dáváte. Jsou to převážně bílkoviny a nejlépe se tráví odděleně ode všeho...
Tedy třeba jogurt bílý, ještě tak s nějakým salátem, tedy zeleninou, a to nejspíše v létě. Výborný je s okurkami a s koprem..:-) Ale s ovesnými vločkami je to dost zátěž a s čerstvým ovocem též. Snad jedině s trochou skořice a javorového sirupu, jak tu uvádím v dezertech.
Kojenecké mléko bych kombinovala snad jedině s vařenou zeleninou nebo jako dosycení po kaši? I tak možná... Nevím, nyní jaké máte na mysli, zda nějaké sušené nebo přímo od maminky :-)
Máslo je mléčný tuk a jeho uplatnění je tradiční...Lze kombinovat jako tuky se zeleninou, trochu i na pečivo nebo ho přepustit a používat jako ghí na dochucení dušené zeleniny nebo i na omaštění nějaké kaše. Kaše se z mléka vařit může, ale raději ne z kravského, to spíš z kozího nebo z obilného.
Co se týče toho posledního jídla pro tak malé děti, tak si vzpomínám, že jsem dětem dávala vždy po koupeli večer ještě něco teplého. Nějaké mléko, asi to byl také sunar atd. nebo i krupičnou kaši, aby byly více zasyceny, pakliže měly hlad. Již ne moc pít vodu nebo čaje, nakonec se to ani po jídle nemá a mléko není na žízeň, ale na hlad, je to potravina.
Někdy ale stačilo jen trochu čaje.To bude asi případ od případu různé. Má-li dítě hlad a nevypadá to, že by tloustlo, tak bych určitě něco dala, dítě tomu jídlu třebas moc při večeři nedalo a bude se mu lépe usínat...
Tady bych se řídila asi spíš intuicí než než nějakým pravidlem :-). Zdravím Alemari.Jděte odhodlaně svoji cestou. Jedině příkladem můžete lidi měnit. Oni pak uvidí, že jste zdravější a budou se ptát, jak to děláte a pak je tu ten prostor pro osvětu :-)
Co se týče mléčných výrobků, zkuste kozí...Já tedy mléko kozí moc nemusím, ale kozí tvaroh a kozí sýr, no prostě lahůdka, a není to ničím cítit, jak mnozí namítají. Když to ochutnáte a nebudete vědět, tak nebudete vědět...:-)
AlemariDobrý večer přeji. Se zpožděním se dostávám k odpovědí, řešila jsem havárii kotle v bytě a když je zima na ruce, nemohu psát na klávesnici :-(
Milá Mášo, ano, je to mnoho dotazů a některé i osobního rázu. Odpověď na všechny Vaše dotazy by vydaly na samostatný článek, který nyní nemám ale v plánu.
V poslední době mi zbývá již málo času na dlouhé odpovědi a tak, abych vyhověla všem, musím býti stručná. Děkuji za pochopení. Pokusím se tedy odpovědět, i když Vaše dotazy souvisí spíš s mými názory na stravování než konkrétně s nějakým problémem při vaření.
Předesílám, že nejsem makrobiotik a tak kombinace luštěnin a obilovin neřeším. Jak jsem napsala již zde v jedné odpovědi, luštěniny jsou velice dokonalá potravina a její kombinaci s dalšími potravinami osobně řeším citem, nemám pro to žádné pravidlo, neřídím se žádnými příkazy či povoleními nebo zákazy. Také kombinace tofu na sladko. Tuto kombinaci volím nyní spíš jen do pečiva jako nádivky a již méně sama pro sebe jako dezert, ale někdy ještě ano, vyjímečně, opět dle chuti a pocitu. Brambory jsem mnoho let skoro nejedla a vloni jsem se jich nemohla nasytit. Takže je nikomu nezakazuji, ale také tam, kde cítím, třeba při poradenství, že nebudou tráveny, tak je nedoporučuji. Neřídím se žádnými pravidly, vařím a stravuji se intuitivně a zatím nemohu říci, že by mi to ubližovalo. Sojanézu bych dala do bramborového salátu spíš než majonézu, vzhledem k tomu, že neobsahuje vejce. Vhodnost či chutnost sojanézy či tofunézy si musí každý posoudit sám. Máslo je vhodné na pečení cukroví, tam je ještě používám, ještě lepší je přepuštěné jako ghí a jinak z receptů zde na webu se dočtete, které oleje většinou používám na pečení.
Milá Mášo, detailnější seznámení s mými postoji získáte také přečtením všech článků a komentářů na podobné téma zde na webu i přímo u tohoto článku nebo je tu také možnost konzultace u mne při poradenství v Poradně, kde mám větší časový prostor pro dotazy osobního charakteru. Nechci zde zavádět diskuze co je a co není vhodné, protože je to celkem zbytečné. Je důležité poslouchat své tělo a umět rozpoznat signály jak těla tak duše, co a jak jíst a co je v daném okamžiku pro člověka podstatnější, zda nějaký zákaz, který pak produkuje pouze vnitřní vinu z jeho přestoupení nebo si dát dokonalou svobodu a jíst s rozmyslem a vnitřním naladěním.
Pěkný večer přeje Alemari.
Kvalitní maso též nezakazuji, jen doporučuji raději vybírat bio a ne vnitřnosti, ne šunku, která obsahuje konzervanty, soli a další éčka, ať je jakkoliv kvalitní: Bohužel nenašla jsem v obchodech kvalitní šunku bez přídatných látek. Možná někde je, ale já ji nejím, tak ji ani nehledám.. Co se týče kvalitních bílkovin z jiných potravin, psala jsem to zde již ve své odpovědi Ladach, ale je to v textu spíš schované a nemusela jste si všimnout...takže...Místo luštěnin, které třeba nechcete večer jíst místo masa, bych zkoušela kozí, ovčí sýry, ovčí tvaroh, nesolený ovčí sýr. Kvalitní bílkoviny obsahují řasy, jako je chlorella a spirulina, pak mandle, mák, sezam, a další semínka, např. slunečnice... Tam jsou kromě bílkovin sice také sacharidy, ale méně, daleko více tuků.
Snad jsem Vás milá Michaelo svou odpovědí alespoň trochu uspokojila. Určitě se stravujete zdravě, vnímám to z Vašeho dotazu. Ve Vašem případě bych se kvalitního masa nebála. Pokud sportujete, nebudete překyselena, pohyb je velice dobrý na odkyselení a také je vidět, že nad stravou přemýšlíte. Přeji hodně zdraví a když byste chtěla, můžeme více probrat při osobním poradenství v mé Poradně. AlemariJá k mikrovlnce přistupuji intuitivně a tak ji sama nepoužívám. Prostě to necítím. Vím, co mi dělá mobil, když déle telefonuji, jsem na to dost citlivá a denní používání mikrovlnky bych určitě už nepraktikovala. Ale nebojím se až zas tak, že bych někde nesnědla jedno jídlo v ní ohřáté. Nemohu zdůvodnit, proč jsem se k mikrovlnce sama obrátila zády, ale cítím, že některé názory na její škodlivost jsou opodstatněné. Ovšem toto je jenom můj pocit. Doopravdy to jenom cítím, ale neodůvodňuji. Nesledovala jsem její škodlivé účinky a tak před nimi nemohu varovat. Navíc mikrovlnku ani nepotřebuji. Umím si jídlo ohřát postaru. Ještě bych zde ráda sdělila, že bych nerada, aby se tu rozpoutala nějaká diskuze, ty prosím směrujte na jiné weby, kde probíhají. Z tohoto důvodu jsem též se svým vyjádřením otálela. Zdravím Alemari